Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj
Planinski venci / Nizke Ture / Hochgolling / Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)

Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)

Print
Ishodište: Göriach (1443 m)
Širina/Dužina: 47,2408°N 13,7453°E
Ime puta: Normalanstieg
Vrijeme hodanja: 4 h
Zahtijevnost: zahtjevan označeni put
Visinska razlika: 1420 m
Visinska razlika po putu: 1430 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 8.243
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 31
Broj komentara: 3
Pristup do ishodišta:
S autoceste Beljak/Villach - Salzburg idemo do izlaza St. Michael (izlaz se nalazi između oba veća tunela). Pratimo cestu prema naseljima St. Martin, Mariapharr i Göriach. Zatim slijedimo uzlaznu cestu kroz spomenuto selo do parkirališta koje se nalazi nekoliko kilometara iznad sela Göriach, gdje parkiramo na velikom parkiralištu.
Opis puta:
Sa parkirališta nastavljamo cestom koja nas za 5 minuta hoda, dovodi do veće livade usred koje uočavamo veći broj drvenih vikendica. Jedna od vikendica je i planinarski dom koji se nalazi s desne strane staze.
Staza naprijed se postepeno počinje uspinjati i preko dva uzastopna mostića dovodi nas do mjesta odakle se otvara lijep pogled na vodopad. Nakon vodopada lošiji put se penje u visinu i nakon pola sata hoda od polazišta dovodi nas do zaseoka privatnih vikendica. Staza koja još vodi cestom, uz brojne potoke dovodi nas do križanja, gdje idemo desno prateći putokaz Hochgolling. Staza koja vodi dalje po cesti vodi prema planinarskoj kući Landawirsee Hütte. Staza od križanja zatim prelazi potok i počinje se sve strmije uspinjati. Kada se ponovno približimo potoku, strmina se smanjuje i ispred nas se već vidi usjek Gollingscharte. Put prema usjeku vodi po kamenitom terenu u rano ljeto na ovom dijelu staze ćemo se uspinjati preko relativno velikih snježnih polja. Na usjeku (2326m) zatim idemo desno u smjeru Hochgollinga, a staza ravno vodi prema planinarskoj kući Golling Hütte. Put zatim u blagom usponu prelazi sjeverozapadne padine iznad usjeka i dovodi nas na jugozapadne padine planine. Nakon toga staza skreće blago ulijevo te nas nakon strmih uspona dovodi do raskrižja. Desno biramo lakši put (Normalanstieg, Historischer Weg), lijevi put (uspon do II. stupnja) vodi sjeverozapadnim grebenom također na vrh Hochgolling. Staza dalje prelazi prilično strme padine prema jugoistoku i nekoliko puta se strmo uspinje (uspon do I. stupnja). U rano ljeto na stazi ćemo prijeći i neko kraće strmo snježno polje. Pred kraj staza ponovno skreće malo ulijevo i potom slijedi nešto strmiji uspon prema panoramskom vrhu.
zemljovid puta - Hochgolling
Ob poti: Gollingscharte (2326m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Göriach - Hochgolling1
Göriach - Hochgolling2
Göriach - Hochgolling3
Göriach - Hochgolling4
Göriach - Hochgolling5
Göriach - Hochgolling6
Göriach - Hochgolling7
Göriach - Hochgolling8
Göriach - Hochgolling9
Göriach - Hochgolling10
Göriach - Hochgolling11
Göriach - Hochgolling12
Göriach - Hochgolling13
Göriach - Hochgolling14
Göriach - Hochgolling15
Göriach - Hochgolling16
Göriach - Hochgolling17
Göriach - Hochgolling18
Göriach - Hochgolling19
Göriach - Hochgolling20
Göriach - Hochgolling21
Göriach - Hochgolling22
Göriach - Hochgolling23
Göriach - Hochgolling24
Göriach - Hochgolling25
Göriach - Hochgolling26
Göriach - Hochgolling27
Göriach - Hochgolling28
Göriach - Hochgolling29
Göriach - Hochgolling30
Göriach - Hochgolling31
Rasprava o izletu Göriach - Hochgolling (Normalanstieg)
Nickster22. 07. 2008 00:00:00
En metr nižji od triglavavelik nasmeh
VanSims9. 08. 2012 00:00:00
Če malo dopolnim pomanjkljiv opis dostopa:

Na izvozu St. Michael gremo iz AC in skozi St.Michael do križišča kjer gremo levo proti Mauterndorfu(desno Katschberg prelaz).

Ali pa če hočemo prišparati tunelnino za tunel Katschberg, že pri Rennwegu iz AC in čez prelaz Katschberg in ko pridemo iz prelaza gremo na istem križišču naravnost(levo St.Michael in AC).

V vsakem primeru se potem pripeljemo v Mauterndorf, kjer sledimo smerokazom za Tamsweg. Peljemo se proti Tamswegu in NE zavijemo v vas Mariapharr temveč malo po njej zagledamo smerokaz za Göriach, ki mu sledimo. Nato smerokazom sledimo vse do Göriacha(eventuelno se lahko peljemo tudi do Tamswega, kjer je trgovina, pumpa, če imamo še kaj za nakupiti, pojesti,... tudi iz Tamswega s sledenjem smerokazov pridemo v Göriach).

Ko smo enkrat v Göriachu se znajdemo na križišču. Gremo naravnost in pridemo do drugega križišča kjer zavijemo levo(tam že vidimo smerokaz za Landawiser hütte). Potem peljemo naravnost in kmalu se cesta spremeni v makadam, ki postaja vedno bolj zoprn in ga je vsega skupaj cca 6 km dokler ne pridemo do parkirišča iz prve slike.

Če ne bi poznal tistih krajev okoli St. Michaela, ker se peljem pogostokrat mimo tunelov, ko grem v tisto smer po turski AC in če ne bi v Göriachu spraševal se ne bi znajdel.
Robie9. 09. 2023 21:09:40
Lepa a zelo obljudena tura. Čelada več kot priporočljiva.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići