Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj
Novosti / Snežne razmere 13. 5. 2024

Snežne razmere 13. 5. 2024

14.05.2024
Opis stanja in napoved (ponedeljek, 13. 5. 2024)

Splošna stopnja nevarnosti - ponedeljek, 13. 5. 2024
Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - MAJHNA.
Glavni problem: moker sneg
Vzorec nevarnosti: Pomladanska situacija

Ocena tveganja
Nevarnost proženja snežnih plazov je trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Ob koncu tedna so se v visokogorju ob sončnem vremenu sprožili posamezni plazovi mokrega snega z dovolj strmih pobočij. Sedaj zaradi oblačnosti vpliva sonca ni, lahko pa se predvsem ob obremenitvi sproži kakšen plaz mokrega snega ali se podre opast.

Snežne razmere
Snežna odeja je večinoma stabilna. Situacija je značilna pomladanska, ko je sneg le še v visokogorju, na južnih pobočjih je kopno znatno višje kot v senčnih legah. Nad okoli 2300 m je snega še kar precej. Sneg, ki je zapadel najkasneje, se je povsem sesedel in v dobršni meri tudi stalil, stara snežna odeja je preobražena in dokaj stabilna. Nekaj je še opasti.

Predviden razvoj vremena
Danes, v ponedeljek, bo prevladovalo oblačno in tudi megleno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, lahko tudi zagrmi. Meja sneženja bo večinoma nad 2300 m nadmorske višine. Pihal bo šibak južni do jugozahodni veter. Jutri bo sprva oblačno in megleno, tu in tam bodo posamezne plohe ali rahle krajevne padavine, količina ne bo velika. Meja sneženja bo podobno visoko kot danes. Popoldne se bo od vzhoda delno razjasnilo. Pihal bo šibak jugovzhodnik. V sredo bo v vzhodnem delu gora sprva še nekaj sonca, a se bo čez dan pooblačilo. Drugod bo že dopoldne oblačno in, zlasti na zahodu, tudi že megleno. Od zahoda se bodo širile padavine, ne bo jih veliko. Meja sneženja bo malenkost višje kot v torek. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Do konca tedna se vreme še ne bo ustalilo. Predvsem v soboto zna biti večinoma suho, v nedeljo bodo krajevne padavine spet nekoliko verjetnejše.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja bo v naslednjih dneh ostala večinoma stabilna. Ker, razen v sredo dopoldne, v večjem delu naših gora ne bo sončnega vremena, se stanje čez dan ne bo kaj dosti spreminjalo. Le po najvišjih vrhovih se bo nabralo nekaj novega snega. S strmih pobočij se bo še lahko sprožil kakšen plaz mokrega snega, pa tudi sami ga boste lahko sprožili tam, kjer je snega več in se še ni plazilo. Snežna odeja je le še v visokogorju, sneg se bo počasi talil, a po najvišjih vrhovih bo občasno še snežilo., saj ne kaže, da bi b naslednjih 10 do 14 dneh k nam prišla občutno toplejša zračna masa. Z DANAŠNJIM DNEH ZAKLJUČUJEMO REDNO OBJAVLJANJE PLAZOVNIH POROČIL. Ponovno jih bomo začeli objavljali jeseni glede na snežne razmere v gorah.

Naslednja objava: petek, 15. 11. 2024

Vir: ARSO
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići