Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Popis foruma / Slovenija / Goriško, Notranjsko i Snežniško hribovje / Po "Rapalski meji ali alpskem zidu"

Po "Rapalski meji ali alpskem zidu"

Print
solist10. 02. 2011 08:48:33
Lepa sončna,praznična nedelja,kot nalašč za potepanje. Ker obveznosti niso dopuščale daljši obisk hribov je prišlo prav tudi pohajkovanje po nekdanji rapalski meji. Krajši pohod (kombiniran z prevozi)smer Strane, Hruševje,Unška koliševka,Pivka je odkril do sedaj mi neznane (pa tako blizu)impresivne (nepotrebne) stvaritve človeških rok. Prijetno zanimivo in poučno.
Po Rapalski meji ali alpskem zidu ...kamuflaža...1
Po Rapalski meji ali alpskem zidu Lepo ohranjeni povezovalni rovi2
Po Rapalski meji ali alpskem zidu Stopnišča med različnimi nivoji3
Po Rapalski meji ali alpskem zidu ...vse betonsko, mize4
Po Rapalski meji ali alpskem zidu ...betonske police, klopi, mize,..., da vojska ne uničuje5
Po Rapalski meji ali alpskem zidu ...na hidro izolacijo očitno niso pomislili...6
Po Rapalski meji ali alpskem zidu ...očitno so v enoti imeli tudi rudarje...7
všeč
Nacek10. 02. 2011 17:57:28
Hehe, vidim da za klavstrofobične ni tole.nasmeh Pa je tole varno? Konec koncev gre za okrog 90 let stare stvari...
všeč
solist11. 02. 2011 11:56:33
Ja Nacek prav imaš klavstrofobom izlet ni priporočen. Varno !? No ja dokaj. V dele, ki niso delovali dovolj varno nismo vstopali ostalo pa je po naši presoji bilo dovolj varno za ogled. Seveda je presoja varnosti osebno videnje dane situacije.
všeč
Hribovc8811. 02. 2011 13:00:15
Uh, še skozi Bornove tunele komajda pridem hehe, kaj šele, da bi šel semle notrieeknasmeh
všeč
frenk4511. 02. 2011 14:34:03
solist, mislim, da zna biti to zelo zanimiv izlet. daj povej kaj več o poti ...-izhodišče ,cilj, sama pot, markacije približni časi, višina po poti itd.
všeč
solist12. 02. 2011 21:16:36
Hja Frenk45, bom povedal našo "odpravo". Ker nismo točno vedeli kaj naj pričakujemo o času niti nebi govoril, ker smo se precej "iskali". Vse skupaj pa je trajalo od 11.00 štart v Kopru in 19.00 prihod v Koper. Seveda smo se z avtom peljali do Stran - vas pod Nanosom. Tam pustili avto in po spominu kolega, kateri je bunkerje videl iz letala s katerim se je motovilil tam okoli začeli iskati kje naj bi bili. Pri tem so nas ovirali pastirji (električni), ki jih je tam okoli vse polno. No iz vasi smo krenili po poti proti Nanosu in po cca. 200 - 300 metrih za objektom od vodnega zajetja (ali nekaj podobnega)skrenili v desno skozi gozd in čez bzzzz bzzz električnega pastirja in še čez bodečo žico nadaljevali naravnost navzgor. Na manjši planoti boš takoj opazil gomilo iz prve fotke. Vhod je skoraj pod vrhom bunkerja in sicer je zaprt z "lesenimi vratmi", ki pa niso zaklenjena.Morda je najbolj zanimiv bunker v Unški koliševki.Do tja prideš tako, da v Uncu pri piceriji Portus zaviješ desno (če prideš iz AC)in po tej cesti nadaljuješ dokler se vzpenja, ko pa se cesta(seveda govorimo o gozdni cesti - makadam) zravna boš naletel na betonski zid bolj viden na desni strani in od tega zidu nadaljuješ do prvega odcepa kjer zaviješ desno (navzdol) in se pelješ ali pa greš peš do table, ki označuje in razlaga Unško koliševko. Levo od table malce se moraš spustiti po strmini je vhod v bukerje (imajo še tri ali štiri druge izhode eden se konča v prepadu - vendar se lepo vidi in ni nevarnosti, če le gledaš naprej).Za lažji dostop vprašaj domačine za Unško koliševko (ker za bukerje ne vedo prav dobro-vsaj tisti na katere smo mi naleteli). Eden od največji bunkerjev pa je na Primožu nad Pivko. Avto pustiš na parkingu pred podvozom pod železnico (smer center - Ilirska bistrica. In od tam imaš cca. 1/2 ure hoje po označeni poti do bunkerja, kateri pa je na žalost(ali srečo) zaklenjen. Za ogled se moraš dogovoriti v vojaškem muzeju v Pivki. Ob poti Strane - Hruševje - Planina - Pivka je še precej manjših bunkerjev z enim ali dvema prostoroma, ki pa so v glavnem v zelo slabih stanjih.Aja v Hruševju zaviješ proti gostilni Milena in nadaljuješ v smeri Orehka. Ko boš na desni zagledal lovsko kočo (čisto ob cesti in nedaleč od gostilne)ustavi in parkiraj in če se pred vhodom v lovsko kočo obrneš da vratom kažeš hrbet, gledaš naravnost v bunker! Ki pa je v bistvu ves vkopan v hrib. Naravnost od vhoda v lovsko kočo se sprehodi proti hribu in zagotovo boš zagledal in našel vhod v bunker, ki ni strašno velik ni pa niti majhen.No Frenk45 upam, da sem ti kaj pomagal. Sicer pa saj veš z dobro voljo se da vse - tudi bunkerje in vhode najti. Sicer pa boš kar nekaj podatko našel na netu če vpišeš rapalska meja, alpski zid, rupnikova linija,...Pa srečno
všeč
frenk4513. 02. 2011 11:25:20
solist hvala ti za zelo izčrpno poročilo, verjetno se bom odpravil enkrat pogledat vsaj en del tega
všeč
Mr.Dani13. 02. 2011 17:04:54
Solist, tudi jaz se ti zahvaljujem za izčrpno poročilo. Si mi kar malo obudil spomine na tiste čase mnogo let nazaj, ko sem bil v vojski v Pivki. Takrat smo pretaknili kar nekaj tistih bunkerjev. Se bom enkrat ob lepem vremenu tudi sam odpravil v te kraje. Pa še vojaški muzej bom pogledal, da vidim, če je še moja postelja v kasarninasmeh.
Lep pozdrav!
Dani
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići