Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj

Začetnik

Print
Vgore2513. 01. 2020 21:14:52
Pozdravljeni,

pregledal sem zadnjih 10-15 strani, ker nisem našel podobne teme, odpiram novo.

Skratka, letošnjo zimo me je začelo "vleči" v hribe. Problem je v tem, da nevem, kako naj se lotim prvega "vzpona" na kakšen dvatisočak in kater naj to bo za prvič.

Kot piše v naslovu, sem glede hribov začetnik. Prejšnje poletje sem se "zagrel" za hribolazenje in predelal nekaj hribov oz. ferat. Via italiana na mangartsko sedlo, hanzova na mojstrovko, ferata češka koča, mangart slovenska pot, mojstrana rdeča, jermn gozd martuljek pa najbrz še kakšna, vendar z zimskimi razmerami izkušenj nimam.

Zimsko opremo (začetniško) imam. V praksi nimam izkušenj z uporabo derez ter cepinov.

Razmišljam, da bi za prvič probal mojstrovko (Južna pot). Recimo za vikend, ko bo dovolj obljudena, ker trenutno kandidatov, da bi šli z menoj nimam.

Mogoče priporočate kakšen začetniški tečaj zimskega hribolazenja (Stratus, Kofler itd.)?
Razmišljam, da bi vzel za par vzponov gorskega vodnika?

Morda preveč kompliciram oz. naj se kar lotim kakšne lažje poti? Katero predlagate? Bo Južna pot na malo mojstrovko ok?

Hvala za vse nasvete

Želim vam varen korak v 2020
(+3)všeč
SamoK13. 01. 2020 21:35:26
Edini nasvet: ne sam, ampak z bolj izkušenim!
(+3)všeč
bongo13. 01. 2020 22:13:42
Nasvet je v redu, pričakovan oziroma precej običajen. V praksi pa je to težje, kot se zdi, nekako tako, kot ko želiš na delovno mesto sprejeti pripravnika/študenta s 5- ali 10-letnimi izkušnjami. Ker izkušeni ponavadi svojo in sebi primerno družbo že imajo (če jo želijo), z neizkušenimi neznanci pa se jim ne ljubi ukvarjati. Razumljivo z več zornih kotov (neizkušenost, morebitne težave zaradi tega, "počasnost", odgovornost, nepoznavanje osebnosti...)

Pišem, ker sem sam šel skozi to oziroma sem še tam. Pomoje ena slabših izbir je, da ostaneš doma. Pametna je, da se vpišeš na začetni tečaj, tam eventuelno koga spoznaš in greš skupaj še kam (čeprav tudi to vprašanje). Vmesna je, da se odločiš za tehnično lažji vzpon na goro oz. hrib, ki ga poznaš v letnem času (pa gre za isto pot). V tem primeru bi sam za prvo zimsko turo predlagal Slemenovo špico, Debelo peč ali Viševnik. Z vsem spoštovanjem do omenjenih vrhov. Po južni na Malo mojstrovko ne bi šel prvič, vmes bi obiskal še Stol, Raduho (iz Koče na Loki) ali Peco. In seveda čimveč hodil z derezami, za zaustavljanje pa obvezno tečaj.
(+3)všeč
čebejla13. 01. 2020 22:41:42
Jaz sem tudi začel z zimskim Viševnikom, drugač pa kot je Bongo napisal Raduha iz Loke, pa tudi tam te lahka na dveh mestih konkretno odnese na drugo stranmrk pogled , Mrežce, Kompotela, Debela peč, Vrh Korena, Peca, Uršla gora odlični vrhovi za privajanje na dereze. Imam pa to srečo, da hodim z veliko bolj izkušenim od mene. Hvala Robi T. za vodenje in vse prekrasne turenasmeh
(+3)všeč
SamoK13. 01. 2020 23:05:06
bongo, temu so namenjena društva, ferajni, kakorkoli temu rečeš. Še vedno obstajajo, hvala bogu.
Forumi tega ne morejo nadomestiti. Smrtno nevarno je dajati (oz. sprejemati) nasvete zgolj po forumih.
(+4)všeč
ljubitelj gora14. 01. 2020 09:47:17
Edini naslov bo Kofler.
všeč
velkavrh14. 01. 2020 15:37:13
Jaz sem opravil pred petimi leti začetniški dvodnevni tečaj na Zelenici s Stratusom-so dobri.Nato pa še isto zimo tudi dvoddnevni tečaj z PD Kamnik. Večkrat jih priredijo tudi različna planinska društva.V vseh društvih so vodniki z D licenco-za zimske ture, ki dobro obvladajo take ture. V teh tečajih tudi povedo kakšno opremo je najbolje kupiti za začetek zimskih tur. Vsekakor se je bolje za začetek lotevati lažjih zimskih vodenih tur. Sploh pa nebi priporočal samostojnih snežnih avantur, ki se slabo končajo. Pa srečno!
(+3)všeč
ločanka14. 01. 2020 15:54:19
A dobiš kaj ocene?
(+1)všeč
pikica114. 01. 2020 18:07:51
Nihče si ne želi, da bi se njegov obisk v hribih slabo končal. Poj pa ni važno a hodiš sam ali v družbi. Beseda avantura mi pa ni prav nič všeč.
(+4)všeč
Trobec14. 01. 2020 20:39:49
Je bilo že kar nekaj pametnih nasvetov: Mojstrovka ni za prvo snežno turo, predlagal bi včlanitev na PD, po možnosti najbližje, ki ima zimske ture. Pa tudi precej zimskih tečajev obstaja. In seveda, NI samo en pravi naslov nasmeh

Bi pa dodal, da bi nujno, da bolj izkušeni nočejo na lahke ture. Včasih paše tudi kaj lažjega, bolj za oddih nasmeh
(+3)všeč
Vgore2517. 01. 2020 12:00:22
Hvala vsem za nasvete. Precej podobno razmišljam, kot je navedel bongo.

Nekaj je "by the book" pravilno, nekaj pa, kar lahko realiziraš v praksi.

lp
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići