Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Cesta v Vrata
Edko     
28.7.2019
Pobi,včasih smo šli na Triglav za tri dni z avtobusom iz Ljubljane.Prvo noč smo prespal v Vratih-žur,zjutraj na Kredarco in na vrh,prespali na Doliču-žur,zjutrajna sedmera in v Bohinj na avtobus, tri dni luštnega.Ni bilo težav z parkiranjem danes ko pa gremo za deset ur, nam pa hodi vse narobe.Tiste češke koče-bivake bi pa nadzorniki tudi lahko malo večkrat obiskali.
jaz     
28.7.2019
Se strinjam Edko, kako se mi je kratkih zdelo teh 12 km, ko sem kakšno dekle držal za roko. Hribolazci so bili drugačni, manj jih je bilo, oskrbniki legende, pa tudi precej mlajši smo bili. Sedaj se teh predelov na daleč izogibam, kot še marsi katerih drugih. Svoj mir sem našel drugje. Lp!
Cesta v Vrata prijatelj veteran, zmeraj me počaka1
5Xum     
6.8.2019
Da ne bo kdo presenečen, prihodnje tri vikende bo dostop v dolino Vrata omejen:

https://obcina.kranjska-gora.si/files/other/news/70/196849promocijskidanvrata2019_korekt.PDF
silvo1952     
6.8.2019
Dobra in slaba novica. Dobra za tiste, ki radi spijo in slaba za tiste, ki smo radi zgodaj na izhodišču ture. Vsekakor bi bilo bolje, da bi prvi avtobus odpeljal bolj zgodaj, npr. ob 4h in 5h zjutraj iz Mojstrane in zadnji ob 8h in 9h iz Vrat.
jax     
6.8.2019
Ma ja. Saj 6.00 iz Mojstrane je v splošnem kar ok, čeprav obstajajo ture (plezanje v Steni ipd.), ko bi si želel malo prej. Mene bolj moti zadnji odhod ob 18. uri - to pa je v resnici 3 ure pred mrakom. Z drugimi besedami, ob uporabi javnega prevoza v resnici ni možno izkoristit dneva v celoti. In to še preden se začnemo pogovarjat še o kakem piru ali ričetu pri Aljažu. To pa se mi res ne zdi kul (in ja, malo me zanima, kaj si o tem misli oskrbnik Aljaževega doma).
iUnknown     
6.8.2019
Po moje je ta ponudba namenjena bolj turističnim / občasnim planincem. Teh je največ. To so tisti, ki gredo pozno v hribe, npr. ob 7ih ali 8ih zjutraj in potem ene parkrat prespijo po različnih kočah in se ga vmes še parkrat napijejo, preden uspejo priti do Triglava.

Tistih nekaj odstotkov, ki gredo zgodaj v hribe in v enem dnevu vse opravijo, bodo pa še vedno zaradi zgodnjih ur našli parkirišče. Jaz sem npr. na planini Blato okoli 4ih zjutraj doslej še vedno dobil prostor za parkiranje.
dprapr     
6.8.2019
Niso vsi takšni, da ponoči ne morejo spati in kolovratijo že navsezgodaj z lučkami naokoli. Potem pa prezebajo na vrhu do sončnega vzhoda.mežikanje

Sicer bo pa menda javni prevoz organiziran, ko bo projekt "Vrata" končan, od 5. do 19. ure zvečer.
jax     
6.8.2019
Saj po moje je štart ob sedmih za 95 % tur čisto dovolj. Zavraga, za enodnevni Triglav imaš čisto dovolj časa. Če pa greš plezat Prusika, pa bo malo pozno.
Večji problem se mi zdi - kot sem rekel, da je po tem urniku od prihoda prvega do odhoda zadnjega le ca. 11 ur. To pa utegne biti za res dolgo turo malo.
Aja, in začetek hoje ob sedmih zjutraj niti slučajno ni pozno. Imaš celih 13 ur dneva, kar je za veliko veliko večino planincev skoraj maksimum za enodnevno turo.
dprapr     
6.8.2019
Si že bil v Prusiku? Saj ni tako dolg. Za ričet pred prevozom še prideš nazaj.nasmeh
ben     
6.8.2019
Aja, in začetek hoje ob sedmih zjutraj niti slučajno ni pozno. Imaš celih 13 ur dneva, kar je za veliko veliko večino planincev skoraj maksimum za enodnevno turo.

...še posebej, če so popoldan napovedane nevihte!! zavijanje z očmi
jax     
6.8.2019
Ah, če štartaš na Triglav ob sedmih si tudi v zelo zmernem tempu ob dveh že nazaj na Kredarici. Če te kaj ujame nižje, ni take panike. Če pa so napovedane nevihte še prej, pa pač ne greš na celodnevno turo. Saj to bi moralo bit ja jasno.
Aja, ne, v Prusiku pa nisem bil. Mihelič čas ocenjuje s 6-8 urami, za kar pa ti bo vsak povedal, da je precej našponano. Moraš bit fajn vplezan in ga nikjer ne zgrešit. In če prišteješ še uro in pol dostopa in vsaj tri ure sestopa, smo že blizu ...
dprapr     
6.8.2019
6-8 ur je verjetno, če varuješ vse cuge. Kar pa ni potrebno, ker je vmes kar nekaj lahkega. Orientacija pa sploh ni tako zaguljena, kot pravijo.
lijaneja     
6.8.2019
Povprečno natreniran mlad človek, s štartom ob sedmih v Vratih, preko Luknje, Plemenic na vrh, Kredarice in Praga dol, s kratko malico in počitkom na vrhu in Kredarici, pozdravi lahko Dani na Dovjem ob treh popoldne.
ben     
6.8.2019
....ja, seveda nasmeh kaj pa če nisi mlad?? velik nasmeh
ben     
6.8.2019
....@jax seveda ne greš...ti. Jaz grem, samo sigurno precej pred sedmo in sem ob 12 že dol. Kar pa s tem prevozom ne gre in bom šel pač drugam nasmeh
jax     
6.8.2019
Čakaj čakaj čakaj. 8 ur za na Triglav in dol pa pač ni čas POVPREČNO natreniranega gornika. Nisem nikoli rekel, da se ne da, da se še precej hitreje. Ampak povprečno pa to pač ni. O povprečju imajo v resnici največ za povedat pisci vodnikov. Saj se da hitreje. Ampak orientacijski časi so v vodnikih v splošnem čisto korektni.
panda     
7.8.2019
Meni sploh ni pomembno, če je kdo hitrejši kot jaz. Ponavadi sem v okviru časov, ki so napisani, včasih pa malo prej ali pozneje. Pa se ne sekiram. Pomemben je užitek, doživetje in vrnitev domov brez poškodb. nasmeh
Lunatixz     
7.8.2019
Ja, ampak v zgodnjih poletnih mesecih (junij, julij in del avgusta preden se dan začne spet krajšati) je v hribih (meni osebno) daleč najlepše od 5:00 pa do 8:00, ko počasi izginejo zvezde in goreče zažarijo prelepi vrhovi okoliških hribov.

Poleg tega se izogneš gneči ter pa neznosni vročini, ki je v zadnjih letih kar stalna spremljava vseh poletnih tur. In definitivno ni užitek hoditi po soncu in vročini - samo spomnimo se, da je bilo letos na Kredarici sredi dneva kar 20.1 stopinj. Nekaterim je verjetno res užitek užitek hoditi v klanec na "prijetnih" 30 stopinjah in po soncu, meni in še marsikateremu pa zagotovo ne. Sam sem veliko rajši ob 12h že na hladnem ob triglavski Bistrici.

Smo pa ljudje različni in seveda nekateri rajši spijo dlje, kar jim seveda privoščim. Ampak ne vem zakaj vi ne storite isto in enostavno pustite ljudem da hodijo v hribe takrat ko želijo, brez tega da konstantno iščete razloge zakaj je štart ob taki in taki uri nerazumen. Si predstavljate kakšen bi bil ta svet, če bi bili vsi isti in v tem primeru - v hribe hodili ob istem času? nasmeh

Matej_K.     
7.8.2019
Vrata so izhodišče za najdaljše in fizično najzahtevnejše planinske ture v naših gorah. Odgovoren planinec bo tako turo začel zgodaj in večino vzpona opravil v senci. Vračal pa se bo pred popoldansko soparo, vročino in vročinskimi nevihtami. S tem bo veliko prispeval k svoji varnosti in varnosti še koga.
Zato je povsem logično, da veliko ljudi želi biti v Vratih ob 4ih, 5ih zjutraj, lahko tudi prej. Ob 5:30 je že dan in luč ni več potrebna. Če pa prej hodiš eno uro z lučko, pa spodaj v hosti ne zamudiš kakšnih posebnih razgledov.

Glede na vozni red, bo prvi avtobus prispel v Vrata šele ob 6:40, kar je za množico turistov, ki gredo do Aljaževega doma, čisto v redu. Za veliko planincev pa pač ne. Upam, da bo za slednje še vedno na razpolago parkirišče v Vratih, za neko normalno ceno - da se ne bodo začeli zgledovati po Bohinjcih.
hočo     
7.8.2019
Redbul ne bo imel problemov s časovnico nasmeh
Stranica: 1 2 3 ... 6 7 8 9 10       
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje