Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Julijske Alpe / Krnsko jezero iz Bohinja

Krnsko jezero iz Bohinja

Print
velkavrh16. 08. 2009 10:09:01
Krnsko jezero in kočo pri Krnskih jezerih kahko obiščemo tudi iz Bohinja.Z vozilom se pripeljemo do koče pri Savici.Parkirišč dovolj,parkirnina 3 evre,ki jo ročno pobirajo.Za kočo pa nas table usmerijo na dom na Komni.Pridemo do vhoda za slap Savica.Mi se usmerimo na levo proti domu na Komni.Pot je prijetno speljana po neštetih serpentinah do koče.Do koče hodimo nekako dve uri.POt je lahka,vseskozi hodimo po senci.Pri koči je celo majhno Marijino znamenje,kjer se ji lahko priporočimo. Za kočo nadaljujemo proti prijetni dolinici,kjer je koča pod Bogatinom.Do tja imamo samo petnajst minut.Tu se lahko zadnjič okrepčamo,kajti čaka nas pot po odprtem dolga dobre dve ure.Ob sončnem poletnem vremenu zna biti zelo vroče.V dobri uri smo na vrhu Vratc ali Bogatinskem sedlu.Tu imamo kažipot za Krnsko jezero.Od tu gremo lahko tudi na dva lažja gorska pohoda-Mali Bogatin-pol ure ali na Lanževico-eno uro.Na vrhu so ruševine vojaških zgradb iz prve svetovne vojne.Pravzaprav nas vsa pot spominja na nesmiselno morijo prve svetovne vojne.Hodimo lepo po označeni poti,kajti že takoj ob poti je polno jeklenih osti skritih med travo in ostankov mrež.Na desni strani zagledamo celo podzemni bunker.Pridemo do doline ,kjer so ruševine ogromne vojašnice.Manjkajo samo strehe in okna-mogočna in trdna gradnja,ki kljubuje času že skoraj sto let.Naslednje krišišče je pred Peski,kjer se gre lahko na Krn,mi nadaljujemo na desno proti Krnskemu jezeru.Kmalu smo v dolini Krnskih jezer,na sedelcu se usmerimo na desno k koči pri Krnskih jezerih ali pa na levo ,da si ogledamo veliko Krnsko jezero.Obiska pri jezeru je bilo ogromno,kakor bi bil na Bledu ali v Bohinju.Pri koči tudi velik obisk.Treba je vedeti,da je iz Lepene do tu samo dve uri in ,da so pohodniki v glavneh prišli od tu.Moram pa povedati,da se veliko pohodnikov odloči tudi za daljšo varianto,ki jo opisujem tu.Srečal sem ,kar veliko pohodnikov.Ležišč naprimer v koči pod Bogatinom ob deveti uri zjutraj ni bilo več.Pot se opravil v soboto 15.08.2009.Kdor ljubi dolge nezahtevne ture je to pravnšnje.Torej celotna tura traja nekako pet ur v obe smeri.Pa prijetno hojo!
Krnsko jezero iz Bohinja Smerokaz pri Savici1
Krnsko jezero iz Bohinja Smerokaz pri koči pri Savici2
Krnsko jezero iz Bohinja Vhod na slap pri Savici3
Krnsko jezero iz Bohinja Dom na Komni4
Krnsko jezero iz Bohinja Smer proti koči pod Bogatinom5
Krnsko jezero iz Bohinja Koča pod Bogatinom6
Krnsko jezero iz Bohinja Pot od koče pod Bogatinom7
Krnsko jezero iz Bohinja Pravi encijan8
Krnsko jezero iz Bohinja Bliža se Bogatinsko sedlo9
Krnsko jezero iz Bohinja Vrh sedla10
Krnsko jezero iz Bohinja Grenki spomini prve svetovne vojne11
Krnsko jezero iz Bohinja Na sedlu pred dolino Krnskih jezer12
Krnsko jezero iz Bohinja Koča pri Krnskih jezerih13
Krnsko jezero iz Bohinja Krnsko jezero14
Krnsko jezero iz Bohinja Krnsko jezero 15
všeč
sk216. 08. 2009 12:15:37
Še bolj slikovita je, če se z Bogatinskega sedla odpraviš na Lanževico in z nje po brezpotju še na Veliko Babo in sestop po markirani poti k koči. Pot se podaljša za cca 2 uri odvisno od postankov.
Krnsko jezero izpod Velike Babe1
Murka2
všeč
velkavrh16. 08. 2009 17:37:57
Napaka -pot traja pet ur v eno smer.
všeč
nybello19. 09. 2009 01:24:22
Spet mešanje prve svetovne volje z medvojnim obdobjem::
- na vratcih niso ruševine vojaških zgradb iz prve svetovne vojne, pač pa so to italijanski obmejni objekti iz časa rapalske meje
- osti,mreže in bunkerji prav tako niso iz prve svetovne vojne, ampak italijanske utrdbe za zaščito Vratc.
- ogromna vojašnica ne kljubuje času skoraj 100 let, pač pa le okoli 70.
(+1)všeč
velkavrh19. 09. 2009 15:30:09
Nybello, res sem narobe napisal o ruševinah. Se zahvaljujem za popravke. Točna zgodovinska dejstva sem preštudiral, ko sem prebral poročilo od Bojana A., ki je opravil isto turo in je o turi naredil čudovit prispevek. V bodoče bom tudi točno preštudiral zgodovino, če jo bom omenjal. To turo bom naslednje leto ponovil, če bo vse v redu, samo, da bom zavil proti Krnu.
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići