Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Rog (Medvednica)
4.2.2020 - djimuzl
Na krožno pot mimo vrha na skrajnem vzhodnem delu Medvednice sva to nedeljo krenila s skoraj polnega parkirišča pri cerkvici Sv. Jurija v vasi Planina Donja. Zaradi del na cesti sva morala tja čez »hribovski« del vasi, trenutno je enostavnejši dostop do cerkve (in drugih primernih parkirišč) obvoz skozi sosednjo vas Planina Gornja.

Na prvo smerno tablo do planinske koče Lipa – Rog, naletiva pod cerkvico, ob cesti, po kateri vodi markirana pot, pa sva naletela na še več parkiranih vozil, kar je nakazovalo na večje število pohodnikov. Pri križišču, kjer pot št. 31 popelje direktno do koče, se usmeriva na kolovoz s potjo št. 28, ki naju po kolovozu pripelje na severno stran hriba. Po odcepu na pot št. 32 se pravi vzpon šele začne. Kmalu markirana steza popelje v strmino, ki je občasno kar huda. Severna stran "omogoča" dobro drsnost steze nasmeh (kljub daljšem suhem obdobju), poleg velikega naklona hriba so tu še vlažne korenine, listje, skale in prst - po tej poti je vsekakor vzpon priporočljivejši od spusta. Nekje na tretjini strmine naju pričaka jama Velika Peć, mimo nje pa se pot vzpne na izpostavljeno, a varovano poličko, ki naju pripelje do bližine grebena, ob katerem še vedno strmo nadaljujeva v smeri proti jugu. Ko doseževa manjše razgledišče, se strmina in zahtevnost končata. Do vrha Roga (pot nanj ni označena), ki zaradi poraščenosti nima razgleda, ni bilo več daleč, več panorame se da užiti na manjšem stolpu nad prej omenjeno planinsko kočo Lipa – Rog. Po okusni malici v koči sva se pomotoma spustila v smeri proti Sesvetam (namesto po prej omenjeni št. 31), a kasneje še pravočasno zavila po poti št. 28 v pravi smeri do izhodišča, ovinek ni bil predolg.

Sprva jasno nebo so kasneje prekrili oblaki, toplo februarsko vreme pa je kazil občasno močnejši veter. Zanimivi »bregi« na robu Hrvaškega Zagorja.

Zemljevid: 01a - Medvednica, jugoistočni dio (založba Smand)
http://www.hribi.net/gora/rog_medvednica/61/2289
Rog (Medvednica) Pogled na Rog izpred cerkve1 Rog (Medvednica) Prvi smerokaz2 Rog (Medvednica) Štengice3 Rog (Medvednica) Pogled nazaj proti izhodišču4 Rog (Medvednica) Pomlad?5 Rog (Medvednica) ..6 Rog (Medvednica) Gobarska učna pot?7 Rog (Medvednica) Križišče poti8 Rog (Medvednica) Lepotec9 Rog (Medvednica) Še malo sonca..10 Rog (Medvednica) Po kolovozu okoli hriba..11 Rog (Medvednica) Pot št. 2812 Rog (Medvednica) Odcep z oznako VP (Velika Peć)13 Rog (Medvednica) Strmina se prične14 Rog (Medvednica) Zahtevnejši teren15 Rog (Medvednica) Pri jami16 Rog (Medvednica) Velika Peć17 Rog (Medvednica) Od jame po izpostavljeni polički...18 Rog (Medvednica) ..z varovali...19 Rog (Medvednica) Zračnost poti je za nama...20 Rog (Medvednica) ..zdaj pa spet strmina...21 Rog (Medvednica) Razgled na SV konec Medvednice22 Rog (Medvednica) Konec zahtevnosti..23 Rog (Medvednica) Pri kapelici24 Rog (Medvednica) Smeri..25 Rog (Medvednica) Planinska koča Lipa - Rog26 Rog (Medvednica) Razgledni stolp27 Rog (Medvednica) Pogled proti Sljemenu..28 Rog (Medvednica) Pogled proti severu, desno Ivanščica, na levi se vidita tudi Donačka in Boč29 Rog (Medvednica) Pogled proti Zagrebu30 Rog (Medvednica) Vrnitev po jarkih..31 Rog (Medvednica) ..kar globoki so...32 Rog (Medvednica) Pogled na Planino Donjo33 Rog (Medvednica) Sunce bu otišlo :-)34
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje