Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Hrvatska / gorski kotar i istra / pot sedmih slapov -buzet
 Pot sedmih slapov -Buzet
17.6.2013 - velkavrh
Zgodaj zjutraj smo z avtobusom krenili iz Kranja-savski planinci.Avtobus smo parkirali v istrskem mestecu Buzetu.Še gasilska fotografija in ob devetih smo krenili na pot.Štart je na desni strani mostu ob rečici Mirni navzgor. Tu reka daje kar klavrno podobo. Tako rekoč divji potok, ki se ji pridruži še malo višje potok Mirna so ukrotili pravzaprav v kanal, v katerem nisem videl rib, le žabe so imele svoj koncert. Naj bi bila oba vodotoka do združitve opredeljena kot potoka.Kar kmalu pridemo v gozd in kmalu zagledamo prvi slap, ki ga nam zakriva drevje. Sedaj se začne strm vzpon po vlažnem. Na srečo imamo ob poti plastične jeklenice. Tega v naših gorah ne vidiš. Pridemo pod zanimive visoke previsne stene, kjer so narejena sidrišča za plezalce. Naprej pa se nam kmalu pokaže drugi slap. Tu pa so prek skal spuščene celo žice za plezalce. Tretji slap ima ogromen tolmun, skoraj malo jezerce.Sedaj se usmerimo v istrsko divjino. Hodimo prek nepokošenih travnjčkov, ki jih nihče ne kosi in jih počasi prerašča gozd.Vmes se vidijo ruševine davno zapuščenih hiš in opuščeni sadovnjaki. Pridemo do vasice Kuhari in zavijemo proti opuščeni vasi Kotle. Tu baje živi stalno samo še ena oseba in trenutno odprta gostilnica, ki pa že ima napis-prodamo.Pri mostu, ki vodi do vasi pa zagledamo vodno pravljico.Potok si je tu izdolbel skozi belo kamnino prelepo pot. Polno je malih tolmunčkov in korit, na koncu pa z velikim slapom teče naprej.Tu si namočimo utrujene noge v prijetno osvežujočo vodo. Uživamo debelo uro.Po počitku se odpravimo naprej po levi strani potoka in si ogledamo še zadnji slap z ogromnim tolmunom. Voda je presenetljivo motnosmaragdne barve. Obarvajo jo kamnine prek katerih teče. Prek nekakšne soteske se vrnemo ob reki po nasprotnem bregu v Buzet. Kar večkrat smo prek velikih kamnov prečili potok, dokler se nista združila.Ker smo veliko časa hodili v senci in ob vodi je bilo še kar znosno kljub veliki vročini.Aktivno smo hodili pet ur.Ravno istočasno so to pot opravljali istrski planinci .Bilo naj bi jih kar štiristo. Res nam ni bilo dolgčas.
Pot sedmih slapov -Buzet Gasilska slika v Buzetu.1 Pot sedmih slapov -Buzet Reka Mirna.2 Pot sedmih slapov -Buzet Začetek poti sedmih slapov.3 Pot sedmih slapov -Buzet Čez leseno brv na drugi breg  ob potoku Mirni.4 Pot sedmih slapov -Buzet Naj bi bil to prvi slap, ki si ga ne moremo ogledati od blizu.5 Pot sedmih slapov -Buzet Pot nato vodi strmo navzgor ob varovanju pote previsne visoke stene.6 Pot sedmih slapov -Buzet Pride se do naslednjega slapu, ki polzi po skalah navzdol.7 Pot sedmih slapov -Buzet Tudi tu je pripravljeno za plezarijo.8 Pot sedmih slapov -Buzet Povzpnemo se nad kanjon in ugledamo Buzet.9 Pot sedmih slapov -Buzet Nato pridemo do naslednjega slapu s pravim malim jezercem.10 Pot sedmih slapov -Buzet nato potujemo prek zapuščenega zaselka, ki ga je že davno tega prerasel gozd.11 Pot sedmih slapov -Buzet Prek zapuščenih polj, sadovnjakov in nepokošenih travnikov , ki jih prerašča gozd pridemo v vas Kuhari.12 Pot sedmih slapov -Buzet Nato pa preko mosta pridemo v zapuščeno vas Kotli, kjer je ob mostu njihova konoba in celo v eni hiši nekdo živi. Danes je tu ogromno obiska , ker imajo istrski planinci svoj praznik.13 Pot sedmih slapov -Buzet Še naseljena hiša -Kotli.14 Pot sedmih slapov -Buzet Njihova konoba.15 Pot sedmih slapov -Buzet Pod gostilno od mosta naprej pa pravi vodni raj.16 Pot sedmih slapov -Buzet V prijetnih malih tolmunčkih si ohladimo vroče noge.17 Pot sedmih slapov -Buzet Prek nekakšnih korit  voda pada v globino v tolmun.18 Pot sedmih slapov -Buzet Na drugi strani je opuščen mlin. Kje so tisti časi ko so ropotala mlinska kolesa in mlela pšenico iz bližnjih polj.19 Pot sedmih slapov -Buzet Nesporno so minili in odšli so tudi ljudje.20 Pot sedmih slapov -Buzet Pot nas nato vodi še do poslednjega slapu .21 Pot sedmih slapov -Buzet Prek soteske  se vrnemo nazaj k reki.22 Pot sedmih slapov -Buzet Potoka sta se že združila in tečeta proti Buzetu.23
velkavrh     
26.4.2015
Včeraj na lep aprilski dan pa po dveh letih spet z škofjeloškimi planinci v Hrvaško Istro na pot Sedmih slapov. Tokrat mesec in pol prej kot pred dvema letoma.Nabralo se nas je za cel avtobus in neutrudna vodička Slavica Laznik je bila tega zelo vesela.Zapeljemo se v Buzet in pri pivovarni Favorit imamo štart. Nato pa ob kanalih reke Mirne, kjer ta čas skoraj ni vode.Vseeno pa je videti polno rac mlakaric in celo sivo čašljo vidimo in rečnega galeba. Kmalu prečimo Mirno in se čez čas prek lesene brvi, ki nam naznanja začetek poti, bližamo prvemu slapu.Slapovi so poimenovani in jih bom podnaslavljal pri slikcah. Edino ime slapa v vasi Kotle mi ni uspelo ugotoviti.Pot je vseskozi odlično označena,vseeno pa je treba paziti , da ne zaidemo. Istrski planinci so bili zelo delavni. Vsa pot je na novo nadelana in opremljena z varovali. Tega pred dvema letoma še ni bilo, samo kratek odsek je imel nekakšne kable.Prek Napoleonovega mostu, ki je svojevrstna atrakcija in odlično ohranjen se spustimo v vas Kotle.Nekoč je bila to velika cvetoča vas, takorekoč z uličicami.Vas nima stalnega prebivalca.Do vasi se pride po makadamu. Obratuje majhna gostilnica -konoba.Polek gostilnice neka domačinka v prvi hiši nasproti prodaja celo domače žganjice in likerje.V glavnem se še vedno vidi blišč nekdanje velike vasi, na katero spominjajo mogočna poslopja, ki pa so v glavnem zapuščena ali pa v ruševinah. Del hiš pa so le obnovili in jih celo ponujajo kot apartmaje.Nekaj pa jih še vedno uporabljajo kot vikende. Spodaj pod gostlnico je slikovit peti slap, ki mu edinemu ne vem imena. Tu je reka v beli kraški kamen izdolbla korita in ustvarila majhne slapiče in tulmune. Na koncu pa se pred mlinom, ki že davno ne obratuje več spusti globoko spodaj v lep tolmun.Iz Kotel sevračamo po drugi poti in obiščemo še preostala dva slapova in se po trikratnem prečkanju rečice vrnemo nazaj v Buzet. Ta čas je čas številnih orhidej-kukavic. Mi smo našli tri sorte.Najlepša je seveda pikastocvetna kukavica.
Pot sedmih slapov -Buzet Začeli smo v Buzetu.1 Pot sedmih slapov -Buzet Začek poti.2 Pot sedmih slapov -Buzet Prvi slap Zagon.3 Pot sedmih slapov -Buzet Drugi slap Bačva.4 Pot sedmih slapov -Buzet Tretji slap ima bolj malo vode-Vela Peč.5 Pot sedmih slapov -Buzet Pod slapom pa je vedno velik tolmun ali jezerce.6 Pot sedmih slapov -Buzet Četrti slap-Mala Peč.7 Pot sedmih slapov -Buzet Jezero pod njim pa se imenuje Zeleno-plavo jezero.8 Pot sedmih slapov -Buzet Pot je odlično varovana.9 Pot sedmih slapov -Buzet Sotesko obdajajo navpične skale.10 Pot sedmih slapov -Buzet Na par mestih so urejena plezališča.11 Pot sedmih slapov -Buzet Znajo poskrbeti za varno pot.12 Pot sedmih slapov -Buzet Dvignemo se iz soteske-vidi se Buzet.13 Pot sedmih slapov -Buzet Takole smo občudovali četriti slap in jezero.14 Pot sedmih slapov -Buzet Nato mimo kraških vasic k Napoleonovemu mostu.15 Pot sedmih slapov -Buzet To je slavni Napoleonov most.16 Pot sedmih slapov -Buzet Mimo ruševin nekdanjih domačij.17 Pot sedmih slapov -Buzet Globoko spodaj ugledamo vas Kotle, kjer je naš naslednji slap.18 Pot sedmih slapov -Buzet Tu pa se vsaj meni zdi najlepše.19 Pot sedmih slapov -Buzet Rečica je tu zarezala v beli kraški kamen številna majhna korita in ustvarila mini slapiče in tolmunčke in nazadnje se prevali čez previs in ustvari prelep slap.20 Pot sedmih slapov -Buzet21 Pot sedmih slapov -Buzet To je slap. ki se mu ne moreš prav približati.22 Pot sedmih slapov -Buzet Na drugi strani je opuščen mlin.23 Pot sedmih slapov -Buzet Vasica nima stalnega prebivalca.24 Pot sedmih slapov -Buzet Značilna istrska hiša minulih časov.25 Pot sedmih slapov -Buzet Zapuščene hiše prerašča zelenje.26 Pot sedmih slapov -Buzet Na nekdanje gospodarje spominjajo številne ruševine.27 Pot sedmih slapov -Buzet Nekaj pa vendarle obnavljajo in ponujajo kot apartmaje-celo bazen so naredili.28 Pot sedmih slapov -Buzet Malo prehitevam.To je zadnji slap-Grjok.Do njega pridemo po poti malo nazaj-je pa dobro označeno.29 Pot sedmih slapov -Buzet Slap je bolj majhen-spodaj pa je veliko jezerce.30 Pot sedmih slapov -Buzet To je slap Zelenščak-šesti slap po vrsti.31 Pot sedmih slapov -Buzet Spodaj je jezerce.32 Pot sedmih slapov -Buzet Nato pa samo še povratek , kjer trikrat prečimo rečico.33 Pot sedmih slapov -Buzet Nog si nismo zmočili.34 Pot sedmih slapov -Buzet Zmerom dodam vsaj tri najlepše rožce ture, če ta čas kaj cveti. To je čas kukavic-To je pikastocvetna kukavica -pri nas je redka.35 Pot sedmih slapov -Buzet Prelepo je škrlatnomodro ptičje seme. Pri nas ga ne vidim.Naj bi včasih cvetel na koncu žitnih polj.36 Pot sedmih slapov -Buzet In še prelep okras hladnih,vlažnih sotesk.Prelepa rožica, ki jo pri nas nisem videl.To je bledorumeni koreničnik.37
jedriličar     
26.4.2015
Velkavrh, malo sam prekopao po netu, slap u selu Kotle nema imena, zovu ga jednostavno Slap ... mežikanje
http://www.istriasun.com/istra/kotli.php
http://cudaprirode.com/portal/pt/2942-kotla-bajkovito-mjestace-u-istri
http://www.reprezent.hr/images/pdf/2014/slapovi.pdf
velkavrh     
26.4.2015
jedriličar ,hvala!Prebral sem vse kar si posredoval. Res je zgodovina naselja Kotle zelo zanimiva. Nisem vedel, da je bilo naselje tako cvetoče in, da je bil še en mlin. Vem, pogled na slap je lep od mlina, samo tja dol nismo lezli.Zelo me zanima zgodovina teh istrskih krajev.Lep pozdrav!
wolphgang     
26.4.2015
kaksna je tezavnost poti, glede na to, da so plasticne "jeklenice", in kako varne so le-te?
hvala
velkavrh     
26.4.2015
Samo par starih jeklenic pogojno rečeno je plastičnih. Kar pa je na novo varovano pa so jeklenice z jeklenimi stebrički.Pot je ocenjena kot lahka, varna.V mokrem je spolzko. Je pa nekoliko daljša-tja in nazaj s postanki okoli pet do šest ur.
Pot sedmih slapov -Buzet Tako zgledajo te nove jeklenice.1
Tolminc     
17.12.2018
Sobotni obisk Poti 7. slapov nasmehnasmeh

https://sine771.blogspot.com/2018/12/pot-7-slapov.html
Pot sedmih slapov -Buzet1 Pot sedmih slapov -Buzet2 Pot sedmih slapov -Buzet3 Pot sedmih slapov -Buzet4 Pot sedmih slapov -Buzet5 Pot sedmih slapov -Buzet6
GITA     
20.4.2019
V torek (16.4.) sva prehodila to pot. Po marčevski suši, ko je voda bolj kapljala in curljala kot pa tekla in bučala, so slapovi in tolmuni spet dovolj vodnati, da so lepi na pogled... nasmeh

Vtisi in fotografije s poti na povezavi:
http://zivi-za-danes.com/2019/04/20/pot-sedmih-slapov-na-dragi-in-mirni-v-istri/
Pot sedmih slapov -Buzet 3. slap - Vela peć1
palček plezalček     
18.5.2019
Trenutno so slapovi precej bolj vodnati kot na slikah zgoraj. Pri prečkanjih Mirne sem morala 2-krat sezuti čevlje. Razen te malenkosti je pot BP.
Pot sedmih slapov -Buzet1 Pot sedmih slapov -Buzet2 Pot sedmih slapov -Buzet3 Pot sedmih slapov -Buzet4 Pot sedmih slapov -Buzet5 Pot sedmih slapov -Buzet6
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje