Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Grobniške Alpe
13.5.2015 - jcerni
Grobniške Alpe
palček plezalček     
19.3.2019
Ta naslov sameva že toliko časa, da kar kliče h kakšni vrstici.

9.3. sva z M.J. opravila zanimiv krog. Začetek na koncu vasi Podkilavec, nato po markirani poti do t.i. Zahodnega grebena (na eni strani zapira Mudno dol, na drugi jo Vzhodni greben) in po njem na Vidalj. Od tam jo je souživač ubral do koče Hahlič, sama pa sem skočila še na Fratar in Suhi vrh. Ko sem prišla do koče, ki vse leto obratuje med vikendi, sva jo mahnila najprej po poti 'Preko kolci' in z nje zavila na nemarkiran, a zelo zanimiv grebenček, ki je pripeljal nazaj na izhodišče. (slike od 1-11)

16.3. sem zopet obiskala Grobniške Alpe in spet sem imela družbo; huh, kako nenavadno velik nasmeh Tokrat je bila na vrsti pot 'Preko čeke'. V zgornjem delu sva z B.T. z nje zavila na greben, ki je pripeljal na vrh Dnića. Z njega sva sestopila preko vrha Hahlić, po katerem je koča dobila ime, ter jo ubrala na Obruč. Ob sestopu na severno stran sem v snegu zagledala sledi velikega kosmatinca. Hmm, če bi bila sama, bi dvakrat pogledala okoli sebe in jo ucvrla nazaj, a sopohodnik je precej mirno rekel, da je medo odšel v nasprotno stran kot sva namenjena, in tako sva nadaljevala na Pakleno S vrh in nato še na Pakleno. Vrnila sva se čez Ćunino glavo in po njenem južnem grebenčku na jutranjo markirano pot ter po njej nazaj do avta. (slike 12-26)

Obakrat je bilo super, čeravno bi nam lahko bilo vreme bolj naklonjeno, medved pa tudi. Upam, da se bo ob mojem naslednjem obisku sprehajal tam, kjer sama ne bom hodila velik nasmeh
Grobniške Alpe1 Grobniške Alpe Z greben2 Grobniške Alpe Vidalj3 Grobniške Alpe Proti Fratru4 Grobniške Alpe Fratar5 Grobniške Alpe Na sestopu6 Grobniške Alpe Suhi vrh z Dnićem levo in Čunino glavo desno7 Grobniške Alpe Hahlići oz. kali8 Grobniške Alpe Sestopni greben je delno skalnat, delno poraščen z bori - precej uničujoč je bil požar 20039 Grobniške Alpe10 Grobniške Alpe11 Grobniške Alpe12 Grobniške Alpe13 Grobniške Alpe Pogled na Grobniško polje z Dnića14 Grobniške Alpe Pogled na Suhi vrh in Obruč v megli15 Grobniške Alpe Vrh Hahlić in za njim Ćunina glava16 Grobniške Alpe17 Grobniške Alpe18 Grobniške Alpe Obruč19 Grobniške Alpe Sestop20 Grobniške Alpe Ups...21 Grobniške Alpe22 Grobniške Alpe23 Grobniške Alpe Meni neznani vrh, za njim Pakleno S vrh24 Grobniške Alpe Pakleno25 Grobniške Alpe Na sestopu26 Grobniške Alpe27
palček plezalček     
26.3.2019
Vremenske napovedi so bile obetavne in ker prejšnja obiska nista postregla z razgledi, jo je bilo treba znova mahniti v hribe nad Reko. Tokratna krožna tura je vodila skozi sotesko Mudna dol, na Nebesa, Klek in Crni vrh. Povratek se je zgodil po V grebenu (Istočni greben).

Posebnosti ni bilo, kanjon je suh in prehoden brez težav. Pri spustu s Kleka se najdejo zaplate snega, na eni takih so bile medvedje sledi. Ta kosmatinec je bil manjši od kolega, katerega odtisi so bili videni zadnjič. Greben Crnega vrha, po katerem je potekal sestop, je razgiban, skala odlična.
Na vseh poteh po Grobniških Alpah se naberejo kilometri (tokrat 25) in višinci (okoli 1600).
Grobniške Alpe Vstop v sotesko Mudna dol1 Grobniške Alpe Ko po ravnem ne gre več, je treba navzgor2 Grobniške Alpe Narava se igra in ustvarja zanimive oblike3 Grobniške Alpe Ozki prehodi4 Grobniške Alpe Vrh soteske se svet odpre in pogledi sežejo daleč; Vidalj, Fratar, Osoje5 Grobniške Alpe Z Nebes proti severu6 Grobniške Alpe Klek, v ozadju Guslica7 Grobniške Alpe Crni vrh8 Grobniške Alpe Grebenski sestop s Crnega vrha9 Grobniške Alpe Zahodni greben nad sotesko Mudna dol10 Grobniške Alpe Zahajajoče sonce na sestopu po Vzhodnem grebenu nad sotesko Mudna dol11
bagi     
31.5.2019
Grobniške Alpe ne izgledajo kot naše Alpe, a si vsekakor zaslužijo pozornost. Nahajajo se nad Reko in so slabe dve urici oddaljene iz osrednje Slovenije. Dostopov je veliko in v njihovem območju se nahaja tudi nekaj koč. Obišče se lahko kar nekaj vrhov, zvečine podobnim našim primorskim. Poti nanje so dobro označene.

Mi smo izbrali pot iz vasi Podkilavac, se soteskali skozi Mudni dol, po desni varianti prispeli v Nebesa in obiskali še ta črnega … Črni vrh nasmeh. Po okrepčilo smo zavili do lepe koče Hahlič s prijaznima oskrbnikoma. Cene so vse pohvale vredne in ne prikličejo solz v oči. V pričakovanju nevihte smo se po hitrem postopku Čez Čeko spustili na izhodišče in se zahvaljevali tistim zgoraj, ko iz deževnih groženj ni bilo nič. Tudi o kosmatincu iz prejšnjih prispevkov ni bilo ne duha, ne sluha nasmeh. Toplo priporočam, predvsem pomladi ali jeseni.

Koordinate izhodišča ( vas Podkilavac ) : 45.403279, 14.470366

Nekaj več o soteski Mudna dol pa tukaj … Klik

Grobniške Alpe Oznak za poti je vse polno in prve se nahajajo že na parkirišču1 Grobniške Alpe Smer za Mudna dol je v zgodnjih jutranjih urah ves čas  v prijetni senci2 Grobniške Alpe Vhod v sotesko3 Grobniške Alpe Današnja ekipa, sami novinci …. v teh krajih :)4 Grobniške Alpe Najprej je bilo nekaj gruščnatih vložkov …5 Grobniške Alpe … nato še nekaj feratarskih6 Grobniške Alpe ... in še nekaj ...7 Grobniške Alpe Začudenja nad čudesi soteske ni in ni bilo konec8 Grobniške Alpe Nekje na sredini je skrinjica z vpisno knjigo9 Grobniške Alpe Še malo kobacanja čez balvane10 Grobniške Alpe Še čisto malo prijetne sence …11 Grobniške Alpe … in prišli smo na sončna, topla pobočja Grobniških Alp12 Grobniške Alpe Tukaj smo se odločili, da gremo pogledat Nebesa13 Grobniške Alpe Razen razgleda in ostankov bivšega rudnika se nam niso zdela nič posebnega14 Grobniške Alpe Odpravili smo se obiskat še ta črnega in pri zapuščeni logarci našli …15 Grobniške Alpe … oznake zanj16 Grobniške Alpe Črni vrh nikakor ni lahek. Telovadne vrline so več kot dobrodošle17 Grobniške Alpe Brez markacij bi bilo malce težje najti pravo smer18 Grobniške Alpe In že smo na vrhu19 Grobniške Alpe Nadaljujemo v to smer proti koči Hahlič20 Grobniške Alpe Oznaki za dve koči. Naša je desna21 Grobniške Alpe Po spustu iz Črnega vrha pot poteka delno po neutrujajočem makadamu, delno po stezah22 Grobniške Alpe Pogled nazaj23 Grobniške Alpe Na vrhu Vidalja24 Grobniške Alpe Z vrha poteka v dolino prijetna, neoznačena steza25 Grobniške Alpe Dnič je hišni hrib koče Hahlič26 Grobniške Alpe Nadvse prijetna koča s še bolj prijetnimi cenami. Štiri dobre kave in trije še boljši piri so bili 10 €27 Grobniške Alpe Sestopili smo *Preko Čeke*28 Grobniške Alpe Pot poteka po dnu doline in je lepo označena29 Grobniške Alpe Tudi *avstrijskih* markacij se najde kar nekaj :)30 Grobniške Alpe Pogled nazaj proti koči31 Grobniške Alpe Učinkovito, vidno na daleč32 Grobniške Alpe Še zaključna oznaka, preden smo zašpilili klobaso33 Grobniške Alpe GPS sled prehojene poti. Celoten krog znaša 28 km s 1700 višincev34
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje