Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj
franc.rozman@adventure.si / Zadnja sporočila

franc.rozman@adventure.si - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
franc.rozman@adventure.si31. 08. 2022 12:37:49
Pozdravljeni.
Hvala zan navdušujoč opis. Ne vem, če kdo še bere tole, ker je kar nekaj časa od objave. Letos sem šel tam mimo 8.2022, na Malo Ponco. Skala pa na M. Oltarj zgleda izjemno vabljiva. Zanima me ali je klinov v smeri dovolj oz. kaj je treba od kovačije imeti s sabo? Katero mesto zahteva največ pozornosti v vzponu in v sestopu?
Iskal sem opise a sem bil neuspešen.
Hvala za odgovor.
lp, Franc
franc.rozman@adventure.si14. 06. 2018 14:55:17
Včeraj, 13.6.2018, sem šel na Planjavo čez Repov kot v popoldanskem času. Navzgor grede nikakršnih težav z plazovino ali snegom. Skala je bila suha, tudi možicev je dovolj. Z vrha Planjave gledano se da prvi dve plazovini lepo obiti ali zgoraj ali spodaj. Bolj sitno je prečenje snežišča nižje, pod Sukavnikom, v smeri zahodne stene. Sneg je bil sicer moker /pričelo je deževati/ a se da lepo pomagati s cepinom. Ena izmed zadnjih jeklenic je rahlo poškodovana ostalo je BP. Priporočam dobro obutev. Koča na sedlu je odprta od 10.6.2018 dalje. Srečnonasmeh
franc.rozman@adventure.si4. 07. 2016 17:21:56
Zdravo,
tudi sam sem iskal podatke o stanju poti Čez Plemenice in ni bilo druge, kot da sem jo preveril to soboto, 2. 7. 2016.
Od Luknje naprej pa vse do Plemenic ne srečaš snega na katerega bi bilo nujno stopiti. Seveda je še v kakšni osojni ožini, a ga je pobralo v tolikšni meri, da se mu lahko izogneš v krajnih počeh, z lažjim umikajočim poplezavanjem. Jeklenice in klini v tem delu držijo, le na dveh - treh manj ključnih mestih so klini izdrti oz. je jeklenica odtrgana. Višje gori, preden stopiš na greben in nad Sfingo je pot v vzornem stanju. Se pa malo za tem pričenja več ali manj zvezno snežišče vse do stika s potjo z Doliča. Z orientacijo tudi v megli ne bi smelo biti težav, ker so možici vidni in nad snežno odejo, pa tudi markacije se da ujeti. Poleg tega so sledovi predhodnikov v snegu dobro vidni. Sam vstop v steno pod triglavsko škrbino in prečka niso problematični. Sneg sem srečal dobrih 50 v/m pred izstopom na škrbino. S cepinom je šlo hitro in naravnost, ura v tem predelu je kazala okrog 09, zato je bil sneg še dokaj trd. Verjetno gre večina v krajni poči ob steni, ker tam frči manj kamenja, ki ga pošiljajo od zgoraj. Nad škrbino, tam kjer se pot obrne v levo, ponovno srečaš sneg. Lahko ga pa obplezaš na levi strani in prides do starih markacij in celo klinov, ki se hitro priključijo običajni poti. Tako, in sedaj ne srečaš nobenega snega več, vse do vrha (razen za stolpom na vrhu, v tvojem primeru pred stolpom)in tako je tudi v sestopu na Kredarico. Le še na sedelcu pred vzponom k Domu na Kredarici ga je za vzorec. Na tem mestu je kar široka gaz v snegu, ki pelje več ali manj vse do Praga. Tam pa snega res ne srečaš več.
Upam, da sem bil dovolj izčrpen in nazoren. Sicer pa se nas je v Luknji nabralo naključnih sedem "jeklenic in skal potrebnih". Mogoče bo še kdo od njih kaj zapisal. Ne verjamem namreč, da bi v nedeljo, 3. 7. 2016 kdo lazil po tistih koncih saj se ohladilo in je ves dan deževalo. Zato so tole verjetno zadnji podatki o stanju omenjene poti.
Seveda priporočam najboljšo obutev.
Zagotovo pa ti lahko Igor in Redbull postrežeta z najbolj verodostojnimi informacijami iz tega konca.
franc.rozman@adventure.si29. 08. 2014 10:05:34
Včeraj /28.8.2014/ iz Nevejeskega sedla preko Planine Krni dol, do koče Corsi na Mojzesovo škrbino /nove jeklenice/ in na Viš. Sestop /po poti št.:1234 stran 374, Julijske Alpe Planinski vodnik 1998 po Miheliču/. Ker smo bili trije smo se v sestopu od koče Corsi razdelili. Eden je šel nazaj na izhodišče, drugi po poti 625 in neto levo po 628 /pri Kapnih stenah/ na Viško planino, tretji pa po poti, ki prihaja ravno tako na Viško planino, le da poteka skoraj pod tovorno žičnico. Vse tri poti so dobro utrjene in lepo prehodne.
Imeli smo meglo vse do cca 2000m. Zato smo si morali pogosto pomagati z zemljevidi. Na sneg smo naleteli na izravnavi malo nad kočo Corsi a je položen in neproblematičen v prečenju. Mogoče ni najprimerneje hoditi po njegovem robu, ker je spodjeden. Se pa vleče visoko proti Škrbini Zadnje špranje. Na vršni poti je veliko drobirja na poti zato previdnost ne bo odveč. Na samem vrhu pa razgled z jasnega v megleno morje. Lepa tura. Podrobnost. Na makadamski cesti od Nevejskega sedla do Planine Krni dol so betonirali strme odstavke ceste. zato je bila zaprta in jo je mestoma treba obiti po gozdu.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići