Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Biokovo i Dalmacija / Sveti Ilija (Pelješac) / Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)

Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)

Print
Ishodište: Bilopolje (150 m)
Širina/Dužina: 42,9774°N 17,1539°E
Vrijeme hodanja: 2 h 20 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 811 m
Visinska razlika po putu: 811 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: borgi506
Pogleda: 7.890
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 17
Broj komentara: 3
Pristup do ishodišta:
Vozimo se kroz Orebić, kod oznake za Viganj i Lovište skrećemo desno. I ubrzo nakon toga opet skrećemo oštro desno, kod oznake za manastir Franjevački samostan Gospe od Anđela. Asfaltna cesta nas dovodi do samostana, gdje na parkingu ostavljamo automobil.
Opis puta:
Od samostana, gdje smo parkirali, nastavljamo cestom prema naselju Bilopolje (cca 800 metara), a tamo se nalazi tabla Sv. Ilija 2 sata 20 min usmjerite nas desno. Put nastavlja pored kuće, gdje skrećemo lijevo (pratimo tragove). Staza naprijed prolazi kroz grmlje i dobro je markirana žičarom.
Tijekom uspona imamo duži pogled prema otoku Korčuli.
Ubrzo dolazimo do križanja u borovoj šumi, za staze u smjeru Nakovane, Vignja, Sv. Ilije, a mi nastavljamo desno prema putokazima Sv. Ilija. Iz borove šume dolazimo do planinarskog doma koji je renoviran 2008. godine.
Od planinarskog doma nastavljamo lijevo, uzbrdo (pogledajte putokaze), a staza vodi po grebenu i nakon dobrih 25 minuta dolazimo na vrh. Vrh je označen drvenim križem. Na stijeni se nalazi ploča na kojoj je ispisano ime vrha i nadmorska visina. Tu je i metalni gorski žig i knjiga upisa.
PS Na ovom vrhu postoji mnogo upozorenja, da ima puno zmija i ne bez razloga, planinu zovu zmijska planina. Preporuča se, da ovom stazom idemo primjereno obuveni i odjeveni. Uz dovoljno vode, jer uz stazu nema pitke vode.
zemljovid puta - Sveti Ilija (Pelješac)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)1
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)2
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)3
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)4
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)5
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)6
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)7
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)8
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)9
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)10
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)11
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)12
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)13
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)14
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)15
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)16
Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)17
Rasprava o izletu Bilopolje - Sveti Ilija (Pelješac)
Peter Pehani14. 08. 2017 00:00:00
Na Sv. Ilijo je možen tudi povsem peš dostop, ki ne vključuje avta. Če ste locirani v Perni (kampa Perna ali Palma), se markirana pot odcepi od glavne obmorske ceste povsem na vzhodnem koncu kraja Kućište (na začetku turističnega naselja Perna; nekako 800 m od kampa Perna v smeri proti Orebiču), od koder dosežete Bilopolje po 20-30 strmih minutah.

Več iznajdljivosti zahteva pot, ki krene takoj iznad kampa Perna (med recepcijo in trgovino strmo gor v gozd), saj odcepi niso označeni. Ta pot gre najprej do kapele sv. Ane (vidna od spodaj, 20 minut), nato pa je treba malo orientacijske iznajdljivosti, da najdeš prehod na markirano pot (od sv. Ane najprej po poti v smeri zahod, nato po kolovozu v smeri vzhod, nato spet po poti proti zahodu mimo kapele sv. Lovra in ostankov neke vile, in od tam navzgor do markirane poti). Za več informacij piši!

Če ste locirani v kampih v Vignju (Antony Boy, Maestral, ...), pa je odcep peš poti v povsem zahodnem delu Kućišta (ob cerkvi sv. Trojice; nekako 300 m od kampa Antony Boy v smeri proti Orebiču).

Pa še dve zanimivi podrobnosti. Vse table, ki označujejo odcep na sv. Ilijo (tudi tista v Bilopolju), so obrnjene na vzhod, tako da če prihajaš iz zahoda, so odcepi slabo vidni. Časi so definirani na 5 minut natačno, tako najdeš celo napis 0.55 h.
skiro1233. 07. 2020 00:00:00
Vrh obiskal konec junija 2020. Parkiranje pri samostano ni potrebno, ker je nekaj parkirnih mest v bližini izhodišča (800 m bližje). Kač ni bilo na spregledu, samo kak martinček. Zaradi potecialno velike vročine je pomembno, da štartamo do 2h po uradnem sončnem vzhodu, bolje še prej. Po borovem gozdu se hodi 30 minut (v vsako smer), kar lepo olajša dostop.
Peter Pehani17. 08. 2022 16:19:58
Stanje avgusta 2022: Cesta od samostana do Bilopolja je na novo asfaltirana. Na mestu, kjer pot zapusti asfalt, je nekdo (kot da zanalašč?) odstranil oznako Sv. Ilija z droga (ki je na sliki 1; sta pa na drogu še vedno oznaki za Kućište in Orebić, zato ni dileme, kje je treba s ceste desno oz v smeri sever). Parkiranje je možno tudi 200 m naprej od te oznake, pri gostilni Panorama (ki obratuje le popoldne/zvečer).
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići