Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Hrvatska / gorski kotar i istra / po robovih savudrijskega rta
 Po robovih Savudrijskega rta
2.8.2012 - viharnik
Skok na vroče morje bolj na mamino željo sem izkoristil tudi s kolesarskimi turami po bližnji okolici.
Zanimiva tura naše severne Istre, ki ima značaj bolj vsesplošnega kolesarjenja poteka od Valice(campa Kanegra)po vzporednem slemenu ob morju vse okoli Savudrijskega polotoka do Umaga in nazaj do Kanegre.Pot se odcepi takoj desno, ko zavijemo z glavne ceste proti campu Kanegra 150m in poteka po makadam cesti, nekaj tudi po Terra-Rossa zemlji in ozkih poteh.Morje in zalivi so ves čas na dosegu pogleda.Pri Crvenem vrhu(H.Kempinski) je potrebno 200m za njim v smeri Savudrije poiskati gozdno cesto s kamnitim ozkim prehodom do starega stolpa.Tudi pri naselju Moj Mir je treba narediti obvoz v notranjost, ker so na črno potegnili žično ograjo vse do morja.Camp Pineta je bil popolnoma zaseden do zadnjega kotička, kakor tudi Stella Maris in drugi.Krožna tura je dolga 32km in pribl 2h30min vožnje.Tuji turisti to leto zelo malo trošijo, plačajo samo nastanitev, zato so lokali prvič letos ob precejšen zaslužek.Zaradi toplega morja tudi rib ni veliko, več jih je le od Vrsarja do Pule, kjer je morje globlje.Neprodanih nepremičnin je v Istri ogromno, kupcev zelo malo, niti ni več Rusov, ki so pred leti pokupili precej Istre, nepr. agencije ne delajo.Pri kupovanju nepremičnin v Istri je potrebna velika previdnost pri nakupu, ker je vse na neke hipoteke, kredite, plombe, ki niso čiste-lastniki banke..., gradbinci vseh vrst (vojni dobičkarji, tajkuni) pa tam nekaj čarajo, da objekte zgradijo na vse načine in potem s prodajo mislijo na zaslužek.
V istri je ta moment zelo vroče, malo manj ob morju, kjer piha veter, zato so kolesarske ture primerne le do 11h dopoldne ali pozno popoldne.Istro pesti tudi večmesečna suša, zato so že povsod zaprli javne tuše ob obali.
Vmes sem se tudi precej naplaval do mejnih boj 100m, plaval tudi do nekih čeri ob morju in treniral plezanje po 5m stenah 1-2 stopnje.
V glavnem je bilo kar lepo, vendar morje je za mene najlepše zgodaj poleti in pozno jeseni, ko je voda kristalno čista (sedaj tudi trava) in ima svežih 18°C.
Po robovih Savudrijskega rta Cveni vrh-H. Kempinski1 Po robovih Savudrijskega rta Preko prehoda ozkega obzidja mimo starega stolpa2 Po robovih Savudrijskega rta Piran na drugi strani3 Po robovih Savudrijskega rta4 Po robovih Savudrijskega rta Pot med dišečimi borovci5 Po robovih Savudrijskega rta Prihod v Staro Savudrijo6 Po robovih Savudrijskega rta Obmorski domačin7 Po robovih Savudrijskega rta8 Po robovih Savudrijskega rta Širno morje, v daljavi  levo Umag9 Po robovih Savudrijskega rta Stari zunanji bazen v Pineti10 Po robovih Savudrijskega rta Tu ujamem že skoraj popolno MTB stezo11 Po robovih Savudrijskega rta Zjutraj je res spokojno in čudovito12 Po robovih Savudrijskega rta Tu pa že na pomolu v Umagu13 Po robovih Savudrijskega rta Gospod po 50 leti bivanja v Berlinu sedaj uživa v domovini14 Po robovih Savudrijskega rta Luka Umag15 Po robovih Savudrijskega rta16 Po robovih Savudrijskega rta Dalmatinska specialiteta:Spodaj 4 orade, olivno olje, sol,krompir,čebula, česen, por, paradižnik, paprika, korenje,malancani, bučke,lovor, petršilj, veje rožmarina, poper-dušenje na vročem 45min.17
ločanka     
13.3.2020
Najraje bi tole napisala kar pod naslovom "Slovenska obala", ampak lahko da bi potem ujezila Hrvatenasmeh. Že dalj časa sva imela v planu stopiti tudi okoli Savudrijskega polotoka, saj sva Slovensko obalo prehodila že skoraj v celoti, izpustila sva le dele, kjer se ob obali ne more. Sva rekla, bova začela ob levem bregu mejne rečice Dragonje in ob njej hodila čim dalj bo mogoče.

Parkirala sva na letališču Portorož, malo pred mejnim prehodom. Malo so naju čudno gledali, ko sva šla tam mimo samo z rukzakom, saj so se vsi ostali peljalinasmeh. Nato sva takoj za prehodom zavila desno in stopila na pot znamenite Parenzane oz.Istranke. Takoj sva lažje zadihala, da naju niso imeli za kakšna migranta. Najprej mimo Jorasove domačije, nato pa kar po bregu Dragonje, Parenzana pa je medtem zavila v levo stran. Čudovita hoja po tem bregu, desno pogledi na soline, ki pa so v tem času za sprehajalce še zaprte. Ko se nama je pot do izliva zaprla (na slovenski strani bi lahko hodil dlje), sva morala izbrati pot skozi goščo in se povzpeti v breg ponovno na Istranko. Po njej nekaj časa, nato pa čimprej spet navzdol do obale in ob njej mimo prekrasnih plaž do Kanegre.
Vračala sva se pa najprej po cesti, potem pa po Parenzani in vmes študirala, če je to res v celoti proga nekdanje železnice. Na njej sva srečala v ponedeljek le par kolesarjev.

Prehodila sva v celoti nekako 18 km, naslednjo etapo pa planirava od Kanegre do Savudrije oz. čim daljnasmeh.

Po robovih Savudrijskega rta mejna reka Dragonja1 Po robovih Savudrijskega rta prvi koraki po Parenzani2 Po robovih Savudrijskega rta pomlad na Jorasovem dvorišču3 Po robovih Savudrijskega rta Savudrijski polotok, sedaj do Kanegre, naslednjič do Savudrije4 Po robovih Savudrijskega rta po levem bregu Dragonje5 Po robovih Savudrijskega rta takole6 Po robovih Savudrijskega rta tu mimo7 Po robovih Savudrijskega rta Dragonja proti izlivu v morje8 Po robovih Savudrijskega rta na levi vse več vode9 Po robovih Savudrijskega rta pa sva ga zagledala, izliv Dragonje namreč10 Po robovih Savudrijskega rta tu se napredovanje ob Dragonji zaključi11 Po robovih Savudrijskega rta pogled malo višje12 Po robovih Savudrijskega rta takšen je bil prehod ponovno na Parenzano13 Po robovih Savudrijskega rta hoja ob obali, čim je bilo to le mogoče14 Po robovih Savudrijskega rta v Kanegri15 Po robovih Savudrijskega rta polno teh školjk, mislim da so leščurji16 Po robovih Savudrijskega rta17 Po robovih Savudrijskega rta18 Po robovih Savudrijskega rta19 Po robovih Savudrijskega rta proti Piranu, približano20 Po robovih Savudrijskega rta ponovno na Parenzani21 Po robovih Savudrijskega rta tokrat nad Dragonjo22 Po robovih Savudrijskega rta nekakšni kraljevi stolpi23 Po robovih Savudrijskega rta tu malo postanka24 Po robovih Savudrijskega rta Jorasovi mački25 Po robovih Savudrijskega rta lahko da je moker in se suši26 Po robovih Savudrijskega rta ob poti27 Po robovih Savudrijskega rta malo pred izhodiščem28 Po robovih Savudrijskega rta vejico je zavzel, zelenec mislim29
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje