Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Julijske Alpe / Podor na poti do Vodnikovega doma

Podor na poti do Vodnikovega doma

Print
spoty2. 06. 2008 15:36:23
Torej obvestilo vsem, ki se te dni podajate na pot proti Vodnikovemu domu. Na poti med Studorskim prevalom in Vodnikovim domom je na približno polovici poti velik podor. Potrebna je previdnost in volja in se ga da premagati. Upamo, pa da bodo skale čimprej odstranili.
všeč
andymann2. 06. 2008 21:28:06
Na strani PZS piše, da je pot Rudno polje - Vodnikov dom zaradi podora zaprta. Se še kdo spomni, kaj se je lani avstrijskemu dečku zgodilo, ko so rinili na Mangart po zaprti poti? zmeden
všeč
Rakar2. 06. 2008 22:05:36
Ni dvoma, da se da podor prečiti! Verjetno niti ni pretežko, vprašanje je samo kdo naj se tega loti in čigava je odgovornost če mu poizkus kakorkoli spodleti. Torej, pot je uradno zaprta, prehod preko podora pa temu primerno nevaren, zato bi bilo morda pametno predlagati alterntive temu sicer najhitrjšemu in najbolj običajnemu pristopu, ki vodi z Rudnega polja, preko Studorskega prevala, pod Tošcem, do Vodnikovega doma.

Do Vodnikovega doma (če želite ravno tja) se z "nižjih nadstropij" pride tudi: od koče na Vojah (dobre 3 ure); od Kovinarske koče v Krmi čez Bohinjska vratca (4 ure); s planine Blato (lahko mimo Planine pri Jezeru), prek Planine v Lazu, čez Lazovški in Jezerski preval (dobrih 5 ur).

Morda je pa tale nesrečni podor za izkoristiti in na poti k Triglavu (omenjam ga, ker je končni cilj večine tam mimoidočih) spoznati kaj novega!

Lp
všeč
spoty3. 06. 2008 09:40:36
Lepo bi bilo, če bi bilo to obvestilo tudi kje drugje kot le na strani PZS, saj za vsako pot v hribe pa res ne gledamo te strani. Mi smo pač predor prečili, kot še nekateri drugi, nekateri pa so se pred njim obrnili in se jezili, ker ni bilo prej opozorila.
Na take stvari bi morali opozarjati tudi na izhodiščnih točkah s tablami, ne le na spletnih straneh.
všeč
Rakar3. 06. 2008 12:13:57
Poobjavo o podoru in zaprtju poti je bilo moč prebrati na večini gorniških spletnih straneh. To seveda ni dovolj, saj nimajo vsi dostopa do interneta, tujci se pa
morda znotraj naših spletišč niti ne znajdejo ali pa opozoril ne razumejo.

Popolnoma se strinjam, da bi bilo vsaj pri zaprtju tako pomembnih (beri frekventnih) poti potrebno poskrbeti za obveščanje (vsaj še) na najbolj obljudenih izhodiščnih točkah in še kje vmes. Je pa to seveda stvar, ki jo je potrbno doreči v centrali (PZS), medtem ko je, če sem prav obveščen, v tem trenutku za zavarovanje in zaprtje poškodovane poti odgovorno PD, ki jo vzdržuje (vsaj tako je bilo razumeti ob zapiranju Slovenske poti na Mangart). Seveda ni nujno, da PD vzdržuje tudi vse poti, ki se priključijo na poškodovano(=zaprto) in iz tega izhaja morebitna težava pri organizaciji postavljanja opozoril na izhodiščih ... Pa saj ni kaj filozofirati: dobro bo, če se vsi kaj naučimo iz tega dogodka in naslednjič ravnamo bolje! Do takrat bo pač treba spet računati tudi na srečo, kar ni nujno najbolj pametno, je pa zagotovo najbolj pogosto uporabljano! nasmeh

Mimogrede, spoty, a tik pred podorom pa trenutno je (na obeh straneh) postavljena opozorilna tabla? In če je, v katerih jezikih?

Lp
všeč
spoty3. 06. 2008 19:18:05
Nikjer pred podorom ni nobene opozorilne table z nobene strani. Kar se tiče pa objav na netu, pa nekateri pač ne brskamo po vseh straneh, na tej strani pa opozorila ni bilo. Objavljeno je bilo šele ko sem sama napisala opozorilo na tej strani.
1
2
3
všeč
Rakar4. 06. 2008 08:00:35
Morda (upam da) je dva dni po tem stanje že drugačno in so opozorila napisana (seveda tisto z opozorilnimi tablami nisem mislil dobesedno).

Sicer je pa Komisija za pota Planinske zveze Slovenije pot "zaprla" (=objavila sporočilo na strani PZS) že 26.5. Istega dne je bila informacija (z dodanimi fotkami podora) poobjavljena tudi na gore-ljudje.net. Od tu dalje pa si bodo verjetno morali zavihati rokave na PD Gorje, ki je (glede na meni dosegljiv kataster poti in seznam vzdrževalcev) zadolženo za vzdrževanje te poti. Običajno nisem preveč kritičen do dela marljivih prostovoljcev, tu se mi pa le nekako zdi, da je od 26.5. do 1.6. že preteklo dovolj časa za to, da bi na obeh straneh podora napisali jasna opozorila! Že da se razbremenijo odgovornosti, če že zaradi drugega ne ... Hm. Namreč, odgovornost bo z novim zakonom, ki je (še brez podzakonskih aktov) stopil v veljavo 1. junija, bojda za vzdrževalce precej bolj konkretno določena in tudi sankcionirana.

Lp
všeč
viharnik4. 06. 2008 09:23:35
V kolikor sem videl po fotografijah sodeč je podor kar obsežen.Prvo naj poskrbijo za večjezične opozorilne table na Rudnem polju in Vodnikovo koči,ocenijo trdnost kamenine v odlomu,ga po možnosti zavarujejo pot pa naj obnovijo z edino rešitvijo,da z manjšimi skalami naredijo lep prehod tik ob steni večje balvane pa pustijo v spomin,oz.poduk od narave da se morajo svetovni naravovarstveniki bolje udejaniti v praksi in ne le mlatiti prazne slame na konferencah-če nismo za to že malo prepozni?!LP-Rok.zavijanje z očmi
všeč
Rakar4. 06. 2008 10:11:43
Kar tule bom pohvalil skrbnika strani Hribi.net za konstruktiven prispevek v razdelek Novice! Mislim na "novico" z naslovom: "Kako do Vodnikovega doma po skalnatem podoru?"
všeč
Tadej4. 06. 2008 10:41:13
všeč
totalcek11. 06. 2008 09:52:42
So kakšne spremenbe na tej poti, a kdo ve če so jo že zrihtal? LP
všeč
Biser gora18. 06. 2008 19:12:03
Pot je še vedno zaprta in nič ne zgleda, da jo bodo kmalu odprli.
všeč
Stolar4. 07. 2008 17:58:35
A kdo ve koliko časa bo pot še zaprta?
všeč
katjuša24. 07. 2008 18:36:16
http://www.pzs.si/index.php?stran=Novice&novica_id=4050


upam,da bi link aktiven,

drugače pa tri tedne zagotovo še nemrk pogled
všeč
katjuša21. 08. 2008 16:17:18
no tole so današnje novice

bi rekla da jih bo marsikdo vesel

torej,pot je odprta,priporočajo čelado
http://www.pzs.si/index.php?stran=Novice&novica_id=4073
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići