Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Skuta
marjun     
31.7.2019
Sem se potikal vceraj tam okrog.bivaka pod Skuto.je gor tabla da je pot na Skuto zaprta.pol so ze sli po zaprti.
redbull     
31.7.2019
Mogoč so jo že odprli, ključ dobiš v PD Kamnikmežikanje
5Xum     
1.8.2019
Res ne razumem te fascinacije nad to potjo. V Sloveniji imamo 10.014 km planinskih poti, ampak nekaterim se očitno zdi absolutno nujno, da rinejo ravno na pot, ki je zaradi očitne nevarnosti padajočega kamenja zaprta?

Tudi sam imam plan enkrat čez tursko goro mahniti na Skuto, ampak sem povsem sprijaznjen s tem, da bom pač še nekaj časa počakal. V luči stotin skalnatih, travnatih in gozdnatih lepotcev, ki štrlijo v nebo vsenaokoli, mi gledati Skuto samo od daleč ne predstavlja prav nobene težave.

Tako da, povsem resno vprašanje: Mi lahko kateri od mojstrov, ki rinejo na to pot, pojasni, zakaj mora riniti ravno na zaprtih 500m poti, ne pa na preostalih 10 tisoč kilometrov naših hribov?
SamoK     
1.8.2019
5Xum, to je približno tako smiselno razmišljanje kot da bi se spraševal, zakaj sploh kdo hodi v visokogorje, kjer imamo prepade in padajoče kamenje, namesto da bi raje hodil po gričkih in morski obali.
(V resnici ne razumem te fascinacije Slovenceljnov vseh narodnosti, da se zmrdujejo ali zgražajo nad početjem drugih, ki jih prav nič ne prizadene.)
djimuzl     
1.8.2019
Mene pa fascinira, ko odrasli razmišljajo kot trinajstletniki...
In posledično veselo kršijo omejitve, ki se jim ne zdijo smiselne, pri tem pa veselo prelagajo svojo odgovornost na druge in/ali izkazujejo svoj "prav" z argumenti, oblikovanimi "svojim" letom primerno...
Janez Seliškar     
1.8.2019
Po omenjenem delu poti lahko hodi kdorkoli in kadarkoli. Vzdrževalec poti se je z obvestilom le izognil kakršnikoli odgovornosti za morebitno nesrečo na tem delu, dokler pot ne bo popravljena.
5Xum     
1.8.2019
@SamoK

Kot davkoplačevalca me še kako prizadene vsakič, ko vojaški helikopter na moje stroške s hribov pobira nekoga, ki je rinil z glavo skozi zid.

Kar se pa tiče primerjave s hojo v visokogorje... Visokogorske poti so urejene in speljane tako, da so čim bolj varne. To za pot na Skuto trenutno ne velja, torej je vaša analogija povsem brez realne osnove.

@Janez:

seveda, po poti lahko hodi kdorkoli. Samo sprašujem te ljudi, ki tam hodijo, zakaj morajo hoditi ravno tam, kjer na eni zajli nestabilno visi večtonska skala.
djimuzl     
1.8.2019
"Planinska zveza Slovenije opozarja vse obiskovalce gora, naj dosledno upoštevajo zaporo planinskih poti, ki so jih skrbniki zaprli zaradi objektivne nevarnosti na prizadetih območjih."
PZS, Zaprte planinske poti
lino     
1.8.2019
SamoK, naj ti ne bo žal za tistih nekaj Evrčkov, ki jih doniraš za humanitarne namene. Je pa tukaj prisotna velika čast in moralno zadovoljstvo, da lahko finančno podpreš plemenite reševalne akcije za tiste, ki so se malo zakalkulirali pri oceni svojih psihofizičnih sposobnosti! nasmeh nasmeh
jax     
1.8.2019
@SamoK

Kot davkoplačevalca me še kako prizadene vsakič, ko vojaški helikopter na moje stroške s hribov pobira nekoga, ki je rinil z glavo skozi zid.

Saj vem, da si popoln. Ampak ko jaz vidim helikoptersko reševanje, sem prej zadovoljen, ker vem, da je to na voljo tudi meni, če bom kdaj potreboval. O tem, kdo rine z glavo skozi zid in kdo je kriv za katero nesrečo, pa ... to je debata, ki se sploh ne konča. Reševalci se o tem sploh ne sprašujejo. In prav je tako.
5Xum     
1.8.2019
@lino

obstaja razlika med ljudmi, ki so se malo zakalkulirali pri oceni svojih psihofizičnih sposobnosti, ter ljudmi, ki zavestno hodijo mimo znaka "Pot je zaprta".
lino     
1.8.2019

Je pa tudi res, da je v naših planinah veliko obiskovalcev, ki ne razumejo opozoril v slovenskem jeziku - in veliko planincev, ki razumejo slovenski jezik, ampak nočejo razumeti opozoril PZS. zavijanje z očmi
dprapr     
1.8.2019
Kolikor lahko razumem, je problem v zajli. Če je ne bi bilo, bi tista skala že davno zgrmela v dolino. Zakaj je potem tisti, ki so jo namestili, ne odrežejo in sprostijo skalo? In seveda prej izdajo obvestilo.
Če bo padla samodejno, lahko koga pobere zraven, tudi če ne bo ravno na tej poti in mu tudi helikopter, ki nekatere moti, ne bo pomagal.
Sicer pa mene bolj moti, ko pobirajo nesrečneže, ki jih povozijo vozniki objestneži, ali tisti, ki vozijo pod vplivom alkohola. Tam se nihče ne sprašuje, kdo bo plačal vse stroške!?
piotr     
1.8.2019
Lahko tudi pohvalimo hiter odziv skrbnika te poti, da jo že drugo sezono pušča vnemar.
Morda pa na PZS pričakujejo, da bo delo opravil kakšen novodobni Miha Uršič z ekipo domačinov oz. danes civilna iniciativa.
djimuzl     
1.8.2019
Skuta je dosegljiva tudi iz druge smeri/poti - in to lažje, mimogrede...
Iz drugih smeri sta dostopna tudi Bavški Grintavec in Pihavec, pa se nekateri kljub temu poslužujejo poti, ki jo je odgovorno PD zaprlo.
Kdorkoli in kadarkoli, ja ... Škoda denarja za opozorilne table, res...
capra.ibex     
1.8.2019
Po kateri drugi poti pa bi ti šel na Pihavec?
darinka4     
1.8.2019
Na Pihavc se gre po brezpotju z Luknje. S Križkih podov včeraj sem videla tablo je pot zaprta.
djimuzl     
1.8.2019
Po tej poti bi šel, ja. S Podov pa je zaprta že 3 leta.
capra.ibex     
1.8.2019
Torej bi ti raje šel po zahtevnem brezpotju, kjer je potrebno plezanje po mestoma krušljivi skali, orientacija je zahtevna, hoja po strmih travah in šodru nevarna za zdrs… kot po markirani poti, zavarovani z jeklenicami in klini, ki je zaprta le zato, ker na enem delu ni 100% v skladu s standardi za markirane poti? In nato še sestopil po isti smeri? Bi na to brezpotje preusmeril tudi ostale planince, ki se želijo povzpeti na Pihavec?

Za izkušenega gornika je pristop z Luknje seveda prijetnejši in lepši, objektivno morda varnejši. Za planinca, ki je vajen samo markiranih poti, pa zelo tvegan. Zanj je pot s Kriških podov, pa čeprav zaprta, neprimerljivo varnejša. Seveda pa je bolje, da zaradi zaprte poti pač izbere drug vrh.
darinka4     
1.8.2019
Lani prav v tem času smo šli z Luknje na Pihavc. Vsi trije prvič. Po opisu od tu s hribi net, sem si preslikala na telefon . Ker nismo našli opisov. Res je brezpotje brez enega možica ki bi te kam usmeril. Nekoliko preveč levo smo šli, ko smo izkali Miheličevo ploščo. A smo našli. Plezanja pa ni bilo ravno dosti. Naprej od plošče niti ni težko. Pod vrhom pa je pot, ki pripelje s Križkih podov. Razgledi z vrha pa krasni. In ja trave so kar nevarne za zdrs če so mokre. Mi smo imeli suhe trave.
Stranica: 1 2 3 ... 43 44 45 46 47 48 49       
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje