Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj

El Teide

Print
opazovalec27. 05. 2016 22:53:36

27.5.2016 Ob branju Roklunovega poročila
http://www.hribi.net/izlet/playa_del_socorro_pico_del_teide_/144/2603/5818

se marsikdo zaloti, da bi rad kaj takega poskusil tudi sam. Z ženo sva maja ponovno na Tenerifu in zaradi logistike, je ponovitev cele poti res težavna, saj se je vrniti zvečer v dolino nemogoče. Odločila sva se za prirejeno izvedbo od obale do vrha. Posadko sva včeraj razdelila na pol. Kolesarski del je začel s kolesom malo nad obalo, avtomobilski del se je premaknil na izhodišče iz najprimernejše točke na 2300m. Izposojeno kolo sva tako varno zaklenila v avto in jo mahnila na El Teide. Preudernejši avtomobilski del je kakih 200m pod vrhom zaradi viharja obračal, kolesarski del je šel skoraj po kolenih do vrha. Kapo mu je odpihnilo. Slika z vrha je tako lanska saj bi bilo letos slikanje nemogoče. Žičnica je nehala voziti že čez dan, zato najine "ne-dovolilnice" ni nihče preverjal. Za dokaz pristopa na vrh naj bo gps sled.
El Teide  na prvi polovici je prav prišlo kolo1
El Teide GPS sled vzpona2
El Teide lanski pogled z vrha3
El Teide Tenerife je slikovit tudi ponoči4
El Teide in v mesečini5
El Teide v maju je cvetja obilo6
El Teide 7
El Teide 8
(+2)všeč
calantha4. 11. 2016 21:31:06


hello my name is Calantha am really interested to be ur friend if
you feel so contact me back to my email address for my
picture and further communication

calanthacamara@gmail.com
všeč
Bojan_A5. 11. 2016 15:22:01
Pretekli teden sem bil na Teide: in sicer kar dvakrat. Enkrat iz morja (Playa del Socorro) na vrh in še enkrat čez vulkan pico Viejo. Nepozabno potovanje, kljub temu da je nekaj stvari šlo narobe. nasmeh

POROČILO: https://bojanambrozic.com/2016/11/04/kanarski-otoki-tenerife/
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
(+8)všeč
ločanka6. 11. 2016 07:53:56
Vem, da je na vrhu lahko zelo mrzlo in zelo vetrovno, dimne meglice se dvigajo, prisoten je vonj žvepla, a je vse prekrasno! In v spominu ostane tako.
Opravila sta res težaško delo, pohvalno tudi to, da se nista predala kljub toliko problemom!
(+2)všeč
Bojan_A6. 11. 2016 15:27:41
Res je noro lep otok! Še filmček: https://www.youtube.com/watch?v=YrdscqP_ACg
(+2)všeč
opazovalec7. 11. 2016 19:20:57
Ogled slik, prebiranje reportaže in ogled filmčka je prav nostalgično početje.... Lepa pokrajina v razponu 3718 višincev znova oživi. Maksimalna pohvala avtorju(ema?), da imata poleg zahtevnega podviga čas tudi za upravljanje tehnike in zanimiv zapis. Odjavna špica filmčka je pa kar malo futuristična.....
(+3)všeč
Eduardo13. 04. 2023 21:40:24
Pico del Teide, 4. april 2023
Opisal bi pot na vrh te vulkanske gore , ki kraljuje na vrhu kanarskega otoka Tenerife. O sami gori in o otokih je že veliko napisanega, zato ne bomo ponavljal podatkov in opisov drugih. Moj prispevek bo zgolj kako sem se jaz lotil podviga. Z nekaj (upam) uporabnimi izkušnjami. Opis je moj, oseben in neuraden:
Na otoku sem bil letos že četrtič, saj sva z ženo ponovila poročno potovanje izpred dvajsetih let, ko smo skupaj s takrat še 2-letno hčerko šli prvič. Vselej, ko smo bili tam , sem bil tako ali drugače tudi na Teide-u. Prvič s kabino in peš na vrh s hčerko, drugič s kabino in peš na vrh, tokrat z najstniško hčerko in sinom, tretjič peš iz parkirišča do koče Refugio de Altavista z ženo in končno letos sam od parkirišča do vrha.
Kot prvo naj povem, da sem zamudil rezervacijo dovolilnice za obisk vrha (dobiš na spletni strani). Pazi, čaka se vsaj mesec in pol, tako, da sem šel na pot brez upanja na uspeh. V mailu sem jih prosil, če je kakšna možnost, da me spustijo, saj sem pravi gornik z vsem potrebnim bontonom… Nič. Za tolažbo sva si z ženo hotela izbrati Mount Gujaro (2718 m), kar nama je je svetovala prijazna uslužbenka turistične pisarne Centro de visitantes de "Cañada Blanca", ki je v središču pokrajine pod vulkanom. Omenila je, da na Teide ne morem, saj veter preveč piha in gondola ne vozi. Na moje vprašanje, kako pa lahko pridem peš na goro in na vrh, če nimam dovolilnice, pa je odgovorila, da tako ali tako ni nobenega pri rampi in, da če bom tako vzdržljiv, da bom prišel do rampe, jo lahko obidem in grem na vrh. »Bingo!!!« Gremo!!!
Drugo jutro se zbudim ob 5.uri n in grem z avtom do parkirišča pod »Montana Blanca«. Je kar dolga vožnja. Ena ura, odvisno s kje štartaš. To je eno od najpogostejših izhodišč za pohod. Drugih niti ne poznam. Prišel sem prezgodaj, saj je bila še tema. Parkirišče pa že skoraj zasedeno, saj je kar nekaj vozil tam ostajalo še preko noči. Namesto bo 6.15, sem štartal ob 7.15, ko se je že tako danilo, da ni bilo več treba lučk.
Po cca eni uri hoje sem prišel na križišče za Montana Blanca ali Teide. Do tu pelje kolovozna pot in vzpon na Montano Blanco je zelo enostaven in tako primere tudi za družine z majhnimi otroki. Cca 15 minut še hoje od križišča do (kao) vrha.
Od tu se pot začne strmeje navzgor. Sicer vedno lepo ograjena in tehnično nezahtevna pot postane nekoliko bolj fizično naporna in taka ostane prav do vrha. Seveda se zaradi vedno manjše koncentracije kisika pozna višina in s tem napor pri hoji. Do koče Refugio de Altavista pridem po dobri uri, skoraj uri in pol hoje. Tako, kot pred leti tudi tokrat zaprta. Ni čaja, WC-jev…
Zunaj si vzamem čas za počitek in malico v družbi nemško govorečih deklet, s katerimi smo hodili blizu že vsaj uro ali še več.
Do zgornje gondolske postaje Teleférico del Teide sem potreboval slabo uro in tu mi je »postalo vroče«. Ali se bom lahko pretihotapil mimo rampe ali ne. Nikjer nikogar, zato sem jo popihal kar mimo, po bližnjici. Ker sem nekoliko hitel mi je že pošteno zmanjkovalo sape zato sem umiril tempo. Hud veter, ki me me je spremljal že celo pot, se je proti vrhu še pojačal in postajal že kar zoprn, če ne že kar nevaren.
Do vrha sem rabil dobrih 30 minut. Zgoraj je smrdelo po žveplu, saj Teide še kaže znake življenja. In pa predvsem pihalo za znoret. Komaj sem naredil nekaj fotk in jo popihal nazaj proti gondolski postaji.
Na poti nazaj sem dohitel simpatično francosko mladenko Manu, s katero sva si v trudu z angleščino krajšala čas triurnega sestopa, po isti poti do parkirišča.
Torej: Pričakovan čas hoje je 5 ur do vrha in 3 nazaj. Štart v aprilu bo težko pred 7.uro, razen s svetilkami. S seboj je treba imeti dovolj oblačil, saj Teide rad preseneti z vetrom in z mrazom. In pa seveda hrana v nahrbtniku. Če v dolini vidimo oblake je malo možnosti, da bo oblačen tudi Teide, saj je običajno nad njimi.
Uredite si dovolilnico za vrh (je gratis), da vam ne bo treba loviti vetrovnih razmer, ko gondola ne vozi in na rampi ni nobenega!!!
kažipoti so v km in ne v urah, kot v SLO1
kažipoti so v km in ne v urah, kot v SLO2
koča zaprta...3
lep pogled na vrh4
zgornja postaja gondole5
krater, žvaplo se kadi in me duši6
krater z vrha7
krater z vrha8
razlgled9
zanimiva pokraina10
(+8)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići