Planinarenje

Planinarenje

Litochoro - Mitikas

Slovensko English Popis planina Traženje izleta
Planinski venci / OlimpMitikas / Litochoro - Mitikas
   Litochoro - Mitikas   
Autor opisa:roklun
Vrijeme hodanja: 12 h
Ishodište: Litochoro (238 m)
Cilj: Mitikas (2917 m)
Visinska razlika: 2679 m
Visinska razlika (po putu): 2679 m
Zahtijevnost: veoma zahtjevan označeni put
Zahtijevnost skijanja: nema podatka
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): šljem, svjetiljka
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze, svjetiljka
Opis puta:
V Litochoru nas table usmerijo proti severu v smeri Prionie, ki je od Litochora oddaljena po cesti 18 km. Mi pa smo že prej zavili levo na pešpot, ki vodi do Prionie po kanjonu Enipeas. Pot nas vodi mimo dveh gostiln, kjer prvič prečkamo reko. Nato se skozi gozd vzpenjamo po kanjonu in se držimo severne strani kanjona. Sicer pa je vzporedna pot tudi po drugi, južni strani kanjona; ta sovpada z evropsko pešpotjo E7. V drugi polovici poti po kanjonu se obe poti združita; potem večkrat prečkamo rečico preko lesenih mostov. Do Prionie se vzdignemo samo za 800 metrov višine, vendar se po poti večkrat spustimo globoko v kanjon, tako da je višinska razlika po poti večja za približno 400 m. Pot nas pelje tudi mimo starega Dionizijevega samostana. Že sprehod po tej poti je zanimiv; številnim pohodnikom je cilj že sam kanjon Enipeas in se ne odpravijo naprej proti vrhu Olimpa. Za večino planincev, ki se odpravijo tudi na vrh, pa je to šele izhodiščna točka, saj se do tukaj lahko pripeljejo.
Od Prionie do vrha Mitikas nas loči še 6 ur hoje v hrib. Na začetku se pot nadaljuje skozi gozd, a kmalu pustimo gozd za sabo, in ko pridemo do koče na 2100 m, gozd dokončno izgine. Pot je široka in lahko sledljiva. Koča se odpira s 1. majem; midva sva se na Olimp vzpela konec aprila, ko je bila še zaprta. Letos je bilo snega manj kot običajno, tako da je bilo konec aprila snega le še za vzorec in je bil vzpon mogoč, a planincev je bilo bolj malo – sva pa imela od začetka pa do vrha Skale, kjer postane pot težja, ves čas spremstvo. Priključil se nama je pes iz Litochora, naju na Skali počakal, da sva sama opravila z najtežjim delom poti in osvojila vrh, ter se nato z nama vrnil v dolino. Zadnje pol ure vzpona je pot na vrh zelo zahtevna in si moramo ves čas pomagati tudi z rokami.
Kdor se na to pot odpravi pred 1. majem, naj ima vse potrebno v nahrbtniku, za pot od Skale do Mitikasa pa je potrebna predvsem previdnost in razmeram primerna oprema.
Pristup do ishodišta:
Z avtoceste Solun-Atene zavijemo na izvoz za kraj Litochoro.
Prosječna ocjena izleta: 10/10  (br. glasova=1)
Ocjena izleta: 10  
Slike:
Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas Litochoro - Mitikas
Preporučujemo:
slični izleti, izleti sa istim ciljem
Diskusija o izletu Litochoro - Mitikas
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje