Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / druge države / Planinski masivi / narodni park češka/saška švica
 Narodni park Češka/Saška Švica
6.11.2012 - VanSims
Praznični teden z vikendoma vred sem izkoristil za potep po obmejnem narodnem parku med Češko in Saško(České Švýcarsko/Sächsische Schweiz). Ne Nemčijo! Saksonci so malo občutljivi na to in so podobno kot Bavarci nekaj svojega v Nemčiji. mežikanje

Zakaj se imenuje 'švica'. Verejetno zato ker je tako hribovito območje oz. sestavljeno iz mnogo skal, ki kljub temu da ne presežejo cca 500-600 nmv, izgledajo kot mogočne gore. Kamnina, ki jih sestavlja je peščenjak temne barve kar daje pokrajini dodaten čar.

Sprehajalne poti so na obeh straneh lepo urejene in označene. Zaradi nizke nadmorske višine so primerne tudi za otroke, starejše, pse,... Izjema so plezalne poti na nekatere skale. Te segajo od lažjih(pogojne še dostopne vsakomur) do težjih ferat. Varovala so raznolika in zanimiva: stopnice, lestve, skobe, oprijemala, klini, v skalo vbite stopnice(ker peščenjak hitro erodira so lahko zelo zlizane in je treba paziti)... samo zajle so silno redke. Opozoriti velja, da nekatere od njih ne samo da zahtevajo odsotnost vrtoglavice, temveč nekatere tudi klavstrofobije saj potekajo velikokrat skozi špranje, soteske, žlebove, razpoke(priporočljiva svetilka). Sicer pa so kot nalašč za tiste, ki ljubijo kratke in kondicijsko manj zahtevne dostope. Ponavadi enostaven sprehod skozi gozd z blago strmino in že smo pri skali.

Opisi poti so na portalu www.klettersteig.de. Izberemo Klettersteige-suchen-->Detail-Suchen, nato pa Deutschland, Sachsen, Elbsandsteingebirge oz.Tschechische Republik, Usti nad Labem, Böhmische Schweiz .

En dan in pol sem bil na češki strani in 4 dni na saški.

Na češki strani me je najprej presenetila pot na Rudolfuv kamen(dostop iz kraja Jetrichovice). Sneg in led sta še oteževala pot). Malo sem že mislil, da bodo vse take a so bile potem le še izjemoma katere tako težke pa tudi otoplilo se je in sneg je skopnel.

Na češki strani sem se povzpel še na Šaunštajn. Dostop iz kraja Visoka lipa je krajši kot iz Mezni Louka poleg tega v slednjem pobirajo huronsko parkrnino in imajo neprijaznega pobiralca, v Visoka lipa je parkiranje pol ceneje in do 11h ko začne delati restavracija - zastonj. Po krajši od obeh je poti naprej in nazaj za slabo uro.

V naslednjem postu pa še Saška stran
Narodni park Češka/Saška Švica Jesenska idila na Gradu Špilberk v Brnu, kjer sem se spotoma ustavil.1 Narodni park Češka/Saška Švica In zimska idila v Jetřihovicah.2 Narodni park Češka/Saška Švica No, to ni še nič...Rudolfuv kamen bo zobe pokazal šele za ovinkom.3 Narodni park Češka/Saška Švica Gor je še šlo - dol pa...4 Narodni park Češka/Saška Švica Lepe hiške v Jetřihovicah.5 Narodni park Češka/Saška Švica Na poti na Šaunštajn.6 Narodni park Češka/Saška Švica Ozko grlo pri vzponu na Šaunštajn.7 Narodni park Češka/Saška Švica Zanimiv vrh.8 Narodni park Češka/Saška Švica Tako pa izgleda od spodaj.9 Narodni park Češka/Saška Švica Vse lepo označeno!10
LidijaJesih     
7.11.2012
Izgleda všečno. nasmeh
VanSims     
7.11.2012
Čez mejo, v saškem delu parka(zvezna dežela saška je del bivše DDR) sem se najprej ustavil v zdraviliškem kraju Bad Schandau, ki je središče saškega dela parka. Malo nad njim, v smeri kraja Ostrau je izhodišče za 'skalovje' Schramsteine, ki sem ga najprej obiskal.

Naslednji dan sem se odpravil v Kirniztschtal in opravil lepo 5 urno turico po soteski Kirniztschklamm, začinjeno z vzponom na skalo Hermanseck. Opis ture je tukaj(tudi to žal le v nemščini): http://www.4funweb.de/ssw/hdf.htm

Tretji dan sem plezal po stopnicah in feratah Affensteina. Najprej po Heilige Stiege(če ni bilo vsega skupaj vsaj 300 šteng), potem Wilde Höle(uradno B, meni bolj A/B), zgornji del ferate Häntschelstiege(B/C, celotna sicer C) ter za konec še Starke Stiege(B, čeprav se je meni zdelo že B/C).

Zadnji dve sta bili kar zanimivi. Kljub napeljani zajli na Häntschelstiege se ni noben varoval(neodgovorno), mnja tudi jaz ne zavijanje z očmi, višek neodgovornosti pa sta bila starša s cca. 8-10 let starima otrokoma - brez varovanja. Ferata je kar prepadna in še posebej v zgornjem izpostavljenem delu malo nevarna. Meni se kljub temu sicer ni zdela tako grozna: začne se s začetno šikano parih metrov prostega plezanja, ki odvračajo neizkušene(ker je to narodni park je feratno-neukih sprehajalcev tam veliko), nato dvig po skoraj navpičnih skobah, prehod po njih nad ozkim prepadom med dvema skalama pa še ene skobe(vse skupaj B/C), potem sledi nekaj lažjih(B) a izpostavljenih zajl. Do tu je bilo vse v redu - no cukrček je bil prihranjen na koncu v obliki nezavarovanega prečenja skal in vmesnih globokih prepadov. Tu priznam sem malo cviknil. Šikana, ki naj bi odvračala naključne sprehajalce, da bi se podali po ferati navzdol.

Starke Stiege je bila kratka a sladka. Začne se spet s standardno šikano parih nezavarovanih metrov nato pa samo s pomočjo skopo odmerjenih skob do vrha stene(vse skupaj cca 10-15 min). Stena je izpostavljena. No, recimo da kdor je prišel na Triglav ali pa vsaj na Mangart(tudi recimo po italijanski normalki), ne bi smel imeti večjih težav.

Ti dve ferati(kot verjetno tudi druge težje) sploh nista označeni. Še ena varovalka, da bi kdo neizkušen zašel na njo. Sploh Starke Stiege je zelo dobro skrita in jo je malo težje najti.

Zadnji dan sem obiskal še dve skali: Gohrisch in Pfaffenstein. Prva ima tri poti, druga dve. Vse so dokaj lahke(A/B bi rekel, čeprav naj bi bili dve od njih B). Pot čez sotesko na Pfaffenstein(šel po njej dol) je sploh zelo slikovita

Zaključil sem z ogledam le 20-30 km oddaljenega Dresdna in se čez Češko odpeljal spet nazaj domov.
Narodni park Češka/Saška Švica Pogled na del skalovja Schramsteine.1 Narodni park Češka/Saška Švica Veličastno! Malo je bilo sicer megle...2 Narodni park Češka/Saška Švica Razgled z vrha Schramsteine.3 Narodni park Češka/Saška Švica Sestopna pot: Jägersteig.4 Narodni park Češka/Saška Švica Ne vem...mene je malo spominjalo na tiste predsednike v Dakoti ;)5 Narodni park Češka/Saška Švica Schramsteine od daleč.6 Narodni park Češka/Saška Švica Zimsko-jesenska idila nad Kirniztschklamm.7 Narodni park Češka/Saška Švica Vrh Hermansecka.8 Narodni park Češka/Saška Švica Kirnitztschklamm - temačen prehod.9 Narodni park Češka/Saška Švica Jesen v Kirnitztschklammu.10 Narodni park Češka/Saška Švica Lepota Kirnztschklamma.11 Narodni park Češka/Saška Švica Izletniški mejni prehod na češko stran v Kirniztschklammu.12 Narodni park Češka/Saška Švica Jesensko obarvan dostop do ferat na Affensteine.13 Narodni park Češka/Saška Švica Zaradi peščenjaka znaš včasih hoditi tudi po taki mivki - kot bi bil kje na morju. ;)14 Narodni park Češka/Saška Švica Jesensko obarvan začetek Heilige Stiege15 Narodni park Češka/Saška Švica To je le del vseh svetih šteng. ;)16 Narodni park Češka/Saška Švica Carolafelsen.17 Narodni park Češka/Saška Švica Häntschelstiege - začetne skobe.18 Narodni park Češka/Saška Švica Takole gor lepo spet po skobah - sosednja zajla je očitno odveč ker se skoraj nihče ne varuje - pa bi se moral!19 Narodni park Češka/Saška Švica Nezavarovano prečenje na koncu.20 Narodni park Češka/Saška Švica Nič, kajne? Poti je tu konec - če seveda ne veš po kaj si prišel. Če veš, greš naprej in...21 Narodni park Češka/Saška Švica ..stena s prvo skobo feratice Starke Stiege.22 Narodni park Češka/Saška Švica Tu postane že nekoliko lažje.23 Narodni park Češka/Saška Švica Pogled navzdol.24 Narodni park Češka/Saška Švica Affensteine v jesenskih barvah.25 Narodni park Češka/Saška Švica He, he...no, jaz sem šel tu na pir po divjini. ;)26 Narodni park Češka/Saška Švica Vzpon na Gohrisch po eni od treh poti.27 Narodni park Češka/Saška Švica Tudi Gohrisch v jesenskih barvah!28 Narodni park Češka/Saška Švica Vrh Gohrischa.29 Narodni park Češka/Saška Švica Pot na Pfaffenstein...30 Narodni park Češka/Saška Švica ...in razgled z nje.31 Narodni park Češka/Saška Švica Pogled s Pfaffensteina32 Narodni park Češka/Saška Švica Za to špranjo pa se skriva...33 Narodni park Češka/Saška Švica ...Pfaffensteinska lepotica, imenovana Barbarine.34 Narodni park Češka/Saška Švica Tudi na Pfaffensteinu.35 Narodni park Češka/Saška Švica Pfaffensteinska soteska.36 Narodni park Češka/Saška Švica Pfaffenstein z izhodišča - izhodišče ob cesti izven vasi - v vasi se plača!37 Narodni park Češka/Saška Švica Nočna panorama Dresdna.38 Narodni park Češka/Saška Švica Pasoče se ovce ob Labi - sredi Dresdna!39
voluhar     
18.5.2015

http://tomazsarc.blogspot.com/2015/05/ceski-nacionalni-parki-5-1052015.html
VanSims     
9.9.2017
Po petih letih ponovno v tem parku. Ni kaj, lepo je tam.

https://simsoneblog.wordpress.com/narodni-park-ceska-svica/
VanSims     
9.9.2017
Še saški del.

https://simsoneblog.wordpress.com/narodni-park-saska-svica/
VanSims     
13.9.2017
Ni sicer striktno Saška Švica, a da se ne odpira nova tema.

Ferata Alpingrat:

https://simsoneblog.wordpress.com/zittausko-visavje-ferata-alpingrat-in-se-malo-naokoli/
VanSims     
16.9.2017
Ferata Nonnensteig:

https://simsoneblog.wordpress.com/zittausko-visavje-ferata-nonnensteig/
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje