Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Katera rožca je to?
velkavrh     
19.7.2018
Zvonček obe slikani zvončici sta trebušasti-Campanula cochleariifolia.Rušnata in trebušasta imata nekako drugačna rastišča in ju ne najdemo skupaj.Sl. št. 9 je planinska lepnica -Silene pusilla(tudiS.alpestris-Hoppeju so jo prevedli kot nizka lepnica).Rečemo ji tudi slanozor.Po cvetu je podobna četverozoba -stebla ima rdečkasta-Silene quadrifida(predstavlja jo P.Strgar).Imamo še skalno lepnico -Silene rupestris.Te tri so nekako najbolj prepoznavne in v gorskem svetu pogoste.Seveda spada v ta rod-Silene nam poznana brezstebelna lepnica ,pa kamnokrečna ,kimasta, pa slizki,pokalice.
Katera rožca je to? Rušnata zvončica .1 Katera rožca je to? Trebušasta -lepo se vidi kako sta po cvetju različni.2 Katera rožca je to? Brezstebelno lepnico brez dvoma poznamo.3 Katera rožca je to? Meliščna pokalica.4 Katera rožca je to? Navadna pokalica.5 Katera rožca je to? Rdeči slizek6 Katera rožca je to? Beli slizek.7 Katera rožca je to? Kamnokrečna lepnica.8 Katera rožca je to? Hayekova lepnica.9 Katera rožca je to? Zelenocvetna lepnica.10 Katera rožca je to? Kimasta lepnica.11 Katera rožca je to? Četverozoba lepnica -vidna so rdečkasta stebla.12 Katera rožca je to? To je tvoja planinska lepnica ali slanozor.13 Katera rožca je to? Skalna lepnica-ima drugačen cvet.14
Zvonček     
19.7.2018
Draga Apolonija, hvala lepa. Za včerajšnji izlet na Snežnik sem se odločila predvsem zato, da bi našla travnolistno vrčico, saj naj bi v tem času še cvetela. In bila sem malo razočarana, ker je nisem videla. Sedaj pa vsaj vem, kaj ostane, ko odcveti.nasmehnasmehnasmeh. Na Velkavrha pa sem se obrnila zaradi Darinkinih fotografij, ki ji je komentiral, predvsem make, pa sem mislila, da je pozabil omeniti druge rožice.

In hvala še za grintavec. Bilo jih je ogromno. Lp
Zvonček     
19.7.2018
Velkavrh, hvala za izčrpen odgovor. Sliko lepnice sem poslala, ker je blizu rasla, sedaj vem, četverozoba lepnica z res izrazito rdečimi stebli, za katero sem do sedaj mislila, da je slanozor, pa sem mislila, da je moja mogoče skalna lepnica. Pa sem spet bogatejša, v botaničnem smislu seveda. Lp
Zvonček     
19.7.2018
In še vedno me zanima, katera zvončica je na Darinkini sliki št. 9!
Apolonija     
19.7.2018
klobčastanasmeh
Zvonček     
19.7.2018
Apolonija, hvala. Nisem vedela, da rastejo tudi tako visoko, zato na klobčasto nisem pomislila. nasmeh
In še enkrat hvala vsem, ki tako nesebično predajate svoje znanje.
kati1909     
20.7.2018
Res lep je ta Robanov kot,
lepše kot kje drugod;
dol ga gleda lepa kraljica,
ki Robanov oča ji je dal ime Ojstrica.

Sem nekaj rožic imenovala,
a ne bom zato "roko v ogenj dala";
bom Vas rajši prosila...
Katera rožca je to? lepa je Robanova planina1 Katera rožca je to? fuchsov grint2 Katera rožca je to? julijski lan3 Katera rožca je to? koroška smiljka4 Katera rožca je to? gredljasti luk5 Katera rožca je to? navadna dobra misel6 Katera rožca je to? navadni volčin7 Katera rožca je to? navzkrižnolistni svišč8 Katera rožca je to? scheuchzerjeva zvončica9 Katera rožca je to? zoisove zvončice10 Katera rožca je to? fleischmannovo grabljišče11 Katera rožca je to? brkati klinček12 Katera rožca je to? navadna smetlika13 Katera rožca je to? panonski svišč14 Katera rožca je to? škržolica 15 Katera rožca je to? planinska zlata rozga16 Katera rožca je to? okar na kosilu17 Katera rožca je to? vrbolistni primožek18 Katera rožca je to? navadna mačja zel19 Katera rožca je to? neznanka20 Katera rožca je to? smrdljivi bezeg21 Katera rožca je to? navadni osat22 Katera rožca je to? neznanka 23 Katera rožca je to? odcvetela dremota24
velkavrh     
20.7.2018
Kadar imam čas rad prečekiram poslane slikce rož in če ugotovim,da ni določitve ali je napačna ali pomanjkljiva probam določiti.

Tokrat sem pregledal od kati1909:

Št.18-Zelo pogost vrbolistni primožek-lahko ga gojimo doma.

št.19-Navadna mačja zel-raste tudi v dolini.

št.21-Smrdljivi bezek ali habat-Sambucus ebulus-sem ga že predstavil-ni prav pogost.

št.16

Planinska zlata rozga(Solidago virgaurea ssp. munuta)Ločimo od navadne zlate rozge po tem, da ima planinska bolj zbito socvetje.Navadna ima razrastlega.

št.22-Navadni osat-zelo pogost-Cirsium vulgare.

št. 23-Odcvetela roža iz rudu kobulnic.Take plodove ima več kobulnic.

št. št.11-Zelo lep cvet grabljišča.Žal ne poznam fleischmannovega.

št. 9-Določene zvončice so težko določljive, ker so si podobne .O njih se bom posebej razpisal.Menim , da je določitev vprašljiva.

št. 5-Luk je gredljasti-zelo pogost-raste tudi v dolini.

št. 4-Tudi za smiljko ne morem potrditi določitve .Določnje smiljk je malo težavno. Nekaj jih je zelo podobnih.Ne moremo pa zgrešiti določitev skalne smiljke.

št. 15-Verjetno res neka škržolica -vprašanje je katera-pri naj jih raste veliko vrst.Mislim, da bo kar gozdna škržolica -ni pa določitev zanesljiva, ker je več vrst podobnih.


zlatica     
20.7.2018
kati, pozdravljena! Robanov kot je res en lep konec Slovenije, ki te očara tako z ravnicami kot s pogledi na del KSA. Preletela sem tvoje rožice in nekaj imen bi dodala:
slika 5 - gredljati luk (poglej v socvetju zarodne brstiče in to je najboljši prepoznavni znak tega luka, medtem ko jih lepi luk nima in socvetje raste direktno iz stebla)
slika 11 - je fleischmannovo grabljišče? poglej liste moje priložene fotke, in če ima takšne liste, potem je, sicer ni... Kot veš, so pri teh grabljiščih listi zelo pomembni
slika 18 - naš lep in pogost vrbovolistni primožek
slika 20 - se ne vidi dobro, ali je kobulnica ali kaj drugega
slika 21 - smrdljivi bezeg
slika 22 - navadni osat
slika 24 - odcvetela dremota??
lep pozdrav

ps. Očitno sva z Brankom odgovarjala istočasno....Katera rožca je to? Fleischmannovo grabljišče1
kati1909     
20.7.2018
Hvala obema; zanimivo in poučno je prebrati vajine opise.
Zlatica;fleischmannovo grabljišče sem po brskanju na tem forumu našla "pri tebi" t.j. od 27/6 slika št.25. Moja slika pa žal nima listov (laična napaka). Lep pozdrav !
zlatica     
21.7.2018
Z včerajšnjega obiska Kamniške Bistrice... lp
Katera rožca je to? puhasto kosteničevje1 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica2 Katera rožca je to? obad Philipomyia aprica an cvetu navadnega dežena3 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica4 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica5 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica6 Katera rožca je to? temnordeča močvirnica7 Katera rožca je to? vrbolistni primožek8 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica9 Katera rožca je to? konjska griva10 Katera rožca je to? rojstvo mehkega osata11 Katera rožca je to? navadni dežen12 Katera rožca je to? puhasto kosteničevje13 Katera rožca je to? koprivolistna zvončica14 Katera rožca je to? pisani zebrat15 Katera rožca je to? puhasto kosteničevje ima jagode (plodove) v paru16 Katera rožca je to? navadni repinec17 Katera rožca je to? praprot - navadna sladka koreninica18 Katera rožca je to? širokolistna močvirnica19
velkavrh     
22.7.2018
Sedaj je čas obilnega cvetenja naših zvončic.V Sloveniji jih raste kar veliko vrst.Par jih srečamo tudi po naših gozdovih in travnikih.Po dolinskih travnikih,tam kjer se ne gnoji preveč bomo še vedno našli razprostrto zvončico,pa bolonsko. V gozdu pa koprivasto zvončico,ob živih mejah pa repuščevolistno.V malo višje ležečem gozdu pa zvončico z največjimi cvetovi-širokolistno zvončico in tudi breskovolistno.V dolinah na suhih brežinah, pa tudi višje najdemo klopčasto in srhkodlakovo zvončico.Par zvončic najdemo samo na Primorskem-justinovo,marchesetijevo,piramidasto in repuščevo. Posebni sta naši edini beli zvončici -šopasta in podobna, a še enkrat višja njena podvrsta -kranjska zvončica.Izredna redka je okroglolistna zvončica -prepoznamo po okroglih spodnjih listih-raste tam okrog Predmeje, Malega Golaka.Sedaj pa pridejo na vrsto prave gorske zvončice , ki jih najdemo po gorskih pašnikih-redka je klasasta,pogosta je scheuchzerjeva in beckova -zelo dolg cvet,witasekina -veliko cvetov na steblih,tu najdemo še brkato zvončico.S skal visi pogosto nad gorskimi potmi še karnijska ali lanolistna zvončica -rada se skriva v senci. Visoko v gorah pa najdemo na suhih pašnikih izrodno zvončico-ima najkrajše prašnike.V še bolj suhih razmerah,napol meliščih najdemo rušnato zvončico.V skalnih špranjah in na meliščih pa najdemo trebušasto zvončico, ki je pogosta, Najvišje v gorah, v skalah pa v ekstremnih razmerah uspeva naša edinstvena zoisova zvončica.

Witasekino zvončico vidim večkrat kar na planini Osredek nad Vasjo Ambrož pod Krvavcem-slikca se mi je skrila, ravno tako širokolistna , ki sem jo videl zadnjič na graničarski poti, ko sem šel z Zelenice.Okroglolistne zvončice nimam, kot tudi teh primorskih zvončic.
Katera rožca je to? Koprivasta zvončica .1 Katera rožca je to? Razprostrte zvončice.2 Katera rožca je to? Bolonska zvončica .3 Katera rožca je to? Repuščevolistna zvončica.4 Katera rožca je to? Srhkodlakava zvončica-vidijo se drobne dlačice po steblih.5 Katera rožca je to? Klopčasta zvončica.6 Katera rožca je to? Brezkovolistna zvončica .7 Katera rožca je to? Klasasta zvončica .8 Katera rožca je to? Lanolistna ali karnijska zvončica -slikana v bližini Krskega jezera.9 Katera rožca je to? Brkata zvončica .10 Katera rožca je to? Rušnata zvončica .11 Katera rožca je to? Trebušaste zvončice.12 Katera rožca je to? Beckove zvončice.13 Katera rožca je to? Listi so od trebušaste zvončice , torej bo trebušasta zvončica .14 Katera rožca je to? Prikaz cveta trebušaste in scheuchzerjeve zvončice-vid i se dobro katera je trebušata .Nepoznavalci pa jih zamenjujejo.15 Katera rožca je to? Izrodna zvončica.16 Katera rožca je to? Šopasta zvončica .17 Katera rožca je to? Zoisove zvončice.18 Katera rožca je to? Zvončici, ki rasteta v toplejših krajih -Primorska in ob morju-piramidasta in repuščeva.19 Katera rožca je to? Premalo ju poznam.20
kati1909     
22.7.2018
Brane; hvala za čudoviti prikaz "zvončnic". Meni so zaradi modre barve še bolj pri srcu.mežikanje
otiv     
22.7.2018
Branko, to si se pa potrudil. Hvala ti. nasmeh Meni vedno povzročajo težave...ker jih je preveč. velik nasmeh

Katera je na spodnjih slikah. zmeden
Katera rožca je to? ??1 Katera rožca je to?2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to? Podobna je ranjaku, samo tako visoko v gorah...ne vem??4 Katera rožca je to? ??5 Katera rožca je to? ??6 Katera rožca je to? Ta ni z gora, je z Lj.  ??7 Katera rožca je to?  ??8 Katera rožca je to? To so listi zvončice... trebušaste ali scheuchzerjeve ??9
Zvonček     
22.7.2018
Brankovemu čudovitemu izboru zvončic dodajam sliko širokolistne zvončice, Darinki4 in Kati1909 pa dobronamerna pripomba: zvončice in ne zvončnice. Lp
Katera rožca je to? širokolistna zvončica1 Katera rožca je to? Res ima največje cvetove med zvončicami2
Apolonija     
22.7.2018
Vito, bom gorske pustila drugim, ta ljubljanska pa je divja ščeticanasmeh
5,6 pa lahko pogledaš v svoje alpsko cvetje, saj jo poznaš- kostanjevorjava detelja, črnikasti rman pa tudivelik nasmeh
otiv     
22.7.2018
Apolonija, hvala za imeni. nasmeh
Ni pa pogosta ta detelja, jaz sem jo prvič videl in to pri Triglavskih jezerih,
velkavrh     
22.7.2018
Otiv, od št. 1.do št.3. je izrodna zvončica -prepoznamo po majhnih pestičih, kar se vidi tudi na moji slikci.

št.4-vednozelena gladnica v odcvitanju.

št. 9-listi so od scheuchzerjeve zvončiče, kar je tudi točno razvidno iz moje slikce.

št.8-ne poznam.Kje si jo slikal?
otiv     
22.7.2018
Brane, hvala tudi tebi za imena rožic. nasmeh Zdaj bom počasi že bolj siguren kaj moram pogledati, da bom pravilno določil ime. Lp nasmeh
Katera rožca je to? Alpska madronščica1 Katera rožca je to? Triglavska roža2 Katera rožca je to? Triglavska neboglasnica3 Katera rožca je to? Rdeča murka4 Katera rožca je to? Triglavska roža5 Katera rožca je to? Rdeča murka6 Katera rožca je to? Gorski popon7 Katera rožca je to? Turška lilija8 Katera rožca je to? Rapontika9 Katera rožca je to? Gozdna krvomočnica10 Katera rožca je to? Alpski divjakovec11 Katera rožca je to? Julijski mak12 Katera rožca je to? Resasta popkoresa13 Katera rožca je to? Clusijev petoprstnik14 Katera rožca je to? Trglavski svišč15 Katera rožca je to? Rožnirdeči dežen16 Katera rožca je to? Julijski lan17 Katera rožca je to? Julijski lan18 Katera rožca je to? Clusijev petoprstnik19 Katera rožca je to? Alpski pečnik20 Katera rožca je to? Alpski pečnik21 Katera rožca je to? Dlakavi sleč22 Katera rožca je to? Sternbergov klinček23 Katera rožca je to? Trebušasta zvončica24 Katera rožca je to? Sternbergov klinček25 Katera rožca je to? Zoisova zvončica26
zlatica     
22.7.2018
Branko, lepo si to pripravil o zvončicah. Jaz dodajam še eno zvončico, za katero menim, da je Witasekina zvončica. Našla sem jo na Kamniškem vrhu, kjer se zagotovo nahaja. Bile so na treh lokacijah in sicer v avgustu,ko ponavadi cvetijo. Kaj meniš, je prava?
Katera rožca je to? Witasekina z.1 Katera rožca je to?2 Katera rožca je to?3
Stranica: 1 2 3 ... 291 292 293 294 295 ... 314 315 316      
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje