Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Slovenija / julijske alpe / visoka ponca - strug - vevnica
 Visoka Ponca - Strug - Vevnica
dprapr     
21.7.2018
Saj tudi čez Kotovo špico in VKŠ ni več kot dvojka.
redbull     
21.7.2018
Sam se vseen je cez Kotovo Sp. skoraj obvezno imet strik, pri vrisani prejsnji pa se brez tudi pride
Dr.ejči     
21.7.2018
Mene pa zanima, Dejan, če si dejansko že šel po katerikoli od teh varijant?...ali na splošno daješ napotke?...moje mnenje, namreč, je sledeče...po polici navzgor je, meni seveda, bistveno lažje, kot navzdol...tudi sledenje prehodov, od travnikov je lažje...bistven del, katerega ne omenjamo, pa je, od police do travnikov, preko izredno strmih, travnatih gub in grap...tam je izpostavljenost res velika, varovanja praktično ni...vzdolž police so res svedri, a "ta hitrim" to tako ne pomaga, ker, sodeč tudi po "pikpok"-kovih fotografijah, nihče ne troga vrvi in ostalega "alp. balasta"...brez zamere, nisem najboljši, sem le šodrovec, ki ima s seboj vedno potrebno opremo...še rajši kak klin, gurtno, vponko več, kot NIČ!...sestop s sedla...še zdaleč ni tam, kjer je vrisal Dejan...normalnega sledilca pripelje preveč desno, ob steno VKŠ, v sistem polic, kjer se zaključi s pragom, čez katerega je potreben spust po vrvi...štant je narejen...lažje je bolj levo, po koritu (na vrhu korita bi verjetno še vedno moral biti štant, z rdečim prusikom, katerega sva naredila z Jušem, v zasneženem sestopu)...nižje doli, ni težav, dokler ne začneš prečkati v desno (po Miheliču bi moral iskati zagruščeno grapo, ki je dejansko polica)...polica te na najožjem delu (cca 40 cm) precej "napsihira", ker je levo vrtoglava globel...v vednost, vsem "nadebudnežem", na velikem balvanu, nedaleč stran od bivaka, na Kotovem sedlu, je spominska plošča A. Čopkov, mlade gornice, ki je jeseni 2016, padla prav s te police...moje mnenje je, da se ni vedno zanašati samo na oceno težavnosti...pa brez zamere.
Janez Seliškar     
21.7.2018
Šodrovci imamo na tej turi nekaj več opreme od tekačev.
Visoka Ponca - Strug - Vevnica Spust z vrvjo1 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Strmo skrotje2 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Če jih najdeš, jih uporabiš3 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Ozka polica - pogled nazaj4
bbugari1     
22.7.2018
Če sem dobro razumel, za prečenje Ponca - Strug - Vevnica ni potrebna zimska in SVK (zaradi ohlapnelih jeklenic), ter se pot zdaj dobro zasleduje zaradi novih italijanskih markacij?
Zanima me pa tudi, je težavno najti potko od bivaka Tarvisio do Kotovega sedla, oziroma od bivaka do poti Koritnica - Mangrt? Kakšni nasvet?
Kakšni so časovni intervali?
coffee     
22.7.2018
Pomoje ohlapnost zajl ne določa uporabe SVK, samo njihova pretrganost.
redbull     
22.7.2018
Je sledljiva pot-rdece packe, navzdol od bivaka, na meliscu si na markirani poti.
pikpok     
22.7.2018
Nekateri uporabljejo vru tudi za precenje kjer so zajle negotove (slika iz neta in slika prijatelja iz cetrtkove ture). Naj vsak presodi zase tezavnost in uporabo varovalne oprema. Sam vem da ce se znajdem na pre teskem delu se lahko vedno obrnem in se zakljucku ture odpovem. Drugace se pa zdrs lahko pripeti kjerkoli.
Visoka Ponca - Strug - Vevnica1 Visoka Ponca - Strug - Vevnica2
bbugari1     
22.7.2018
alessio, kaj čakaš??? mrk pogled
pikpok: je pot zdaj dobro sledljiva od Ponc do Vevnice?
pikpok     
22.7.2018
Pot je dobro slednjiva vendar ni ne italijanskih ne slovenskih markacij. Naredili so "rdece pike in crte"... "packe" kot je napisal Dejan.
redbull     
22.7.2018
Vec kot dovolj da ne zgresis, bolj ali manj greben. V megli pa tja ne hoditi
VanSims     
22.7.2018
@bbugari: Od bivaka Busettini (po novem) proti Koritnici oz. Kotovem sedlu je pot, kot je rekel @redbull, sicer markirana a le formalno ker so markacije v prvem delu že tako obledele, da so komaj sledljive. Pot gre najprej nekoliko dol in v levo potem pa se spušča v serpentinah proti melišču, tam nekje je odcep za Mangrt, tako vsaj piše bledo na skali, kje konkretno bi se šlo pa mi ni bilo jasno...

Malo naprej je še eno neoznačeno križišče, verjetno proti Koritnici. Do najnižje točke, kjer se začne pot dvigati pa je še zajla in še ena varianta malo bolj navzdol kjer so ostala od zajl samo še sidra (pot je bila verjetno zaradi lažjega prehoda sicer nekoliko sitnega melišča, prestavljena višje). No, ko prečiš melišče, prideš na normalno pot in je tja do Kotovega sedla solidno označena in če zanemarimo nekaj potrganih zajl(ki pa nekomu ki pride tako z della Vite kotz grebena niti malo ne bi smele biti težava), tudi dobro zavarovana.
2061alessio     
25.7.2018
x bbugari1 in ostale : ta ni planinska markirana pot belo-rdece z številko , ta je alpinisticna pot ker mi ne vzdržujemo in to po zakonu v Italiij lahko naredijo samo nekateri Gorski vodniki ali posebne specializirane podjetje seveda ce je kaj denarja zato, denar iz pokrajne FJK je namenjen najprej da se uredijo "vie ferrate" in planinske poti tako na žal ta pot bo ostala tako kakor je do sedaj še za veliko let, leta in leta nazaj so Gorski Vodniki renovirali en del iz Vevnice proti štrugova dokler je bilo denarja in potem na žal konec .
janezs73     
17.8.2018
Včeraj je bil dan za ta veličasten greben Vevnica-Strug-Ponce.

Štartal sem iz Planice in zajtrkoval pod Kotovim sedlom, potem pa prečil pobočje Kotove špice prek police/zajede in travnatih vesin, o katerih je bilo že veliko napisanega, direktno na Vevnico. Z jutranjo čarovnijo obsijanega Jalovca tokrat ni bilo nič, zato pa so bile meglice okoli vrhov enako čarobne. Zajeda tehnično seveda neproblematična, travnate vesine pa mestoma izpostavljene - v pomoč pride bajla. Svedrovci so sicer navrtani vsakih 5-10 m. Po zagruščeni gredi v desno in potem proti vrhu Vevnice na greben kar naravnost navzgor, pazljivo, saj večino skal kar čaka, da bodo poletele v dolino.

Spust z Vevnice v škrbino proti Strugu je en sam šoder, od jeklenic je zgolj še kaka polovica uporabnih, predvsem tiste v navpičnih delih še služijo namenu, bodo pa kmalu tudi te neuporabne.

Na grebenu proti Strugu in naprej proti Poncam seveda uporabo prerjavelih in bolj kot ne naključno visečih starih jeklenic raje odmislimo. Pa saj ni nobene potrebe po njih. Vedno je okoli dovolj prehodov z lepimi oprimki.

Ti posvečeni kraji v mojih razumevanju gora niso namenjeni postavljanju rekordov. Vsaka ura, ki ti je dana, da jo preživiš tam, je prekratka. Zato se velikokrat vsedem in zgolj strmim.

S srednje Ponce se spustim po markirani poti v Tamar. Vidi se, da to pot uporablja malo ljudi, stevilne variante pa so shojene predvsem od živali.
Visoka Ponca - Strug - Vevnica jutranji pogled na dolino Tamar in Mojstrovke nad njim - z mesta blizu prehoda po Kotovo špico1 Visoka Ponca - Strug - Vevnica nizek kot jutranje svetlobe lepo odkriva enostaven prehod pod Kotovo špico2 Visoka Ponca - Strug - Vevnica travnate strmali po polici/zajedi (sredina slike, pogled nazaj)3 Visoka Ponca - Strug - Vevnica nadaljevanje prehoda proti poševni gredi proti vrhu Vevnice4 Visoka Ponca - Strug - Vevnica pogled z grebena Vevnice nazaj na prehod in ramo pod Kotovim sedlom5 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Na V koncu špici sta bila zjutraj še dva (preden sem zamenjal objektiv, mi je prvi že pobegnil z vrha)6 Visoka Ponca - Strug - Vevnica pogled s Struga proti Vevnici in Jalovcu7 Visoka Ponca - Strug - Vevnica pogled proti Mangrtu z dela poti med Zadnjo in Srednjo Ponco8 Visoka Ponca - Strug - Vevnica pogled s Struga proti Poncam9 Visoka Ponca - Strug - Vevnica razbita ravnica vrha Srednje Ponce (pogled proti Jalovcu v ozadju)10
redbull     
17.8.2018
Krasna tura

Srečno
Franc60     
18.8.2018
Kako je svet majhen za Hribi.net.
Janezs.73 naju (jaz sem mu ušel) je slikal na V koncu špici. Gor sva prišla po normalki s Kotove špice. Vračala pa sva se po prečnici pod Kotovo špico, tako da smo se za kakšno uro zgrešili.
Še tale povezava, saj več opisov ne more škoditi.

http://www.zupnija-dovje.si/images/prenosi/stezice/stezice1.htm
Odpreti je treba: Planica - PL7 Vevnica izpod Kotovega sedla.
janezs73     
18.8.2018
Dejan, hvala. Enkratno je bilo. Pazi nase!

Franc, lepo vaju je bilo gledat. Občutek, da že navsezgodaj deliš to prelepo divjino še z nekim živim (mislečim) bitjem, je prelep.
AI     
18.8.2019
Razmere na prečenju so dobre (4.8.2019). Sneg nikjer ne moti.
Bi pa opozoril na vse slabša varovala na poti iz škrbine pod Srugom do Vevnice.
Na enem mestu je situacija že kar nevarna. Po začetnem odseku, kjer sta dve paralelni jeklenici, gre pot desno okoli izpostavljenega "nosu". Iz smeri vzpona okoli nosu ne vidiš in ko se potegneš za jeklenico, malo zgrožen opaziš, da je jeklenica za njim strgana takoj na izhodu iz klina. V klinu jo drži le trenje spone. Svetujem veliko previdnost in čim manj vlečenja jeklenice. Dobro je imeti tudi dober "grif" v levi roki.
Prav tako nad prvim delom poti nad škrbino "visi" precej napokanih skal, ki pač čakajo na primeren trenutek.
Sestop po "Poti življenja" je v redu. V zgornjem delu je v navpičnici en stop izpuljen; ker je pripet na jeklenico, še ni izpadel, ni pa primeren za obremenitev. Spodnji del (od grape navzdol) pa je odlično obnovljen. Pot je trenutno uradno zaprta kot "via ferrata", pač pa le kot plezalna smer. Kot je navedel Alessio, je razlog priprava na obnovitev tudi zgornjega dela.
Visoka Ponca - Strug - Vevnica Pogled z Zadnje ponce proti Vevnici1 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Pogled proti Poncam2 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Začetek plošče3 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Plošča od spodaj4 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Strgana zajla na vzponu proti Vevnici - nevarno!5 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Napokane skale nad potjo proti Vevnici6 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Z Vevnice proti Poncam7 Visoka Ponca - Strug - Vevnica In proti Jalovcu8 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Vstop Poti življenja9 Visoka Ponca - Strug - Vevnica Krnica pod Zagačami10
Stranica: 1 2 3 4 5 6       
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje