Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
V kateri državi se nahaja Grlovec (1840 m)?
Glasaj
jumii / Zadnja sporočila

jumii - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
jumii6. 03. 2013 15:23:02
Glede na tale test zgleda ok napram konkurenci: http://www.cnet.com.au/olympus-sz-31mr-339342896.htm#image1

Čeprav kot vidim ima zgolj 1/2.3" senzor.

Osebno sicer nism fan teh ekstremnih zoomov. Moj pogled je, da bolj kot zoomaš bolj se slika gunca, kar sicer nima veze če slikaš z stojalom, če pa slikaš z roke je pa tak zoom pogojno uporaben, poleg guncanja se tudi zaslonka zelo zapre. Z drugimi besedami 24x zoom na kompaktu brez stojala deluje samo ko sije sonček nasmeh
Pa tudi sicer imaš pri velikem zoomu dostikrat omejitev kar v samem ozračju, ker je dostikrat meglenkasto ipd. Pa tudi sicer folk dostikrat kupuje velike zoome in potem zooma namesto da bi naredu par korakov bližje k motivu. Slike (portretne) so veliko bolj naravne, če so slikane v goriščnici tam nekje 50mm - taka perspektiva, kot bi dejansko gledal s svojim očesom.

To je zgolj v razmislek. Če slikaš orle na drevesu sosednjega hriba ob sončnih dnevih, bo 24x zoom vsekakor prišel prav.
jumii6. 03. 2013 13:25:07
@Daam tudi majhen canon s100/110 ima senzor te velikosti 1/1.7".

Skratka, preglej dpreview.com, sploh tiste produkte, ki so dobili gold ali silver award. Tudi če je fotka kako leto stara ali dve ni to nič narobe. Kar se tiče kvalitete slike ne bo razlike. Raje glej kak je user feedback, ker so proizvajalci v večnem boju da bi bili izdelki cenejši ratali škrti in delajo featurje namesto odzivnosti in uporabnosti. In potem pod pritiski "kupi čim novejše" končaš z 3mpikami več, 1cm večjim zaslonom in počasnejšim fotoaparatom :/. Edini nov feature, ki bi ga jaz osebno imel je wifi prenos slik.

Tudi če boš šel gledat v kaki big bang, daj not kartico, pa naredu burst 5ih slik, pa boš takoj videl kak se bo odzval. Recimo črn zaslon za 3 sekunde med slikami...take fotke jst nebi kupil.
jumii6. 03. 2013 12:18:53
Moj nasvet bi bil, da ne glejte megapik in kolk kratni zoom ima, ter kake featurje ima, temveč pojdite na dpreview.com in preberite review in poglejte slike - sploh tiste, ki so slikane pri večjem ISO! Glejte tudi velikost senzorja. Pojdite fotko sprobat v big bang če jo imajo, da vidite če je odziven in hiter.

Kolega je kupil olympusa, ki ima oh in sploh featurje (okoli 10x optični zoom, GPS,...). V praksi pa uporaba zgleda tako, da rabi GPS tolk časa da se zinicializira, da je dejansko neuporaben na point and shoot kameri, shranjevanje na kartico je izjemno počasno. Dejansko bi bil z klasičnim fotoaparatu na navijanje hitrejši od tega (tudi če je kartica počasna - fotoaparat mora imet buffer za vsaj nekaj slik). Da ne omenjam, da nisem mogel skopirat slik iz kolegovega fotoaparata, ker ima nestandardni USB konektor!?! Skratka, pri uporabi te fotke, sem imel občutek da je olympus ves svoj effort namenil temu, da naredi čim več marketinških featurjev.

Tako da še enkrat, preberite reviewe pred nakupom. Še ena zgodba, kolega je kupil nov sony kompakt z 14m-pik za ca 250eur, in je prišel do zaključka, da ne dela nič hitreje od 10 let starega canona s45, 14mpik je marketiških 14, realno je nekje 8 ali največ 10, pri slabi svetlobi pa dela enako zanič slike kot stari canon - edino algoritmi za umetno odpravljanje šuma za nočne posnetke so boljši.
jumii3. 03. 2013 20:38:42
Imam EOS 400D, dela super fotke, vendar je pretežek/prevelik za v hribe in tudi iščem nekaj manjšega.

Zelo verjetno bom kupil tole:
http://www.dpreview.com/previews/canon-powershot-s110
Predvsem iz 2. razlogov:
1.) Velikost
2.) 1/2,3" CMOS senzor -> Manj šuma od konkurence pri slabši svetlobi

Če denar ni ovira, potem pa mini EOS-M (mini SLR):
http://www.dpreview.com/previews/canon-eos-m
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići