Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Hrvatska / jadranski otoci / vidova gora-780m-najvišja gora jadranskih otokov.
 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.
26.8.2014 - velkavrh
Tudi med dopustom ne počivam. Na otoku Braču domuje najvišja gora Jadranskih otokov. To je Vidova gora-780m visoka. Kot mogočni branik pred mogočnimi valovi Jadrana varuje pod njim mestece Bol.Na njega sicer pelje asfaltirana cesta, vendar kot pravi planinci bomo šli na goro z mesteca Bola. Nad mestecem nas označena pot -dveurna prijetno popelje na vrh. Pot je prijetna. Nekaj časa nas pot vodi skozi hladne gozdiče črnega bora, ki sploh značilnost Vidove gore. Polovica poti tako poteka v prijetnih okljukah v prijetni senci.Na vrhu pa se gora zravna in po ravnih skalnih ploščah gremo po označeni poti k velikim oddajnikom in antenami.Tu je tudi značilna dalmatinska konoba, ki pa jo žal odpirajo šele od deseti uri dopoldne.Tu so ruševine prastare cerkve, ki pa jih žal nisem našel. V bližini je tudi ogromen novodobni kamnit križ.
Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Na koncu mesteca Bola mimo zadnje značilne kamnite cerkvice na začetek poti .1 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Označena pot .2 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Tudi odsluženi stroj prav pride za označeno pot.3 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Pogled proti vrhu gore.4 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Gre za staro tlakovano pot -svoj čas je bila to edina pot za tovore z osliči, ki se je lepo ohranila do danes.5 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.6 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Ob poti.7 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.8 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Bližamo se vrhu.9 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Zgleda napalališče za divjad.10 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Tako pa zgleda Bol .11 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Vidova gora.12 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.13 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Tu domujejo te ogromne antene.14 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.15 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Posvetilo v bližini oddajnikov.16 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.17 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. To je pa ta ogromni kamniti križ.18 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.19 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov.20 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Še tri rožice morja-navadni bodoglavec.21 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Ametistasta možina.22 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Ena izmed številnih neprepoznanih rumenk.23
alyas     
21.6.2015
Vidova gora (778 m) je najvišji vrh Brača in jadranskih otokov. In če ste na kakšnem aktivnem dopustu na Braču se splača povzpeti nanjo, bodisi po markirani planinski peš poti iz južne strani, iz Bola (cca 1,5 - 2 h), ali pa s kolesom (no - pa tudi z avtom), saj iz druge strani nanjo pripelje lepa asfaltna cesta.
Ne glede iz katerega obmorskega kraja startate (glej 1.sliko - zemljevid), boste imeli kar nekaj lepega vzpona, pri čemer pa zadnji del (cca 6 km) od glavne ceste do vrha nima prehudega klanca, saj se cesta zmerno oz.enakomerno vzpenja, borov gozd pa vam vse do vrha dela prijetno senco. Odcep iz glavne ceste, ki povezuje Supetar in Bol, med krajema Nerežišča in Pražnice je dobro označen, ob poti pa so postavljene še razne druge "poučne" table z okoliškimi zanimivostmi.
Na vrhu je, poleg od daleč vidnega RTV stolpa, pol planinski ali pa pol gostinski objekt, z veliko teraso in prečudovitim razgledom navzdol na mesto Bol in znamenito plažo Zlatni rat ter na bližnji otok Hvar. Vidova gora ima ime po svetniku sv.Vidu in nekaj sto metrov od konobe naprej, za velikim križem, so še danes vidni ostanki nekoč majhne in pravtako najstarejše cerkvice na Braču (vsaj tako so me tam podučili domačini).
Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Zemljevid otoka Brač, vse na karti označene ceste so asfaltirane, ... veliko možnosti za krožne ture1 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. kraji in vsa cestna križišča so dobro označena2 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. na glavni cesti Supetar - Bol, med krajema Pražnice in Nerežišča, veliko avto-izletnikov s kolesi3 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. odcep iz glavne ceste za Vidovo goro je dobro označen4 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. zmerni vzpon po senčni cesti na Vidovo goro5 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. zanimivosti ob poti, ... Hrvati jim pravijo poučne staze6 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. zanimivosti, ... zgodovina in kulturna dediščina ob poti7 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. zadnji del vzpona proti vrhu je za avtomobile zaprt8 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. prvi pogled navzdol na Bol - na južno stran proti morju9 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. oddajnik in velik možic na vrhu10 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. na vrhu, terasa pri gostišču11 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. pogled navzdol na mesto Bol12 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. pogled navzdol na plažo Zlatni rat13 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. pogled navzdol na otok Hvar, hvarski kanal in na zaliv Stari Grad14 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. ostanki nekdanje cerkvice sv.Vida na vrhu Vidove gore15 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. zanimivosti ob poti, ... za izlet do Pustinje Blaca je priporočljivo gorsko kolo zaradi makadama16
robi2107     
24.8.2016
Bil sem gor pred nekaj dnevi. Od konobe (v bistvu naj bi to bil planinski dom) žal ni nič. Lokal je zaprt in propada, povsod pa so napisi, da je zadeva v privat lastništvu (lastnik te sramote se celo upa izpostaviti z imenom in priimkom). Pa naj še kdo trdi, da je privatna lastnina gonilo razvoja. Ostanke cerkve najdete par 10 metrov naprej od terase lokala, še malo naprej od orjaškega križa. Ni videti kaj dosti. Stvar je morda zanimiva za zgodovinarje in arheologe.

Sicer pa je vzpon na Vidovo solidna rekreacija. Iz Bola po pešpoti vzame cca. uro in pol konstantne hoje. Gojzerji niso potrebni, japonke pa tudi niso primerne. Zadoščajo navadne superge, trši podplat pa vsekakor ne škodi. Lani sem bil gor tudi s kolesom po cesti (prav tako iz Bola), vendar pa vas v tem primeru čaka za ogrevanje kar soliden vzpon, da pridete z obale. Da se s kolesom ne vračate po isti poti, predlagam krožno pot, ki je dosti bolj slikovita, kakor pot po notranjosti otoka. V tem primeru pri povratku z Vidove gore še pred križiščem z glavno cesto zavijete levo na asfaltirano cesto, ki vodi proti Blaci (na karti cesta nosi oznako 6191). Asfalta potem ne zapustite vse do konca. Šli boste mimo križišča, kjer se odcepi makadamska pot proti Blaci, in na koncu prišli do strmega spusta proti obali. Tam je asfalta konec in spustite se po zelo strmi in ovinkasti cesti (naštel sem 23 ovinkov). Spust sem opravil s trekom, vendar bolj "po jajcih". Za udobnejšo vožnjo je vsekakor primernejše gorsko kolo. Nato vas panoramska cesta, ki je na začetku še makadamska, z zahodne strani skozi Murvico ponovno pripelje v Bol.
robi2107     
21.9.2017
Tudi letos sem se podal gor, enkrat peš in enkrat s kolesom. V bistvu sem se tudi v prvem primeru na pot odpravil s kolesom in tako vztrajal, dokler pot zaradi grobega grušča ni postala neprevozna. Pri vzponu se mi to časovno ni kaj dosti poznalo, pri spustu pa zelo, saj sem bil v Bolu vsega skupaj v nekaj minutah, celotna tura (vožnja s kolesom do izhodišča, vzpon na vrh, sestop in spust s kolesom nazaj v Bol) pa mi ni vzela več, kakor 3 ure.

Kolesarski vzpon pa sem opravil z južne strani z izhodiščem pri odcepu za zaliv Farska. Za razliko od lani, ko je vzpon še vedno večji del potekal po tisti strmi ovinkasti cesti, ki se lepo vidi na Google maps, je letos pot v celoti speljana po novi cesti, ki pa še ni asfaltirana. Prevozna je z gorcem ali trekom, cestarji pa boste morali še kakšno leto počakati. Vzpon po novi cesti je sicer precej lažji od vzpona po stari cesti, vendar pa je zaradi grobega terena še vedno precej zahteven. Ko bo enkrat asfaltiran tudi ta del, pa bo vzpon precej podoben vzponu po glavni cesti, ki se bolj vzhodno spusti proti Bolu.

Sicer pa je dom/koča/gostišče na vrhu še vedno zaprto in propada, zato bodite opremljeni z zadostno količino tekočine.
bos     
17.7.2018
Danes smo se družinsko podali na izlet na Brač, obiskali smo Vidovo goro ter se kopali v Supetarju.
Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. prav smo1 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. prijetna cesta proti vrhu2 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. ob poti3 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Bol in Vidova gora4 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. plaža Zlatni rat5 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. proti Hvaru6 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. na vrhu je bilo veliko obiska7 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. Bol8 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. proti celini, kjer so se nabirali oblaki9 Vidova gora-780m-najvišja gora Jadranskih otokov. supetarski ježek10
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje