Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
  
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasaj
Lunatixz / Zadnja sporočila

Lunatixz - Zadnja sporočila

Začete teme:
Komentari:
Lunatixz16. 03. 2023 19:14:06
Zdravo. Kupujem nekaj opreme in bi bil zelo hvaležen za cca 12 storžev - bi bil kdo tako dober in jih delil?

Hvala in pa lep večer vam želim! nasmeh
Lunatixz27. 12. 2022 16:38:25
Bravo, super vzpon.

Sicer me malo bega, ker si napisal da je nad 1700m beton, iz slik (6, 8, 12, 16, ..) pa se vidi, da je vse prej kot to - rekel bi, da je bil na J delih kar moker/južen, v senčnih delih nad 2200-2300m pa nepredelan?
Lunatixz31. 08. 2022 13:04:57
Upam da se zavedaš, da je to kljub nizki oceni resen alpinističen vzpon in se brez potrebnih znanj iz izkušenj tega vsekakor ne lotevati.

Prilagam ti izrez/slike iz Slovenskih sten (T. Mihelič), kjer so vsi potrebni podatki.
Lunatixz25. 06. 2022 17:49:21
Ali kdo mogoče ve kakšno je stanje čez Plemenice, verjetno je še kar nekaj snega pod triglavsko škrbino in prehod brez zimske opreme ni možen?

Hvala za odgovor. nasmeh
Lunatixz27. 12. 2021 13:11:06
Vidim, da si namenoma izpustil ključno sporočilo replike na tvoj prvi komentar zgoraj - predlagam, da oba prebereš še enkrat, pa boš mogoče razumel. Mi je pa po drugi strani tudi jasno, če nekdo noče razumeti pač ne bo.

In ne, noben ne želi košček plaže le zase, ampak da se motoristi in kolesarji "vozijo" vsak po svojem delu, takrat ko je poleg cestišča (katerega s špuro ustvarijo turaši) na voljo tudi kolesarska steza (seveda pod snegom, dokler je nekdo ne zgazi).. če imaš že res tako rad analogije. In ja, Portorož je izredno lep primer, kako lahko v urejenem okolju uživajo vsi "udeleženci v prometu" mežikanje
Lunatixz27. 12. 2021 11:48:55
Lahko dam dober primer, kateri je kar indikativen za vse bolj obljudene relacije. S kolegi smo v začetku decembra po enem izmed sneženj prvi potegnili špuro na Viševnik in z izjemo nekaj kratkih odsekov je le-ta potekala seveda v območju letne poti z izjemo vrhnjega dela, kjer je cik-cakala čisto neodvisno od le-te. Je pa to "območje letne poti" vseskozi široko več kot 1,5M-2M, tako da bi lahko pešak brez problema hodil 30-40cm levo ali desno.

Kaj mislite, da se je zgodilo? Že naslednji dan smo šli spet v tiste konce in špura je bila popolnoma preluknjana, tudi v vrhnjem delu, kjer je cik-cakala po pobočju.

Noben ne pričakuje, da si pešaki in smučarji na tistih kratkih odsekih, kjer vzporedna špura in gaz resnično nista mogoča, ne delimo špure/gazi - ampak takih odsekov je iskreno povedano izredno malo. To za moje pojme ne opravičuje dejstva, da nekdo zaradi popolnoma sebičnih razlogov (njemu je pač malenkost lažje) preluknja celotno špuro od avta pa do vrha in s tem vsem ostalim smučarjem vzame del užitka, hkrati pa poveča napor in možnost zdrsa.

Še najbolj žalostno pa je takrat, ko zaradi lukenj napravimo novo/drugo vzporedno špuro, pa je slej kot prej tudi ta preluknjana - verjetno namerno, ker drugače resnično ne vidim razloga za to. Kot sem omenil že zgoraj, svet bi bil veliko lepši, če bi pešaki v takih razmerah uporabljali krplje - še najbolj bi od tega profitirali pešaki sami, ker je hoja z ugrezanjem do riti resnično utrujajoča in daleč od kakšnega uživanja.
Lunatixz24. 12. 2021 08:48:39
Swiss,

Lahko bi si vzel minuto časa in dejansko pogledal slike. Oba sta (kot dober vzgled ostalim) uporabljala krplje, s katerimi načeloma ne uničuješ dobro uhojene špure - če bi jih uporabljali vsi, bi bil svet veliko lepši.mežikanje
Lunatixz19. 04. 2021 08:10:11
"Medtem pa pošiljam video tehničnega direktorja CNN ujetega pri priznanju, da so morali prirejati navzgor številke umrlih. Ukazi so prihajali od zgoraj".

Pogledal sem cel video in zgornjih dveh trditev tehnični direktor nikjer v posnetku ni omenil. Resnično si s tem spet samo dokazal, da je tvoje znanje angleščine na obupno slabem nivoju - še najbolj žalostno pa je, da za "dokazovanje" svojih nebuloz kljub tako slabemu znanju uporabljaš angleške vire. Ti si klasičen primer Dunning-Krugerjevega učinka (https://sl.wikipedia.org/wiki/Dunning-Krugerjev_u%C4%8Dinek - prilagam rajši slovenski Wikipedijo, ker vidim da angleške verzije ne boš razumel). mežikanje

Lahko ti še razložim - "Put them back up" se nanaša na zahtevo njegovega nadrejenega, da na zaslon ponovno doda informacije glede števila smrti (čez desno polovico strani) - dokaj smešno, ker dejansko vidim kako bi nek laik (sklepam da nimaš niti osnovnošolskega znanja angleščine) lahko to interpretiral napačno, torej tako kot ti. Glavni faktor, ki vpliva na večjo gledanost določenega kanala je namreč strah in s tem podatkom na zaslonu se jim je dejansko povečala gledanost. To je tudi razlog, da si je včasih želel, da bi bilo število smrti tisti dan višje - s tem bi se namreč povečal ta faktor strahu in posledično njihova gledanost. Samo poglej si kako to dokazuje tudi s svojo mimiko (od 00:15 naprej na posnetku) - dvignjene roke stisnjene v pest, ki je dokaj univerzalna telesna govorica za upanje/željo po nečem/navijanje za nekaj.

Še najbolj ironično pri vsem je to, da ta možakar dela točno to je seveda dela tudi CNN - manipulacija z namenom povečanja klikov / ogledov in posledično denarja oz. zaslužka. Če si še nisi ogledal dokumentarca "The Social Dilemma" (seveda ne pozabi na podnapise) ti ga iskreno priporočam. Prepričan sem namreč, da redno uporabljaš Facebook.. glede na prebrano do sedaj pa verjetno tudi kot svoj glavni vir informacij.
Lunatixz26. 03. 2021 07:57:42
"Lunatixz, jaz ne morem pomagat če ne znaš računat. Leta 1983 je bilo 10,662 smrti na tisoč prebivalcev. Za 2020 pa izračunaj takole: 23891 / 2081000 * 1000 = 11,481. To je 7,7% razlika. Zdaj pa upoštevaj in presodi, koliko se je v 40 letih prebivalstvo postaralo. V pomoč ti je lahko: Starostne piramide

Seveda, stroka je izbrala takšno primerjalno obdobje, da so dobili 18 % porast umrlih."

Bravo Becar, torej namesto da bi priznal svojo napako začneš (samemu sebi) kopati še večjo luknjo in poizkusiti s taktiko preusmerjanja pozornosti in dodatnega izkrivljanja resnice - natanko to, kar si v svojem originalnem sporočilu obtožil oblast in medije.

Za primerjavo si namesto povprečja zadnjih 4-5 let (katero je iz vidika primerjave seveda daleč najbolj relevantno) izbral leto 1983, katero je imelo v zadnjih 70 letih daleč največjo smrtnost (10.662), samo zato da bi s tem demantiral njihovo izjavo in prišel do 7,7% presežne smrtnosti. Zakaj nisi rajši izbral leta 2006 (9.345) na podlagi katerega bi prišli do zaključka, da se je smrtnost v letu 2020 povečala za kar 23%!! Ampak ne, to bi bilo pa potem res izkrivljanje resnice kajne? velik nasmeh

Vzel sem si še dodatnih 5minut, da nedvoumno prikažem kdo je resnično tisti, ki v tej debati izkrivlja resnico (torej oblast/mediji ali ti). Za osnovo sem vzel obdobje zadnjih 37 let, torej povprečje 2019 pa do vključno tvojega leta 1983, in dobil povprečno smrtnost 9.685 / 100.000 prebivalcev. Če primerjamo to torej z letom 2020 dobimo (11.481 / 9.685 ) presežno smrtnost 18,54%, kar je še višje kar je bilo predstavljeno v naših medijih (tam so navedli podatek 17,3%, ker so vzeli samo 5-letno povprečje).

ŠE RAZLIČNE PRIMERJAVE:
30 letno povprečje - 18,54%
"Slovenski mediji in oblast" - 17,3%
Becar - 7,7%

V letošnjem letu sem imel opravka s kar nekaj posamezniki, kot si ti, in iskreno povedano je neka poglobljena debata ravno zaradi konstantnega preusmerjanja debate/izkrivljanja resnice resnično velika izguba časa. Skladno s tem sem (predvsem zaradi sebe) pogovor s teboj zaključil, vseeno pa upam da boš svojo nezadovoljstvo (nad službo, družino, ženo, vlado ali karkoli že) začel reševati na nek drug način, in ne na način, kot si ga izkazal v debati do sedaj.

V vsakem primeru ti želim še veliko sproščujočih pohodov v naših izredno lepih hribih. nasmeh
Lunatixz25. 03. 2021 17:33:10
Ti bi moral pa očitno nazaj v osnovno šolo.

Prosim odpri si svoj link in preberi stavek, kateri je namenoma označen z rdečim okvirjem. Očitno takih kot si ti to vseeno ne ustavi, da bi nehali trositi neresnico in na vse pretege iskati načine, s katerimi bi lahko potrdili svoja (neutemeljena seveda) prepričanja - po domače se temu reče zablode.


Lunatixz22. 03. 2021 08:07:43
Čestitke, bravo! Kako pa je s prevoznostjo ceste do Doma pod Storžičem.. verjetno še ne gre? nasmeh
Lunatixz11. 03. 2021 11:56:54
Bravo, čestitke. Ampak glede na videno ste plezali bolj III/2-3, ker ste se izognili tehnično (naj)težavnejših delov (skoki v spodnjem delu, če ni dovolj snega ter omenjeni Kotliški slap WI4).
Lunatixz18. 02. 2021 13:58:54
S prihodnjim torkom bo na Kredarici vsak dan sončno in že ob 8:00 zjutraj okoli 10 stopinj, ponoči pa nad nulo. To pomeni, da bodo lavinske razmere izredno slabe in se bo sigurno spontano plazilo iz vseh (predvsem pa prisojnih) pobočij.

Jaz bi ti smuko v prihodnjem tednu odsvetoval in rajši počakal na ohladitev, katera bo (upajmo) sledila po tej odjugi.Lunatixz15. 02. 2021 13:37:14
@Jax:
Se popolnoma strinjam s tabo. Si pa lahko po drugi strani prepričan tudi v to, da so vsi te alpinisti člani PZS in vključeni v A zavarovanje, hkrati pa verjetno tudi veliki podporniki GRS (donacije preko njihovih nalepk, ...). To sigurno ne drži za nekega lokalnega izletnika oziroma Čehinjo na dopustu. V tem dotičnem primeru je bil ponesrečeni načelnik GRS Tržič in je tekom svojega življenja pomagal pri zajetnem številu reševalnih akcij, v soboto pa so pri posredovanju sodelovali njegovi dolgoletni prijatelji.

Torej iz vidika resursov in časa prostovoljcev je veliko bolj "neupravičeno" reševanje Čehinje, vsaj po mojem mnenju. To samo kot odgovor na tvoj komentar, seveda pa sam stojim za tem, da se pomaga vsakemu.


Lunatixz15. 02. 2021 12:31:39
Vsekakor je s strani GRS številčno bistveno več reševanj neizkušenih (zdrsi, zvini, zlomi, utrujenost, nepoznavanje terena, ...). Spremljajte malo SPIN (https://spin3.sos112.si/javno/zemljevid) pa boste kmalu ugotovili koliko reševalnih akcij v gorah poteka vsak (lep/sončen) vikend.

Na spletu lahko pogledate statistiko nesreč, v kolikor si kdo dela utvaro, da v gorah umirajo samo alpinisti - https://www.grzs.si/resevanje/statistika-nesrec/

ŠTEVILO NESREČ S SMRTNIM IZIDOM
2018: 31
2019: 43
2020: 33

So pa v medijih seveda v središču pozornosti takšne in drugačne večje nesreče s smrtnim izidom, kot se je to zgodilo sedaj, v katerih pa so občasno vpleteni tudi posamezniki z več izkušnjami - torej alpinisti ali bodoči alpinisti, alpinistični smučarji, ...
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići