Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Kurešček

Print
alyas20. 03. 2017 19:23:55
Kurešček 826m (krožna tura iz Iga)

Iz Ljubljane do Iga se lahko zapeljemo s kolesom, za tiste, ki ste bolj od daleč, pa se za avtomobil tudi najde ustrezen parking (okolica cerkve oz. občine v središču kraja). Od tam nadaljujete v smeri Kremenice, odcepa Cesta na Kurešček in Golo ne morete zgrešiti, naslednji je na koncu vasi Kremenice za Sarsko in Klado, če pa ste pripeljali že do Želimlja, pa se nato usmerite proti zaselku Suša, da tura ne bo že predolga.

Iz Iga na Kurešček pelje več cest in kolesarskih poti, izbirate pa jih lahko med manj in še "malo manj" prometnimi. Strmina klanca ni pretirana, dolžina vzpona okrog 10 -12 km tudi ne, tako da je ta hrib v bližnji okolici Ljubljane za začetek pomladanskega vrtenja pedal kar primeren cilj za razgibavanje. Malo pod vrhom je velik gostinski lokal, na vrhu pa zanimiva in zelo obiskana romarska cerkev Sv.Marije, kraljice miru.
Kurešček Na Igu se v krožnem križišču usmerimo proti vzhodu za Kurešček1
Kurešček številne kolsarske poti in zanimive krožne ture2
Kurešček cesta na vrh - srednje zahtevna oz. klanec ni prehud3
Kurešček velik gostinski lokal pod vrhom Kureščka4
Kurešček zanimiva romarska cerkev na vrhu5
Kurešček pogled v dolino in proti Ljubljani6
Kurešček po gozdnih cestah in poteh7
Kurešček ... mimo številnih cvetočih telohov 8
Kurešček  ... in mimo cvetoče rese9
Kurešček ... pri ribnikih v dolini Drage10
všeč
robi210721. 04. 2017 18:09:10
Da ne kdo mislil, kako se bo po napornem vzponu okrepčal v gostilni na sliki 4. Se bo kar lepo obrisal pod nosom. Po mojih izkušnjah ta "gostilna", uradno imenovana Dom na Kureščku, obratuje samo takrat, ko na vrbi zraste grozdje. Se pravi nikoli. Kadarkoli sem bil v zadnjih nekaj letih gor, je bila zaprta. Pa sem bil gor kar nekajkrat. Pred leti je bila zgodba drugačna potem pa so se najemniki (lastniki?) menjali in sedaj je tako, kot pač je. Morda bo kdo naletel na odprt lokal, če se bo gor povzpel ravno na dan, ko bo v cerkvi na vrhu kakšna cerkvena zadeva. Bo pa takrat po mojih izkušnjah gor neznosna gužva, zato bi se jaz osebno vzponu na Kurešček na ta dan rajši odpovedal. Je pa na zadnji strani Doma (tisti, ki se je na sliki ne vidi) tam ena pipa, pa si lahko poskusite natočiti vodo v bidon. Če boste imeli srečo, ventil ne bo zaprt.
všeč
nejcf8. 01. 2019 20:15:52
Nedelja je bila kar pravi dan za obisk Kureščka. Zgoraj je bila jasnina, vse okoli pa so se začenjali oblaki. Iz Turjaka sva se najprej strmo spustila do kmetije Pirman, potem pa večinoma po cesti nadaljevala do vrha. Pot je zelo lepo označena.
Pri gradu1
2
Že na drugi strani doline Želimeljščice3
Proti vasi Zapotok in Kureščku desno za njo4
Cerkev na vrhu5
6
Kamniško Savinjske Alpe7
Lep razgled8
Grad Turjak ob povratku9
10
všeč
KarmenT2. 11. 2019 18:20:34
Danes v naših krajih oblačno in tudi malo dežja. Odločila sva se kar za bližnji Kurešček. V Želimljah parkirava pri cerkvi, nato kmalu ujameva markirano pot. V obe smeri na poti sama. Na tleh veliko listja, ki prijetno šumi med hojo. Razgledov na daleč ni bilo, sva pa opazila več bližnjih lepot, ki sicer ne pridejo do izraza. V domu na Kureščku zelo dober štrudl. Tik pred mrakom nazaj pri avtu. Lep sprehod. nasmeh
Pogled proti Ahacu1
En del poti je zavarovan z jeklenico2
Večkrat se je odprlo proti cerkvici na Golem - lepo pozicijo ima3
Na vrhu4
Tudi ta je prišel - na celi poti vsaj osem takšnih5
Prelivanje barv...6
(+2)všeč
KarmenT28. 12. 2019 17:35:43
Parkirali smo v Želimljah pri cerkvi. Najlepši je del z jeklenico in tam nekje smo opazili prve telohe. Razgledi čudoviti daleč naokrog, najvišji vrhovi lepo pobeljeni. Na poti nismo srečali nikogar. Pot dobro shojena nasmeh
Tik pod Rogatcem kar cel šopek cvetja1
Spredaj Golo, zadaj čudovite gore2
Tudi Triglav se vidi3
Cerkev na Kureščku4
Jaslice v zunanji kapeli5
Celo resje ima že rožnate odtenke6
(+1)všeč
lilyd19. 07. 2020 23:25:51
Za nedeljsko dopoldne smo izbrale Kurešček. S hojo smo pričele pri gasilskem domu v Želimljah, označeno je uro in pol hoje. Po kratkem začetnem strmem delu, je pot prijetno speljana po grebenu Strmec. Vse je dobro označeno, na enem malo ožjem delu tudi malo jeklenice, verjetno je dobro v snežnih razmerah. Vasice Selnik, Rogatec, Visoko so lepo urejene. Dom je trenutno zaprt. Cerkev, župnišče in vsa okolica je krasna. Na spustu smo našle še eno marelo. Všeč nam je bilo in turo bomo še ponovile. Zapeljale smo se po dolini naprej proti Ščurkom, mimo turjaškega gradu. Prihodnjič si ga bomo ogledale, prav tako Bajdinške slapove.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
(+1)všeč
turbo14. 03. 2021 17:07:26
sobota 13.3.2021, kolesarski izlet

Ižanka, Ig, klanec, ki mu ni slutiti konca, krajši spust in še zadnjič strmo v breg mimo doma do cerkve. Oblačno in hladno vreme, prometa na cesti zmerno veliko (ali malo, podobno kot s pol polnim oziroma praznim kozarcem), pri cerkvi in v njej sam samcat. Prijala sta samota in čas, da sem se pomenil sam s seboj, se spominjal in si želel, skratka, da sem si sam s seboj prišel na tekoče. Nekaj pod vrhom na poti navzgor sem srečal nekaj njih, ki so se že vračali, vsi peš, nazaj grede pa nekaj njih, ki so se še vzpenjali, takisto peš. Vremenski obeti so se uresničili, ko sem se vrnil v prestolnico, je sonce posijalo v vsem svojem sijaju. Lep in prijeten dan nasmeh

https://tubojan.blogspot.com/2021/03/kurescek-kolesarjenje.html
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
(+2)všeč
KarmenT26. 09. 2021 21:41:36
Včeraj na bližnji Kurešček iz Želimelj. Lepo, toplo, nikjer nikogar. nasmeh
Cvetoč bršljan ob poti1
Lepi razgledi na Krim, v daljavo zabrisani2
Grad na Ahacu3
Na cilju4
Nov križ pri cerkvi5
Nebo brez oblaka6
Ob povratku rdeči šipkovi plodovi7
Ovce na paši8
Razgled s poti - cerkvica na Golem9
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići