Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Julijske Alpe / Monte Cuzzer

Monte Cuzzer

Print
triglavski3. 10. 2009 15:43:26
Malo znana gora je odličen razglednik nad Rezijo. Kar nekaj časa sem si ga že ogledoval, danes pa, ko ni bilo časa za kam višje, sem se odpeljal čez sedlo Karnica v Rezijo oz. do Liščac. Od tam po res lepi poti 703 na Škrbino, potem pa dol do zavetišča Rio Nero (skoraj 350 višincev sem izgubil). Vrata so zapahnjena in ko grem okoli zadaj najdem odprto polkno, na mizi nekaj hrane iz notranjosti pa kot, da bi slišal smrčanje. No ura je 9 in če je nekdo spal je res dobro spal. (mimogrede je kdo že prespal tam). Od zavetišča nadaljujem po zložni poti 707A do škrbine Tasacuzzer. Od tam po nekoliko slabši stezi z oznako 707 na vrh. Razgled čudovit. Obkrožal me je skoraj celoten greben Muzcev, Javor, zadaj Lopič, na drugi strani Bele pa Pisimoni, Grauzaria, Sernio, Zuc dal Bor, pa celoten greben od Cuel della Baretta do Montaža, Žrd, Vrh Krnice, V. Kanin, V. Baba, Mulec, pa vse do Skutnika in Krna. Spodaj pa vasice Rezije. Res lepo in vse to videt le z 1462 m. Z vrha sestopim po poti 707 (sentiero Claudio Vogric) do vasice Gost, prav luštna steza, celo pokošena. Od je bilo treba še okoli 2 km po cesti do avtomobila. Toplo priporočam.
Monte Cuzzer 1
Monte Cuzzer sončna vzhodna pobočja Javorja nad dolino Rionero2
Monte Cuzzer zavetišče Rionero3
Monte Cuzzer vrh Kucerja, zadaj Strma peč in Motaž4
Monte Cuzzer C. Grauzaria in Sernio na drugi strani Bele5
Monte Cuzzer 6
Monte Cuzzer Rosojanski komun7
Monte Cuzzer Zuc dal Bor8
Monte Cuzzer levo Cjadin, desno Javor in spredaj greben proti vrhu9
Monte Cuzzer spet v dolini10
(+1)všeč
peter218. 07. 2016 11:19:32
Naj vas skromna višina 1462 m že v začetku ne odvrne od obiska, saj tako lepih razgledov v vse smeri zlepa ne bomo našli.
Nizek start preko mosta v naselju Tigo je na skromnih 360 m. Za mostom gremo kakšna 2 km ob reki, potem pa preko zanimivih potokov in globokih korit proti zavetišču Rio Nero. Tam se odcepimo proti sedlu Tasacuzzer in od tam na Kucer. Preden dosežemo vrh, nas čaka še manjši spust in potem vzpon na sam vrh.
Kot sem že napisal, razgledi nas ne bodo pustili ravnodušne. Mogoče je pravi čas za obisk pozna pomlad ali jesen, ko ni prevroče, a če so nizke temperature kot v zadnjih dneh, lahko tudi poleti.
Če se v domovino vračamo preko mejnega prehoda Učja, naj opozorim na sicer lepo, a zelo ozko cesto, kjer je srečanje z nasproti vozečimi vozili večinoma možno le na za to namenjenimi odstavnimi površinami.
Slike:
http://www.petersfoto.si/thumbnails.php?album=datebrowse&date=2016-07-18
http://www.petersfoto.si
Kucer1
(+4)všeč
bagi22. 03. 2017 10:13:29
Dostop na Monte Kucer po poti 703 je uradno zaprt.

V slikoviti soteski potoka Rio Nero je namreč prišlo do podora. Iz ostenja visoko nad potjo se je utrgalo več tisoč kubikov skalovja in deloma zaprlo pot.

Zapora se brez večjih težav in izpostavljenosti obide, je pa vprašanje koliko je podor še aktiven. Zato verjetno tudi uradna zapora.

1
2
3
(+3)všeč
bagi16. 05. 2017 10:01:50
Pot 703 po slikoviti soteski potoka Rio Nero je uradno še vedno zaprta zaradi plazu. Novih podorov od prejšnjega obiska ni videti, prehod mimo skalovja je tudi že uhojen. Drugje na tej poti ni nobenih posebnosti, ravno tako ne pri krožnem sestopu čez vrh Kuclja.

So pa v teh koncih doma klopi in priporočam dolga oblačila. To naj vas ne odvrne od čudovite soteske in zelo razglednega vrha.

Koordinate izhodišča ( pakirišče tik pred brvjo) : 46°22'30.0"N / 13°16'49.0"E

Izhodišče. Parkirišče je pred tem mostom1
Prehod čez reko je tu samo za pešce in kolesarje2
Pot po soteski je uradno zaprta, vedar je pot z izjemo plazu lepo urejena3
Pot je na večini strmih pobočij dodatno varovana4
Prehod čez plazovino je v smeri poti, le skalo je potrebno obiti malce nižje5
Rio Nero6
Slikovita soteska7
Pot je udobna in do planine ne preveč strma8
Oblaki so se zadrževali na okoli 1800 m9
Planina z razpotjem10
Slediti je potrebno to oznako11
Smer za Kucelj ( Monte Cuzzer )12
Severna stran Muzcev ima še kar nekaj snega, greben pa je kopen13
V daljavi se že kuha nevihta14
Monte Cuzzer se bliža15
Tokrat sva pravilno izbrala višino. Muzci so bili cel dan v megli16
Vrh17
Napis rezijanskih *polhov*, ki imajo zasluge tudi pri Visoki rezijanski poti18
Tja dol bo treba19
Zgoraj je še vse rjavo20
Nižje že zelenijo bukve21
Pot je vseskozi dobro označena22
Pot je poimenovana po preminulem alpinistu23
Zelo zanimivi  prrehodi v spodnjem delu sestopa :)24
Skoraj na koncu sva že25
Krog zaključen26
(+9)všeč
GITA25. 09. 2017 00:16:04
Pot 703 je znova odprta, podor je saniran (stanje 22.9.2017).

Več o najinem vzponu in fotografije pa na povezavi...

http://zivi-za-danes.com/2017/09/22/kucer-in-skorajsnje-srecanje-z-zverinicami-iz-rezije/
Podor saniran1
(+5)všeč
jani bele2. 11. 2017 12:35:42
V kraju Tigo čez viseči most in levo po poti 707. Pred prvimi hišami v Gostu desno in potem strmina ne popusti do vrha. Zaradi počasnejše hoje res lahko uživaš skozi borov in višje bukov gozd. Z vrha spust do sedelca pred prevrhom (naj ne zapelje markacija na bukvi nekaj metrov pod potjo). Na predvrh in potem samo še navzdol v smeri Rio Nero in po njegovi soteski do konca, desno čez most do izhodišča. V tej smeri se mi zdi znatno bolj zanimivo, samo nekaj več kondicije moraš imeti. Vzpon v obratni smeri je tudi za kakšno uro daljši in tisti neskončni cik-cak ovinki nad kočo znajo biti prav duhomorni.
Res lepa tura.
(+3)všeč
turbo5. 11. 2017 17:39:00
V soboto po strmi 707 navzgor in po zložnejši 703 navzdol, na hribu sama, vreme bi lahko bilo prijaznejše. S princesko se strinjava z opisoma GITE in janija, le beseda "duhomorno" se nama ne zdi primerna za opis planinske poti. Četudi se nama je že marsikatera vlekla kot kurja čreva mežikanje Krasen potep, zagotovo ni bilo zadnjič.

https://tubojan.blogspot.si/2017/11/monte-cuzzer-kucer.html
(+2)všeč
velkavrh15. 10. 2018 05:26:29
Igor je imel rad, bi rekel,ta zakoten del Južnih Julijcev, ki se spogledujejo s Karnijci.Malo je ta vrh odmaknjen od vrveža Montaževe visoke planote z Montažem na čelu in gleda prek Kaninskega pogorja nanj.Nanj bolj poredko zaide pohodnik. Pa ni tako daleč. Od Trbiža samo petdeset kilometrov.Od Trbiža se zapeljemo v za nas pravljično Rezijo, ki je bila nekoč čisto slovenska.Danes je slovenskega življa tu malo.Imajo pa zanimivo narečje,ki ga dejansko ne razumeš.Štart je bil v vasici Tapar Tigo(po slovensko Liščac), krajše lahko samo Tigo.Nato pa prek rečice po visečem mostu na levo po poti 707 na naš vrh-Monte Cuzzer -po slovensko pa Kucer-1462m.Naj nas višina ne zavede, ker je treba premagati kar 1000 m višinske razlike.Prvo gremo skozi zaselek Gost.Pot 707 je speljana po strmem gozdnatem pobočju(imenuje se Sentiero Claudio Vogric-naš Slovenec?) Ker je pobočje tu ožje dejansko okljuk ni. Po treh urah smo na razglednem vrhu na katerem se nam odpre pogled na desno na Južne Julijce s Kaninskem pogorju v ospredju in Poliške Špike z Montažem na čelu v ozadju. Na skrajni desni pa vidimo Strmo peč.Na levi pa so Karnijci.Na vrhu je ta mogočni železni križ. Vreme je bilo čudovito jesensko, oktobersko-čista uživancija. Dol pa smo šli po poti 703 nad sotesko oziroma po soteski Rio Nero. Sprva je krajša grebenska pot prek predvrhov, nato pa gre pot v nešetetih okljukah po gozdu prijetno navzdol v sotesko Rio Negro.Ta pot je za gor veliko lepša in nenaporna , samo eno uro daljša.Vmes pridemo do prijetnega ,lepo opremljenega bivaka na višini 867m.Nato se dejansko spustimo v sotesko in vidimo prelepe slapove in slapiče,skočnike in tolmune gorske rečice.Voda je hladna,tudi v poletni vročini prijetno osvežujoča. Pot nato poteka visoko nad sotesko. Nekajkrat se nato spusti in spet dvigne ,da premaga stranske soteske. Pot je vseskozi izredno slikovita in dobro varovana z jeklenicami, ograjami.Prehodi so celo narejeni z lesenimi mostički.Tu je prazaprav naravni park Rio Negro-po naše bi rekli Črna reka.Ko pridemo iz soteske pa nas čaka še enourna pot nazaj na izhodišče. Reko prečkamo prvič že prej prek ravno tako visečega mostu kot pri vasici Tigo. Od tega mostu imamo še po ure do izhodišča.Nazaj grede se kar nahodmo, vendar je vredno truda.To je prelep vrh, ne tako daleč -vredno it tja.

Slikce naložim še danes zvečer, ko se vrnem z naslednje ture.So prelepe!
Štart v Reziji v vasici Tamar Tigu, tudi samo Tigu.Iz Trbiža imamo do sem petdeset km.1
Na pot.2
Takoj čez cesto je viseč most čez reko Rio Nero in tu se gre čez.3
Gremo na levo po poti 707 -čaka nas triurna hoja.4
Prek zaselka Gost.5
Ni videti prav veliko hiš.6
Hodimo že pol ure.7
Pot je dobro označena in uhojena.8
Dejansko nas čaka dokaj strma pot po gozdu. Tu je širina pobočja ozka in gre bolj naravnost.9
10
11
Vmes tudi nekaj jeklenic.12
13
Pred vrhom.Do vrha strmina vseskozi nič ne popusti.14
Vrh z dominantnim križem,ki je na italijanskih vrhovih tako pogost in še marsikje drugod.15
Razgled je bil malo meglečast, vendar vsenaokrog kot za bogove.Tu spredaj je Kaninsko pogorje,zadaj pa so Poliški Špiki.16
Tu v sredini je najlažje dostopen vrh Poliških Špikov-Hude police.17
Vrhom  na vse strani kolikor hočeš.18
19
Gasilska seveda ne sme manjkati.20
Dol pa podrugi strani gore po grebenu -707A.Ta pot eno uro daljša -torej štiri ure.21
Pogled nazaj na naš Cuzzer.22
Gremo ob soteski Rio Nero.To je slikovita reka -tu je regijski park.23
Pri bivaku Rio Nero.24
Bivak.25
Notranjost bivaka-odlično opremljnega.26
Dol na sotesko Rio Nero v prijetnih položnih okljukah, ki bi jih lahko štel kot pri nas na Koblo.27
Pot je varovana.28
29
30
31
Spust k reki-prelepo.32
Ta divjina nas očara.33
Blizu izhodišča -sem smo prišli zdaj z druge strani-desne.34
Prek drugega mostička prek reke.35
Še po ure imamo do prvega mostu.36
Pa se je le prikazal.Prispeli prijetno utrujeni, vendar polni novih vtisov.37
(+1)všeč
ločanka17. 11. 2018 07:14:23
Monte Cuzzer je bil postavljen na moj seznam že v začetku leta, ki pa sem ga udejanjila ravno en mesec po Velkavrhovi objavi. Moram priznati, da so me prevzele prav objave na tej straninasmeh
Ravno zadosti je bila velika naša skupinica v četrtek, smer pohoda pa je začrtal Lojze, ki smo mu seveda zaupali v celotinasmeh Vsekakor smo hoteli videti slap Barman, ki pa na tej strani do sedaj še ni bil omenjen.

Kucer je čudovit razglednik nad dolino Rezijo, ki nam omogoči, da to prelepo dolino vidimo v celoti. Po višini je res bolj kucelj, a ima vse, kar imajo drugi postavneži v njegovi okolici. Mene je zelo pritegnil pogled na Javor, ki nas je, čeravno dostikrat zastrt, spremljal velik del poti.
Naša pot pa je potekala takole: s hojo smo pričeli na parkirišču v vasi Lišćaza po poti 703, se na sedlu Tasacuzzer usmerili na pot 707, ki povezuje Gost, vrh Kucerja in Lišćazo v krožno turo. Z vrha pa smo se vračali po poti 707a, a le do zavetišča Črnega potoka, od tam pa spet na pot 703 preko sedla La Forchia do slapu Barmana. Ta nas je vse očaral tako močno, da smo kar onemeli, brez besed strmeli in se čudili lepoti, ki smo jo dosegli, ko smo prekoračili njegove vode.
Kar omamljeni smo odhajali s tega prizorišča, saj smo se tam zadržali kar nekaj časa.
Pri povratku pa smo se ustavili še v kraju Tiga, prekoračili viseči most, da smo lahko bližje občudovali reko Rezijo in Kaninske gore, ki so v tistem času žarele v zahajajočem soncu.

Da je bil prekrasen izlet, smo se glasno strinjali pri Aljaževem hramu, kjer smo seveda nazdravili dobro izbrani turinasmeh
začetek naše poti, Lišćaza1
takole se je naslonil2
na sedlu Tasacuzzer3
prvo občudovanje po prihodu iz gozda, a  vrh to še ni4
približan vrh, krasi ga Strma peč in Montaž5
6
v pogledu že Rezija, v ozadju Krn7
od Amariane do Monte Sernia8
Javor od rumenega, sicer precej edinega macesna ob poti9
Javor/Monte Lavara  že bolj mogočen10
mogoče M.Coglians11
Amariana danes takole12
3/4 današnje ekipe, Vanja je bila pobudnica, Lojze je pa speljal13
vse bližje vrhu14
Kaninske gore15
desno od Javorja kuka Lopič, najzahodnejši del Muzcev16
približane avstrijske gore17
preko Rezije18
približan pogled na gore med Lopičem in Amariano19
kar mogočen križ na vrhu20
od V.Babe preko Skutnika do Krna21
tudi nazaj grede je lovil naše poglede22
23
veliko listja na poti, tudi mokrega24
pri Zavetišču Rio Nero25
26
skozi borove in tudi bukove gozdove smo hodili v četrtek27
ob poti, v spomin28
rojevanje soteske Barman, slika ne more pokazati vse lepote29
hoteli smo seveda še bližje30
smo se še tu ustavili31
ko so ravno žarele Kaninske gore32
ja, čez ta most pa na turo  naslednjič33
pogled na Monte Cuzzer s Ta lipe poti34
(+4)všeč
Edina8. 05. 2019 23:32:34
Je končno prišel na vrsto. Na severni vrh nisva šli, ker je bilo pri spustu s prvega vrha v škrbino preveč snega, sicer pa sneg do tam ni bil ovira, le sem ter tja kakšen poledenel odsek tik pod prvim vrhom. Je potrebno nekoliko več previdnosti, ker je pot strma, še zlasti pri sestopu. S prevala Tam za Kucrom do bivaka in od njega nazaj na izhodišče pa brez posebnosti in zelo lepa pot.

http://stezeinsledi.blogspot.com/2019/05/kucer-iz-rezije.html

Srečno na potkahnasmeh
(+3)všeč
rozka2. 09. 2019 17:24:00
Rezija, Rezija…zverinice so že vedele, kje je pravljica domanasmeh
Zapeljem se do zaselka Tigo, kjer pustim avto, si ogledam in rezerviram plažo za povratek in že šibam čez lušten most, po luštni poti 703. Ravno pravšnja za ogrevanje, ​na razpotju nadaljujem po 703 v dolino Črnega potoka ( Rio Nero)​, 703a pelje do "Pobičev"​.
Že na začetku oznaka EE in res nisem vedela kaj pričakovati. Wauuu, enkratna soteska, ki pelje ob, ali nad Črnim potokom, razgibana stezica, ki se vije po neslutenih strminah, zarezanih v pobočja gozda. Pot se potem spusti čisto do potoka, ga prečka, nato ponoven vzpon in prečenje po lepi gozdni stezi do ​zavetišča​​​​ Rio Nero​, ki ponuja kar nekaj možnosti za ture. ​​Tu kar obsedim in meditiram s pogledom na divjino nad sabo. Očitno sem se predolgo zadržala, saj v gozdu čujem neke glasoveeek, po moje so me zverinice začele preganjati, zato pohitim naprej​, pot 707a​, do naslednjega razcepa​​​ Forca Tasac​​uzzer. Izberem vrh, lahko se nadaljuje do Liščacev, in tu se pot postavi pokonci, dosežeš ​prvi vrh, s katerega se rahlo spustiš, nato zadnji vzpon in spet wauuu…glede na višino je Kucer res enkraten razglednik. Preštejem hišice v Rezijimežikanje in vrhove, ki me obdajajo, potem pa zaslužena malica. Sestop po poti​ 707, Sentiero Claudio Vogric,​ je hitro minil in prispela sem v Gost, kjer »zmanjka« markacij, ali pa sem jih spregledala. Za kapelico, ob cesti, se kar v go​zd zaženem, na eno uhojeno stezico, nato se spet pojavijo markacije in zelene puščice, ki me pripeljejo nazaj na mostiček.
Soteska Rio Nero, izredno lepa, zanimiva, ponekod je treba malo popaziti, sploh ker je zjutraj drsljivo, drugače res priporočam, vsaj do najnižje točke, če pa se potrudite do zavetišča, vas mogoče preseneti kaka zverinica iz pravljicejezik
22.08.019
Tigo, izhodišče1
izberem desno2
zelo lepa steza, noge bi kar tekle:)))3
ponovo razcep, nadaljujem po 7034
steza5
steza6
zavetišče Črni potok7
kar nekaj izbire;)8
udobna pot9
ki se na tem sedlu za vrh, kar postavi pokonci10
proti Liščacem in sedlu Krnica11
malo spusta12
utrinek13
vrh Kucer14
od Pisimonke do Čuka15
Sernio in Grauzaria16
Žrd17
sestop po 70718
utrinek19
pot20
Tigo in mostiček21
22
tu gre po cesti, a takoj za neko lopo zaviješ levo,23
kjer te mehka stezica pripelje na izhodišče24
(+3)všeč
miri2. 09. 2019 17:41:01
V tej lepi soteski je izgubil življenje mlad fant,sovaščan.Res "divja".
všeč
turbo4. 05. 2022 10:07:54
sobota 30.4.2022

Kot slabih pet let nazaj po 707 gor in po 703 dol, tokrat brez princeske, tudi druge sorte zverinic na poti nisem srečal..

Vreme božansko, razmere sanjske, snega nekaj malega pred glavnim vrhom, nič posebnega, in nekaj več na sosednjem vrhu, med sestopom, tam previdnost ni odveč, zimska oprema pa ni potrebna. Pomagaš si z rušjem in visečimi jeklenicami, se nekajkrat potegneš in si iz zimskih razmer ven.

Na vrhu prijetno srečanje z znanko-neznanko velik nasmeh, L. lepo te pozdravljam, tvoja sopohodnika in sopohodnico takisto nasmeh

Res fina fajn tura, skoraj bi napisal epska, pa raje ne bom, ker vem, da se zna še bolj dogajati mežikanje

https://tubojan.blogspot.com/2022/04/monte-cuzzer.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
(+6)všeč
ločanka4. 05. 2022 12:19:31
A lahko ugibamo o tisti znanki-neznankinasmehnasmeh?
(+1)všeč
turbo4. 05. 2022 12:44:00
Hm, seveda lahko zavijanje z očmi Ampak jaz bom modro tiho, tudi če uganete velik nasmeh
(+2)všeč
ločanka4. 05. 2022 13:18:24
Saj veš, da sem se hecalanasmeh. Sem pa brala to drugo zgodbo na facebooku.
(+3)všeč
turbo4. 05. 2022 13:29:33
Nimam FB, tako da ne bi vedel "kaj tam dogaja" velik nasmeh
(+2)všeč
malimiha14. 03. 2023 10:32:31
Zdravo, zanima me je kdo hodil v zadnjem času in ve kakšne so razmere? Hvala in lp, Miha
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići