Planinarenje

Planinarenje

Klammbrückl - Weittalspitze

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / Lienzer DolomitenWeittalspitze / Klammbrückl - Weittalspitze
   Klammbrückl - Weittalspitze (Allmaier Toni Weg)  
Vrijeme hodanja: 4 h 30 min
Ishodište: Klammbrückl (1092 m)
Cilj: Weittalspitze (2539 m)
Visinska razlika: 1447 m
Visinska razlika (po putu): 1500 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, komplet za samoosiguranje
Preporučljiva oprema (zima): šljem, komplet za samoosiguranje, cepin, dereze
Opis puta:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki je zaprta za promet. Že po nekaj deset metrih pridemo do križišča kjer nadaljujemo desno za oznakami »Kerschbaumer Alm«. V nadaljevanju lahko sledimo vseskozi gorski cesti ali pa se usmerimo na peš pot, ki poteka skozi gozd in se kasneje še nekajkrat za kratek čas priključi gorski cesti.
Ko se cesta konča nadaljujemo po peš poti, ki se prične vzpenjati po desni strani doline. Pot nas skozi redek gozd pripelje na nekoliko strmejša pobočja in nato do razgledne točke od koder se lepo vidi slap Klapffall. Pot nato zavije rahlo v levo in se približa gorskemu potoku. Sledi vzpon ob potoku nato pa nas pot pripelje do planine Kerschbaumer Alm. Pot tu poteka po levi strani planine in sledi samo še kratek vzpon po travnatem pobočju mimo redkih dreves do koče Schutzhaus.
Pri koči kjer je označeno razpotje nadaljujemo levo za oznakami »Weittalspitz Klettersteig«. Sprva prečimo travnato pobočje in strugo hudournika nato pa pridemo ponovno do razpotja poti.
Tokrat nadaljujemo desno navzgor za oznakami »Zochenpaß, Weittalspitze«, levo pa vodi pot proti sedlu Kerschbaumer Törl ter koči Karlsbader Hütte. Pot se od razpotja vzpne ob macesnovem gozdu ter nato zavije nekoliko v levo. V nadaljevanju pot v vzponu preči pobočja proti vzhodu in nas pripelje na travnata pobočja s katerih se nam odpre lep razgled na bližnje vrhove. Tu pot zavije rahlo v desno in nas s travnatih pobočjih pripelje na melišča kjer pridemo kmalu do razpotja.
Levo se odcepi še ena pot proti sedlu Kerschbaumer Törl ter koči Karlsbader Hütte, mi pa nadaljujemo desno proti sedlu Zochenpaß. Od razpotja se pot še naprej vzpenja po melišču in nas kmalu pripelje na sedlu Zochenpaß s katerega se nam odpre razgled proti jugu na Karnijske Alpe.
Na sedlu nadaljujemo desno ob grebenu za oznakami »Weittalspitze Klettersteig«. Pot je tu označena z rdeče modrimi markacijami in sprva poteka še po travnatem terenu ob grebenu, nato pa se nekoliko strmeje vzpne in nas pripelje do prvih varoval.
V nadaljevanju pot kar nekaj časa poteka po in ob grebenu in se večkrat vzpne in spusti. Pobočja so na tem delu precej krušljiva, na poti pa je veliko grušča, zato je potrebno kar nekaj previdnosti. Na nevarnejših delih nam je sicer v pomoč tudi jeklenica. Takšna pot nas nato pripelje pod pobočja vrha Weittalspitze kjer se prične plezalno zahtevnejši del poti. Na tem delu je tudi precejšnja nevarnost padajočega kamenja. Pot zavije v levo in se nato skoraj navpično vzpne po skalnem razu ob jeklenici navzgor. V nadaljevanju pot zavije v desno in se še nekajkrat strmo vzpne ob jeklenici ter nas pripelje do vpisne skrinjice. Tu pot postane za odtenek manj zahtevna in s pomočjo varoval kmalu dosežemo razgleden vrh.
Sestopimo po manj zahtevni poti, ki poteka po zahodni strani gore preko sedla Weittalsattel in se od tam spusti nazaj proti koči Schutzhaus na planini Kerschbaumeralm.
Pristup do ishodišta:
Skozi Karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Spittalu in naprej proti Lienzu (nekoliko za Spittalom se avtocesta konča). Naprej se peljemo po razmeroma lepi in široki cesti skozi Dravsko dolino. V središču Lienza, v glavnem krožišču nadaljujemo »levo« in z vožnjo nadaljujemo proti Italiji (izvoz iz krožišča v smeri vasi Leisach, Anras in Silian). Kmalu za vasjo Leisach, pa bomo na levi strani ceste opazili smerne table, ki nas usmerijo na ozek lesen most čez reko Dravo (smer Kerschbaumer Alm, Klammbrückl). Cesta se le malo za mostom zoži in se začne strmo vzpenjati. Omenjeni cesti sledimo do parkirišča pri Klammbrückl.
Pokraj puta:
Klapffall (1690m), Kerschbaumeralm Schutzhaus (1902m), Zochenpaß (2260m)
Prosječna ocjena izleta: 9,5/10  (br. glasova=2)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze Klammbrückl - Weittalspitze
Preporučujemo:
Panorama sa cilja izleta, slični izleti, izleti sa istim ishodištem, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Klammbrückl - Weittalspitze
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje