Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Opći razgovori / ZA DVOJNO JEZERO – PLANINCI STOPIMO KORAK NAZAJ, UPRAVLJAVEC PLANINSKE KOČE PA NAJMANJ TRI!

ZA DVOJNO JEZERO – PLANINCI STOPIMO KORAK NAZAJ, UPRAVLJAVEC PLANINSKE KOČE PA NAJMANJ TRI!

Print
Mangart Sedlo11. 02. 2021 18:20:25
Pogled s Tičarice na smaragdno Dvojno jezero je eden najlepših in najbolj navdihujočih prizorov v naših gorah. O tem verjetno ni dvomljivcev. - Vendar se od zgoraj vsako leto bolj razločno vidi, da se smaragd spreminja v svetlo zeleno obrobljeno mlako!

Kako tudi ne? – Dolina Triglavskih jezer, posebej pa še Dvojno jezero, ki je lahko dostopno s Planine Blato, je med najbolj množično obiskanimi predeli naših gora. - Planinska koča ob jezeru si prizadeva postreči vsem obiskovalcem z raznoliko gostinsko ponudbo, čim več željnih udobno prenočiti, jim omogočiti še tuširanje in stranišča na splakovanje … Posel cveti! Planinska koča, ki se spreminja v gostilno, ima kristalno čiste vode v zaledju v izobilju, nad porabo pa nikakršnega nadzora! Odplake pa prek premajhne in mnogokrat nedelujoče čistilne naprave odtekajo v jezero!

Vprašanja se zastavljajo sama: Kako je to sploh mogoče? Ali tu nekdo nekaj noče videti, se dela slepega in gluhega?

PLANINSKA KOČA BI MORALA NEMUDOMA ZMANJŠATI PORABO VODE NA MINIMUM IN ZNIŽATI STANDARDE: ODPOVEDATI VSAKRŠNO PRENOČEVANJE (NAJMANJ TOLIKO ČASA, DOKLER SE NARAVA NE OPOMORE, NATO PA GA SKRAJNO OMEJITI), IMETI MANJ GOSTINSKE PONUDBE, BREZ TUŠIRANJA IN PRANJA, BREZ SPLAKOVANJA STRANIŠČ (NEMUDOMA BI MORALA UVESTI SUHA STRANIŠČA).

Če ne, od prekrasnega jezera, ki je narodova dediščina in, ki se nahaja sredi narodnega parka, ne bo ostalo dosti več kot greznica.
Imam informacijo, da PD in PZS o kakršnikoli samoomejitvi ne razmišljata. Imela bi vsega še več in še več in višje standarde … ker, da to zahteva turistično gospodarstvo! - Zgradila pa bi veliko čistilno napravo, ki brez elektrike ne deluje (torej bi bili potrebni novi posegi v zavarovano naravo tudi še za to!), in tako bi se dvomljivo očiščene vode (gre za visokogorske razmere, v katerih čistilne naprave delujejo slabo) mimo jezera znebili (ideja, da celo skozi več sto metrsko vrtino, ki bi jo zvrtali za ta namen), od tu pa bi ta odtekala v zaledje slapa Savice in Bohinjskega jezera … Vendar tukaj to ne bi bil več problem PD in PZS …

Ob rob Dvojnega jezera pa še to: kaže se, več kot očitno, da planinske organizacije ne zastopajo več planinstva, ampak turistično gospodarstvo! Planinsko sezono ocenjujejo po nočitvah in zaslužku v planinskih kočah! Zato se poleg vsega sprašujem tudi: Ali še želim biti član takega PD in PZS?- Je morda čas za alternativno planinsko organizacijo, ki gorske narave ne bo razprodajala kapitalu, ampak bo v prvi vrsti skrbela za tako planinstvo, ki narave ne bo ogrožalo in bo planincem omogočalo pristen stik z njo ter bo znalo ohranjati gore za duhovno pribežališče, ki ga človeška družba tako potrebuje. Gore so lepe tudi zato, ker zahtevajo odpoved udobju in premagovanje samega sebe. - Slovenske planinske koče so od nekdaj služile takemu planinstvu in takim planincem!

ČE JE ŠE KOMU MAR ZA DVOJNO JEZERO, NAJ SE ČIM PREJ OGLASI!

Člani planinskih organizacij imamo pravico vedeti o ravnanjih vodstva in sodelovati!

Ljubitelj gorske narave
(+16)všeč
lino11. 02. 2021 19:59:43

V zadregi čakamo kdo bo prvi kaj pametnega napisal. Moj komentar sigurno ni kakšna perla. Denar (kapital) je sveta vladar. Težka naloga je to. To bo borba z raznimi skritimi interesi. nasmeh
(+5)všeč
VanSims12. 02. 2021 12:22:50
Kaj pa če bi za začetek popravili obstoječo čistilno napravo?

Kako imajo lahko v Avstriji in pravzaprav v celotnih Alpah, moderne koče s standardom, ki je dosti višji od povprečnega našega, ki se od socializma dalje (torej v 30 letih) ni kaj dosti dvignil? Aja, tam jim morda ni žal nameniti nekaj denarja za modernizacijo, nove storitve, digitalizacijo, boljšo označenost poti, ... in (če smo že pri okoljevarstvu) za ekološke rešitve: boljše čistilne naprave, alternativna energija, ...

Pri nas pa sedaj še prenočevati ne bi smeli? Čemu pa so koče namenjene sploh? PZS bi služila, a vlagala nič. Ne, še standade bi se moralo nižati. Svašta!

No ja, vsaj turistov, ki hočejo priti v prvobitne dele Evrope, nam ne bo še dolgo manjkalo. Pa še tega ni več. Julijci so poleti že nabasani, da to res ni. No, če bi nižanje standardov ta naval omejilo, potem pa že!
(+5)všeč
padez12. 02. 2021 16:37:04
Kaksno znizevanje standardov? Kaksne omejitve? V planu je vozna cesta in elektricni kabel iz Komne do koce pri 7j. Ne pozabimo, da je Komna in 7j v lasti PD Lj. Matica in da je sedanji precednik PZS tudi clan istega PD! Mislim, da nadaljna pojasnila niso vec potrebna...
(+3)všeč
zavest12. 02. 2021 18:11:25
Padez, imaš morda kaj več info ali kakšen konkreten vir glede ceste in štroma?
(+1)všeč
lynx12. 02. 2021 20:36:34
Ni fer za vse krivit kočo, se pa vsaj končno premikajo stvari:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/stekel-izlov-rib-iz-ogrozenega-dvojnega-jezera.html
(+1)všeč
hribar2213. 02. 2021 19:28:35
Stvari se premikajo, a v katero smer? Če se trend porasta obiska v gorah ne bo ustavil, bo tudi nova čistilna naprava v nekaj letih premajhna. Če pa bom fiksirali standard koč na mejo, ki jo okolje prenese, pa ne bo ne onesnaženja in ne gužve v gorah.
Ja, PZS se je izneverila. Žal. Včasih so bili gonilo varstva gora, danes pa jamrajo o manj nočitvah in slabih sezonah.
(+3)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići