Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj
keglevich / Zadnja sporočila

keglevich - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
keglevich12. 01. 2019 19:43:34
Včeraj (11.01.) smo iz doline Zadnjice po krajši poti (čez Komar) preko Doliča osvojili Triglav. Sneg se začne na višini 1600m, do tam brez posebnosti. Ob izstopu na Mulatjero ob koncu poti čez Komar pa razmere postanejo precej drugačne. Na sami Mulatjeri je pod Doličem mestoma napihan sneg (pomrznjen), zimska oprema je tam obvezna. Prehod preko Doliča je težak, sprotoma smo iskali možne prehode, po klasični letni (Mulatjeri) prehod ni možen. Na podih brez posebnosti, precej manj snega kot okrog Doliča. Vstop v steno ni težak, klini so zunaj, Bovška Škrbina je lepo zalita, pred Škrbino pa je nekaj zelo nevarnih metrov - strma pomrznjena podlaga. Po južni plošči do vrha so razmere večinma ok, na dveh mestih pod vrhom je prehod zelo izpostavljen, podlaga zelo trda, ledena. Zaradi varnosti sestop na Kredarico (celotna pot zelo lepo uhojena, bistveno manj snega kot na Bovški strani, jeklenice so večinoma zunaj, preko malega Triglava so vsa varovala zunaj, prečka lepo prehodna) ter sestop v dolino Krme.
Z Zadnjice smo bili prvi v zadnjih dneh, nikjer stopinj v snegu, očitno z razlogom. Vzpon preko Doliča je v trenutnih razmerah zaradi precej velike količine snega mestoma zelo težak. Priporočam ga samo zelo dobrim poznavalcem terena, na nekaterih mestih sta skoraj obvezna dva cepina, zaradi vetra (včeraj na vrhu -19, na Kredarici pa -15 ob 3h popoldne in dokaj močan veter) pa so razmere še toliko težje. Vsekakor priporočam pot iz Krme preko Kredarice.

Ker je bil spust na Kredarico zaradi varnosti skoraj nujen, sta za nami ostala dva para pohodnih palic. Pustili smo jih na višini cca. 2500m na melišču pod steno. Če koga kljub opisanim razmeram pot zanese mimo in jih lahko pobere, obljubim vsaj simbolično nagrado.

Lep pozdrav vsem in srečno! Tomaž.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići