Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

" Takle mamo" na Jesenicah

Print
GregorC5. 02. 2015 13:26:26
Hudo!
Van sims in heinz, take reči kot so tu na posnetku so drugje običajne in se jih pogosto vidi. To je tako kot rolkanje poleti. Samo pri nas takšna početja hitro oravnavamo kot huliganizem in samo gledamo kako bomo štrafali (v finančnem smislu seveda).
Mimogrede smučanje po objektih je celo olimpijski šport (vem da je eno organizirana tekma na poligonih, drugo pa tole, ampak v osnovi je to to)
(+6)všeč
jax5. 02. 2015 13:57:20
GregorC, podpišem v celoti.

Kar pa se tiče plačila stroškov reševanja in zdravljenja, pa tole: stroški reševanja so eno. Ti so lahko pri določenih aktivnostih res visoki in najbrž ni smotrno pričakovat, da bodo zavarovalnice oz. države krile vse. Tako da, jaz sem čisto za to, da bi tudi pri nas GRZS ne reševala več a priori vse zastonj oz. bi vpeljali sistem zavarovanj, kakršnega imajo v tujini (čeprav bi bilo treba nekaj mejnih primerov doreči). Ampak v tem primeru to niti ni tak problem - konec koncev so fantje v mestu in če bi se komu kaj resnega zgodilo, bi ga zelo verjetno do bolnice spravila že kolega, v nasprotnem primeru pa rešilec redne NMP. Tako da - posebni stroški reševanja pri tovrstnih aktivnostih ne nastajajo.
Kar pa se tiče stroškov zdravljenja, pa moramo biti načelni. Osnovna postavka javnega zdravstvenega sistema je ta, da v primeru, da nekdo potrebuje neko zdravstveno storitev, le-to lahko tudi dobi. As simple as that. Če pa bi moral še pred zdravnikom obiskati tudi dežurnega moralista, ki bi na podlagi njegovega življenjskega sloga sploh presodil, ali je do zdravljenja upravičen, potem je to kolaps javnega zdravstva v celoti, in preprosto ne moremo vedeti, kje bi se to presojanje končalo. Seveda se lahko storitve racionalizira na podlagi določenih standardov, ampak osnova mora ostati ta, da so do njih upravičeni vsi. Sicer smo na tako spolzkem terenu, da je veliko vprašanje, ali je javni zdravstveni sistem sploh še smiseln.
(+2)všeč
VanSims5. 02. 2015 14:16:52
@GregorC: nič nisem moraliziral, vsak naj dela kar če, če pri tem ne ogroža drugih. To je pa moje osnovno načelo: 'Živi in pusti živeti'. In vem, mnogo videov sem že videl iz tujine na to temo vključno z npr. 'norcem', ki je rolkal po klancu navzdol na Autobahnu v Nemčiji eek, slučajno vem kje je ta odsek med Ulmom in Stutgartom kjer se AC razcepi na dva dela v vsako smer in si kar predstavljal užitek. velik nasmeh - no ta je seveda ogrožal tudi druge. Samo neprimerno se mi zdi, da plačujemo vsi, če se kaj zgodi.

@jax: Je generalna razlika, če se komu res kaj zgodi po nesreči ali zboli in če nekdo izziva usodo. Tudi v hribih pravzaprav izzivamo usodo, zato pa so v tujini zavarovanja ker tvojega izzivanja družba ni pripravljena kriti in zato bi ga morali uvesti tudi pri nas.

Zakaj misliš, da na zahodu zaračunavajo davek na cigarete pa na alkohol pa dražja zavarovanja za kadilce,... pa zavarovanja ki krijejo adrenalinske športe ki jih tam običajna zavarovanja ne,... Naj vsak dela kar hoče ampak naj prevzame za to odgovornost. Tudi finančno...
všeč
GregorC5. 02. 2015 14:28:05
Torej se drži tega načela živi in pusti živeti.
Kar pa se tiče davkov pa tudi pri nas plačujemo kar konkreten davek na alkohol (vino je izjema),tobak in ostale stvari. Pri nas se temu reče trošarina.
(+7)všeč
jax5. 02. 2015 14:59:25
@vansims:
pa zavarovanja ki krijejo adrenalinske športe ki jih tam običajna zavarovanja ne,... Naj vsak dela kar hoče ampak naj prevzame za to odgovornost. Tudi finančno...

Tole mi ni dalo miru, pa sem šel stvar preverit. Za primer sem vzel nemara najbolj znan primer javnega sistema financiranja zdravstva, angleški NHS. In ugotovil sem, da nimaš prav. Tudi ta sistem krije vse, ne glede na to, kje so poškodbe nastale. Glej recimo tole:
http://forum.tz-uk.com/showthread.php?199307-Extreme-Sport-and-the-NHS
V resnici so debate zelo podobne kot pri nas. Nekateri trdijo, da to ni pravično, ampak večina se jih tudi tam še vedno zaveda, da je ravno ta splošnost tista, na kateri sistem stoji in pade. Tisto, o čemer ti govoriš, pa so nezgodna zavarovanja, kjer pa imajo zavarovalnice povsod (tudi pri nas) pravico izračunavat premije na podlagi dejavnikov tveganja. Ampak to nima nič skupnega z javnim zdravstvenim sistemom.
Kar pa se tiče davka na cigarete in alkohol, ti je pa že GregorC povedal. Tudi pri nas ga imamo, in to kar visokega (mislim, da so cigarete in alkohol poleg naftnih derivatov najbolj obdavčene dobrine pri nas).
(+2)všeč
VanSims5. 02. 2015 16:00:20
Nezgodna zavarovanja ti krijejo stroške pred (transport) in po zdravljenju (invalidnost, nesposobnost za delo in v skrajnem primeru pogreb). In ta so v tujini v navadi in samoumevna. Saj vemo koliko je reševanje v Avstriji brez zavarovanja. 2000 EUR ali nekaj podobnega.

Kar se tiče zdravstvenega zavarovanja: v Ameriki gre tudi to prek zavarovalnic in tam dejansko tisti z dejavniki tveganja (kajenje, alkohol, debelost, zgodovina bolezni in verjetno tudi ekstremen stil življenja) plačujejo višje zavarovanje. Če se izkaže, da je neka bolezen ali poškodba povezana z naštetimi dejavniki oz. tistimi, ki jih zavarovalnica opredeljuje kot tvegane, ti zna zavarovalnica tudi ne povrniti stroške zdravljenja v kolikor ob sklenitvi zavarovanja teh dejavnikov nisi prijavil.

@GregorC: Drugi naj se držijo načela: živi in pusti mojo denarnico pri miru!

Trošarine pri nas so majhne v primerjavi s podobnimi davki na zahodu. Le zakaj v Avstriji in Italiji pod 3 EUR v oštariji nikjer ne dobiš piva pa so cene v trgovinah sicer nekaj takega kot pri nas? Pa cigarete so tudi mnogo dražje - sam ne kadim ampak sem bil enkrat s prijateljem, ki je takrat še kadil, v Avstriji in sva gledala cene cigaret na nekem avtomatu in so se mu zdele kar drage v primerjavi z nami. Vino je izjema samo pri nas.


všeč
jax5. 02. 2015 16:10:39
@vansims:
Z večino se strinjam. Saj sem zgoraj napisal, da nimam nič proti spremembi organiziranosti in financiranja GRZS.
Kar se ameriškega zdravstvenega sistema tiče, imaš seveda prav. Upam pa, da si ne želiš takega sistema tudi pri nas. Takšna ureditev je najdražja na svetu (ja, mnogo dražja od evropskih variant, ki mogoče krijejo tudi kako poškodbo, ki nastane po lastni krivdi poškodovanca) in definitivno ena od najmanj socialno pravičnih. Tako da, ne vem, kje so njene prednosti, razen ideoloških. In mislim, da je to poanta. Prihranki, ki bi jih dosegli z morebitno izločitvijo tveganih dejavnosti iz sistema zdravstvenega zavarovanja, bi bili skoraj zanemarljivi, posledice v smislu načenjanja sistema javnega zdravstva v celoti pa nepredvidljive in lahko zelo velike.
Kar se tiče trošarin na alkohol in cigarete: glede cigaret imaš najbrž prav. Glede alkohola pa ne bi dajal tako hitrih sodb. Dejstvo je namreč, da se cena piva (če smo že pri tem) v trgovinah v Avstriji in Italiji ne razlikuje bistveno od Slovenije. Cene so višje samo v lokalih, kar mi daje mislit, da razlika ni v višji obdavčitvi, pač pa predvsem v višjih maržah gostincev, ki je posledica višjih stroškov opravljanja dejavnosti, zlasti stroškov dela.
(+2)všeč
VanSims5. 02. 2015 16:29:26
Kar se tiče cen piva v oštarijah imaš morda prav.

Kar se tiče ameriškega sistema si ga seveda ne želim v popolnosti. Ostane naj zdravstvena blagajna, ampak lahko bi se pa uvedla doplačila za te tvegane dejavnike.

Ne vem pa v čem je slabost takega sistema. Socialen je toliko kot pač paziš na svoje zdravje. Nepravičen je kvečjemu pri boleznih kjer res nisi kriv, tu se zavzemam za socialen korektiv. Če živiš tvegano te pa to pač stane.

Razlika pri plačevanju osnovnega zavarovanja pa je samo v tem da pri nas ga trgajo od plače tam pa ga pač plačujejo posebej. Le zakaj je je bil tak halo ob t.i. 'obamacareu'. Ta je hotel efektivno uvesti ravno to kar ima Evropa. Avtomatsko zavarovanje, trganje od plač. Nobenemu ne bi nič šenkal ampak bi se vsem enako trgalo od plač, da bi s tem zavarovali tudi reveže, ki nimajo za zavarovanje (beri plačevali bi več kot sedaj za osnovno zavarovanje. Kaj hujšega! Takoj je bil ogenj v strehi, češ: 'v deželi svobode me ne more nihče prisiliti da plačujem v neko blagajno, če se do sedaj nisem zavaroval'. Čisto druga mentaliteta torej. Moramo namreč vedeti, da se tam veliko ljudi ne zavaruje tudi zato ker se noče, ker šparajo, ker se zanašajo da dovolj dobor pazijo na zdravje, ne zato ker bi bili revni... tako kot pri nas recimo vsi ne zavarujejo bajte. Tam je zdravstveno zavarovanje le eno od zavarovanj (vsaj bilo do tega 'obamacarea' - ne vem točno kako se je sedaj to razpletlo).
všeč
tinky5. 02. 2015 16:32:58
"Takle mamo" na Jesenicah , je tema , če se nista nista pogruntala.mrk pogled
(+11)všeč
jax5. 02. 2015 17:16:12
Ne vem pa v čem je slabost takega sistema. Socialen je toliko kot pač paziš na svoje zdravje. Nepravičen je kvečjemu pri boleznih kjer res nisi kriv, tu se zavzemam za socialen korektiv. Če živiš tvegano te pa to pač stane.

Evo, samo še na tole odgovorim ... mežikanje
V bistvu ne bom odgovoril sam, pač pa bom posredoval podatke:
http://en.wikipedia.org/wiki/Health_system#International_comparisons

Gre za čisto vprašanje stroškov in koristi. Ameriški zdravstveni sistem je daleč najdražji na svetu, kazalci zdravja prebivalstva pa zaostajajo za mnogimi državami z večjo vlogo države v zagotavljanju storitev. Glej tabelo v linku.
(+3)všeč
VanSims5. 02. 2015 19:00:01
Ameriško zdravstvo je privatno, cene pri privatnikih so za isto storitev seveda dražje kot v državnih ustanovah. Poleg tega tudi zavarovalnice niso dobrodelne ustanove ampak prav tako privatne, ki si od vsega vzamejo še svoj profit pač skozi višje zavarovalnine. To pa vsaj delno pojasni večje stroške zdravstva.

Če pa pogledaš na link 'List of countries by quality of health care' pa vidiš, da je ameriško zdravstvo tudi po kvaliteti eno najboljših na svetu. Privatno je ponavadi boljše od državnega, je pa odkrito povedano to presenetilo tudi mene, da so pred Nemčijo in npr. vso Skandinavijo.

"kazalci zdravja prebivalstva pa zaostajajo za mnogimi državami z večjo vlogo države"

No, vsaj na primeru Amerike, tu vloga države ne igra kaj dosti. Kakšen je 'american style of life' vemo - negibanje, nezdrava prehrana, stresna družba, procent debelih eden največjih v svetu,... Čudno, da ni še slabše.

Še enkrat, ne me narobe razumeti. Res se ne zavzemam za tak skrajen sistem kjer če se ti kaj zgodi, pridejo z rešilcem, čekirajo, če imaš zavarovanje in če ga nimaš se odpeljejo in te pustijo tudi crkniti. To je skrajnost. Druga skrajnost pa je, da vsi za vse plačujemo. To je pa socializem oz. vodi v neodgovorno družbo. Morda, res hvala bogu, ti fantje gor se vsaj gibljejo, bolje kot da se fiksajo ali posedajo po kaih lokalih in se zapijajo in zakajajo. Gre predvsem za tiste, ki si ravno s slednjimi in tudi drugimi slabimi življenjskimi navadami škodijo potem pa naj mi, ki pazimo, zdravo živimo in smo sposobni delati pa za njih plačujemo. To pa ne!
všeč
bagi5. 02. 2015 19:17:49
Tema "Takle majo" v Ameriki nam še manjka. A jo bosta vidva odprla nasmeh?
(+8)všeč
biba5. 02. 2015 19:46:11
Pogovor res ne sodi v to temo, bi pa tukaj lahko priporočala ogled dokumentarca Sicko. Mogoče bo čas za ogled, v teh snežnih dnevih. Pobrskajte po YT ali Partisu.. Lp!
(+1)všeč
Majdag9. 02. 2015 10:39:36
.. .Pri nas se vedno kaj dogajanasmeh....

Smuk za trofejo Svinjska glava - 15.2. 2015 ob 11.oo urinasmehnasmehnasmeh
...  akril/platno1
(+2)všeč
Majdag5. 03. 2015 10:51:40

....Pomlad je tu in sosedova Ulanasmeh, končnonasmeh
Sosedova Ula, me vedno pričaka za priboljšek...1
(+2)všeč
Majdag20. 03. 2015 13:20:00


Prehitro bo konec te lepe pomladi, ki se je danes začela. Naj bo lepa!
-Pomlad1
-Pomlad2
všeč
Majdag21. 03. 2015 15:46:36



.... Tržnica...... Vsi stebri v stari železarski hali imajo novo poslikavo. Motivi železarstva, lepo...nasmeh
- tržnica1
 -Poslikava na stebrih2
-Poslikava na stebrih3
-Poslikava na stebrih4
- Muzejski eksponati5
- Poslikava na stebrih6
- Sejemski šopek7
(+1)všeč
Majdag23. 03. 2015 15:07:02


... Domiselno..nasmeh..naj bo tudi učinkovito...nasmeh
- Veliko jih je...1
- Vabljeni, ne bo vam žal...2
všeč
Majdag25. 03. 2015 10:53:56


....Čuden ptičeknasmeh
-Lump mačji...1
(+4)všeč
mirank26. 03. 2015 19:51:34
Kak gre že tista o Muji i Hasi
Gore nebo, dole trava
sagni se Mujo
vidi ti se glava...nasmeh
(+1)všeč
Stranica:123456...565758
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići