Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

GRS

Print
pohodnik117. 10. 2018 02:43:48
Večkrat prebiram poročila o posredovanju naših reševalcev v gorah. Se pa vedno bolj sprašujem zakaj se nekatera reševanja ne začno zaračunavati neodgovornim planincem... Nazadnje me je zmotilo poročilo GRS Kranjske Gore, ki se je glasilo: "Ob 15.40 na poti na Prisojnik v občini Kranjska Gora planinca zaradi snega nista mogla nadaljevati poti. Reševalci GRS Kranjska Gora in združena ekipa HNMP in GRS na Brniku so s helikopterjem Slovenske vojske nepoškodovana planinca prepeljali v dolino." Ve se, da je v gorah zapadel sneg in tudi ve se, kako je treba biti v takih razmerah opremljen itd itd... Pred časom (leto ali dve nazaj)sem prebral, kako je ekipa HNMP reševala psa, ki se je "izgubil" med rušjem (menda morajo biti psi na vrvici!)... Žalostno je to, da gredo nekateri v gore že s tem namenom, da jih bo nazaj v dolino pripeljal helikopter, če ne bodo zmogli ture (eni so menda klicali GRS, ker niso imeli dovolj vode) takih avantur na račun GRS in nas davkoplačevalcev je z dneva v dan več in bi bilo prav, da se taka posredovanja zaračunava! Sem izjemno vesel, da imamo GRS vendar se mi fantje smilijo, ker morajo v vsakem trenutku biti na razpolago zaradi neumnosti osebkov, ki se imajo za planince! Nenazadnje se je kar nekaj članov GRS smrtno ponesrečilo ob intervencijah v gorah...
(+13)všeč
Kozorog7. 10. 2018 17:27:25
Na žalost je tako, da se neodgovorni posamezniki spravijo nekam, kamor ne sežejo niti poleti, kaj šele pozimi ali v vmesnem obdobju. Ob tem pa vedno pomislijo, da jih bo nekdo reševal, če bo naklonina večja kot jo bodo zmogli. Pri tem pa pozabljajo, da s svojim neodgovornimi dejanji in ravnanji ogrožajo tudi življenja reševalcev, ki so jim prišli na pomoč. Jaz bi vsakemu za njegovo reševanje izstavil račun!!! Ni GRS tista, ki bi morala ali mogla presojati upravičenost računa. Dejstvo je da je bilo reševanje opravljeno. Če je gornik zavarovan, bo to reševanje krila zavarovalnica in njun medsebojni odnos je kako bosta to rešila brez da bi vmešavala GRS.Če pa oseba ni zavarovana pa naj pač strošek reševanja nosi sama. Preprosto mar ne!
všeč
bogorski7. 10. 2018 20:00:16
Malo bolj trezno razmislita. Ko bosta "cepnila s hruške" - naj vama davkoplačevalci izstavimo račun ali kar pustimo … Verjetno so večinoma v stiski in ne kličejo na zabavo nasmeh
(+5)všeč
serznoz7. 10. 2018 22:11:33
Padca s hruške ne gre primerjati z gorništvom, ki spada med dejanja z določeno stopnjo tveganja. V tujino ne hodimo brez zavarovanja, doma pa mislimo, da to in potrebno. Če bi uvedli zavarovanje za gorsko reševanje, bi tudi postavili pogoje, ko zavarovanje velja in ko ne velja. Neustrezna oprema je razlog za zavrnitev povračila škode.
Država bi moral ustrezno spremeniti predpise, izločiti reševanje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in predpisati posebno zavarovanje pri komercialnih zavarovalnicah. Le-te so zanesljivo sposobne in zainteresirane za oblikovanje različnih paketov, ki ne bi odvračali tistih, ki gredo gor poredko. Če nisi zavarovan, plačaš sam. Če si zavarovanje že koristil, dobiš malus. Pa bi videli, kako hitro bi se naredil red. Zmanjšanje prekomernega obiska gora in obremenjevanja okolja bi bil ob tem pozitiven stranski učinek tega ukrepa.
(+2)všeč
bogorski7. 10. 2018 23:15:35
Edino solidarnost nas povezuje. To je osnova za sobivanje.
Ne vem zakaj bi gorsko/hribovsko reševanje izločili iz obv. zdr. zavarovanja. Tudi drugi rizični "hobiji" se pokrivajo z obv. zavarovanjem.
Niti ne razumem zakaj bi ljudem posredno omejevali rekreacijo …
(+6)všeč
pohodnik117. 10. 2018 23:30:15
@bogorski... ali je zate solidarnost to, da se nekdo neodgovorno v tevicah ali še kako drugače; morda celo namenoma spravi v hribe z namenom, da ga bodo na koncu prepeljali s helikopterjem v dolino?? Kakšna solidarnost je to za tebe???, da pripadniki GRS za take neodgovorne rezkirajo svoja življenja... malo se zamisli!!! je to zate solidarnost ali izkoriščanje...
(+3)všeč
drdivx8. 10. 2018 14:31:26
Po mojem mnenju bi ustreznost opreme glede na letni čas zadostovala.
Sem proti zavarovalnicam ker bi se kaj hitro zgodilo, da ti še datum nakupa čevljev preverjajo .Podplat pri starejših od 5 let ni več tako prožennasmeh
(+3)všeč
VanSims8. 10. 2018 14:52:47
Poleg izkoriščanja davkoplačevalcev s strani neodgovornih osebkov, je tukaj še en moment, ki pa ga tudi uvedba komercialnega zavarovanja ne more v celoti odpraviti. To, da kot je že nekdo rekel, pripadniki GRS tvegajo zdravje in življenje.

Resda je s komercialnim zavarovanjem takoj manj takih primerov, kajti ljudje so že previdnejši, saj ima zavarovalnica zahtevek pravico zavrniti. A še vedno se nesreče dogajajo. Razen v očitnih primerih je velikokrat težko oceniti ali je bil gornik pripravljen na turo, ne samo oprema ampak tudi znanje, izkušnje,... ali je bila nesreča posledica malomarnosti ali pa res nesrečnega slučaja, ali je gornik pazil ali ne, kaj se je pletlo v njegovi glavi,... Tu je še vedno potrebna zavest vsakega posameznika. Pa ne zaradi usmiljenosti do zavarovalnic, ki itak služijo na račun nesreč, ampak kot rečeno do samih reševalcev.

Bral sem zgodbo nekega našega gornika, ki se je v ZDA povzpel na neko visoko goro, se ne spomnim kam. V koči pod njo ga je tamkajšnji ranger pregledal od nog do glave, pregledal opremo, preveril ali jo tudi zna uporabljati, preveril izkušnje,... Potem je rekel: "Yes sir, ZDA so načeloma svobodne, vsak gre lahko kamor hoče (razen na privatno ozemlje), počne kar hoče ampak tako da ne ogroža drugih. Na goro ne spustim ravno vsakega kajti v primeru, da se vam kaj zgodi tam zgoraj, bi ogrožali moje fante in njihova življenja, ko bi vas prišli reševati."

In to verjetno ne glede na to, kdo bi plačal stroške akcije...
(+1)všeč
ljubitelj gora8. 10. 2018 17:41:18
Smilijo se mi gorski reševalci, ko v vsakem vremenu morajo reševat. Helikopter mogoče takrat ne bo pri akciji, morajo pa vse peš. Imajo tudi nočne deževne intervencije. Da ne omenjam pozimi ob mrazu, slabih snežnih razmerah, dosedaj so še vsakega šli iskat hitro in pri tem tvegal svoja življenja za nekoga, ki je gor šel izzivat pri 3.stopnji snežnih plazov. Naslednji dan pa dobijo dnevnico v višini mislim da nekaj čez 5 evrov in mogoče topel obrok v koči, ČE seveda lahko tudi nič.Res žalostno koliko tvegajo že takoj po slabih razmerah. Fantje bi moral prvo poskrbet za lastno varnost šele nato bi stekla reševalna akcija.
všeč
GregorC8. 10. 2018 18:02:47
Mene pa veseli, da gorski reševalci niso tako zakompleksani kot nekateri komentatorji tukaj na tem forumu. Fantje in dekleta dobro vedo v kaj se spuščajo, kaj jih čaka in zakaj gredo med reševalce in zato si zaslužijo velik poklon. Konec koncev se zato odločijo sami prostovoljno, zaradi želje pomagati drugim. In NE nihče me ne bo prepričal, da gre kdorkoli v gore, hribe oz. kamorkoli z mislijo, da če ne bo šlo bo pa helikopter prišel. In soditi nekoga po dveh vrsticah poročila na portalu urszr je totalni idiotizem in bedarija, h kateremu ogromno pripomorejo razni t.i novinarji v senzaciolističnih medijih tipa 24 ur, slovenske novice itd.
Konec koncev tudi gasilci nikomur ne odrečejo pomoči in ne izstavijo računa, pa prav tako velikokrat gredo na intervencijo zaradi malomarnosti nekoga. In sigurno 90% intervencij opravijo člani prostovoljnih gasilskih društev.

(+14)všeč
JusAvgustin30. 11. 2022 18:56:04
https://youtu.be/ibsxwLIR4Fo

Podprite svoja lokalna GRS društva.
(+3)všeč
dprapr30. 12. 2022 09:53:04
Še vedno je možno za letošnje leto donirati GRS del dohodnine (1%). Z digitalnim potrdilom je preprosto.
Nič nas ne stane, samo preusmerimo del dohodnine tistim, ki nam bodo morda nudili pomoč v hribih.
(+4)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići