Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Severni domžalski krog
21.11.2020 - Bandzo
Že prejšnjič, ko sva naredila manjši krog okoli Velikega vrha (642 m), ki je najvišji vrh domžalske občine, sva si zamislila malo daljši krog, kjer bi povezala 7 hribov nad Radomljami. Pa sva to izvedla kar kmalu po tisti debati. Po vrsti si sledijo Homški hrib (395 m), Grdavov vrh (572 m), Kolovec (528 m), Veliki vrh (642 m), Špičji vrh (522 m), Zagoriški vrh (532 m) in kot zadnji Žiški vrh (482 m), predno se mimo cerkve podava preko gmajne in Turnš nazaj do doma. Po poti se je nabralo kar 930 višincev na 27 km. Teren je vse do Grdavovega vrha enostaven, z dobro nadelanimi potmi, na Kolovec sva se povzpela po redko obiskani in zelo strmi varianti tik pred kamnolomom navzgor in po grebenu Kolovec -Veliki vrh na slednjega. S spustom po brezpotju od tu dalje sva zamejala smer hoje in mimo Florjančka na Špičji vrh od koder sva zaobšla kmetijo na Jasenu saj sta nama dva velika psa, ki sta kar pospešila proti nama, dala jasno vedeti, da nimava kaj tam delati. velik nasmeh Zadnji vzpon na Zagoriški vrh je bil kratek a sladek, takisti tudi na Žiškega, kjer sva si zaslužila kos pite. Sledil je spust in hoja nazaj proti domu.

LP,Ben
Severni domžalski krog Pot ob Kamniški bistrici1 Severni domžalski krog Prvi cilj2 Severni domžalski krog Tudi na nizkih jribčkih se lahko nqjde strmina ;)3 Severni domžalski krog Pogled proti nadaljevanju poti4 Severni domžalski krog Luštna pot po Radomeljski gmajni. Proti Čehu (zaprt) kar nekaj obiska5 Severni domžalski krog Razgledi na poti6 Severni domžalski krog Strmo navzgor proti razvalinam gradu7 Severni domžalski krog8 Severni domžalski krog Stari grad (Kolovec)9 Severni domžalski krog Razvaline10 Severni domžalski krog Vrh Kolovca11 Severni domžalski krog Najbolj razgledni vrh danes :) 12 Severni domžalski krog Utrinek13 Severni domžalski krog Veliki vrh, najvišja točka danes14 Severni domžalski krog Nekam se bo že prišlo15 Severni domžalski krog Sledi vodi in boš našel pot :)16 Severni domžalski krog Ta razgled pa jim zavidem pri tej Kmetiji. Vsi trije najvišji se vidijo. Triglav, Grintovec in Stol17 Severni domžalski krog Pot...je...18 Severni domžalski krog Pot na Špičji vrh19 Severni domžalski krog Naprej proti Zagoriškemu. 5/7 jih je že za nama.20 Severni domžalski krog 7/7 na Žiškem vrhu21 Severni domžalski krog Rova22 Severni domžalski krog Še zadnjič po gmajni danes23 Severni domžalski krog In razgled na tiste, malo višje24
brett     
24.11.2020
Hvala za idejo, ko zopet obiščem domače kraje ob priliki...velik nasmeh

Ko sem bil mulc, sem homški hrib in okoliške gozdne poti (in goščave) prebredel neštetokrat. Najbolj strm del je od jeza Kam. Bistr. na SV strani hriba, mimo spomenika umrlim partizanom II. sv. vojne. do t.i. Špice. Kratka, a sladka strmina, kjer si mestoma pomagaš s prijemanjem za korenine. Nato pa lepo prečiš greben po gozdni stezici in se kasneje, bodisi spustiš mimo skakalnice v dolino (Nožice), bodisi sprehodiš do cerkve Marijinega rojstva, od koder je čudovit pogled na osrednje KSA. Gor je tudi še zid, ki je bil branik med turškimi vpadi.

Ogromno sem bil tudi v Arboretumu (poznali smo kar nekaj "bližnjic za domačine", da ni bilo treba plačevati:jeziknasmeh )in pri ruševinah gradu na vrhu hriba, ki je znotraj omenjenega parka. Škoda, da propada še tisto kar ga je ostalo. Spodnji dvorec so pa itak požgali, vemo kdaj.

Bil sem tudi pri bolnici Triglav v Kolovcu v soteski, nikoli pa na hribčkih gor. In nisem vedel, da so tudi tam ostanki gradu (oz. mi je ušlo iz spomina).

Na Žiškem hribu pa se je začela in končala moja "kariera" smučanja. Sem kot šestletnik priletel v leseno tablo na progi (edino seveda) in si prebil arkado. Od tedaj nikoli več na smučke.
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje