Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Jelenk
20.5.2013 - VanSims
V soboto sem šel na Jelenk po plezalni poti čez Kendove robe. Zanimivo, da na tem portalu(razen opisov poti) ni nič napisanega o tem. Nobenih komentarjev, poročil z izletov,... Tudi po internetu sem moral kar iskati za kakimi informacijami. Zgleda da hrib ni tako priljubljena izletniška točka in tudi prav lepo speljana feratica čez Kendove robe ne. Po mojem mnenju po krivici. Niti na plezalni, niti na lažji dol grede nisem tudi nobenega srečal.

Parkiram na parkirišču v Spodnji Idriji in se odpravim. Pot je lepo označena in markirana. Gre mimo osamljene kmetije nato pa čez jaso in do razcepa(lažja, zelo zahtevna pot). Grem desno na zelo zahtevno pot. Po kake 15 min. se začnejo zajle. Tam si nadenem opremo. Po prečenju in nezahtevnem vzponu se zajle začasno končajo in sledi nekoliko strmejši vzpon po poti do vpisne skrinjice. Tam pa pogledam na levo in - pot gre skoraj navpično gor po kake 20 m visoki skali. Vzpon je bolj strm kot to izgleda na slikah pri opisu na tem portalu. A skala je dovolj razčlenjena in še tista ena zabita skoba je odveč. Potem sledi nekaj netežavnih zajl in še zaključni vzpon cca 5 m pred katerim malo gruntam kako se bom povzpel a potem k sreči vidim v skalo zabite kline. nasmeh Ko preplezam še zadnji del, kmalu potem pridem do razgledne točke.

Od tam kar nekaj časa hodim po gozdu. Pot je tam malo težje sledljiva in je treba biti nekoliko bolj pozoren na markacije. Končno pridem iz gozda na makadamsko cesto.

Markirana pot gre tam mimo neke kmetije. Pri tej kmetiji me napade pes, ki ga odženem s pokom iz paralizatorja(brez da bi se ga z njim dotaknil). Gospodar samo nonšalantno pogleda za mano. Nobenega 'oprostite' - nič... Kot običajno v takih primerih, je že šel email o dogodku na lokalno PE in upajmo da bo gospodar s svojim početjem prenehal(bom pa poročal, če bo policija kaj odgovorila). To je sicer kmetija na sliki 38 v opisu poti čez Kendove robe na tem portalu.

Nadaljujem naprej, mimo priključka 'normalke' in naprej v gozd in ko pridem iz gozda, mimo še ene kmetije. Potem pa še malo po cesti in - vrh je že tu. Enostavno malo nad gozdno cesto sredi jase nad kmetijo - klopica z žigom na katerem res piše 'Jelenk' in vpisno knjigo. No, takega 'vrha' pa še ne. mežikanje Pomalicam in se odpravim nazaj.

Nazaj grede se po kake 5 min zadržim v pogovoru z dvema domačinoma nato pa nadaljujem po lažji poti dol. Mimo lepega potočka, nato pa čez jaso mimo še ene kmetije in spet v gozd, kjer pa niti ne opazim prvotnega razcepa poti in že sem spet pri tisti osamljeni kmetiji z začetka. Od tam pa še kake 20 min do parkirišča.

Potem sem šel še v rudarski muzej na idrijskem gradu - tam so imeli lokalno prvenstvo v rukanju. Sicer se je že končalo, vseeno pa sem si lahko privoščil dober golaž(3 EUR) in pir. Potem pa še malo na sprehod po Idriji za katero moram reči, da je zalo dobro turistično urejena, mirno lahko rečem da na evropski ravni.miri     
20.5.2013
http://www.hribi.net/gora/jelenk/21/835
@VanSims,če bi šel na Jelenk en dan pozneje,bi prišel v "drejn".Na Binkoštno nedeljo je namreč tja gor tradicionalen pohod že ogromno let.A je lepo v naših, ane?
Jelenk1
Becar     
20.5.2013
Zanimiva tura. Si bom zapomnil in jo prišparal tam za oktober - november, ko se Becar počasi poslovi od visokogorja. mežikanje
Swiss     
23.5.2013
Pozdravljeni !

Morda se še kdo spomni ? Včasih se je hodilo čez Kendove robe v okviru akcije Berkmandlc . Organizirana iz Idrije .
miri     
23.5.2013
Se spomnim,vendar mislim,da je bilo v sklopu binkoštnega pohoda.Tudi kolesarski vzpon in tek sta pred par leti še obstajala pod taktirko društva Grča.Zgleda,da je zmanjkalo tiste gonilne sile,ki take prireditve "pelje" naprej.
Swiss     
24.5.2013
Ja , miri res je zmanjkalo te sile . Je pa bilo takrat res prijetno druženje z ostalimi pohodniki .
matdra     
25.6.2013
Zanimiv je ta Jelenk, ni ljudi itd, vendar je kar dober za nabiranje kondiciji. Čeprav se mi bo najbolj vtisnilo v spomin, da je bilo namesto jeklenic telefonski kabel nasmeh
miri     
25.6.2013
@matdra ,ni telefonski,je pa bolj prijazen.Se pa vidi,da se da z manj denarja tudi nadelati pot,ki pa je vseeno varna.Pridi skozi Robe,ko bo cvetel avrikelj.Takrat ne boš zaznal kabla.
Jelenk1
GITA     
24.4.2014
To, da si vreme v teh dneh kar naprej nekaj zmišljuje in za pet minut naprej ne ve, ali bi bilo raje mokro ali suho, ali sončno ali oblačno ali mogoče megleno, seveda ni razlog, da bi človek kar doma ostal. So nama pa taki dnevi kot nalašč za videti kaj novega, kakšno malenkost, ki na kak krasen, jasen, sončen dan ne bi prišla na vrsto… in na tak dan, ko daleč na obzorju ni kaj veliko videti, nehote opaziš, kako spomladi brsti praprot, pa to, da ima tudi mrtva kopriva prav krasen cvet, nasmeh … pa še veliko drugega… 

Tako sva včeraj šla na Jelenk. Na obisk k jegličem, sva rekla. No, od preštevilnih »lepih« - avrikljev (glej zgoraj fotografijo od @miri) skoraj nobenega ni bilo doma zadregazavijanje z očmi (beri: so že skoraj vsi odcveteli), sva bila pa vesela srečanja z našim endemitom – kranjskim jegličem, ki sva ga videla prvič.

Obe poti (tako tista zahtevnejša čez Kendove robe, kot ona druga lažja) sta kljub veliki škodi, ki jo je tudi v teh koncih naredil žledolom, precej lepo očiščeni. Razen nekaj »predklonov« in sem pa tja kakega bolj »visokega« koraka, ne zahtevata posebnega napora v smislu premagovanja ovir. Povsem druga pesem je markirano 10-minutno nadaljevanje z vrha do razgledišča. Že domačin, ki je na Jelenku žagal podrto drevje, naju je opozoril, da je tja naprej »kot bi bomba treščila« zadrega. Glede na to, da gre res za kratek podaljšek, sva vseeno šla, čeprav se je tistih deset minut tik tak raztegnilo na dvajset…

Prijeten »skok« v doslej nama nepoznane konce je bil to… nahodila sva se (dobrih 800 višincev se naštepa v vzponu), veliko lepega videla, uživala v samoti poti, pa še vreme je »sodelovalo« in ostalo suho ravno do takrat, ko sva se vrnila do avta nasmeh.
Jelenk V Spodnji Idiriji sva začela...1 Jelenk ...potem pa prek travnikov počasi v gozd...2 Jelenk Na obronku gozda je brstela praprot...3 Jelenk Žledolom je delal škodo tudi v teh koncih...4 Jelenk ...ampak pot je lepo očiščena in prehodna...5 Jelenk Pravo visečo mrežo si je stkal pajek...6 Jelenk ...in grmički dlakave relike so čudovito rumeno cveteli...7 Jelenk Plantaža velecvetnih mrtvih kopriv sredi gozda...8 Jelenk Lep cvet ima tale kopriva, a ne? :-)9 Jelenk Drži se, da ne padeš! :-)10 Jelenk Zapuščena kmetija na Trepališu...11 Jelenk ...le trta še vztraja...12 Jelenk Tu sva zavila desno na zahtevnejšo pot...13 Jelenk V nekem delu se odpre pogled na dolino Idrijce...14 Jelenk ...in na Spodnjo Idrijo... (približano)15 Jelenk Kak teden ali dva sva bila prepozna... tole je še ostalo cvetočih avrikljev...16 Jelenk Strmina je na čase kar konkretna...17 Jelenk Vpisna skrinjica...18 Jelenk Kranjski jeglič19 Jelenk Nadaljevanje poti...20 Jelenk Šopek mračic na skalnem robu...21 Jelenk Na travnikih ob Kendovi domačiji so cveteli šopki narcis...22 Jelenk ...in malo višje v gozdu brstična konopnica...23 Jelenk Pogled nazaj na Hladnikovo domačijo...ob njej se zahtevna in lažja pot združita...24 Jelenk Pod vrhom sva našla velike šopke cvetočega spomladanskega svišča...25 Jelenk ...in cvetoči slakastoplodni repnjak...26 Jelenk ...in čebele so imele ogromno dela... :-)27 Jelenk Jelenk. Kakšen vrh... vse naravnost :-)28 Jelenk Kot bi bomba treščila je rekel domačin za pot do razgledišča...29 Jelenk Na razgledišču...30 Jelenk Če ne bi bilo oblakov, bi videla do Triglava... :-)31 Jelenk ...ampak tudi pogled na dolino Idrijce je bil lep... :-)32
miri     
24.4.2014
Zgleda,da bi se nam narava rada oddolžila zaradi žledu pa je malo pohitela s rožicami.
Jelenk1
Lj     
25.4.2014
Gita, čudovite fotke!
LpLj
Irina     
26.4.2014
Gita, hvala!
Resnično hvala za igriv opis vajinega potepanja in šopek cvetja, ki sta ga "nabrala" tudi za nas, ki smo ostali doma. Z veseljem sem vsaki fotografiji dodala palček. Črnemu žužku bi dala dva, pa ne gre.
Prijazen pozdrav in varen korak.
GITA     
26.4.2014
Hvala obema, pa še kdaj, z veseljem....nasmeh
miri     
28.4.2014
Pot z vrha do razgledišča je očiščena in prehodna.
Jelenk1 Jelenk2
miri     
16.10.2019
Obnovljena štirna tik pod vrhom.
Jelenk1
zlatica     
16.10.2019
miri, res je lepo obnovljena. Za boljšo predstavitev , kakšna je bila pa pred obnovitvijo, pa prilagam svojo fotografijo narejeno spomladi 2018. Da pa naj bi bila to štirna, si pa nisem predstavljala. zmedennasmeh
Jelenk1
miri     
21.1.2020
Vabljeni v Sp. Idrijo na tekmovanje Mladina in gore v soboto.Spotoma pa lahko še z "DA" odgovorite na anketo na levi strani portala.
Jelenk1
funnyboy     
21.1.2020
velik nasmeh velik nasmeh
UROS1     
22.1.2020
A ima Jelenk tudi žig ?
miri     
22.1.2020
@ UROS1,tudi,pa še marsikaj drugega.
Jelenk1
UROS1     
22.1.2020
Hvala za info. Verjamem, ja, da še tudi kaj drugega. Je pa zelo malo vrhov pri nas na črko J, pa da še žig imajo. Sem bil letos na Jerebici, žiga na vrhu ni, čeprav v opisu gora in opisu Jerebice piše da žig je na vrhu.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje