Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
popis foruma / Slovenija / Alpinistični vzponi / begunjščica - y grapa
 Begunjščica - Y grapa
7.2.2020 - Parkeljc
Na enem od socialnih (selfie) omrežij je včeraj nekdo objavil, da še nikoli niso bile boljše razmere..
Pa sva šla pogledat. Dereze bi lahko nadela že na servisni cesti, tik preden se zavije na melišče, a ker se nama jih je zdelo škoda, sva jih nadela precej višje, malo pred razcepom Y – centralna.
Razmere vse sorte, sprva po bolj suhem melišču, z višino pa je snega več in bolj je trden. Centralna grapa je bila videti lepo zalita, zato sva jo pustila za sestop. Zavijeva v Y. Sneg pa, kot rečeno, vse sorte, od škripavčka, do klože, pa zbitega in ponekod tudi napihanca. Na razcepu se odločiva za desni izstop, levi je že deloma kopen. Ker je desni še nedotaknjen, ga lepo poštapnava do grebenčka, ki loči Y od centralne. V tem kratkem nedotaknjenem delu me zaradi nabijanja gojzarja v rahlo kložo, ki zelo lepo drži, dobesedno zanohta. Nato pa po poledenelem kratkem razu do izstopa, kjer naju pričaka sonce s prijetno pomladno temperaturo.
Po krajšem počitku na vrhu se odločiva za sestop po centralni grapi. Sprva ponekod poledenela ali pa vsaj zelo trda podlaga se mestoma spreminja v kložo, ki ponekod rahlo zdsrava. Ker se strmina proti osrednjem delu grape še nekoliko spusti, kloža nama pa prav nič ni dišala se odločiva, da prečiva krajši poledeneli del do sredine grape, nato pa počasi sestopiva do najstrmejšega in najožjega dela grape (skok je lepo zalit). Na tem mestu je strmina največja, sneg pa zbit, dereze in cepini lepo prijemljejo.
Z malo slaloma po snežnih jezikih sestopiva z derezami do servisne ceste.
Meni se je tako Y kot centralna grapa zdela čisto OK, bile so že precej slabše razmere, bile pa so tudi že krepko boljše. In bojim se, da take objave (zgoraj omenjena objava na enem od socialnih omrežij) ne bi privabile koga, ki bi nasedel, da še nikoli niso bile boljše razmere. Seveda je pa vsaka ocena razmer popolnoma subjektivna in je odvisna predvsem od izkušenj, snežnih razmer, pripravljenosti, opreme, vremena.. in še česa.
Begunjščica - Y grapa pogled na vstop v Y1 Begunjščica - Y grapa proti levem izstopu2 Begunjščica - Y grapa pogled z desnega izstopa nazaj3 Begunjščica - Y grapa izstopni raz4 Begunjščica - Y grapa na izstopu..5 Begunjščica - Y grapa na vrhu...6
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje