Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj
Planinski venci / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovje / Lašček / Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)

Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)

Print
Ishodište: Srednji Lokovec (913 m)
Širina/Dužina: 46,0468°N 13,7678°E
Ime puta: skozi Novo Mesto
Vrijeme hodanja: 1 h 45 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 158 m
Visinska razlika po putu: 158 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: SuzanaM
Pogleda: 5.909
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 106
Broj komentara: 0
Pristup do ishodišta:
Mnoštvo staza dovodi nas na lijepu i uglavnom nepregledanu visoravan Banjške planote, čiji je najviši vrh Lašček.
Na krajnjem istočnom i najvišem dijelu Banjške planote, tik uz rub iznad Čepovanske doline, u uskom se nizu prostire Lokovec. Jedno od najdužih i najobilnijih slovenskih sela s manjim zaseocima i usamljenim kućama okuplja tri lokovačka zaseoka: Dolenji, Srednji i Gorenji Lokovec. Polazište nam je kod crkve u Srednjem Lokovcu do koje se vozimo:
- od Nove Gorice preko Banjšica ili Čepovana,
- od Kanala preko Kanalskog Vrha i Banjšica ili kroz Avče, Levpu i Kal nad Kanalom.
- od Mosta na Soči preko Čepovana ili Kala nad Kanalom.
A oni odvažniji mogu krenuti i iz Dolenje Trebuše.

A) Iz Nove Gorice slijedimo putokaze za Bovec-Tolmin i nastavljamo solkanskom obilaznicom ili se vozimo kroz Novu Goricu do Solkana. U semaforiziranom raskrižju, iznad groblja u Solkanu, nastavljamo u smjeru Čepovana, Lokava i Svete Gore cestom koja se uspinje pored kamenoloma. Ubrzo nakon skretanja za Svetu Goru lijevo se odvaja cesta prema Čepovanu, Banjšicama i Grgaru, a ravno cesta nastavlja u Trnovu i Lokvama. Nastavljamo lijevo prema Grgaru, gdje imamo dvije mogućnosti: možemo skrenuti lijevo prema Banjšicama ili desno prema Čepovanu. Put preko Čepovana je nešto manje od 2 km kraći, ali je preko Banjšica mnogo panoramskiji, jer se uz dobru vidljivost otvara prekrasan pogled na Julijske Alpe. Iz Čepovana nastavljamo u smjeru Banjšica i nakon 3 km dolazimo do Srednjeg Lokovca. Od Banjšica nastavljamo u smjeru Čepovana i nakon dobrih 5 km dolazimo u Srednji Lokovec.
Nova Gorica – Čepovan – Srednji Lokovec: 24 km, Nova Gorica – Banjšice - Srednji Lokovec: 26 km.

B) Iz Kanala (iz smjera Nove Gorice odvojak je malo prije Kanala) vozimo se do Kanalskog vrha odakle se pruža pogled na veliki bazen (15 ha) hidroelektrane Avče, te nastavljamo preko Bate i Banjšice do Srednji Lokovec (22 km).
C) Od Mosta na Soči nastavljamo u smjeru Cerknog, Idrije, Podbrda do željezničke stanice i pratimo cestu prema Čepovanu i Lokvama. Strma, zavojita cesta dovodi nas u Čepovan, a nakon još 3 km dolazimo u Srednji Lokovec. Most na Soči – Čepovan: 15,5 km, Čepovan - Srednji Lokovec: 3 km.
Opis puta:
Staza je nezahtjevna, jer ima samo nekoliko kraćih uspona. Uglavnom se vozi napuštenim kolnim stazama, među usamljenim zaseocima i kroz šumu. Najprikladnije vrijeme za posjet je od jeseni do proljeća, ljeti zna biti jako vruće, a staze brzo zarastu. Staza je dobro označena, ali zbog puno križanja moramo paziti da ne zalutamo. Ako dugo vremena ne vidimo nikakav plamen, sigurno smo na krivom putu. Prvi odlazak se ne preporučuje u snježnim uvjetima, jer staza često nije utabana, a zbog podloge pod snijegom i brojnih križanja teško bismo pronašli pravi smjer. Orijentacija je dosta zahtjevna.

Kod crkve u Srednjem Lokovcu prelazimo cestu i nastavljamo kolnom stazom koja se uspinje uz sportsko igralište i kuću u kojoj je kovački muzej i stalni postav o životu i radu lokovčkog biskupa Metoda Piriha. Nakon kraćeg jačeg uspona staza u blažem usponu nastavlja kroz šumu. Pažljivo pratimo plamenove. Na prvom raskrižju odmah nakon što uđemo u šumu skrećemo lijevo, a kasnije kada se put izravna desno. Nakon cca 10-15 minuta kolovoz nas dovodi do asfaltne ceste po kojoj nastavljamo lijevo uz kraći uspon po cesti. Asfalt završava na raskrižju, gdje je oznaka za spomen ploču. Nastavljamo desnim makadamom. Staza se skoro u potpunosti spušta i pored skupine kuća dolazi do sljedećeg križanja, gdje opet nastavljamo desno i u blagom spustu makadamskom cestom dolazimo do zaseoka Novo Mesto. Nastavljamo makadamom kroz zaselak i dalje desno širim putem pored većeg imanja. I dalje pratimo makadamsku cestu koja se lagano spušta do sljedećeg križanja, gdje se s lijeve strane spaja na kolovoz, a cesta skreće desno. Na ovom križanju trasa na stupu dalekovoda upućuje nas na pješačku stazu koja se s ceste uspinje lijevo koso u šumu. Mogli bismo nastaviti i kolovozom lijevo te bismo se uključili na stazu od Srednjeg Lokovca preko Raštela (mogućnost skraćivanja kružne staze pri povratku).
Put kroz šumu se umjereno uspinje do nekoliko raspadnutih kuća i dalje se uspinje do manje čistine koju prelazimo i počinjemo se spuštati kroz šumu. Pažljivo pratimo tragove i na raskrižju nastavljamo lijevim kolovozom. Nakon kraćeg spusta dolazimo do moćne usamljene kuće s lijepim kamenim portalom. Pješačka staza nas vodi pored kuće i sa lijeve strane zaobilazi manju vrtaču. U šumi se pješačka staza počinje koso spuštati (ravno ili lijevo gore dolazi se do nove kuće), sve dok ne dođe do manjeg kolovoza, po kojem se počinjemo uspinjati lijevo. Nakon nekoliko minuta dolazimo do sljedećeg slabo markiranog križanja, gdje nastavljamo s usponom lijevo. Kolovoz se širi i nakon kraćeg uspona izlazi iz šume. Trava obrasla padina nas vodi ravno stazom na drvetu, a kolnim putem koji skreće lijevo, vodi do manje renovirane kuće. Nakon kraćeg uspona nastavljamo lijevim rubom zarasle livade (desno ćemo vidjeti ostatke kuće). Nastavljamo travnatom stazom koja se ubrzo počinje spuštati, a potom u šumi skreće lijevo i širi se u uži kolovoz. U početku se spušta, zatim skreće ulijevo, da bi se nakon nekoliko koraka uspinjalo udesno. Ubrzo nas izlazi iz šume, gdje na raskrižju idemo desno i nastavljamo hodati po manje obraslom terenu. Nakon kraćeg uspona staza se počinje spuštati te nas dovodi do asfaltne ceste. Ispred sebe ćemo ugledati usamljenu farmu, koja se nalazi odmah ispod vrha brda. Kratko nastavljamo uspon cestom u smjeru domaćinstva, a na skretanju idemo lijevo, po lošem makadamskom putu, te nakon nekoliko koraka dolazimo do većeg okretišta. Lijevo skreće makadam (ako bismo nastavili ovim smjerom uključili bismo se na put od Srednjeg Lokovca preko Raštela), a mi nastavljamo desno te se pješačkom stazom koja prolazi kroz vrata ograde za ispašu uspinjemo lijevo rub veće vrtače. Nakon kraćeg uspona uključujemo se na stazu koja dolazi od kuće s naše desne strane. Nastavljamo lijevo i ubrzo dolazimo do sljedećeg križanja. Putokazi nas usmjeravaju desno u šumu, a ravno bi došli na put od Srednjeg Lokovca kroz Raštela. Nakon 10 minuta strmog uspona kroz šumu dolazimo do panoramskog travnatog vrha Laščka.
Pri dobroj vidljivosti otvaraju se široki vidici. Od Tršćanskog zaljeva na jugu, Furlanije i Dolomita na zapadu, na sjeveru vladaju Julijske Alpe s Matajurom, Kaninskim gorjem, Krnom i gorskim lancem Tolminskih planina i Spodnje Bohinjske gore, iza kojih kraljuje Triglav. Samo prema istoku drveće zaklanja pogled na Škofjeloško hribovje i Porezen.

U dolini možemo krenuti stazom kroz Raštele i napraviti lijepu kružnu šetnju. S vrha pratimo putokaz za Lokovec – crkva (1h 45 min) te nastavljamo hodati šumovitim grebenom do križanja, gdje skrećemo lijevo i pratimo putokaz za Lokovec – crkvu.
zemljovid puta - Lašček
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Srednji Lokovec - Lašček1
Srednji Lokovec - Lašček2
Srednji Lokovec - Lašček3
Srednji Lokovec - Lašček4
Srednji Lokovec - Lašček5
Srednji Lokovec - Lašček6
Srednji Lokovec - Lašček7
Srednji Lokovec - Lašček8
Srednji Lokovec - Lašček9
Srednji Lokovec - Lašček10
Srednji Lokovec - Lašček11
Srednji Lokovec - Lašček12
Srednji Lokovec - Lašček13
Srednji Lokovec - Lašček14
Srednji Lokovec - Lašček15
Srednji Lokovec - Lašček16
Srednji Lokovec - Lašček17
Srednji Lokovec - Lašček18
Srednji Lokovec - Lašček19
Srednji Lokovec - Lašček20
Srednji Lokovec - Lašček21
Srednji Lokovec - Lašček22
Srednji Lokovec - Lašček23
Srednji Lokovec - Lašček24
Srednji Lokovec - Lašček25
Srednji Lokovec - Lašček26
Srednji Lokovec - Lašček27
Srednji Lokovec - Lašček28
Srednji Lokovec - Lašček29
Srednji Lokovec - Lašček30
Srednji Lokovec - Lašček31
Srednji Lokovec - Lašček32
Srednji Lokovec - Lašček33
Srednji Lokovec - Lašček34
Srednji Lokovec - Lašček35
Srednji Lokovec - Lašček36
Srednji Lokovec - Lašček37
Srednji Lokovec - Lašček38
Srednji Lokovec - Lašček39
Srednji Lokovec - Lašček40
Srednji Lokovec - Lašček41
Srednji Lokovec - Lašček42
Srednji Lokovec - Lašček43
Srednji Lokovec - Lašček44
Srednji Lokovec - Lašček45
Srednji Lokovec - Lašček46
Srednji Lokovec - Lašček47
Srednji Lokovec - Lašček48
Srednji Lokovec - Lašček49
Srednji Lokovec - Lašček50
Srednji Lokovec - Lašček51
Srednji Lokovec - Lašček52
Srednji Lokovec - Lašček53
Srednji Lokovec - Lašček54
Srednji Lokovec - Lašček55
Srednji Lokovec - Lašček56
Srednji Lokovec - Lašček57
Srednji Lokovec - Lašček58
Srednji Lokovec - Lašček59
Srednji Lokovec - Lašček60
Srednji Lokovec - Lašček61
Srednji Lokovec - Lašček62
Srednji Lokovec - Lašček63
Srednji Lokovec - Lašček64
Srednji Lokovec - Lašček65
Srednji Lokovec - Lašček66
Srednji Lokovec - Lašček67
Srednji Lokovec - Lašček68
Srednji Lokovec - Lašček69
Srednji Lokovec - Lašček70
Srednji Lokovec - Lašček71
Srednji Lokovec - Lašček72
Srednji Lokovec - Lašček73
Srednji Lokovec - Lašček74
Srednji Lokovec - Lašček75
Srednji Lokovec - Lašček76
Srednji Lokovec - Lašček77
Srednji Lokovec - Lašček78
Srednji Lokovec - Lašček79
Srednji Lokovec - Lašček80
Srednji Lokovec - Lašček81
Srednji Lokovec - Lašček82
Srednji Lokovec - Lašček83
Srednji Lokovec - Lašček84
Srednji Lokovec - Lašček85
Srednji Lokovec - Lašček86
Srednji Lokovec - Lašček87
Srednji Lokovec - Lašček88
Srednji Lokovec - Lašček89
Srednji Lokovec - Lašček90
Srednji Lokovec - Lašček91
Srednji Lokovec - Lašček92
Srednji Lokovec - Lašček93
Srednji Lokovec - Lašček94
Srednji Lokovec - Lašček95
Srednji Lokovec - Lašček96
Srednji Lokovec - Lašček97
Srednji Lokovec - Lašček98
Srednji Lokovec - Lašček99
Srednji Lokovec - Lašček100
Srednji Lokovec - Lašček101
Srednji Lokovec - Lašček102
Srednji Lokovec - Lašček103
Srednji Lokovec - Lašček104
Srednji Lokovec - Lašček105
Srednji Lokovec - Lašček106
Rasprava o izletu Srednji Lokovec - Lašček (skozi Novo Mesto)
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići