Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Karavanke / Golica (1836m) z Jesenic čez Španov vrh

Golica (1836m) z Jesenic čez Španov vrh

Print
Edina4. 09. 2014 14:56:35
Malokdo se danes na vrh gore odpravi z njenega vznožja, če je na razpolago cestna povezava do višje ležečih izhodišč. Jaz sem včeraj naredila takšno izjemo; začela sem na Jesenicah in se mimo Skavarjevega rovta in Koče na Črnem vrhu najprej povzpela na Španov vrh. Po spustu do Križovca sem čez Pusti rovt nadaljevala do sedla Suha, od tod pa po grebenu na vrh Golice. Vračala sem se mimo koče in po Zimski poti do postaje tovorne žičnice. Od tam pa najprej navzdol po gozdu in ob Belem potoku do sotočja ter mimo objekta na koncu sankaške proge na Planino pod Golico. Do Prihodov, tam sem zavila na Staro rudno pot, je resda nekaj asfalta, pa ni tako hudo, kot je videti iz avtomobila. Stara rudna pot je lepa, so pa mostički v mokrem nevarni za zdrs. Pri spodnji kapelici sem zavila na desno in mimo vodnega zajetja prišla nazaj na glavno cesto nekoliko nad Zdravstvenim domom Jesenice.

Lepa krožna tura, če nam vreme ne dopušča kaj višjega. Posnetek poti in več pa na

http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/09/na-golico-1836m-po-neobicajnih-stezicah.html

in srečno na potkahnasmeh





(+8)všeč
ločanka4. 09. 2014 17:25:33
Občudujem to veselje do hoje, tudi če ni lepo vreme. Občudujem tudi to,da nekdo gre v hribe sam, in pri tem zna uživati. To mi je v spodbudo!
(+1)všeč
heinz4. 09. 2014 20:56:09
Dostikrat grem od doma prek Jelenkamna bodisi na Golico, Struško ali Stol. Ti dolgi pohodi me navdajajo s posebnim zadovoljstvom. Moj najdaljši do zdaj pa je: Završnica - Celovška koča - Geissberg - Stouhuette, Sedlo Seče - Pristava - Jesenice.
Edina čestitam!

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=11&id=2545

http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=11&id=3976
(+3)všeč
Edina5. 09. 2014 08:26:14
Ločanka, samohodstvo ima nedvomno poleg prednosti tudi nekatere šibke točke, ki pa jih je z leti vedno manjnasmeh, sicer pa tudi jaz komu kakšno manj znano potko rada pokažem. V gorah res uživam in prav nikoli, pa se tudi meni kaj neprijetnega dogodi, mi ni bilo žal, da sem šla na turo. Bodi dobro in lp.

Heinz, veliko večino tvojih prispevkov preberem. Ne le, da dobim ideje, pri opisih poti tudi konkretne informacije, všeč so mi predvsem, ker je iz njih razbrati, da so ti gore zelo ljube in z Reksijem sta en zelo prepoznaven hribovski parmežikanje. Sem pa ravno ob zgoraj omenjeni tvoji najdaljši turi prišla na idejo, da bi šla iz Završnice do Stouhuette in po plezalni na Stol ter se vrnila na izhodišče, pa mi je pri seštevanju višincev nekoliko preveč zneslo...
Srečno na potkah nasmeh
(+3)všeč
heinz5. 09. 2014 09:56:59
Lahko greš od Tinčkove koče čez Zagon (ali prek Smokuške pl.) in sedlo Belščica do Celovške koče in se od tam spustiš samo do vstopa na plezalno, ter jo splezaš. Ni ti treba iti do Stouhuette, ki se nahaja veliko nižje v dolini Bearentall. S Stola se vračaš v Kožne po poti med obema Stoloma, nato spet nazaj prek Zagona ali Smokuške planine na Zelenici do izhodišča. Višincev znese kar nekaj zaradi 2x- nega vzenjanja in sestopanja, ampak če si vzameš cel dan in začneš dokaj zgodaj, ne sme biti prehudo..
Plezalna je razgibana in dokaj zahtevna, priporočam varovanje.
Hvala za komentar!
LpH!
(+1)všeč
Edina5. 09. 2014 10:21:33
Hvala tudi za tale namig. Seveda še nisem rekla zadnje besede, mogoče še letos dočakamo, da bo sonce sijalo kakšnih deset ur brez prekinitev. Plezalno na Stol poznam, izziv je v bistvu izhodišče v Završnici.
Lp
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići