Planinarenje

Planinarenje

Forum

Slovensko English Forum Nova tema traženje
 Krofička čez Ute
19.10.2014 - Žuža
Včeraj sem opravila čudovito turo v nenavadno toplem oktobrskem dnevu in ob razgibanih in barvitih razgledih: Hotel Plesnik-Slap Palenk-Icmanikov stan-Movznik-Ute-Travnik-Krofička-Klemenča jama-Hotel Plesnik (čez tunel). Na Icmanikovem stanu sem bila prvič. Od slapa je pot zelo strma, a barviti jesenski gozd je vse odtehtal. Prvi veličastni razgled se je odprl pod Rkljevo pečjo. Pri Icmanikovem stanu je bilo žal vse razrito, nastaja nova cesta - delovni stroji in podrta dreves so pustila slab vtis pa še markacije so zginile, a na srečo se je moja sopotnica, ki je tu že bila, spomnila, kje bi lahko bilo nadaljevanje poti. Pot na Movznik se mi je tokrat zdela precej bolj shojena, od takrat, kar sem se nazadnje potikala tam okoli (kar je pa res že kar nekaj let nazaj nasmeh). Do pastirskega stanu pod Utami je šlo kar hitro in gladko (na težjem delu so celo napeljane vrvi, tako da se lahko samovaruješ). Pri stanu zaslužena malica potem pa naprej po melišču skoraj do grebena in pod steno levo na travnik. In nato debata s sopotnico, katera grapa je prava. Desna ali leva? Desna, ta prva! Na Utah se je tudi nebo razjasnilo in odprli so se čudoviti pogledi. Po grebenu je šlo lepo tekoče, čeprav se ti sprva zdi, da med temi borovci pa res ni prehoda. Pa je nasmeh. Kmalu je bil osvojen vrh Travnika, nato še malo borovcev, pa umik na Robanovo stran in travnato pobočje, po grapi nazaj na greben, še nekaj poplezavanja čez skalne roglje in nenadoma je bil pred nosom vrh Krofičke. Juhu! Sledil je sprva precej spolzek in nato prelep gozdni spust po markirani poti na Klemenčo jamo. Od tod pa po odličnem segedin golažu še samo prijeten sprehod do izhodišča. Še vedno v kratkih rokavih (še kratke hlače bi dala gor, a jih nisem imela - kje pa bi pričakovala, da bi mi prišle prav), čeprav je bil ura že okrog pete popoldan nasmeh.
Krofička čez Ute Jutranja Logarska1 Krofička čez Ute Pod Rkljevo pečjo2 Krofička čez Ute Spodaj Icmanikova planina3 Krofička čez Ute Forma viva4 Krofička čez Ute Movznik5 Krofička čez Ute Meglice6 Krofička čez Ute Spust z Movznika7 Krofička čez Ute Po desni grapi naprej8 Krofička čez Ute9 Krofička čez Ute Prehojeni greben10 Krofička čez Ute Na vrhu Krofičke11 Krofička čez Ute Spust do Klemenče jame12 Krofička čez Ute Ojstrica13 Krofička čez Ute14 Krofička čez Ute15
KlemenD     
4.11.2015
En filmček izpred nekaj dni…lepa tura nasmeh.

https://www.youtube.com/watch?v=10G0RzKc7M0


Lp
bagi     
12.9.2017
Tokrat iz Robanovega planine. V začetku smo malce iskali začetek poti, bemtili in duškali nad strmino v prvem delu, se čudili tistemu, ki vneto odstanjuje drobne, nemoteče zelene markacije in končno prisopihali do Ut nasmeh.

V nadaljevanju se je začel lepši del s prečenjem grebena, občasnim pretepanjem z ruševjem in luštnim poplezavanjem proti vrhu Krofičke. Zaradi bližajoče nevihte smo jo hitro ucvrli z vrha, se zahvaljevali vsem tam gor, da nas dež še ni ujel in pospešenih korakov nadaljevali proti Strelovcu velik nasmeh.

Tega smo izpustili, ker nismo hoteli preizkušati potrpežljivosti božjih zapornic, malce povedrili v zavetju lovske koče in se upanja polni usmerili proti domačiji Knez. To se je obrestovalo, suhi pričakali še sonce in kljub slabi uri makadamčkanja zadovoljno zaključili potep. Luštna turca, le pogumno, a ni za vsakogar nasmeh.

Krofička čez Ute Začeli smo pred Robanovo domačijo v lep, nebeške modrine poln dan1 Krofička čez Ute Malce smo se mrazili proti Robanovi planini, sonce se je uspešno skrivalo2 Krofička čez Ute Jezike smo imeli do tal, grela sta nas sonce in strmina3 Krofička čez Ute Modre glave na posvetu, še bolj modra odločitev da se povzpnemo čez Ute4 Krofička čez Ute Ni blizu, ne zgleda lepo, ampak prehod je v tisti škrbini v sredini. Tja smo šli5 Krofička čez Ute Malo gori, malo doli in počasi gre6 Krofička čez Ute Dobrodošle skale, nasvidenje trave7 Krofička čez Ute Kolovodja8 Krofička čez Ute Kar počivajta .... ni še konec9 Krofička čez Ute Hmm, zjutraj smo se drugače dogovorili glede vremena10 Krofička čez Ute Šodranje 11 Krofička čez Ute Prešodrali 12 Krofička čez Ute Bistra studenčnica, tudi nebeška pošiljka mokrote se je počasi rihtala13 Krofička čez Ute In prisopihali smo do Ut14 Krofička čez Ute Pravljična hiška15 Krofička čez Ute Malo manj pravljična vsebina16 Krofička čez Ute Joj, kod vse smo že hodili danes17 Krofička čez Ute Tole bo še veselo, čudovito, razgledno18 Krofička čez Ute Greben kliče po nasmehu, saj se tudi vidi :)19 Krofička čez Ute Prava izbira. Krofička se uspešno izogiba megli20 Krofička čez Ute Eden po levi, drugi po desni21 Krofička čez Ute Še malce luštnega poplezavanja22 Krofička čez Ute Grebenčkanje23 Krofička čez Ute Najbližja soseda z vrha Krofičke ... Ojstrica 24 Krofička čez Ute Kaj bi dali, da nas tale ploha ne ujame25 Krofička čez Ute Uspešno smo zbežali plohi mokri na strelovško stran26 Krofička čez Ute Tudi tukaj se kuha nebeška moča, nič ne bo s Strelovcev 27 Krofička čez Ute Aha, tukaj jo bomo ubrali navzdol28 Krofička čez Ute Dežek, počakaj še malo29 Krofička čez Ute Srečale so nas prve kaplje, razveselili smo se koče30 Krofička čez Ute Vsi veseli, vsi suhi31 Krofička čez Ute Prevedrimo ploho, a dežna oprema ostane32 Krofička čez Ute In gremo spet naprej ....33 Krofička čez Ute Hmmm, kar tam naj ostane mokrota34 Krofička čez Ute Potka je prijetna, sem ter tja zaradi moče povadimo drsalni korak35 Krofička čez Ute Par kapelj je spet prišlo na obisk, a ni sile36 Krofička čez Ute Zliva se vse okoli nas, a mi ostajamo na suhem37 Krofička čez Ute Vreme kuhajo tudi v zatrepu Robanovega kota38 Krofička čez Ute Pri Knezovi domačiji, sonce se nam prijazno dobrika39 Krofička čez Ute Visoko so tukaj domačije, ni za mestno gospodo40 Krofička čez Ute Tudi Raduha je dobila porcijo sonca41 Krofička čez Ute Krofička daleč za nami še nima najboljšega vremena42 Krofička čez Ute Raduha ponovno43 Krofička čez Ute Naš sestop, bližnjic ne poznamo44 Krofička čez Ute Robanova domačija, turistov je danes bolj malo45 Krofička čez Ute Spet tik pred nevihto, a mi smo že na varnem46 Krofička čez Ute Prehojena pot, dolga 21 km in 1750 višincev47 Krofička čez Ute Še topografsko ...48
geppo     
12.9.2017
Kar precej dolgi krog ste si privoščili...cool
Ena bljižnica je: ne bi vam se bilo potrebno spustiti do Klemenče...prečnica je precej višje in kar nekaj pridobiš. Druga: cesta od Knezov navzdol do Robana ponuja kar nekaj prečenje in si skrajšaš pot navzdol. Če te že vreme priganja.
Zanima me še, če ste greben prečili tako kot sva z "Piko" nazadnje? To mislim proti Škrbini. Po GPS sledi sodeč ste hodili skoraj enako? Ali mi izgleda tako? Pa izgleda, da me je prevarala približana fot. 24. in ste šli po markirani. No, za bljižnice še vedno velja...bomo enkrat skupaj!
Mateja, nasmejana kot vednovelik nasmehcool
lp
ps
"se čudili tistemu, ki vneto odstanjuje drobne, nemoteče zelene markacije in končno prisopihali do Ut.
Tisto posprejano ne sodi v to okoljezmeden
Krofička čez Ute1 Krofička čez Ute Novodobni sprejerski psihopat na delu...2
MatejaP     
13.9.2017
Zlatko očitno gre v tretje rado in najeti bomo morali lokalnega vodičavelik nasmeh
Malo sem že pozabila, da je strmina res konkretna, dobro, da imam bolj kratek spomin in je to hitro pozabljeno. Naslednje leto bomo ponavljali, računam v tvoji družbivelik nasmeh

Brez nasmeška pa ne gre, to je že v osnovni opremi, sploh v hribihvelik nasmeh
geppo     
13.9.2017
Se bomo že dogovorili in še kaj "novega" prehodili. GPS sled sem gledal brez očal in sem bil kar presenečen, ker mi je izgledalo, da ste prehodili celoten grebenzmeden
Nasmešek je pa itak tvoj "zaščitni znak"velik nasmeh
Povej mi še koliko km ste nabrali na vaši poti?
lp
MatejaP     
13.9.2017
nabrali smo natanko 21,5 km in 1750 višincevvelik nasmeh

Konkretna tura za kislo vremensko napoved. Smo imeli kar srečo z vremenom, okrog nas je lepo padalo, mi smo prišli pa suhi do avta.

Te držim za besedovelik nasmeh
bagi     
13.9.2017
Ti pacek nemarni, zeleni malar brez trohice estetike eek.

@Geppo ... mi kaj takega kot si prikazal na fotki na srečo nismo več srečali. Očitno so vse te freske že odstanjene. Povsem se strinjam s tabo, da to nima kaj iskati kjerkoli, ne samo tu. Videli smo samo drobne, nemoteče pike na skalah in ker nismo lokalci nam je bilo to potrditev pravilne smeri.

Zato tudi ne vem katera smer je proti Škrbini. Poleg slik sem priložil še topografski zemljevid, če kaj razbereš iz njega.

Lep pozdrav in se vidimo nasmeh
geppo     
13.9.2017
"bagi"
Ko sedaj gledam satelitsko je kot, da ste spustili do Klemenče. Ko pa gledam topografsko, da ste višje od koče zavili proti Strelovcu?
Proti Škrbini je pa nadaljevanje z vrha Krofičke po grebenu naprej. Je pa tam en del grebena, ki je malo zakompliciran ( "pika" na fotografiji ) in sem bil presenečen, da ste našli izhod naprej do Škrbine. Ko sem pa potem zvečer podrobno pogledal in uporabil očala, sem pa uvidel, kje ste sestopilivelik nasmeh

Kar se tiče sprejerja sem bil pa 24.6.2017 presenečen!
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=3&id=624
Zato se mi je zdelo čudno, ko si omenil:"nemoteče zelene markacije".
Sem pa potem zvečer govoril s kolegico, ki mi je povedala, da ljubitelj te poti postopoma ( kolikor je mogoče ) odstranjuje posledice tega psihopata, ki je do polovice potijezen porabil celotno piksno spreja.
lp seveda se vidimo in naredimo skupnocool
Krofička čez Ute To je pa malce težji del grebena1 Krofička čez Ute To je pa malce težji del grebena2
ogo     
13.9.2017
Je mogoče padlo kaj snega po Kamniških?
dragon     
13.9.2017
Na Velikem vrhu(2110m) na Dleskovški planoti ga je bilo za vzorec (verjetno ga že več ni). Rinke in Skuta so bile videti malo bolj pobeljene, verjetno pa precej manj kot enako visoki vrhovi v Julijcih.
Marx     
24.9.2017
Kako je na Krofički? Ali ma snega? In kjer je snežna meja?
garmont     
20.6.2018
Danes sama na tej čudoviti " poti". nasmeh
Gor mimo Klemenče jame in čez Vratni žleb do Ut. Sneg je v dveh grapah na poti proti Strelovcu...nezahtevno. Od hotelavelik nasmeh na greben in proti Travniku, ter vrhu Krofičke. Seveda nama borba z zeleno nadlego ni ušla, ampak tako pač tu je....in ni slabo. mežikanje
Sestop po markirani poti, na kateri je še eno snežišče, ki zahteva precej previdnosti. Če bo konec tedna sneg tukaj pomrznil, nikar gor brez cepina. Iztek grape je daaaaleč spodaj.
Vreme za hojo po grebenu danes odlično. mežikanje
Lp
Krofička čez Ute Jutro nad Logarsko dolino.1 Krofička čez Ute Nezahtevno snežišče na poti do Strelovca.2 Krofička čez Ute Pred Movznikom zastoj na cesti.3 Krofička čez Ute Lep pogled na greben Ut.4 Krofička čez Ute Pogled iz Vratnega žleba na Strelovec.5 Krofička čez Ute Diiiivje, da poletiš....6 Krofička čez Ute Hotel, soba 102....7 Krofička čez Ute Kosmato, kosmato...8 Krofička čez Ute S prstom sem že na Krofički.9 Krofička čez Ute Travnik že za nama.10 Krofička čez Ute Luštno11 Krofička čez Ute12 Krofička čez Ute Vrh Krofičke tik pred nama.13 Krofička čez Ute Ojstrica z vrha Krofičke.14 Krofička čez Ute Pogled nazaj na prehojeno....15 Krofička čez Ute Zahtevno snežišče na markirani poti. Po levi ob zajlah je lažje, potem pa na najnižji točki previdno preko.16
djimuzl     
9.7.2018
Včeraj sem se končno odpravil po poti, ki sem si jo »obljubil« že pred časom, te dni pa mineva tudi 35 let, odkar sem bil prvič na Krofički nasmeh Jutro je obetalo lepši dan, a ob oblačnem vremenu smo pohodniki vsaj razbremenjeni morebitne vročine. Na Klemenči sem bil hitro, na Planjavah pa sem imel zanimivo srečanje z ovcami, kjer sem se poizkusil v vlogi prometnika v »ovčjem prometu«. mežikanje
Malo pod Movznikom zavijem na dobro vidno pot v smeri proti Utam - in dogodivščina se je začela.. Z grebena stezica popelje čez slikovito škrbino v Vratni žleb, kjer se po spustu spet kmalu vzpne, preči strmine pod Utami in pripelje do pastirske koče Na Utah. Kljub temu, da sem jo pričakoval, me preseneti in razveseli, lepo mesto je tu. Po skoraj brezpotnem vzponu do Ut se vrnem nazaj pod greben, po Fickovih navodilih v smeri Robanovega kota prečim rebrasto grapo in se znajdem na Travnikih. Po krajšem prečenju zagledam nad sabo neporaščeno peč, ki izstopa v tem zelenju. V spominu iz objav vseh predhodnikov v teh koncih mi je ostala »desna grapa« te peči, po kateri se tudi vzpnem. Bila je prava, na grebenu me je čakala kamnita puščica kot potrdilo nasmeh Sledil je neusmiljen boj z ruševjem, v pomoč so mi bile sledi predhodnih junakov zelenih širjav velik nasmeh Kmalu opazim cilj za ta dan in uvidim, da bo potrebno še nekaj hoje. Greben pa se vzpenja in spušča, ob obračanju nazaj ugotovim, da sem vmes prečil vrh Travnika, pa sploh nisem opazil.. Po »zelenjavi« je sledilo še malo zanimivega, mestoma izpostavljenega skalnatega grebenčkanja do vrha Krofičke. Na tem, tega dne kar obiskanem vrhu, nisem bil dolgo, spust po markirani poti pa je minil brez posebnosti. Še izvrstna gobova juha na Klemenči jami in…
Krofička čez Ute Večeri v gorah so lepi, jutra pa nič manj..1 Krofička čez Ute Pogled proti Savinjeku z širšo visoko družbo2 Krofička čez Ute Na Klemenči jami3 Krofička čez Ute Matkova kopa4 Krofička čez Ute Jerebičje, desno v ospredju Veliki vrh, kjer sem bil v četrtek5 Krofička čez Ute Pod Utami6 Krofička čez Ute Rinke še obsijane, Skuta pa že napoveduje vreme za preostanek dneva7 Krofička čez Ute Na Planjavah nehote presekam ovčji trop na pol, malo usmerjam promet, nato pa odidem v stoglavem spremstvu naprej :-)8 Krofička čez Ute Pri solnici se razidemo9 Krofička čez Ute Kmalu bom na soncu10 Krofička čez Ute Že na stezi proti Utam11 Krofička čez Ute Na grebenu12 Krofička čez Ute Oblaki se zbirajo13 Krofička čez Ute Pogled v Robanov kot14 Krofička čez Ute Strelovec, zadaj Olševa15 Krofička čez Ute Spust po Vratnem žlebu16 Krofička čez Ute Veliki vrh s stolpičem, mimo katerega vodi pot17 Krofička čez Ute Prečenje pobočij pod Utami18 Krofička čez Ute Le koga so se ustrašile?19 Krofička čez Ute Ko zagledam steno, vem, da je tu..20 Krofička čez Ute ..pastirski stan Na Utah.21 Krofička čez Ute Pogled z vrha Ut22 Krofička čez Ute Pogled proti grebenu23 Krofička čez Ute Lepa družba24 Krofička čez Ute Raziskovalec25 Krofička čez Ute Po spustu z grebena prečim tole rebrasto grapico26 Krofička čez Ute Travniki, tu se je včasih paslo27 Krofička čez Ute Vzpon po desni grapi, strmo je28 Krofička čez Ute Že na grebenu, zelena barva obeta težek boj :-)29 Krofička čez Ute Že viden vrh Krofičke, zadaj Ojstrica30 Krofička čez Ute Še približano, v ospredju predvrh Krofičke31 Krofička čez Ute Proti Robanu, levo zadaj Raduha32 Krofička čez Ute Travnik33 Krofička čez Ute Prijetno, a mestoma izpostavljeno grebenčkanje34 Krofička čez Ute :-)35 Krofička čez Ute Tik pod vrhom Krofičke, na markirani poti36 Krofička čez Ute Obsijane štenge na Puklovcu37
Za objavu komentara se morate prijaviti:
Ime korisnika:
Lozinka:
Zapamti lozinku:
Ukoliko još nemate korisničko ime, morate se najprije registrirati
 
Copyright © 2006-2015 Hribi.net, Planinarenje