Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Planinske koče

Print
VanSims29. 05. 2016 20:14:17
Z avtorjem članka na Gore in ljudje se seveda v celoti strinjam. Ker se tudi sam dosti gorniško udejstvujem v tujini, lahko izkušnje iz tujih koč samo potrdim. Cene pa pri nas ne samo da so enake ampak za nekatere dobrine in storitve celo višje kot v npr. Avstriji.

Tisto z obilnim polpenzionom lahko tudi potrdim: francoski pireneji, cena v chaletu (seveda v privatnih rokah): 30 EUR. Vključeno: spanje, zajtrk (ne sicer samopostrežni a količinsko neomejen) in pa večerja s predjedjo, glavno jedjo, ter dvema posladkoma, najprej po francoski navadi sir potem pa še pravi posladek. In to v Franciji, ki se po draginji skoraj že lahko primerja s Švico.

Pred časom sem tudi sam na tem portalu podobno kritiziral naše koče pa ste vsi planili po meni. V podobnem stilu kot posmehovanje tiste oskrbnice pod Triglavom iz članka. Ah seveda, sedaj pa je isto napisala neka avtoriteta in je to objavljeno na preverljivem mediju - to je pa čisto nekaj drugega!

Tisti pa ki bi radi da bi v naših gorah še naprej stal čas nekje v časih Politikinega zabavnika in Sreče na vrvici pa le poslušajte kaj govori avtoriteta PZS: tako mora biti! Da se ja porabi čim manj denarja za koristne stvari in čimveč za nekoristne ter za privilegije nekaterih njenih visokih članov!

Pravi, pristni Slovenec, čez katerega ga ni se (za razliko od zagovedenih jodlarjev, ki si drznejo tu pa tam malo pomisliti s svojo glavo) ravna po takih avtoritetah, kajti kar rečejo bo že držalo! Saj ja vsi v tej državi delajo za narodov blagor! velik nasmeh
(+1)všeč
Zebdi30. 05. 2016 08:52:40
Kaj vem, meni so naše koče še vedno precej bolj prijetne kot pa tisti hoteli v tujini...
(+3)všeč
jprim30. 05. 2016 11:29:16
@ Zebdi ...
Sama ne bi rekla hoteli, koče kot so koče, urejene v vsem sijaju - začenši s cvetjem na oknah, nadaljuješ v notranjosti, kjer je vse v slogu starin in raznih predmetov ... in raznih domačih izdelkov, ki jih lahko kupiš ... ostaneš brez besed, ker enostavno ne moreš verjeti, da nekaj takšnega lahko sploh obstaja.nasmeh
Gre pa za ljudi, ki znajo, kako z denarjem in vedo kaj morajo ponuditi pohodniku za to ceno.
Lansko spanje na Vodniku z večerjo (ker sva člana, je bilo spanje ceneje) - 54 evrov. Večina pa jih zagotovo pozna to kočo in vemo, kaj lahko nudi. Bore malo.
Pa zato ni kriva prijetna in prijazna oskrbnica.
LP!
(+11)všeč
navdušena30. 05. 2016 15:33:20
Vodnikova koča na Velem polju - katastrofa! Raztrgani modroci in dno pokrito z ričetom bolj ali manj brez okusa. In seveda kršijo pravila, ki jih sprejma upranvi odbor PZS (lani poleti). Sramota in pogoltnost bi rekla.
(+9)všeč
Zebdi31. 05. 2016 13:23:34
@jprim, odvisno. Mene recimo Vittorio Emanuele pod Gran Paradisom še zdaleč ni prepričala, sta mi pa zelo prijetna Pogačnikov dom na Kriških podih in Zasavska koča na Prehodavcih.
(+1)všeč
mirank31. 05. 2016 16:25:14
Se popolnoma strinjam z gornjim zapisom. Jih je kar nekaj tudi v It ki so (bile) pod kritiko, pa jih nisem videl prav malo. Prednjačila je vsaj zame v neg smislu, koča Brazza. Koča pod G paradisom pa kljub obleganosti vseeno boljša kot Kredarica, vsaj kar se počutja in reda tiče.
(+4)všeč
VanSims31. 05. 2016 17:56:49
Koče v italijanskih Julijcih: treba je vedeti, da so Julijci za italijane popolna provinca, tako kot za nas recimo Prekmurje. Da ne bo kak Prekmurčan užaljen, dejansko se Italijani obnašajo do Julijcev tako kot mi do npr. Prekmurja. Pa še v italijanski provinci so v povprečju koče boljše kot pri nas.

Po drugi strani so naši Julijci naš glavni profitni center v gorniškem smislu. Saj ne rečem da bi morale biti spedenane tako kot v Dolomitih, italijanskem glavnem gorniško profitnem centru. Ampak če bi bile vsaj tako kot v italijanski 'provinci' pa bi bilo že nekaj!

Gledati urejenost koč tik za mejo je varljivo: kdo hodi v italijanske julijce največ? Tisti 'slavi'. Ja, kdo se bo pa za njih trudil?

Koča Neue Seehütte, kake 15 minut od izstopa iz Hans von Hied Steig v pogorju Rax-a, blizu Dunaja. Koča, ki bi jo z vso pravico lahko postavil kdo za primer, češ glejte tudi v Avstriji so nikakve koče. Če pa vidiš katere narodnosti iz bližnjih bivših socialističnih držav prevladujejo na ferati in sploh po tamkajšnjih hribih in da je nemško govorečih le za vzorec, ti je pa takoj jasno!

Poglejte lepe ceste čez avstrijske prelaze, pa poglejte cesto iz avstrijske strani na Ljubelj ali še huje na Korensko sedlo. Na naši strani sta boljši. Ti cesti pač vodita na balkan. Kdo bi se trudil?

Ko sem se še peljal z interrailom, so na nočnem vlaku za Munchen, avstrijci redno izklapljali gretje. Kdo pa se je vozil v tem vlaku? Balkanski zdomci in morda par procentov Avstrijcev. Za njih pa ne bomo trošili elektrike! Enkrat sem s tega vlaka, v Schwarzachu prestopil na vlak za Insbruck, o na njem pa je bilo gretje pa še kako lepo toplo!

Moj fotr je bil na romanju v Mariazellu. Tako slabe organizacije, da še ni videl. Slabo ozvočenje, nobene skrbi za starejše oz. ostarele,... Sramota za Avstrijce? Kdo hodi tja na romanje? Poleg Slovencev seveda še ves zgoraj omenjeni socialistični vzhod. Se bodo za njih trudili?

Taki pač so, egoisti!
všeč
lino31. 05. 2016 20:15:00
VanSims, pred leti je bila javno zelo priljubljena napoved, da bomo kmalu druga Švica. Ti pa očitno topiš naše sanje in pričakovanje tega lepega trenutka.
(+1)všeč
mirank31. 05. 2016 20:49:10
Nekoč je moj kolega rekel zakrknjenemu samcu iz naše okolice: Si sam ker si čuden, ali si čuden ker si sam. Ravno tako je lahko tista koča v Avstriji taka in zaradi tega cenejša in privablja specifično klientelo, ki si to lahko privošči ali obratno. Samo naprimer prej omenjena koča Brazza je oblegana zaradi dostopnosti, pa boš Slovenca redko srečal tam.
Še vedno sem prepričan da je vse odvisno od osebja; tudi v čisto špartansko urejenih kočah se da urediti spodobno bivanje, to nam večkrat dokazujejo drugi!
(+8)všeč
IgorZlodej31. 05. 2016 21:10:10
Jaz sem vedno ustavim v Brazzi, še takrat, ko je zaprta malo pogledam naokoli, tudi danes velik nasmeh
(+4)všeč
ajo6226. 09. 2016 13:33:33
Lepa jesenska,soncna sobota 24.9.16. Naj mi kdo pove zakaj je bila koca K. Juga v Lepeni zaprta, medtem ko je bila koca pri krnskem jezeru odprta, v veselje stevilnih planincev
Planinski pozdrav
(+1)všeč
seflja26. 09. 2016 17:18:40
PD Nova Gorica ima Lepeno kot Krnska jezera in tam dobiš odgovornasmeh
(+1)všeč
Majdag5. 04. 2017 07:34:42

..Blejska koča na Lipanci ima nov videz...nasmeh
- fotka je od sestre..1
(+4)všeč
Majdag28. 04. 2017 17:10:46


...Koča pod Golico je že odprta, vabljeni!
 - PD Jesenice obvešča..1
- Pot je lepo označena iz več smeri..2
(+2)všeč
Majdag29. 04. 2017 12:10:22
Pozdravljeni,
posredujem obvestilo PD Jesenice

Planinsko društvo Jesenice sporoča, da sta Koča na Golici in Koča pri izviru Soče v Trenti ODPRTI. Dobrodošli!
Povejte naprej...

Lepe praznike
Vodniški odsek
Aleksandra Božnar
/Prispelo po el. pošti.../
- Koča pod Golico / fotografija je od lani/1
- Koča pri Izviru Soče / fotografija je od lani/2
(+1)všeč
Majdag5. 05. 2017 09:54:45

...PZS ...
V visokogorju čaj in malica še iz nahrbtnika, drugod tudi že iz kuhinj planinskih koč, ki so že odprte.../ Iz Planinskega vestnika/
Objavil(a): Matej Ogorevc



V gorski svet se počasi in vztrajno vrača življenje ter planinski živžav! Morda v prvih dneh letošnjih prvomajskih praznikor res da še ne, ob napovedanem skorajšnjem trganju oblakov pa bodo poleg obiskovalcev gora oživele tudi planinske koče.
Ob tem velja poudariti, da trenutno ne beležimo sprememb odprtosti visokogorskih koč, marsikje nižje pa je že zaznati številne gostinjske aktivnosti.

Julijske Alpe
V Julijskih Alpah vas vsak dan strežejo že v petnajstih kočah. Domu na Komni, Planinskemu domu Tamar, Planinski koči Merjasec na Voglu, Koči v Krnici, Koči na planini Stador, Erjavčevi koči na Vršiču, Blejski koči na Lipanci ter Planinski koči na Uskovnici, kjer ste bili dobrodošli tudi med vsemi zimskimi dnevi, so se z vsakodnevnim delovnim časom pridružili še Mihov dom na Vršiču, Koča na Gozdu, Koča pri Savici, Planinska koča na Vojah, Aljažev dom v Vratih, Kovinarska koča v Krmi, ter v Koči pri izviru Soče. Sicer pa ob koncih tednov ter ob praznikih zadiši tudi iz kuhinj in jedilnic na planini Razor, na Orožnovi koči pod Črno prstjo, na Vogarju, Ratitovcu ter na Petrovem Brdu.

Poseben status ima le Kredarica, kjer vas zasilno lahko oskrbita meteorologa. Kar pomeni, da vam lahko priskrbita posteljo in odeje v neogrevanih sobah taiste koče.

Preostale koče ostajajo do nadaljnega zaprte, prenekatere pa utrujenim mimoidočim ponujajo zavetje v zimskih sobah, ki se nahajajo v samem objektu ali pa ločeno v bližnjem objektu. Prav tako so odprti vsi bivaki. Za oboje, zimske sobe in bivake, pa velja, da so opremljeni vsaj z nekaj dekami. Ob tem obiskovalce teh zasilnih pribežališč prosimo, da jih ob odhodu za seboj počistijo smeti, zložijo odeje ter za seboj trdno zaprejo vsa vrata, okna in napolknice.

Kamniško-Savinjske Alpe
Tudi v Kamniško-Savinjskih Alpah smo na Planinski zvezi Slovenije že zaznali nekaj več življenja v notranjosti planinskih koč, a so razlike v primerjavi z zimskim delom sezone manjše. Vsak dan vas bodo veseli oskrbniki in oskrbnice Domžalskega doma na Mali planini, Mozirske koče na Golteh, Planinskega doma na Gospincu, ki je po lanskem požaru deloval že celo zimo, Andrejevega doma na Slemenu, Frischaufovega doma na Okrešlju ter v Kamniški Bistrici. Od prvomajskih praznikov naprej vas med vikendi postrežejo tudi na severni strani Grintovca na Češki koči ter na Menini planini, vulkanskem Smrekovcu ter vetrovnem Kamniškem sedlu, na Klemenči jami, Kriški gori, pod Storžičem ter na Kališču. Koče na Ledinah, na Kokrskem sedlu ter na Korošici ostajajo zaprte, zavetje pa si lahko najdete v zimskih sobah, ki se nahajajo v objektu omenjenih koč. Pred vremenskimi vplivi ali pa le pred nočjo se lahko skrijete tudi v štiri bivake, ki se nahajajo na območju Kamniško-Savinjskih Alp.

Karavanke
V Karavankah z izjemo Doma na Uršlji gori ter Koče na Golici ne beležimo odstopanj od dosedanjega delovnega časa. Po naših podatkih so zaprte le koče na Stolu, na Pikovem ter pri izviru Završnice. Bivakov ali zimskih sob na območju Karavank NI!

Pohorje, predalpski svet in ostali predeli Slovenije Na Pohorju, v predalpskem svetu in ostalih predelih Slovenije v obratovanju koč ni večjih sprememb. Večina jih obratuje ob koncih tedna ter praznikih, nekaj pa je tudi takih, ki so odprte vsak dan.

Napisanemu navkljub priporočamo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena.

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč najdete na spletni strani pzs.si/koce.

OPOZORILO PRED OBISKOM VISOKOGORJA: Ob zadnjem sneženju (v dolinah deževju) je v visokogorju Julijskih Alp zapadlo tudi več kot meter novega snega, drugod sicer nekoliko manj. Veter je gradil zamete, na grebenih opasti, na izpostavljenih mestih se je naredila kloža. Razmere so tako zimske, zato se podajajte v območje snega le s popolno zimsko opremo ter zadostnim znanjem uporabe le-te. Ne gre pozabiti niti na nevarnost plazov, nižje temperature ter oteženo napredovanje.

Pripravil Matej Ogorevc
..
(+2)všeč
Majdag28. 05. 2017 17:09:39



















Planinci, pohodniki, ljubitelji vedno lepe Golice in Koče pod Golico... Pod pobočjem Male Golice, v smeri za Pusti rovt, so ob potki naložena drva za kočo. Če ste pri močeh in hodite od sedla Suha proti koči, poleno na rame, ja lahko tudi več. Petra in Katarina bosta veseli in vzdušje bo še bolj prijetno...Pa varen korak v hribih! /Fotografija je od Hasana/
- Drva  ob poti iz sedla Suha proti koči pod Golico.../ Slika je od Hasana/1
(+2)všeč
Majdag2. 06. 2017 14:39:51

.. Govori se, da bo 11. junija 2017 veselo na Pristavi, Koči pod Golico in tudi na vrhu Golice...nasmeh

https://govori.se/dogodki/s-tv-golico-na-isindikalni-zlet-na-golico/
- Koča pod Golico..1
(+2)všeč
Majdag19. 06. 2017 14:43:56


...Petra in Katarina v Koči pod Golico vas prijazno vabita. Razgledi na najvišjega zagotovljeni, tudi iz balkona. Vse potke so suhe, dobro vzdrževane in pristop mogoč iz vseh koncev...nasmeh
- Počitek prav pride1
- Petra in Katarina2
- Koča pod Golico3
všeč
Majdag16. 06. 2018 16:41:44

Koča pod Golico...Katarina in Dragica vas vabita, da obiščete ta košček raja. Z razgledi na Julijce, Karavanke, doline. Pobočja pod Malo Golico so polna pisanega cvetja..Lepo je!nasmeh
 - Katarina in Dragica vas vabita v kočo pod Golico1
- Pobočje pod M. Golico je polno pisanega cvetja2
(+1)všeč
Stranica:1234567
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići