Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Slovenija / julijske alpe / jalovnik in kobilja glava
 Jalovnik in Kobilja glava
27.11.2007 - tonej
14 dni nazaj sem hotel čez Jalovnik na Kob.glavo in nazaj v vas Sela.Steza,ki vodi strmo gor te usmeri proti Z in se čez en čas skoraj izgubi.V strmih pobočjih nisem nikjer
videl steze,ki bi vodila navzgor, na rob.
Pozna ura in prepih sta me odvrnila od iskanja.
Hvala za odgovor.
Gost     
27.11.2007
Odgovor na takšna vprašanja boš prej dobil na drugih forumih. mežikanje
Gost     
6.1.2008
Iz ovinka na kolovozu nad Selami vodi steza na Jalovnik (tabla),čez čas se zgubi,pa ni panike.Nič ne sfališ,če greš kar čez sicer ponekod kar strme travnike in po grebenih do vrha.Krasen razgled.Na Sela se sicer lahko vrneš tudi po drugi poti,vendar moraš lovsko stezico skozi gozd skoraj izvohat ali pa imeti srečo,da na pravem mestu srečaš pravega,da ti jo pokaže. Srečno pri naslednjem poskusu.
tonej     
7.1.2008
Prav lepa hvala za odgovor.
Tudi sam pri seb'sem sklenil,da jo drugič urežem kar nagliho.
Pa še to: navdušil me je odlični prisp.v PV-9 od B.Mencigerja.
GSTK      
20.2.2009
Pozdravljeni

že na več forumih sem zasledil vprašanja o poti na Jalovnik, pa me je to spodbudilo da skušam razložiti situacijo. Na Jalovnik vodi iz vasi Sela več poti. Meni najljupša je pot, ki večinoma vodi po gozdu in je zaradi siceršnje poraščenosti Jalovnika najprimernejša, a o tem drugič če bo interes.
Od že večkreat omenjene table nadaljujemo naravnos po grebenu oz. poti, ki je urejena (singlerica) in nas pripelje do zaraščenih senožet. Ko pridemo na senožeti je pas grmovja ampak pot se da slediti. Po cca 30 višinskih metrih ali cca 150 m pridemo na vrh-greben, ki se imanuje Kurnik. Iz Kurnika pa imamo tri možnosti, ena je po lovski stezi, ki vodi ob gledanju navzgor po levi strani preko dveg treh dolin, nato pa se obrne in nas popelje ponovno čez dve tri doline pod vmesni vrh z imenom Mlečni rob. To te točke pa lahko pridemo po slabo urejeni in zaraščeni poti direktno po grebenu. Hitro pridobivamo višino, težava pa je velika strmina in zaraščenos in s tem povezanim drsenjem na suhi travi. Tretja možnost pa je na novo narejena pot (pomlad 2008), ki vodi po desni strani in je dobro sledliva. Vse tri poti pa se nad Mlečnim robom združijo in nas pripeljejo na vrh. Na tem grebenu od Mlečnega roba do vrha Jalovnika, je potrebno biti pazljiv saj se nekje še najde stara bodeča žica, ni kritično pa vendar. Vrh jalovnika je močno zaraščen in zaradi divjih prašičev, ki so ga pred leti razbrazdali nekoliko težje prehoden (prehud izraz). Vrh in vpisna knjiga sta bolj v smeri proti Kobilni glavi. Na Kobilno glavo se iz Jalovnika pride po grebenu, hoja pa orientacijsko ni zahtevna.

Povratek na Sela pa je zopet možen saj na dva načina. Prvi je spust na Lom planino in nato po cesti do planine Temna brda in naprej po poti do začetka ceste, ki smo jo pri vzponu prečasno zapustili pri tabli za na Jalovnik.
Druga varinta pa je bolj divja, v tem primeru se spustimo na prisojno stran iz kateregakoli mesta na grebenu in se držimo pri spustu desno, prečkamo ali sledimo kar nekaj lovskih, živalskih in kajvem kakšnih še poti, a če se držimo desno ne prečkamo poti iz prve varianje lahko pa po njej hodimo in ne poti vzpona bomo slej ko prej prišli na Sela.
Sela Jalovnik 1:45 - 2:15
Jalovnik Kobilna glava 0:30 - 0:45
Kobilna glava Lom 0:45 - 1
Lom - Temna brda - Sela 1:45 - 2:00
Obilo užitkov pri odhrivanju Jalovnika, saj se iz njega vidi tako morje (Tržič in del Tržaškega zaliva, kot venec Spodnje Bohinskih gora, Krna ...
Tadej     
2.5.2009
Včeraj sva se s planine Stador povzpela na Kobiljo glavo in Jalovnik.
Sestopila sva po nemarkirani grebenski poti, ki vodi s Kobilje glave proti planini Lom.
Večinoma sončen ter rahlo vetroven dan sva lepo preživela Esther in Tadej.
Jalovnik in Kobilja glava Koča na planini Stador.1 Jalovnik in Kobilja glava Pogled proti Tolminu.2 Jalovnik in Kobilja glava Pot je dobro označena.3 Jalovnik in Kobilja glava Možic na Šprinci (1251m).4 Jalovnik in Kobilja glava Pot na Kobiljo glavo.5 Jalovnik in Kobilja glava Mlaka, zadaj Krn.6 Jalovnik in Kobilja glava Kobilja glava.7 Jalovnik in Kobilja glava Jalovnik.8 Jalovnik in Kobilja glava Razgled.9 Jalovnik in Kobilja glava Pogled na Spodnje Bohinjske gore.10 Jalovnik in Kobilja glava Planina Lom.11 Jalovnik in Kobilja glava Pogled na Kobiljo glavo in Jalovnik z vzletišča Kobala.12
raz     
2.5.2009
Zelo lepe slike. Podoživljam trenutke z lanskoletnega izleta. Bi pa nekaj povprašal - pozna kdo kakšno pot na Tolminski Triglav, ki bi bila časovno in po zahtevnosti podobna poti na Kobiljo glavo s planine Stador?
Hvala za odgovor.
starakapa     
21.5.2009
Danes 21.maja sem bil na tej krožni poti.Pot je orientacijsko nezahtevna in užitkarska.Vreme je bilo lepo in razgledno.Naj povem,da je bila na moje veliko začudenje koča odprta.Prijazen oskrbnik je vedno pripravljen na prijeten klepet.Na poti sem srečal še dva planinca,kup ovac in enega SIVEGA RIGAČA.Naj povem,da sedaj cvetijo pogačice in resnično je užitek hoditi med njimi.Priporočam to pot.
Jalovnik in Kobilja glava Koča na planini Stador1 Jalovnik in Kobilja glava Pogačice2 Jalovnik in Kobilja glava Smerokaz na gori3 Jalovnik in Kobilja glava Pogled na soško dolino4 Jalovnik in Kobilja glava Napajališče-jezerce5 Jalovnik in Kobilja glava Ostanki iz prve svetovne vojne6 Jalovnik in Kobilja glava Ponovno pogačice7 Jalovnik in Kobilja glava Planina-poleti dobiš dober sir8 Jalovnik in Kobilja glava Planšarija na planini9
SuzanaM     
25.2.2014
Nameravani Krasji vrh ali planina Zaprikraj sta splavala po vodi zaradi zaprte ceste do Drežnice. Oblaki, ki so vedno bolj zagrinjali okoliške vrhove in pozna ura pa so me usmerili na Kobiljo glavo.

Dan, ki ni obetal kaj prida, se je na koncu le obrnil v lepo krpljarsko doživetje na prostranem grebenu Kobilje glave in sosednjega Jalovnika. Do tam pa grizenje kolen v kratkem, a strmem vzponu s planine Stador, za konec pa nič manj strm spust do planine Lom.
Cesta do planine Stador je očiščena, naprej do planine Lom pa še nekaj vejevja in kamenja, tik pred planino Lom pa podrto drevo. Na parkirišču na planini Stador nekaj snega, sicer pa je bila cesta do planine Lom kopna. Omembe vredna količina snega se je pričela pri možicu na vrhu Šprince. Od zadnje koče sem nadaljevala s krpljami, saj so bile stopinje predhodnikov preveč narazen, da bi jim lahko sledila. Sredi dneva je bil sneg razmočen in drseč, na severni strani grebena pa se je toliko omehčal, da je bila hoja s krpljami prijetna in so dereze ostale v nahrbtniku. Krpljar, ki je prišel s planine Lom, je povedal, da je bilo dopoldan po grebenu še poledenelo. Tudi na strmem pašniku nad planino Lom se je sneg šele pozno popoldan omehčal.
Jalovnik in Kobilja glava cesta očiščena (ravno ob mojem prihodu je kopač končal z delom)1 Jalovnik in Kobilja glava razdejanje pa strašno2 Jalovnik in Kobilja glava3 Jalovnik in Kobilja glava na parkirišču pod planino Stador na cesti še nekaj snega, zato sem parkirala niže ob cesti4 Jalovnik in Kobilja glava tudi na planino Stador je prišla pomlad5 Jalovnik in Kobilja glava proti vrhu Kobilje glave nič kaj vabljivo6 Jalovnik in Kobilja glava na vrhu Šprince 7 Jalovnik in Kobilja glava Matajur, Stol in Mrzli vrh so se za silo še videli iz oblakov, še dopoldan bleščeči Krn pa se ni več pokazal 8 Jalovnik in Kobilja glava čas za krplje9 Jalovnik in Kobilja glava sonce se je za drobce sekunde prebijalo skozi oblake in dan je takoj postal lepši10 Jalovnik in Kobilja glava do vrha sem šla po sledi krpljarja, ki je šel v obratni smeri11 Jalovnik in Kobilja glava pogled nazaj12 Jalovnik in Kobilja glava na vrhu Kobilje glave 1.13 Jalovnik in Kobilja glava prijeten sprehod na Jalovnik14 Jalovnik in Kobilja glava pogled nazaj proti Kobilji glavi15 Jalovnik in Kobilja glava16 Jalovnik in Kobilja glava prostrani vrh Jalovnika in Porezen na levi17 Jalovnik in Kobilja glava Porezen 18 Jalovnik in Kobilja glava med postankom na Jalovniku so se razblinili oblaki nad Rodico19 Jalovnik in Kobilja glava z Rodice so že vijugali smučarji20 Jalovnik in Kobilja glava tudi Vogel je za trenutek zasijal pod oblaki21 Jalovnik in Kobilja glava Žabiški Kuk in Vogel22 Jalovnik in Kobilja glava naza proti Kobilji glavi23 Jalovnik in Kobilja glava na vrhu 2.24 Jalovnik in Kobilja glava Žabniški Kuk, Vogel, Šija, Rodica, Matajurski vrh25 Jalovnik in Kobilja glava v dolini že megleno26 Jalovnik in Kobilja glava nadaljevanje po grebenu do planine Lom27 Jalovnik in Kobilja glava na južni strani grebena je sneg že skopnel, na severni pa se je popoldan ravno prav omehčal za prijetno krpljanje28 Jalovnik in Kobilja glava pogled nazaj proti vrhu Kobilje glave29 Jalovnik in Kobilja glava še zadnji pogled nazaj pred spustom do planine Lom30 Jalovnik in Kobilja glava zadnja strmina nad planino Lom31 Jalovnik in Kobilja glava planina Lom32 Jalovnik in Kobilja glava pogled nazaj na strmi pašnik33 Jalovnik in Kobilja glava Rdeča kapica34 Jalovnik in Kobilja glava podrto drevo 35 Jalovnik in Kobilja glava pogled na prehojen greben s planine Stador36 Jalovnik in Kobilja glava v žaru zahajajočega sonca37 Jalovnik in Kobilja glava38 Jalovnik in Kobilja glava39
ločanka     
1.5.2014
Danes vzpon iz Podmelca čez Jalovnik na Kobiljo glavo. Lep izlet s krasnimi razgledi v zgornjem delu poti na spodnje bohinjske gore, ki so v tem času prav v kontrastu (delno še zasnežene) s cvetočim drevjem, ki ga srečuješ ob poti. Razgled z vrha pa sploh nekaj posebnega.
Poti se iz Podmelca lepo sledi, so oznake, pa tudi nekaj markacij.Pomagal pa je opis Jelene Justin - Z vlakom v hribe.
Še bom obiskovala ta hrib.
Tolminc     
29.11.2015
Danes na Kobilji glavi in Jalovniku. Pot od planine Stador je bila nekje popolnoma kopna, spet drugje pa popolnoma poledenela. Na vrhu je pihalo, kot ponavadi, razgledi pa tudi taki, kot ponavadi nasmeh
Jalovnik in Kobilja glava1 Jalovnik in Kobilja glava2 Jalovnik in Kobilja glava3 Jalovnik in Kobilja glava4 Jalovnik in Kobilja glava5 Jalovnik in Kobilja glava6 Jalovnik in Kobilja glava7 Jalovnik in Kobilja glava8 Jalovnik in Kobilja glava9 Jalovnik in Kobilja glava10 Jalovnik in Kobilja glava11 Jalovnik in Kobilja glava12 Jalovnik in Kobilja glava13
miri     
4.12.2019
Pot danes suha,mestoma pomrznjena.Rahel veter.
Razgledi...da ne govorim.
Jalovnik in Kobilja glava1 Jalovnik in Kobilja glava2 Jalovnik in Kobilja glava3 Jalovnik in Kobilja glava4 Jalovnik in Kobilja glava5 Jalovnik in Kobilja glava6 Jalovnik in Kobilja glava7 Jalovnik in Kobilja glava8
navdušena     
14.5.2020
Ali kdo ve, se da kje v Podmelcu pustiti avto?
črow     
14.5.2020
Seveda se da, če jih le ni preveč. S Kneže do Podmelca, je ob cesti možno parkirati na večih krajih. Tudi na izhodišču za slap Sopota, je možno. Paziti je potrebno samo, da ne zaparkiraš kake poti, ali dvorišča nasmeh
mirank     
14.5.2020
Tik pred strnjenim vaškim jedrom je možno parkirati par vozil levo ob cesti. Druga možnost je, da tu v zavijemo ostro v desno proti nazaj; ozka in strma asfaltna cesta se strmo vzpenja par serpentin, više je zadnji parking ob koncu asfalta pod smrekami. Lepa gozdna pot (cesta) nas pri dveh hišah pripelje na cesto malo pod vasico Sela nad Podmelcem. Pred vasico kar po grebenu vodi shojena steza direkt čez Jalovnik na K glavo. Sestop z vrha kar naprej po grebenu na planino Lom. Od tam povratek po lahki poti po izohipsi čez pl Temna brda nazaj do Sela nad Podmelcem. Kar tako kot ideja mežikanjevelik nasmeh
Tolminc     
20.5.2020
Kobilja glava in Jalovnik izpred nekaj dni. Razmere niso bistveno drugačne...velik nasmehvelik nasmeh

https://sine771.blogspot.com/2020/05/kobilja-glava-1475-m-in-jalovnik-1452-m.html
Jalovnik in Kobilja glava1 Jalovnik in Kobilja glava2 Jalovnik in Kobilja glava3 Jalovnik in Kobilja glava4
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje