Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Pohorje, Dravinjske gorice i Haloze / Koča na Klopnem vrhu / Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)

Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)

Print
Ishodište: Dom na Osankarici (1193 m)
Širina/Dužina: 46,449°N 15,4196°E
Ime puta: preko Treh žebljev
Vrijeme hodanja: 2 h 30 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 67 m
Visinska razlika po putu: 520 m
Zemljovid: Pohorje 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Autor: gasilec
Pogleda: 20.362
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 38
Broj komentara: 16
Pristup do ishodišta:
S autoceste idemo do izlaza Slovenska Bistrica - jug i nastavljamo do centra Slovenske Bistrice, gdje na semaforu kod crkve skrećemo lijevo. Vozimo se ravno do kružnog toka kod tvornice Impol, na kružnom toku izlazimo na treći izlaz - tabla Veliko Tinje. Dalje pratimo putokaze za Veliko Tinje ili Tri kralja, u Tri kralja nastavljamo cestom do planinarskog doma na Osankarici.
Ili: S autoceste Maribor - Ljubljana idemo do izlaza Slovenske Konjice i pratimo cestu prema Oplotnici. U Oplotnici primjećujemo putokaze za Osankaricu, koji nas upućuju na uzlazni put. Na svim sljedećim raskrižjima pratimo cestu u pravcu Osankarice, parkiramo se na velikom parkingu kod Doma na Osankarici.
Opis puta:
Prije planinarskog doma s desne strane, gdje je i informativna tabla, idemo lagano uzbrdo kroz šumu. Zatim se staza počinje lagano spuštati do spomenika koji obilježava posljednju bitku Pohorske bojne ("20 min). Odmah nakon glavnog spomenika staza ide desno - putokaz za Pesek i Ribnišku koču - i za nekoliko minuta nas dovodi do kolovoza staze, na kojoj nas putokaz za Tri žeblji upućuje lijevo dolje do potoka ("10 min"). Prelazimo potok i krećemo u lagani uspon, staza zaobilazi vrh s desne strane, te opet slijedi spust do sljedećeg potoka ("25 min). Zaobilazimo Jodlov vrh sa zapadne strane i dolazimo do Tri žeblja, karakteristično područje pohorskih čistina na svijetloj ravnici ("20 min). S desne strane se uključuje na stazu od Šumika, a mi nastavljamo ravno do sljedećeg raskrižja ("15 min). Putokaz za Klopni vrh usmjerava nas desno dolje na stazu po mokrom terenu, a potom se nakratko ponovno uspinjemo na istočnu padinu Kurjeg hriba, a zatim se širokim proplankom spuštamo na šumsku cestu koja malo naprijed završava ("20 min"). Ukoliko imamo dovoljno vremena, razgledavamo Tiho jezero do kojeg markiranom stazom dolazimo za 5 minuta, na što nam ukazuje i putokaz, te se istim putem vraćamo nazad. Naš put presijeca šumsku cestu i skreće u šumu, gdje je u početku uz potok u blagom usponu, zatim slijedi lagani spust. S desne strane spaja se markirana staza od Areha i Šumika koja je dio varijante SPP broj 1, prelazimo još dva manja potoka i dolazimo na dobar kolovoz koji nas na ravnici dovodi do spomenika NOB-u s lijeve strane ( "25 min). Na ovom mjestu 1941.09.17. Pohorska postrojba prvi put u otvorenoj borbi pobjeđuje Nijemce, u borbi poginuo Franc Soklič–Brko. Dalje naš put vodi ravno i lagano nizbrdo te prolazi šumskim putem, a s desne strane počinje se otvarati pogled.S lijeve strane dolazimo do odvojka staze za Pesek, na raskrižju šumskih putova idemo ravno i dolazimo do cilja (" 15 min).
zemljovid puta - Koča na Klopnem vrhu
Ob poti: Tiho jezero (Falski ribnik) (1266m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Klopni vrh
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu1
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu2
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu3
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu4
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu5
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu6
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu7
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu8
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu9
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu10
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu11
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu12
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu13
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu14
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu15
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu16
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu17
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu18
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu19
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu20
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu21
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu22
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu23
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu24
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu25
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu26
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu27
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu28
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu29
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu30
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu31
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu32
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu33
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu34
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu35
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu36
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu37
Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu38
Rasprava o izletu Dom na Osankarici - Koča na Klopnem vrhu (preko Treh žebljev)
sivan30. 09. 2008 00:00:00
Izlet toplo priporočam , pot prehodil nedavno tega.
andr33j3. 05. 2009 00:00:00
neprijazna oskrbnika kočejezen,kot,da noče nič zaslužit(I feel sLOVEnia).
igor2233. 05. 2009 00:00:00
Ja, na Osankarici so bili že pred leti neprijazni in ko sem želel nekaj naročit, so vsi tamkajšnji oskrbniki (ali je bila družina, ali prijatelji), so me z jezo pogledali, češ kaj jih pa motim pri njihovi nadaljevanki (takrat so bile še tiste španske limonade).

spil sem čaj in se hitro pobral iz te kajute in tam ne bom nikoli nič več kupil, si privoščil; bom že gledal tako, da bom prišel do naseldnje koče (recimo Klopni vrh)
mosovnik4. 05. 2009 00:00:00
Igor 223 je rekel:bom že gledal tako, da bom prišel do naseldnje koče (recimo Klopni vrh). Boš moral imeti srečo, da bo koča odprta. Tokrat si jo imel, drugič, predvsem med tednom, je ne boš imel več.
geppo4. 05. 2009 00:00:00
Bil avgusta 2008 - bilo vse o.k. Prespali v koči, sprejem zelo prijazen, večerja, zajtrk tudi.
Zjutraj zgodaj vstali - vsakemu je posebej napravljal zajtrk, kakor smo prihajali iz sobe. Bil je kar sam, drugega nisem nobenga videl. Skratka, nimam nobene pripombe. Bilo nas je 6 moških in smo plačali za večerjo, pijačo, zajtrk in prenočišče 25evr na osebo. Bili smo zadovoljni.. Tako, da sem malo presenečen nad opisom - zdi se mi pa, da je omenil, da sta z ženo na novo prevzela ( 2008 ) to kočo.
Lp
jozo4. 05. 2009 00:00:00
Tudi sam sem dom obiskal v februarju 2009, in nimam pripomb.Sem se pogovarjal z gospodom, kateri je skupaj z ženo prevzel dom v letu 08, in je sam potarnal, da je treba še veliko postoriti.Mi pa je v spominu ostal njihov prijazen beli kuža (japonski špic, če se ne motim), kateri se je smukal okoli mene. nasmeh
Fazo5. 06. 2009 00:00:00
Na osankarici smo bili ta teden z družbo. Mešani občutki, fajni zaradi družbe, bolj slabi zaradi grenkerga občutka, da nas je lastnik malo nat****jezen

Lp, Fazo
fliper26. 04. 2010 00:00:00
V nedeljo 25.4.10 sma se z punco odpravla na to turo! Zelo lepa tura, ampak nama je sneg onemogočil dostop do cilja! Pot od Treh žebljov je bila zasnežena! Sneg je bil južen, zato je bila hoja zelo težavna! Na razcepu za Tiho jezero pa sma se odločila, da se vrnema na izhodišče na Osankarco! Žal cilja nisma dosegla, zato sma se odločila, da turo prehodima čez kakšen mesec!

Glede oskrbnika na Osankarci, pa se mi zdi zelo prijazen in tudi pohorski pisker pripravi dober!

pl ales
bostjan8527. 03. 2012 00:00:00
Zanima me,če je kdo nedavno prehodil tole pot,a je še kaj snega?
simonmanutd10. 02. 2014 00:00:00
Zanima me a je koča jutri odprta?
pjoter11. 02. 2014 00:00:00
koča je koliko vem odprta vsak dan
nasmeh
pjoter11. 02. 2014 00:00:00
je pa prijaznost na obeh kočah takšna kot so opisali predhodniki katastrofa se vprašaš če si sploh zaželjen pa kaj hočemo sma se z prijateljem ustavila z kolesom in so nama za dve pivi zaračunali 7,5 eura katastrofamrk pogled
lajcicar25. 06. 2015 00:00:00
Na sam praznik smo se odpravili v osrčje prelepega Pohorja.Lepo nam je šlo vse do doma na Osankarici,tam pa huda kriza,kjer je danes gospodinja imela en čuden dan!!Nikakor nismo mogli naročiti,pa nas je bilo dopoldan peščica pohodnikov!Smo dvignili sidro,kaj čemo in bili lepo postreženi pri Treh kraljih v penzijonu Jakec.
Spoštovani Danilo,čimprej zamenjaj osebje tam gor,kajti slabo se čuje že do Celja in po Bistrici se že govori!Škoda bi blo,kajti lepo je tam gor!
seflja25. 06. 2015 00:00:00
Ne vem enostavno kaj bi odgovoril na vaše pripombe, glede vašega pisanja na hribih.Hodim od malih nog po hribh pa takega poniževanja nisem doživel. Ljubitelji planin in pohodniki vejo za naju ter so prepoznali kvaliteto, čistočo katero nudiva vsem obiskovalcem, kateri pridejo na Osankarico.
Toliko iz Osankarice čez Bistrico pa do Celja in še naprej proti morju.


osankarica13. 02. 2016 00:00:00
POČITNIŠKI DOM NA OSANKARICI


Dom leži na višini 1193m,premoremo 30 ležišč ,v dvo in več posteljnih sobah(možnost postavirev dodatnih ležišč),kopalnica in WC so skupni na hodniku.V kleti se nahaja večnamenski prostor v katerem se nahajata namizni nogomet in namizni tenis.
Kuhinja je osredotočena predvsem na jedi na žlico, tradicionalne pohorske jedi, seveda pa si lahko naročite tudi kakšen zrezek in pomfri, pa tudi sladic ne manjka.
Lokacija je zelo priljubljena med kolesarj,pohodniki,smučarji pa tudi med ljudmi, kateri iščejo naravno lepoto in mir.
V bližini se nahajajo priljubljene izletniške točke, ki vedno znova jemljejo dih, s svojo naravno lepoto in mirom ki ga oddajajo.Tu so: Črno jezero /naravni spomenik/ do katerega pridete, od našega doma preko lepo urejene poti skozi gozd. Po markiranih poteh lahko nadaljujemo tudi proti Sv. Trem Kraljem ali proti pragozdu in slapovom Šumik. Ob potoku Lobnica se namreč razprostira 19 hektarjev neoskrunjenega pohorskega pragozda (strmo desno pobočje nad Lobnico) .
15,5km oddaljeno od doma na Osankarici pa najdete tudi čudovita Lovrenška jezera, gre za obisk visokega barja, na katerem je več majhnih jezerc (barjanskih oken), ki so barju prinesla ime “Lovrenška jezera”, ki se se razteza na površini 22 ha. Lepo urejena pot po lesenih brveh nas privede v osrčje barja, za pogled ‘od zgoraj’ pa poskrbi lesen razgledni stolp. Barje predstavlja življenjski prostor redkih rastlinskih in živalskih vrst.
V neposrednji bližini doma se nahaja tudi spomenik padlim borcem pohorskega bataljona in temu namenjen majhen muzej.
In še veliko več.
Kolesarskih poti tudi ne zmanjka, prav tako obstaja možnost za tek na smučeh. Za ljubitelje smučanja pa se nahajata le nekaj km vstran smučišče pri "Jakcu" na Treh kraljih ali na "Jurgovem".Oba smučišča sta dobro dostopna z avtom, ceste pa so vedno splužene.

Srčno vabljeni
osankarica13. 02. 2016 00:00:00
Kontaktni podatki doma na Osankarici:
telefon: 059947341
email: ester.osankarica@gmail.com

Možna so tudi nedeljska kosila po predhodnem naročilu.

Lep pozdrav!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići