Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Visoka Ponca - Strug - Vevnica

Print
redbull21. 07. 2018 19:50:09
Sam se vseen je cez Kotovo Sp. skoraj obvezno imet strik, pri vrisani prejsnji pa se brez tudi pride
všeč
Dr.ejči21. 07. 2018 21:58:56
Mene pa zanima, Dejan, če si dejansko že šel po katerikoli od teh varijant?...ali na splošno daješ napotke?...moje mnenje, namreč, je sledeče...po polici navzgor je, meni seveda, bistveno lažje, kot navzdol...tudi sledenje prehodov, od travnikov je lažje...bistven del, katerega ne omenjamo, pa je, od police do travnikov, preko izredno strmih, travnatih gub in grap...tam je izpostavljenost res velika, varovanja praktično ni...vzdolž police so res svedri, a "ta hitrim" to tako ne pomaga, ker, sodeč tudi po "pikpok"-kovih fotografijah, nihče ne troga vrvi in ostalega "alp. balasta"...brez zamere, nisem najboljši, sem le šodrovec, ki ima s seboj vedno potrebno opremo...še rajši kak klin, gurtno, vponko več, kot NIČ!...sestop s sedla...še zdaleč ni tam, kjer je vrisal Dejan...normalnega sledilca pripelje preveč desno, ob steno VKŠ, v sistem polic, kjer se zaključi s pragom, čez katerega je potreben spust po vrvi...štant je narejen...lažje je bolj levo, po koritu (na vrhu korita bi verjetno še vedno moral biti štant, z rdečim prusikom, katerega sva naredila z Jušem, v zasneženem sestopu)...nižje doli, ni težav, dokler ne začneš prečkati v desno (po Miheliču bi moral iskati zagruščeno grapo, ki je dejansko polica)...polica te na najožjem delu (cca 40 cm) precej "napsihira", ker je levo vrtoglava globel...v vednost, vsem "nadebudnežem", na velikem balvanu, nedaleč stran od bivaka, na Kotovem sedlu, je spominska plošča A. Čopkov, mlade gornice, ki je jeseni 2016, padla prav s te police...moje mnenje je, da se ni vedno zanašati samo na oceno težavnosti...pa brez zamere.
(+19)všeč
Janez Seliškar21. 07. 2018 22:26:52
Šodrovci imamo na tej turi nekaj več opreme od tekačev.
Spust z vrvjo1
Strmo skrotje2
Če jih najdeš, jih uporabiš3
Ozka polica - pogled nazaj4
(+8)všeč
bbugari122. 07. 2018 10:53:08
Če sem dobro razumel, za prečenje Ponca - Strug - Vevnica ni potrebna zimska in SVK (zaradi ohlapnelih jeklenic), ter se pot zdaj dobro zasleduje zaradi novih italijanskih markacij?
Zanima me pa tudi, je težavno najti potko od bivaka Tarvisio do Kotovega sedla, oziroma od bivaka do poti Koritnica - Mangrt? Kakšni nasvet?
Kakšni so časovni intervali?
(+1)všeč
coffee22. 07. 2018 11:14:14
Pomoje ohlapnost zajl ne določa uporabe SVK, samo njihova pretrganost.
(+4)všeč
redbull22. 07. 2018 13:02:43
Je sledljiva pot-rdece packe, navzdol od bivaka, na meliscu si na markirani poti.
všeč
pikpok22. 07. 2018 14:07:18
Nekateri uporabljejo vru tudi za precenje kjer so zajle negotove (slika iz neta in slika prijatelja iz cetrtkove ture). Naj vsak presodi zase tezavnost in uporabo varovalne oprema. Sam vem da ce se znajdem na pre teskem delu se lahko vedno obrnem in se zakljucku ture odpovem. Drugace se pa zdrs lahko pripeti kjerkoli.
1
2
(+3)všeč
bbugari122. 07. 2018 16:21:42
alessio, kaj čakaš??? mrk pogled
pikpok: je pot zdaj dobro sledljiva od Ponc do Vevnice?
všeč
pikpok22. 07. 2018 16:26:10
Pot je dobro slednjiva vendar ni ne italijanskih ne slovenskih markacij. Naredili so "rdece pike in crte"... "packe" kot je napisal Dejan.
(+2)všeč
redbull22. 07. 2018 19:10:59
Vec kot dovolj da ne zgresis, bolj ali manj greben. V megli pa tja ne hoditi
všeč
VanSims22. 07. 2018 20:24:12
@bbugari: Od bivaka Busettini (po novem) proti Koritnici oz. Kotovem sedlu je pot, kot je rekel @redbull, sicer markirana a le formalno ker so markacije v prvem delu že tako obledele, da so komaj sledljive. Pot gre najprej nekoliko dol in v levo potem pa se spušča v serpentinah proti melišču, tam nekje je odcep za Mangrt, tako vsaj piše bledo na skali, kje konkretno bi se šlo pa mi ni bilo jasno...

Malo naprej je še eno neoznačeno križišče, verjetno proti Koritnici. Do najnižje točke, kjer se začne pot dvigati pa je še zajla in še ena varianta malo bolj navzdol kjer so ostala od zajl samo še sidra (pot je bila verjetno zaradi lažjega prehoda sicer nekoliko sitnega melišča, prestavljena višje). No, ko prečiš melišče, prideš na normalno pot in je tja do Kotovega sedla solidno označena in če zanemarimo nekaj potrganih zajl(ki pa nekomu ki pride tako z della Vite kotz grebena niti malo ne bi smele biti težava), tudi dobro zavarovana.
všeč
2061alessio25. 07. 2018 23:46:30
x bbugari1 in ostale : ta ni planinska markirana pot belo-rdece z številko , ta je alpinisticna pot ker mi ne vzdržujemo in to po zakonu v Italiij lahko naredijo samo nekateri Gorski vodniki ali posebne specializirane podjetje seveda ce je kaj denarja zato, denar iz pokrajne FJK je namenjen najprej da se uredijo "vie ferrate" in planinske poti tako na žal ta pot bo ostala tako kakor je do sedaj še za veliko let, leta in leta nazaj so Gorski Vodniki renovirali en del iz Vevnice proti štrugova dokler je bilo denarja in potem na žal konec .
(+11)všeč
janezs7317. 08. 2018 15:02:29
Včeraj je bil dan za ta veličasten greben Vevnica-Strug-Ponce.

Štartal sem iz Planice in zajtrkoval pod Kotovim sedlom, potem pa prečil pobočje Kotove špice prek police/zajede in travnatih vesin, o katerih je bilo že veliko napisanega, direktno na Vevnico. Z jutranjo čarovnijo obsijanega Jalovca tokrat ni bilo nič, zato pa so bile meglice okoli vrhov enako čarobne. Zajeda tehnično seveda neproblematična, travnate vesine pa mestoma izpostavljene - v pomoč pride bajla. Svedrovci so sicer navrtani vsakih 5-10 m. Po zagruščeni gredi v desno in potem proti vrhu Vevnice na greben kar naravnost navzgor, pazljivo, saj večino skal kar čaka, da bodo poletele v dolino.

Spust z Vevnice v škrbino proti Strugu je en sam šoder, od jeklenic je zgolj še kaka polovica uporabnih, predvsem tiste v navpičnih delih še služijo namenu, bodo pa kmalu tudi te neuporabne.

Na grebenu proti Strugu in naprej proti Poncam seveda uporabo prerjavelih in bolj kot ne naključno visečih starih jeklenic raje odmislimo. Pa saj ni nobene potrebe po njih. Vedno je okoli dovolj prehodov z lepimi oprimki.

Ti posvečeni kraji v mojih razumevanju gora niso namenjeni postavljanju rekordov. Vsaka ura, ki ti je dana, da jo preživiš tam, je prekratka. Zato se velikokrat vsedem in zgolj strmim.

S srednje Ponce se spustim po markirani poti v Tamar. Vidi se, da to pot uporablja malo ljudi, stevilne variante pa so shojene predvsem od živali.
jutranji pogled na dolino Tamar in Mojstrovke nad njim - z mesta blizu prehoda po Kotovo špico1
nizek kot jutranje svetlobe lepo odkriva enostaven prehod pod Kotovo špico2
travnate strmali po polici/zajedi (sredina slike, pogled nazaj)3
nadaljevanje prehoda proti poševni gredi proti vrhu Vevnice4
pogled z grebena Vevnice nazaj na prehod in ramo pod Kotovim sedlom5
Na V koncu špici sta bila zjutraj še dva (preden sem zamenjal objektiv, mi je prvi že pobegnil z vrha)6
pogled s Struga proti Vevnici in Jalovcu7
pogled proti Mangrtu z dela poti med Zadnjo in Srednjo Ponco8
pogled s Struga proti Poncam9
razbita ravnica vrha Srednje Ponce (pogled proti Jalovcu v ozadju)10
(+8)všeč
redbull17. 08. 2018 15:13:37
Krasna tura

Srečno
všeč
Franc6018. 08. 2018 08:41:45
Kako je svet majhen za Hribi.net.
Janezs.73 naju (jaz sem mu ušel) je slikal na V koncu špici. Gor sva prišla po normalki s Kotove špice. Vračala pa sva se po prečnici pod Kotovo špico, tako da smo se za kakšno uro zgrešili.
Še tale povezava, saj več opisov ne more škoditi.

http://www.zupnija-dovje.si/images/prenosi/stezice/stezice1.htm
Odpreti je treba: Planica - PL7 Vevnica izpod Kotovega sedla.
(+2)všeč
janezs7318. 08. 2018 12:35:17
Dejan, hvala. Enkratno je bilo. Pazi nase!

Franc, lepo vaju je bilo gledat. Občutek, da že navsezgodaj deliš to prelepo divjino še z nekim živim (mislečim) bitjem, je prelep.
(+1)všeč
AI18. 08. 2019 18:16:28
Razmere na prečenju so dobre (4.8.2019). Sneg nikjer ne moti.
Bi pa opozoril na vse slabša varovala na poti iz škrbine pod Srugom do Vevnice.
Na enem mestu je situacija že kar nevarna. Po začetnem odseku, kjer sta dve paralelni jeklenici, gre pot desno okoli izpostavljenega "nosu". Iz smeri vzpona okoli nosu ne vidiš in ko se potegneš za jeklenico, malo zgrožen opaziš, da je jeklenica za njim strgana takoj na izhodu iz klina. V klinu jo drži le trenje spone. Svetujem veliko previdnost in čim manj vlečenja jeklenice. Dobro je imeti tudi dober "grif" v levi roki.
Prav tako nad prvim delom poti nad škrbino "visi" precej napokanih skal, ki pač čakajo na primeren trenutek.
Sestop po "Poti življenja" je v redu. V zgornjem delu je v navpičnici en stop izpuljen; ker je pripet na jeklenico, še ni izpadel, ni pa primeren za obremenitev. Spodnji del (od grape navzdol) pa je odlično obnovljen. Pot je trenutno uradno zaprta kot "via ferrata", pač pa le kot plezalna smer. Kot je navedel Alessio, je razlog priprava na obnovitev tudi zgornjega dela.
Pogled z Zadnje ponce proti Vevnici1
Pogled proti Poncam2
Začetek plošče3
Plošča od spodaj4
Strgana zajla na vzponu proti Vevnici - nevarno!5
Napokane skale nad potjo proti Vevnici6
Z Vevnice proti Poncam7
In proti Jalovcu8
Vstop Poti življenja9
Krnica pod Zagačami10
(+8)všeč
mdenac4. 07. 2022 22:58:51
Lep pozdrav vsem! Je kdo letos že prečil ta greben in bi imel kako informacijo o stanju varoval iz sedla med Strugom in Vevnico do Vevnice? Se še da tam čez (v okviru siceršnje težavnosti tega grebena)?
(+1)všeč
2061alessio5. 07. 2022 17:17:18
na žal vse po starem stanjumrk pogled
(+6)všeč
MANGRT5. 07. 2022 20:04:46
In naj tako tudi ostane, da se vsaj nekje izogneš množici.nasmehnasmehnasmeh
1
(+7)všeč
Stranica:1234567
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići