Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasaj
Planinski venci / Posavsko hribovje i Dolenjska / Črni vrh (Čemšeniška planina) / Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)

Print
Ishodište: Čemšenik (670 m)
Širina/Dužina: 46,1802°N 14,9451°E
Vrijeme hodanja: 1 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 534 m
Visinska razlika po putu: 534 m
Zemljovid: Posavsko hribovje - zahodni del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 30.661
 4 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 30
Broj komentara: 10
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Celje idemo do izlaza Trojane. Dalje nastavljamo u smjeru Zagorja te cesta prolazi kroz tunel V Zideh nakon čega dolazimo do mjesta gdje se lijevo na gore odvaja cesta prema selu Šentgotard. Na kraju sela Šentgotard dolazimo do raskrižja, gdje nastavljamo desno u smjeru sela Čemšenik (lijevo - Prvine). Put dalje vodi kroz selo Dobrljevo iza kojeg dolazimo do Čemšenika, gdje uz cestu uočavamo planinske putokaze za Čemšenišku planinu. Tu skrećemo lijevo strmo prema gore i pratimo cestu iznad sela gdje se parkiramo na manjem parkiralištu uz cestu.
Iz Zagorja vozimo kroz Kisovec prema Trojanama. U selu Izlake skrećemo desno (smjer Čemšenik i Jesenovo) i pratimo cestu do raskrižja lijevo Čemšenik, desno Jesenovo. Tu skrećemo lijevo i kada uz cestu uočimo putokaze za Čemšenišku planinu skrećemo desno strmo gore i pratimo cestu iznad sela, gdje se parkiramo na manjem parkiralištu uz cestu.
Opis puta:
Od crkve nastavljamo prema zapadu, a zatim s obližnjeg križanja idemo desno u smjeru ekoloških jabuka (bio jabolka). Dalje slijedi strmi uspon, na kraju sela, a kod vodospreme završava asfalt. Malo dalje, na manjem raskrižju idemo lijevo, a nakon kraćeg uspona putokaz za Čemšenišku planinu upućuje nas desno na markirani pješački put koji se uspinje kroz šumu. Nakon toga staza već nakon nekoliko minuta prelazi preko kolovoza i tek nekoliko koraka dalje se spaja na šumski put. Cestu koja se umjereno uzbrdo pratimo samo kratko do mjesta gdje nas tragovi usmjeravaju lijevo na strmi kolovoz. Nakon nekoliko metara uspona po kolovozu, s lijeve strane staze primijetit ćemo mali bunar. Često poprilično blatnjav kolovoz nakon desetak minuta uspona dovodi nas do čistine koju prelazimo po slabo vidljivoj stazi koja je s druge strane dobro vidljiva. Tu se s desne strane spaja put iz Kisovca i Zagorja. I dalje nastavljamo po kolovozu koji dvaput oštro zavoji i zatim na manjoj čistini prelazi u pješačku stazu. Staza dalje postaje prilično strma iu kosom usponu koji traje cca 30 minuta dolazimo do mjesta gdje se spajamo sa stazom iz Prvina. Staza naprijed vodi rubom strme livade Čemšeniške planine s koje se otvaraju prekrasni vidici uglavnom prema Kumu. Slijedi nekoliko minuta hoda uz rub strme livade i dolazimo do mjesta gdje teretna žičara prelazi preko planinske staze. Ovdje pažljivo prelazimo žičaru i pritom moramo paziti, da glavom ne udarimo u čeličnu sajlu. S druge strane žičare već primjećujemo planinarski dom do kojeg stižemo u nekoliko koraka.
Od planinarskog doma nastavljamo naprijed prema istoku stazom koja najprije prolazi uz rub strme livade, a potom prelazi u šumu. Staza kroz šumu dalje se lagano uspinje i nakon 15 minuta hoda od planinarskog doma dovodi nas do upisne kutije samo nekoliko koraka ispod vrha.
zemljovid puta - Črni vrh (Čemšeniška planina)
Ob poti: Koča na Čemšeniški planini (1120m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)1
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)2
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)3
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)4
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)5
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)6
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)7
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)8
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)9
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)10
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)11
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)12
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)13
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)14
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)15
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)16
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)17
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)18
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)19
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)20
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)21
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)22
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)23
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)24
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)25
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)26
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)27
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)28
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)29
Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)30
Rasprava o izletu Čemšenik - Črni vrh (Čemšeniška planina)
golobm12. 06. 2010 00:00:00
čemšeničan13. 06. 2010 00:00:00
Danes sem šel po tej poti po cesti,ki pelje do cerkve sv.Primoža ko pridem do poti,ki zavije levo za Čem.plan.to je na 5.sliki in naprej mimo studenca do jase 8.slika,kmalu nad studencem pod nogami začutim neko mastno snov z vonjem po kemikalijah,grem naprej in vidim,da je nekdo na to jaso pripeljal z cisterno greznico,ki jo je spraznil doma in zliv naravnost na planinsko pot poleg tega pa še nad studenec.
Prav gotovo je to bil domačin,ki dobro pozna svoj kraj,čistili smo divja odlagališča,radi bi se šli razvoj turizma v Čemšeniku,ljudem pokazali neokrnjeno naravo Čemšeniške planine z takim dejanjem dragi krajani Čemšenika prav gotovo NE.
Lep pozdrav in srečno.
Lisica26. 03. 2011 00:00:00
Čemšeničan, mislim, da vaščanom Čemšenika ni do 'turizma', saj so me v vasi (ker sem zgrešila cestico na vrh vasi) usmerili kar 2 vasi nazaj in v Prvine. eek
Danes je bil gori raj za nas 'čemažarje'.nasmeh Tale pot je lepa in neobljudena, pot do vrha pa traja dobro uro. Žig je v koči in malo naprej v gozdu (pri leseni koči še nekaj metrov v desno po poti).
Mogoče bi kdo lahko opisal še pot z Vranskega ali pa naprej do Zajčje koče?
jprim26. 03. 2011 00:00:00
Čemažarje?zmeden
To so nabiralci čemaža? zavijanje z očmi
rozka26. 03. 2011 00:00:00
Ojla,
danes prehodili to pot in sicer začeli na Prvinah do Čemšeniške, nadaljevali mimo Črnega vrha in naprej prvo po grebenu Čemšeniške, nato sledi spust po gozdni poti, potem smo prišli na prečudovit travnik s pogledom na Krvavico. Tu se pot nekaj časa nadaljuje po cesti, potem ponovno zavije levo v gozd in po kratkem spustu se desno odcepi za Zajčevo kočo, levo ( naravnost) pa kar na vrh Krvavice. Meni je pot zeloo všeč, je nenaporna, a razgibana in zdaj, ko vse cveti, pravi balzam za očinasmeh
čemšeničan27. 03. 2011 00:00:00
Lisica sem posredoval na TD Čemšenik, mislim pa, da ta oseba ni mislila nič nenamernega, da si šla z avtomobilom do Prvin največ pohodnikov na planino si izbere izhodišče na Prvinah za praznik 1.in 2. maja je izredno veliko obiskovalcev iz vseh koncev Slovenije, ki sprašujejo kje gre pot ali cesta na planino pišem iz osebnih izkušenj saj živimo neposredno ob cesti malo pred Čemšenikom,bom pa to sporočil tudi na PD Zagorje, da se v bodoče nebo to več dogajalo, veliko jih cesto zgreši in se peljejo celo v vas Zaplanina čisto na drug konec planine. Lep pozdrav in srečno!
krpan383. 07. 2011 00:00:00
Čemšeničan, tudi mi smo danes pristali v Zaplanini zmeden Kakšna dodatna tabla bi zelo koristila nasmeh Sicer pa je bil lep izlet, če odmislim malo vetra.
pikec13. 07. 2011 00:00:00
Za družinski izlet smo tudi mi obiskali Čemšeniško planino nasmeh
malena6. 09. 2013 00:00:00
Tudi mi smo se 15.8.13 odpravili - ne prvič - na Čemšeniško planino. Šli smo iz vasi Čemšenik ( prva slikica parkirišča nasproti vodnega zajetja ) in potrem sledili opisu. Na vrhu pa hladno pivo in super narezek. Še se vidimo.
seinfeld19. 05. 2014 00:00:00
Smo bili v soboto 10. maja. Rad bi opozoril, da iz smeri Trojan niso vidne oznake za Čemšeniško planino. Je treba biti pozoren na res strmo asfaltirano cesto levo navzgor, na začetku katere je znak prepovedano za tovorna vozila. Parkira se pa lahko malo višje, nasproti smerokaza za planino.
Je pa pot skoraj do koče enakomerno strma, z lepimi razgledi na jug.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići