Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Rjavina in Vrbanove špice

Print
LidijaJesih16. 08. 2012 17:17:17
Sjevnika, sva zgleda skupaj objavljali. Tisti spust je na 15 sliki in dodatno na tej, ki jo prilagam. Res je malo poseben, pa je treba bit le zbran, nič drugega. Janiel, jaz bi se zase odločila v obratni smeri. Čez Vrbanove gor do Staniča na pavzo, pa potem nazaj do izhodišča za Rjavino, po zavarovani gor, čez greben dol in potem po melišču nazaj do izhodišča za Rjavino in v Kot. nasmeh
spust na južno stran Rjavine1
(+1)všeč
sjevnika16. 08. 2012 22:24:37
Hvala Lidija, sem dobila vsaj malce predstave, očitno imaš kar precej prostora za noge in z nekaj previdnosti ni kakšen poseben bav bav, ali se motim?
Že dalj časa imam v planu to turo, seveda tudi Vrbanove, sem dve leti nazaj že krožila tam okoli, pa žal dlje od Cmira in Begunjskega vrha nisem prilezla.

Lepo mi bodite, Saša
(+1)všeč
LidijaJesih17. 08. 2012 08:09:14
Prostora za noge je dosti, da se po klinih celo prestopat, preverjeno. Po Murphyu vedno stopiš z napačno nogo. nasmeh Res zgleda "zanimivo" ko pogledaš dol, a je začetek varovan z jeklenico, nato pa se da počasi lepo zlesti dol. Ko prideš do spodnjih skob, je klin za roke za ovinkom. Kar pogumno.
Tudi ti uživaj, lepa je Rjavina, ne bo ti žal.
(+1)všeč
sjevnika17. 08. 2012 11:24:34
Lidija, enaka zgodba kot pri meni, vedno je štart na napačno nogo, slpoh na tistih stencah oz, prehodih, ki so izrazito gladki. Že dalj časa planiram Vrbanke in Rjavino, pa se mi vedno odmaknejo. Upam, da bo letos šlo. Hvala za vzpodbudo. Sem pa ena tistih oseb, ki po hribih več ali manj hodi sama, zato se vedno zelo dobro prepričam, kam se podajam, hvala za vse informacije.

lp, Saša
(+1)všeč
zvončnica27. 08. 2012 11:11:12
V soboto iz Kota na Rjavino, z Rjavine po grebenski do Staničeve koče in sestop preko Vrbanovih špic nazaj v Kot.
Pot iz Kota do Rjavine je v redu, malček poplezavanja do vrha Rjavine, na vrhu pa smo bili nagrajeni s lepimivelik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh, prelepimi razgledi. Nisem si predstavljala, da je to tako zelo razgledna gora, tako lepa, pa še tako malo obiskana jezik, moram pa priznati, da je tokrat ona izbrala mene, ne jaz njo nasmeh ( in to je nekaj najlepšega), tako sem to začutila in ko sem prišla na vrh sem vedela zakaj.
Z Rjavine smo se spustili po grebenski poti do Staničeve koče, tudi ta pot je lepa in razglednanasmeh, nato pa smo se po krajšem počitku dvignili do Visoke Vrbanove špice, nadaljevali do spodnje Vrbanove špice in se spustili nazaj v Kot.
Pot preko Vrbanovih špic je enkratna, precej razgibana velik nasmeh, zanimiva nasmeh, tudi tu lepi razgledijezikjezik, potrebno pa je veliko pazljivosti in varovalna oprema.

(+7)všeč
gorskidecek27. 08. 2012 11:57:22
zvončnica čestitam tebi, oziroma vsem skupaj za takorekoč enkraten dan. Imeli ste lepo vreme, bili ste dobra družba in lepo ste si zastavli to planinsko turo. Torej imeli ste vse bistvene dejavnike, kateri so poskrbeli za prečudovit, dobesedno sanjski dan.Po tej poti sem šel lansko leto. Pot je res zelo razgledna, razgibana in zanimiva. Tudi jaz imam včasih tak občutek, kot da me gora pokliče...Takrat se imam najlepše...
všeč
zvončnica27. 08. 2012 12:03:07
Ja, @gorskidecek, hvala, res smo imeli sanjski dan, telesno sem sicer v dolini, vendar z mislimi še vedno tam gor, v teh nadvse božanskih krajih nasmeh.
No, sedaj pa slike...velik nasmeh
pogled nazaj v  Kot1
oh, paše ta sonček2
: - , znano, kajne?3
greben na poti na Rjavino4
proti vrhu Rjavine5
skozi okence proti Škrlatici6
z vrha Rjavine7
: - )8
pogled naokoli : - ), želela bi se zbujati ob takih razgledih, srečen Lojz9
sestop po grebenski proti Staničevem domu10
hm : - ), čudno ! glava?11
Razor in ...12
pot z Rjavine, v ozadju Triglav, Rž...13
Staničev dom z Begunjskim vrhom v ozadju14
Rjavina iz  žabje prespektive15
še enkrat16
oblaki, ki menda naznanjajo veter17
Z vrha Visoke Vrbanove špice, Triglav in Begunjski vrh18
Rjavina z vrha Vrbanove špice19
Pa še pogled  proti Cmiru, v ozadju Oltar in Škrlatica...20
pot po Vrbanovih špicah : - )21
polička, ki pelje na Spodnjo Vrbanovo špico22
Na spodnji Vrbanovi špici, kjer je tudi žig in pogled skozi okence : - ) proti  Visoki Vrbanovi špici23
pogled s Spodnje Vrbanove špice na Visoko Vrbanovo špico in celotna prehojena pot24
na spodnji Vrbanovi špici z Rjavino v ozadju25
(+4)všeč
tomko30. 08. 2012 19:22:26
V ranem jutru se odpravim proti Vrbanovim špicam. Pot lepa a kar strma. Že do odcepa nad debelim kamnom so name žvižgali gamsi in svizci. Jim ni bilo prav da motim njihov raj. Vreme je bilo kot naročeno, razgledi enkratni, tako da je aparat vseskozi "škljocal".Na Plesišču sem želel zaplesati, pa ravno danes orkester ni igral, pa še soplesalke ni bilo nobene. Na Visoki vrbanovi zaslužena malica in razglabljanje kam naprej. Ker sem bil pri Staničevi koči v doglednem času se odločim da grem nazaj v Kot čez Rjavino. Razgled z grebena je fenomenalen in se kar ne moreš načuditi. Po plezalni poti v Kot pa je prvih 300 metrov kar dobro izpostavljenih in zračnihvelik nasmeh. Vsa varovala razen par klinov so na mestu. Se je pa pot od Pekla dol kar vlekla, čemur so verjetno botrovale utrujene nogemežikanje.
Enkratna tura, ki mi bo še dolgo rojila po glavi.
jutranja barva1
Kot se prebuja2
žvižgač3
prva varovala4
eno okno izmed mnogih5
skozi tega bom pa tudi še pogledal6
prehod pod Plesiščem7
pa še z druge strani8
prava razstava oken, kot da bi bil na sejmu9
niso se dali motiti10
izza strehe kuka špica11
proti Rjavini12
obljuba dela dolg (slika 6)13
na vrhu sam z razgledi in super občutki14
proti Peklu . čisto narobe se tole sliši15
(+7)všeč
pupek6. 08. 2013 20:01:19
imam v planu obiskati iz doline Kot Rjavino, Begunski vrh s Cmirjem nazaj prek Vrbanovih špic v Kot. pa me zanima če pozna kdo opis poti
všeč
som696. 08. 2013 20:08:55
Vse te poti so super opisane na tem forumu.
Glej pod: "seznam gora".
všeč
LidijaJesih6. 08. 2013 20:09:19
Vse imaš na tem portalu pod opisi poti.
všeč
Swiss8. 08. 2013 20:36:13
Pozdrav !

@pupek ! Poglej si tudi opis http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=4642 poti ( niso trenutne razmere ). To je dvodnevna vezna pot . Priporočen samovarovalni komplet in čelada .

LP in srečno v Gorah !
(+1)všeč
jesihar29. 08. 2013 09:09:37
Nameravam na Vrbanovi Špici in sestop preko Rjavine (po plezalni). Zanima me, v katero smer je pot "lepša" in v katero smer je lažje sestopit - oziroma saj veste, kaj mislim.
všeč
Daaam29. 08. 2013 09:16:00
Jaz bi rekel da je skoraj lažje sestopiti iz Rjavine..Je pa tako da sta obe poti kar zahtevni, tako da enostavnega odgovora ni.Mnenja bodo verjetno deljena.. Odvisno kakšne izkušnje že imaš in kaj ti bolj paše..
(+1)všeč
neph29. 08. 2013 09:54:09
Vkolikor iščeš optimalno opcijo, torej tako, kot se to običajno dela (da se vzpneš po težavnejši poti in sestopiš po manj zahtevni) se je najbolje iz Kota povzpeti do Debelega kamna in nad njim zaviti desno do zavarovane poti na Vrbanove Špice. Z Visoke Vrbanove špice sestopiš nazaj v smeri Kota do razcepa za "plezalno pot" na Rjavino, se po njej vzpneš in sestopiš po grebenski poti do Staničevega doma. Sicer s tako zastavljeno traso prehodiš pot od Staničevega doma do razcepa za plezalno pot na Rjavino dvakrat in si s tem podaljšaš turo, je pa to gotovo najbolj ugodna opcija.

Druga kar dobra opcija pa je po mojem mnenju vzpon na Rjavino po "plezalni poti", sestop po Grebenski do Staničevega doma in nato spust v dolino preko Vrbanovih špic. Seveda pa je vse odvisno od izkušenj - vkolikor si suveren na zavarovanih poteh gre seveda v vse možne smeri, so pa vse omenjene poti kar zahtevne in mestoma lepo izpostavljene.

Preberi še prejšnje komentarje v tej temi. Bi pa pri Rjavini opozoril na eno zadevo - zadnji spust pred vrhom je zavarovan samo s klini, tako da zanesljivo samovarovanje odpade. Prehoditi ga je potrebno navzdol in navzgor.
(+1)všeč
jure197729. 08. 2013 10:17:17
Tudi sam bi rekel, da je bolje, da se vzpneš najprej na Vrbanove šice, nato do Staničevega doma, na vrh Rjavine in dol po plezalni poti.

Na začetku vzpona na Vrbanove špice je lahko trava precej spolzka in pot objektivno nevarnejša. Zavarovana plezalna pot z Rjavine pa je dokaj kratka in dobro zavarovana, potrebna je seveda previdnost.
(+1)všeč
julika29. 08. 2013 13:08:11
Začetni del poti na Vrbanove špice je zelo strm in nevaren za zdrs.Hoja navzdol je lahko zelo neprijetna za tiste ki so občutljivi na kolenih ter prstih na nogah.Če bi šla še 1x, bi šla verjetno najprej čez Vrbanove špice in sestop preko Rjavine
1
2
(+1)všeč
SunBurned29. 08. 2013 13:23:08
Povsem se strinjam z neph-ovim prispevkom. Nobene od teh dveh poti ni dobro opraviti v plezalni smeri navzdol, predvsem zaradi velike nevarnosti zdrsov v nezavarovanih predelih.
Torej: Kot-Debeli Kamen-VVŠ-spust do plezalne na Rjavino-vrh-grebenska nazaj do Staničevega doma.
Grebenska z Rjavine ima tudi "zasilni izhod", po kateri se lahko še daleč pred Staničem preko melišča vrnemo nazaj v Pekel na pot v Kot.
všeč
cormi29. 08. 2013 13:23:58
Jaz sem šla tako, kot opisuje naph in mi je bilo super. Od Staničeve koče nazaj do vstopa v plezalno pot na Rjavino je pol urce hoje (al pa še manjmežikanje).
(+2)všeč
Stranica:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići