Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

Mrzla gora

Print
nevicica20. 07. 2010 11:17:07
Viharnik, hvala.zavijanje z očmi
všeč
Joc26. 07. 2010 08:41:45
Včeraj sem se namenil na Mrzlo goro. Nisem pričakoval tako zahtevnega plezanja (II. stopnje). Varoval praktično ni in zares se je treba potruditi.
Za takšno pot bi uvedel nov izraz "extremno zahtevna pot".
Na začetku 1
Na začetku nas pospremi celo nekaj varoval2
Potem pa v steno brez milosti...3
Izpostavljena polica, na koncu pa strmo levo navzgor4
Tole je le ena od sten, ki jih je treba splezati5
Precej krušljivo je na nekaterih mestih6
Pogled na Tursko goro in Turski žleb7
všeč
merkur26. 07. 2010 20:35:53
Težko ocenjujem po tem kar vidim na fotkah, ampak II. stopnja ni dosežena kar takoj. Se je treba že kar dobro vleči z rokami navzgor po solidno strmi steni. Če je slabo markirano, se seveda zna hitro zgoditi, da se za kratek čas zaide iz območja I. v območje I.-II. stopnje ... Izpostavljenost in krušljivost prispevata svoje k (morebitnemu) precenjevanju težavnosti. Mimogrede, zavarovanih mest ni primerno ocenjevati s stopnjami UIAA lestvice.

Priznam, posplošujem, ampak že mnogokrat sem bral in poslušal polemike o tej gori, pa zaenkrat še nisem našel časa, da bi preprobal svoje občutke ...

Bodite dobri, poznavalci, in mi ocenite težavnost (po lestvici UIAA) zgornje - nezavarovane police v prehodu Gamsovega skreta v Koglu (vem, izpostavljenost in predvsem krušljivost ter dolžina niso primerljive) ter jo primerjajte z najtežjimi mesti vzpona iz Okrešlja na Mrzlo goro.
Ali pa, če dam še primer iz JA. Oltar, tik pod vrhom. Originalni izhod na greben je v levo, čez ploščo (v desno in okoli, ter po žlebiču je lažje). Tam, na zgornjem robu plošče, tik pod grebenom, je tudi klin za spust. Tisto je blizu II. stopnji. Bi šla primerjava z najtežjimi mesti Mrzle gore, če zanemarite dolžino plezalnega odseka?

Najlepša hvala!
všeč
mosovnik26. 07. 2010 20:58:16
Danes sem že na enem drugem forumu "govoril", da Mrzla gora niti približno nima težavnosti II stopnje po normalki (razen nekaj malega skozi Hudi prask. Ampak to je že druga zgodba.) Težavnost ne moreš ocenjevati samo po fotkah, kot bi ti rad. Pot na omenjeno goro zahteva kondicijsko, pa tudi psihično pripravljenega planinca in nič več. Meni osebno je težje poti (ki so zelo dobro varovane)npr.:Kopinškova v Ojstrici, na Koroško Rinko iz Mrzlega dola ali grebenska čez Dolgi hrbet, tudi Skuta ni od muh itd.
Kar pa se tiče Gamsovega skreta, pa tudi ni neki bavbav. Gre za lepo poličko, dostop do nje je strm, poraščen s šopi trave, vmes zemlja (ob vlagi velika nevarnost zdrsa), seveda na desni strani v smeri vzpona je "luft" in zopet ne more biti govora o neki pretirani težavnosti. To je brezpotje, katerega se itak lahko lotevajo samo izurjeni gorniki navajeni iskanja prehodov itd. Kar se Gamsovega skreta tiče, boš našel obširno "razpravo", do potankosti izdelano na forumu PZS.
všeč
lynx26. 07. 2010 22:18:50
Od kdaj gre pa normalka čez Hudi prask? Habjan ravno za to varianto piše, da je mestoma dvojka (deli vršnega grebena, torej bi veljalo tudi za pristop iz M. kota).
Se pa strinjam, da je glavna težava psihična, ker so pristopi prepadni, mestoma gruščnati in napram drugim podobnim potem zelo malo zavarovani.
všeč
ben26. 07. 2010 22:33:33
Hudi prask ni normalka in tudi mosovnik tega ne trdi in tudi deli vršnega grebena od Latvice naprej (kjer je tudi izstop iz Hudega praska) nima nobene II stopnje, kot tudi ne celotna pot iz Okrešlja. Marsikatera pot v Sloveniji ima elemente lažjega plezanja okoli I stopnje, vse ostalo je po večini zavarovano (večinoma tudi tiste enke), če pa je pot nekoliko bolj izpostavljena pa še ne pomeni kakšnega težjega plezanja. Vse skupaj je po večini v glavi in ko enkrat narediš dovolj kilometrine po zelo zahtevnih poteh pa tudi nekaj po brezpotjih, hitro ugotoviš, da je psiha kar zanimiva stvar.

lp B
všeč
panda26. 07. 2010 22:56:19
Nekdo lahko "visi" na zajli pripet ali pa tudi v navpični steni, pa mu ni nič. Preplezal sem Via Italiana na Mangart z samovarovalnim kompletomin še fotkal sem zraven tu pa tam. Na Mrzlo goro mi je prvič spodletelo (se je nabiralo pa nabiralo, nato pa se je pri naskoku na zahodni predvrh oglasil notranji alarm in sem odnehal). Predlani sem šel gor brez problema, pa iz Mrlega dola na Križ.....pa še kaj bi se našlo. Tako, kot so dejali predhodniki: rabiš kilometrino, ki ti umiri psiho. LP nasmeh
všeč
merkur27. 07. 2010 01:47:06
Verjetno se nismo razumeli. Ravno to sem hotel poudariti, da je na osnovi fotk, ki prikazujejo "kao" težje detajle, težko ocenjevati neko pot. Zato sem prosil poznavalce za kratko primerjavo z meni poznanimima (!) odsekoma s poti, ki sem jih prehodil. Namenoma sem izbral detajla z dveh različnih "brezpotij", ker tudi jaz menim, da na naših markiranih poteh res težko najdeš kak nezavarovan delček, ki bi izdatno silil čez I. stopnjo (nisem zgoraj kar tako omenil morebitno "zaplezanje" in I. - II. stopnjo). Mimogrede, razen zgoraj omenjenih poti na Mrzlo goro sem ostale, ki ste jih navajali, prehodil. Zato nisem čisto razumel v čem je primerjava tako izrazito zavarovanih ferat kot sta Via Italiana ali tista na Križ ali celo one na Skuto (z ene ali druge strani) s tole na Mrzlo goro. Za psiho (dnevno različno stanje), ki je seveda delno odvisna tudi od trenutne fizične pripravljenosti, sem že zgoraj napisal, da zna prispevati dobršen del k precenjevanju (tudi podcenjevanju) težavnosti.

Bom kar verjel Mosovniku in Benu, da dvojke na tej poti ne najdeš, pa tudi kaj več kot enko redko.

Vseeno, mosovnik in ben, me zanima, kako vidva ocenjujeta (stopnji UIAA lestvice lahko dodata predznak) tisti prehod čez Gamsji skret in onega pod vrhom Oltarja. Kljub vsemu bi rad dobil občutek primerjave subjektivnih ocen, ki se tudi mnogokrat razlikujejo za tiste pol stopnje, tako kritične za navadnega planinca. Dobrodošli tudi ostali poznavalci, seveda!

Vsem še ekrat hvala za debato, čeprav mi je jasno, da bo le treba probat.
všeč
panda27. 07. 2010 08:20:49
Primerjava opisanih poti je zgolj zaradi tega, ker sta zavarovani s klini, jeklenicami in skobami. Če bi zgornji del Mrzle gore imel vsaj nekaj več klinov ali jeklenice (po moji oceni, jih je nekaj tam, kjer jih sploh ne rabiš, drugje, ki bi bile potrebne pa jih ni....ampak, zakaj jih ni, je že druga zgodba), bi marsikdo "lezel" gor in dol z drugačnimi občutki (varnosti seveda). Tako, kot smo ugotovili, psiha rabi "kilometrino". Za primerjavo bi dal Malo Mojstrovko: če bi bila podobno pomanjkljivo "oželezena" kot Mrzla gora, verjamem, da bi tudi ta samevala. LPnasmeh
všeč
merkur27. 07. 2010 08:52:42
Izven teme. Panada, ti se gotovo šališ. Mala Mojstravka tudi povsem brez nadelane Hanzove zagotovo ne bi samevala! Zakaj že? zmedenmežikanje
všeč
ben27. 07. 2010 11:57:12
Za Gamsov skret ti bom podal oceno jutri, ko imam namen iti tja, na Oltarju pa še nisem bil, tako da s fotelja težko ocenjujem. Lahko pa ti povem, da dvojko zatipaš tu in tam na Staničev vrh, marsikdo bi dvojko prisolil tudi zahodnemu grebenu Škednjovca pa tudi ni več kot enka. Za kakšne bolj resne ocene pa je tu na tem forumu kakšen večji poznavalec teh lestvic kot jaz.

Lp B
všeč
panda27. 07. 2010 13:19:17
Merkur: Zdaj ali na Mrzli gori in M. Mojstrovki še nisi bil ali pa stvari za primerjavo ne razumeš. Če Hanzova pot na M.Mojstrovki ne bi imeli železja in moral ljubitelj planin gor plezati tako osiromašeno kot na Mzlo goro, bi bilo na prvi prav tako malo prometa kot na slednji. Pa brez zamere za moj subjektivni komentar. Železje je za pomoč in malo več suverenosti. Za marsikoga bi prehod iz Malega Triglava na Triglav (mislim greben med glavama) bil prevelik zalogaj, če ne bi bilo jeklenic. Pa ne bom več polemiziral, saj sem svoj namen podal že nekaj postov pred tem. LPnasmeh
všeč
merkur27. 07. 2010 14:12:16
Panda. Na Mrzli gori še nisem bil, sicer za primerjave ne bi spraševal. Na Malo Mojstrovko pa vodi poleg Hanzove (v prejšnjem postu je nisi omenjal!) še kakšna pot (še dva lahka pristopa sta znana meni, pa še kakšno podvarianto bi našel) po kateri bi gor prišli tudi manj izurjeni planinci. Toliko o razumevanju. mežikanjenasmeh

Ben. Za zahodni greben Škednjovca se strinjam (I. stopnja), vzhodni je za pol stopnje težji (v potrditev nama je tudi Habjanov vodnik). Na Staničevem vrhu žal še nisem bil. Se že veselim tvoje ocene Gamsovega skreta in ti to lepo turo privoščim!
všeč
pištaJL27. 07. 2010 15:00:40
Bil gor pred šestimi leti z Okrešlja.Po spominu je precej krušljiva in tudi markacije so bile slabo vidne pa tudi gužve ni gor.Je spoštovanja vredna.Če se ne motim pa je lani bila ravno tako velika debata okrog nje.lpnasmeh
všeč
krasovc27. 07. 2010 22:41:42
Pa saj je lepo tud malo poplezat, ne samo se ob zajlah peljat. Ne? Meni so vsec take turce, mal za se iskat, da ni vse kot Triglavska magistrala, da ostane clovek buden in pozoren. Meni so take pa grebenske poti, ko se je treba mal iskat, zelo vsec, obozam jih. Mogoce ker poti vcasih sam barvam :-)
všeč
SilvestrO29. 07. 2010 12:06:02
Kaj to pomeni...?zmeden
"Mogoce ker poti vcasih sam barvam "
... a si markacist ?
všeč
vagabund31. 07. 2010 21:59:28
Se bom še jaz oglasil ,ker sem bil na Mrzli gori drugič pred približno tremi tedni pa tudi na vseh vrhovih in poteh ,ki jih omenjate.Čez Gamsov skret sem vedno sestopal ,(tudi pozimi) in je tisto mesto res nekoliko sitno vendar je prečenja iz grape do stene vsega nekaj metrov.Lahko bi ga ocenil z I. tako kot zgornji nezavarovani del Mrzle gore,ki pa se je meni zdel vseeno težji od pristopa na Oltar.Kolikor se spominjam Škednjovca je bil vzhodni greben nekoliko težavnejši I-II. le po zajedi kakšnih 40m do grebena naprej je lažje pa tudi zahodni greben ni več kot I. le precej bolj krušljiv , ko sem sestopal.Ker se mi zavarovane poti z jeklenicami in klini nikoli ne zdijo težke, bi pot na Mrzlo goro vseeno ocenil za težjo od vseh ferat,ki sem jih prehodil vklučno z ono na Montaža po železni lojtri.Seveda so pri nas tudi težja brezpotja in kdor je bil na primer na Luknja peči že ve o čem govorim....pa še kar nekaj bi jih lahko naštel....Srečno po brezpotjih!
všeč
merkur31. 07. 2010 23:11:18
Vagabund, hvala za dodatno primerjavo.
Imam občutek, da ste Mrzlo goro že zelo solidno uvrstili in zdaj dokaj natančno vem, kaj lahko pričakujem.
Še to. Vem, zahajam iz teme, a vendar ... Tudi vršni del Luknje peči ne doseže polne druge stopnje: niti direktno v smeri južnega grebena, niti v primeru kombinacije južnega in zahodnega. Le "direktni" pristop iz smeri Dimnikov se mi je zdel nekoliko težji od obeh prej omenjenih. Seveda pa je do vršnega dela gore potrebno nekako priti in če to storimo po severnih policah iz Gub gor (s Temena je bistveno lažje), potem je seštevek vsega že zares spoštovanja vredno brezpotno dejanje.
všeč
nevicica5. 08. 2010 21:21:54
Pozdrav svim planincima iz Zagreba,

Ljudi,gledam prognoze na vašim stranicama(ljudi-gore,hribi-net,weather- forecast za Kamniško-Savinjske a.)svaka je drugačija!!!

Ima li tko pametan savjet,dali ići u subotu na Rinke ili ipak ne?
Hvala unaprijed
Nevičica
všeč
viharnik5. 08. 2010 21:41:02
Precej natančna napoved območij v Sloveniji nam posreduje Http://www.pro-vreme.net/ Ko dobite stran,na levi spodaj kliknete na mapo Slovenije za 5 dnevno napoved.Na tej mapi se pomikate spodaj z gumbom(držite klik miške in pomikate miško v desno).Iz te mape lahko po urah razberete,kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh z vremenom po Sloveniji.
Naslednja dobra vremenska napoved je- Meteo Triglav.
všeč
Stranica:12345...444546
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići