Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Kamniški Dedec / Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec

Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec

Print
Ishodište: Dom v Kamniški Bistrici (601 m)
Širina/Dužina: 46,3271°N 14,5893°E
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Zahtijevnost: djelomično zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 982 m
Visinska razlika po putu: 1000 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: matic4
Pogleda: 18.331
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 21
Broj komentara: 23
Pristup do ishodišta:
Vozimo se do Kamnika i nastavljamo cestom prema dolini Kamniške Bistrice, gdje se parkiramo na velikom parkiralištu u blizini planinarskog doma Dom v Kamniški Bistrici.
Opis puta:
Od parkirališta ispred planinarskog doma u Kamniški Bistrici nastavljamo najprije još uvijek asfaltiranom cestom koja nas nakon kraćeg uspona brzo dovodi u šumu. Nakon nekoliko minuta hoda putokaz za prevoj Kamniško sedlo usmjerava nas desno na strmu pješačku stazu koja nas malo više dovodi do zanimljivog prolaza ispod prevjesnih litica. Još strma staza potom nas dovodi do donje stanice teretne žičare, gdje stupamo na cestu. Nastavljamo lijevo pa već nakon nekoliko koraka oštro desno. Relativno strma šumska staza više nas dovodi do kolovoza kojeg pratimo nekoliko desetak metara udesno, a potom nas bljeskalice upućuju ulijevo, gdje nakon oštrijeg početnog uspona strmina opada. Dalje u blagom dijagonalnom usponu prelazimo relativno strme padine, nakon čega se s lijeve strane spaja staza s višeg polazišta (Jermanca).
Dalje trebamo paziti, jer nas staza na koju ćemo uskoro dovesti dovodi do mjesta V Klinu, gdje napuštamo markiranu stazu koja vodi prema sedlu Kamniško sedlo (do ovdje cca 1,5h). Tu nastavljamo desno (ravno Kamniško sedlo 2 sata - putokaz) nemarkiranom stazom koja vodi u Repov kot. Navedenu stazu pratimo svega 100-tinjak metara.
Kada se staza približi koritu potoka (Sedelšček) treba obratiti pažnju na pješčani odron sa suprotne strane. Tu prelazimo korito rijeke i s desne strane nailazimo na utaban put koji se počinje u cik-cak uzdizati po strmom šumskom terenu. Slijedimo lovačku stazu oko 20 min. Kada dođemo do raskrižja, skrećemo desno i nakon nekoliko metara smo kod lovačke kuće.
Iza lovačke kućice skrećemo lijevo pa ravno gore. Staza strmo vijuga u cik-cak kroz šumu, sve dok se ne zaravna. Nalazimo se na grebenu Črnog vrha. Grebenski put nas dovodi ispod stjenovitog zida Kamniškog Dedca. Staza vijuga među stijenama i za nekoliko minuta smo na vrhu.
Vrh koji ima upisnu kutiju vrlo je panoramski na sve strane: od Planjave, Brane, Krvavca, Vel. Planina, Zeleniške špice, itd.
zemljovid puta - Kamniški Dedec
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec1
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec2
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec3
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec4
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec5
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec6
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec7
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec8
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec9
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec10
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec11
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec12
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec13
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec14
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec15
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec16
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec17
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec18
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec19
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec20
Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec21
Rasprava o izletu Dom v Kamniški Bistrici - Kamniški Dedec
EUGEN10. 09. 2009 00:00:00
Pohod,ki ga toplo priporočam bil že 4x,pa za vsako nekaj novega.
Saten22. 10. 2009 00:00:00
Ker je bila vremenska napoved prejkone slaba, sem se odločil za nekaj nižjega in hitrega. Po lovski poti sem šel na Kamniškega dedca. Vzpon je potekal brez posebnosti. Tudi deževalo še ni. Vrh pa je bil seveda brez razgledov. Ti bodo počakali na prihodnjič. Pri povratku pa sem šel preveč v desno, gledano v smeri spusta. Zato sem zgrešil stezo in hrumenje hudournika v dolini mi je povedalo, da bom moral bolj levo. Brez težav sem potem prišel tik nad lovsko kočo. Glavno težavo pa je predstavljal hudournik, ki je v slabih dveh urah močno narasel. Pri vzponu sem ga brez težav prečkal po kamnih. Sedaj pa tistih kamnov ni bilo več. Vse je bilo zalito. Na koncu mi ni ostalo drugega, da sem poiskal mesto, kjer se je malo razširil, da ni bil tako deroč, in sem ga prebredel. V čevljih je bilo vode, da je bilo veselje. Dobro, da do avtomobila ni bilo več daleč. Vsekakor pot, ki jo bom ponovil, ker veliko obljublja.
tol26. 01. 2010 00:00:00
Je bil kdo zadnje čase kaj na tem vrhu? Kakšne so razmere od Klina pa do vrha?
spotonbody3. 04. 2010 00:00:00
Danes sem se prvič povzpela na vrh, ki je terjal od mene precej utrujenosti, predvsem zaradi snega,ki ga je bilo od lovske koče naprej zmeraj več in je bil že precej mehak tako da se je ponekod vdiral visoko čez kolena.Vsekakor bom izlet ponovila v kopnih poletnih razmerah, saj tako kot pravi Saten, gora res veliko obljublja. Predvsem vam zaradi svoje nepretirane obljudenosti omogoča umik pred drugimi pohodniki in izlet v prijetni 'tišini' narave. Kot nikakršen poznavalec poti na to goro (do danes)bi rada omenila še to, da sem po opisu iz te internetne strani zgrešila že odcep ,ki prečka hudournik(prečkala sem ga vsaj pol ure prezgodaj)tako da sem gazila v strm gozdni breg brez kakršnekoli steze in verjetno predvsem po srečni intuiciji prišla točno do lovske koče. Tako da naj še enkrat poudarim, ko se po cca pol ure od tovorne žičnice prvič pride po širšega kolovoza in razcepa se mora tu še vedno slediti vsaj pol ure po poti v breg proti Kamniškemu sedlu, šele nato se prečka hudournik, ki ga imamo te pol ure na sviji desni strani. Na omenjenem razcepu nikakor ne gremo še desno, aj so tam tudi podori in nas to lahko zavede. saj mene je, glede na to da ni markacij. Od lovske koče naprej zaradi snega in nobenih!! vednih markacij ravno tako ne bi vedela kam, če ne bi imela zopet sreče, da sem lahko sledila stopinjam dveh in edinih oseb, ki sem ju tudi srečala tik pod vrhom. Tako da, hvala neznancema! mežikanje Vrh pa resnično ponuja prelepe razglede na vse strani! Priporočam, vendar vseeno odsvetujem neizkušenim v zimskih razmerah! Poleti pa le vsi gor na ta lep razgledni vrh! mežikanje LP
tol3. 04. 2010 00:00:00
Pot je lovska in ni označena! Kar tudi piše v opisu. Mogoče bi bilo bolje, če bi se samo napisalo, da se gre po poti na Kamniško sedlo do Klina, kjer se pot razcepi na Kam. sedlo in na pot v Repov kot, kateri sledimo okoli 200 metrov nato prečkamo potok..

Mogoče je res malo slabo napisano, ampak do Klina slediš poti na Kamniško sedlo. Predvidevam, da si zgrešila odcep na tem mestu> http://www.hribi.net/slika.asp?pot=46841 ?

Sicer pa je fajn nepoznane in neoznačene poti prej pregledati na zemljevidu.
spotonbody4. 04. 2010 00:00:00
Res je, točno tukaj sem šla prekmalu desno. Včeraj ko sem se vrnila sem prebirala še tekst pod fotografijami, ki ponujajo še malo boljši občutek orientacije nasmeh Tam, ko sem jaz prečkala potok, je bil ravno tako usad in po prečkanju je še vedno vodila kak km steza v okljukih skozi gozd, tako da sem bila resnično že prepričana, da grem prav. Ko je poti zmanjkalo, sem se odločala ali nazaj ali naravnost gor v strm hrib. Obveljala je slednja in zasopihana sem prišla točno do klopc pred lovsko kočo. Zdaj ko gledam slike v poletnih razmerah izglada resnično ponovno mamljivo se še enkrat povzpeti na ta vrh. nasmeh Vpisna knjiga je bila pa na žalost popolnoma premočena, zima ji nikakor ni prizanesla. nasmeh
grega_p16. 06. 2010 00:00:00
No, če boste v dvomih glede odcepa, je na hlodu na tleh, ki leži nekje 5m od odcepa na desni strani (slika http://www.hribi.net/slika.asp?pot=46843 - hlod pri koncu puščice), napisano "Pot ne vodi na K.sedlo". To je vaša pot.

Danes sem prišel samo do potoka, ker je imel dež mlade:-)
Lp vsem!
tol16. 06. 2010 00:00:00
haha grega p, gospodična je tam hodila po zimi ko sneg prečudovito pokrije pokrajino in tudi tvoj omenjeni hlod. velik nasmeh
grega_p16. 06. 2010 00:00:00
Ta opomba je bila mišljena za vse, ne glede na letni čas, saj označeni hlod ni omenjen zgoraj v opisu.
grega_p24. 06. 2010 00:00:00
Danes sem ga pa le osvojil (moj prvi dedec v življenju:-) in to ob 7h zjutraj sem že stal na vrhu - res odlični razgledi ob zaspanem jutranjem soncu. Popolna tišina, le na Staničevem vrhu sta se prikazali dve podobi in nekaj glasov s smeri Kamniškega sedla je bilo.
Vpisna skrinjica je še zmeraj popolnoma premočena in potrebna zamenjave.

Zgoraj nad lovsko kočo pa le popazite na pot, ki se deloma rahlo izgublja med lesenimi gozdnimi ostanki in drobirjem.

Gre gor
spotonbody24. 06. 2010 00:00:00
haha, ja zdaj pa že predobro poznam tisti konec in njegove odcepe, ne morem več falit ne glede na letni čas...pa tud k falim sm trmasta, pa vseen prlezem velik nasmeh velik nasmeh mam dans dopust in sem zjutraj ravno razmišljala, če bi spet skočila na tega čudovitega ded'ca, pa je obveljala ta, da grem jutri za vikend raje v trento in njene okoliške hribčke. super grega, da si se odločil tud za kakega dedeca (ne samo za babe)velik nasmeh, dan je bil naravnost čudovit! ti pa priporočam tudi Veliko babo v Julijcih, sem bila prejšnji teden, naravnost fantastičen pogled na Krnsko jezero! nasmeh
maucec4022. 08. 2010 00:00:00
Kamniški dedec danes ni bil okupiran s pohodniki tako kot večina slovenskih vrhov, zato je bil še kako primeren za današnjo turo. Dopoldne je bil razgled čudovit, pri lovski koči pa ravno pravi kotiček, kjer si je človek lahko privoščil mirno, nedeljsko urico počitka.
Žan5. 10. 2010 00:00:00
Vrh premore novo skrinjico in novo vpisno knjigo.
nevi11. 04. 2011 00:00:00
Včeraj smo bili na vrhu. Pot je lahka in povsod jasno vidna. Tudi obiskovalcev je bilo precej. Tik pod vrhom smo našli moško uro, ki sicer ne dela več, smo jo pa vseeno pobrali in, če pa jo lastnik želi nazaj, naj se oglasi.
scorpio26. 06. 2011 00:00:00
Danes je bilo dokaj oblačno, zato pa se je hodilo odlično in nam kljub grizenju kolen ni bilo prevroče. Pogledi pa čudoviti. Kamniško sedlo bi lahko prijel z roko!
gumpy26. 12. 2011 00:00:00
Danes bil z boljšo polovico prvič na vrhu. Pot je bila deloma zasnežena, tako da sem na posameznih mestih moral malo poiskati ''najboljšo varianto''. Drugače pa je dokaj naporen vzpon na vrhu poplačan z čudivitimi razgledu-kot da bi bil v amfiteatru gora! nasmeh
mukica22. 01. 2014 00:00:00
Danes čudovit dan tam gor,lepi razgledi na vse strani, pobeljeni vrhovi Kamniško SAvinjskih alp kar vabijo.Pot je bila mokra tako da je bilo posebno pri spustu potrebna previdnost ,snega na poti do vrha ni (le na dveh mestih ).Se je pa slišalo bobnenje plazov z Brane in Planjave.Preživela lep sončen in dopoldan na razglednikunasmeh
anton23. 01. 2014 00:00:00
Martina bo treba še enkrat gor v lepem vremenu, sem bil v megli in prikrajšan za te lepote kot si jih doživela ti........velik nasmeh
dprapr23. 01. 2014 00:00:00
@mukica, kaj pa kakšna slika, da še ostali vidimo malo snega?
Aja, saj bo jutri povsod!nasmeh
mukica23. 01. 2014 00:00:00
Sem pod razmere,včeraj malce pomešala in tukaj ne morem naložiti slikmežikanje SNEG,a bo jutrizmeden
pohodnik389. 04. 2014 00:00:00
V ponedeljek 7.4. sem prehodil omenjeno pot ki me je zelo navdušila,razgledi z vrha pa so res enkratni.

OPIS IN SLIKE

VIDEO

Lp! Tonenasmeh
Jany14. 08. 2017 00:00:00
Zdaj pa res nič več ne razumem? Kakšna je torej razlika med potjo na dedca in "lovsko potjo" na dedca. Opisani sta dve poti.
Danes sem bil gor, pa po pravici povem, da ne vem po kateri poti sem šel. Menda kar po obeh. Za lovsko kočo sem se usmeril strmo navzgor. Rad bi preizkusil obe poti.
matic426. 05. 2019 00:00:00
Jany oba opisa se nanašata na isto pot. Moj opis je bil najprej gor, zakaj se je delal še en opis ne vem.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići