Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Jančah (792 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Veliki Javornik (Ženiklovec) / Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)

Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)

Print
Ishodište: Grahovše (800 m)
Širina/Dužina: 46,3664°N 14,3518°E
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 916 m
Visinska razlika po putu: 916 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 12.879
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 34
Broj komentara: 17
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Ljubelj (Tržič), a zatim nastavljamo vožnju prema Ljubelju. Neposredno prije benzinske postaje u Bistrici pri Tržiču napuštamo glavnu cestu i nastavljamo vožnju desno u smjeru Tržiča. Dalje se vozimo kroz Tržič u smjeru klanca Dolžanove soteske, a zatim na kraju grada nastavljamo desno u smjeru Loma pod Storžičem i Grahovša. Dolaskom u Grahovše vozimo cestom do obližnjeg kamenoloma, uz koji je označeno parkiralište.
Opis puta:
Sa parkinga nastavljamo cestom uz koju smo parkirali i već nakon nekoliko koraka dolazimo do dva raskrižja. Na prvom križanju nastavljamo ravno (desno preko mosta je selo) na drugom dolazimo do planinskih putokaza.
Ovdje idemo lijevo gornjom stazom s oznakama Javornik, Stegovnik i Bela peč. Cesta ovdje počinje umjerenim usponom i na dijelovima prelazi preko panoramskih livada. Cesta nas zatim dovodi do sljedećeg raskrižja gdje idemo ponovno lijevo (desno farma Rekar).
Put zatim prelazi preko privatnog zemljišta na kojem se nalazi kapija i ubrzo nakon toga dolazi do sljedećeg križanja. Tu nastavljamo desnom cestom u pravcu planine Javornik. Odavde dalje cesta neko vrijeme ide gotovo vodoravno, ali onda se opet počinje uspinjati i dovodi nas do manjeg zaseoka. Tu nastavljamo dalje cestom koja lagano skreće ulijevo. Ubrzo cesta skreće desno i dovodi nas do putokaza, gdje se lijevo odvaja staza za Belu peć.
Tu nastavljamo naprijed cestom i pratimo je do mjesta gdje se počinje spuštati. Nakon nekoliko metara spusta s desne strane primijetit ćemo vikendicu Pr Zdravc do koje imamo samo nekoliko stepenica.
Od vikendice nastavljamo dalje lošom cestom koja se malo spušta, a pratimo je svega nekoliko minuta do obližnjeg križanja, uz koje stoji spomen ploča.
Ovdje idemo desno na kolovoz koji se počinje uspinjati. Nakon nekoliko minuta hoda izlazimo iz šume i ubrzo dolazimo do planine na kojoj se nalazi nekoliko vikendica.
Dalje nastavljamo ravno prema gore najprije uz ogradu a potom utabanom stazom kroz livadu. Nakon nešto manje od 30 minuta hoda po umjereno strmoj padini stižemo na razgledni vrh.
Kamenolom - vikendica Pr Zdravc 2:00, vikendica Pr Zdravc - Planina Javornik 15 minuta, Planina Javornik - Veliki Javornik 30 minuta.
zemljovid puta - Veliki Javornik (Ženiklovec)
Ob poti: Koča na Javorniku (1448m), Planina Javornik (1550m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)1
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)2
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)3
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)4
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)5
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)6
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)7
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)8
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)9
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)10
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)11
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)12
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)13
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)14
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)15
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)16
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)17
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)18
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)19
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)20
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)21
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)22
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)23
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)24
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)25
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)26
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)27
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)28
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)29
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)30
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)31
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)32
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)33
Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)34
Rasprava o izletu Grahovše - Veliki Javornik (Ženiklovec)
Gost19. 01. 2007 00:00:00
Tale izlet sem naredila pred dvema letoma, razgled na vrhu je zelo lep. Sedaj pa imam eno vprašanje, ker mi opis poti ni čisto jasen: kot vidim na slikah, je cesta na enem delu zaprta z rampo, že prej pa je ob njej tabla "zasebna cesta" (?). Malo naprej v opisu berem, da se po tej isti cesti pride do manjšega zaselka. Je torej cesta privatna last vseh prebivalcev tistega zaselka, ali kako? Glede na zaselek predvidevam, da mora do njega nekje voditi verjetno tudi javna cesta? Mi lahko kdo, ki pozna razmere in je bil pred kratkim tam razloži, kako je s tem?
Gost19. 01. 2007 00:00:00
Kolikor je bilo razvidno se po tej cesti, da peljati a na lastno odgovornost. Rampa, ki je na sliki se jo, da odpreti in vožnja čez ni prepovedana je pa zaželjeno, da to območje zapustimo s čim manj hrupa. Le nekaj metrov za to rampo pa je občinski znak, ki označuje, da je cesta odprta a še vedno na lastno odgovornost. Torej po cesti se, da do koče na Javorniku.
Gost20. 01. 2007 00:00:00
Ja, to je videti na napisu, vendar pa prometni znak nad njim pomeni "prepovedano za ves promet" (vsaj pred nekaj desetletji, ko so me o tem učili v avtošoli, je bilo tako nasmeh). Na rampi pa vidim napis "dovoljeno za lastnike zemljišč in gospodarjenje z gozdovi". Ker nisem ne lastnik zemljišča, ne gozdar, pač pa samo malo bolj priletna obiskovalka hribov, ki si rada malo skrajša poti (zlasti po cestah), ker pač zelo dolge hoje ne zmorem več, še vedno pa zelo rada hodim v hribe, tile vrhovi tam okrog zame postajajo s tem "prepovedano območje", pa sem kar malo žalostna zaradi tega mrk pogled
Gost20. 01. 2007 00:00:00
Na zapornici je nabiralnik kjer zbirajo denar za vzdrževanje privatnih cest. Torej zakaj bi nekaj dal v nabiralnik, če ne bi smel. Sicer pa se, da do koče tudi po drugi cesti. Iz Tržiča se zapelješ proti domu pod Storžičem. Ko še na asfaltni cesti opaziš križišče v dolgem desnem ovinku zaviješ levo. Naprej glej zemljevid. Pred leti sem se vrnil po tej cesti pa sem normalno prišel. Je pa tudi znak prepovedano za ves promet z dopolnilno tablo uporaba na lastno odgovornost.
Gost20. 01. 2007 00:00:00
Mislim da bi glede zapornic ,nabiralnikov,vzdrževanje cest,takih in drugačnih znakov morali se dragi trčičani obrniti na drugi naslov.Ali boste spet našli novo kost in ves splet seznanjali kako sste z vsako stvarjo nezadovoljni.Pustite to stran planincem,
Gost21. 01. 2007 00:00:00
Ali ima ta rampa gradbeno dovoljenje ali je postavljena na črno? Kot večina drugih.
Gost21. 01. 2007 00:00:00
Da ne bo nesporazuma - jaz sem tista, ki sem vprašala, kako je s prevoznostjo te ceste, pa s tem nisem mislila prav nič slabega, želela sem samo dobiti informacijo in eventuelno idejo, kje drugje bi se še dalo pripeljati malo višje (in to idejo tudi dobila, zato je zame ta diskusija zaključena). In - NISEM TRŽIČANKA, ampak "čistokrvna" Ljubljančanka!nasmeh
Gost22. 01. 2007 00:00:00
Zakaj pa nisi šla do zaselka in dobila ifo iz prve roke.Se vidi da hočeš samo nekaj zrofkati.....Čistokrvna Ljubljančanka.V hribe se ne hodi z avtom.Peš kolikor pač človek zmore.
Gost24. 01. 2007 00:00:00
Kako lep bi bil svet, če bi bilo več strpnosti. Potem bi taka debata odpadla. Ljudje, pustimo tudi drugim živeti, tako kot mislijo, da je za njih najbolje. Kdor misli, da mora čim več pešačiti naj pešači, če je komu boj pri duši, da se pod goro pripelje, naj se pripelje. Za vse je dovolj prostora pod tem soncem. Kdo ve zakaj nekaterim prav pride, da se malo preševercajo z avtom.
Gost24. 01. 2007 00:00:00
Ko berem tole debato in zadnji stavek predhodnega zapisa, si ne morem kaj, da ne bi povedal svojega mnenja glede vožnje v hribe, ki je podkrepljeno z več osebnimi izkušnjami. Tako sem bil enkrat v Blejski koči na Lipanci, ko so vstopili 3 ljudje - starček, ki sta ga z vsake strani podpirala spremljevalca, da je lahko hodil od vrat do mize. Pripeljala sta ga do tja, ker si je želel še enkrat videti kraj, kamor je vse življenje hodil. Zdelo se mi je zelo lepo. Drug primer: Na povratku z nekega srednje visokega vrha sem prehitel starša z otrokom. Oče je kakšne 4 ali 5 let starega otroka nosil v posebnem nahrbtniku. Zakaj? Starša rada hodita v hribe, tudi otrok uživa, vendar je od rojstva telesno tako prizadet, da ne more hoditi (v dolini uporablja invalidski voziček). Zakaj ne bi problema rešili vsaj začasno (dokler je otrok dovolj lahek) tako, da se čim višje pripeljejo in potem uživajo v sredogorju? Najbrž je takih oziroma podobnih primerov še veliko. Cenim tudi trud vseh starejših ali na kakšen način telesno prizadetih, ki si prizadevajo ostati aktivni tudi tako, da po svojih zmožnostih prihajajo uživat malo višje, pa čeprav se zato pripeljejo po kakšni cesti na višjo izhodiščno točko. Saj navsezadnje tudi jaz ne parkiram v Mojstrani, kadar se odpravim na Triglav ...
Gost24. 01. 2007 00:00:00
Točno to je bilo v mojih mislih kot je opisal gost za menoj. In prav je tako, da uživajo v hribih tudi tisti, ki morajo vložiti veliko več truda (pa čeprav del poti naredijo z avtom) kot nekdo, ki je še mlad in prekipeva od energije in mu je z avtobusne ali pa železniške postaje mala malica priti na vrh. V mojih mladih letih, ko so avtomobili bili redkost, smo tudi mi "mleli" asfalt. In nikoli ne bo pazabljeno, ko smo iz Vrat prišli v Mojstrano na avtobus (za nami pa je bil tudi sestop s Kredarice), ta nas ni pobral in smo morali še do železniške na Jesenice v dežju - peš. Kljub mladosti, bi nam takrat pošteno pasalo, da bi se nas kdo usmilil in peljal. Tako vsak po svojih močeh bomo hodili v hribe in močno upam, da še v pozno starost (pa čeprav bo nas kakšen vnuk pripeljal do najbližjega izhodišča) Srečno in varno!
klavdipo15. 11. 2008 00:00:00
Je na vrhu tudi žig?
ben16. 11. 2008 00:00:00
Ko sem jaz gor, maja letos, je žig bil!
LP
andrej jerina16. 11. 2008 00:00:00
Klavdipo, žig na vrhu je v vpisni skrinjici, v kateri pa je bilo danes kar nekaj vode, razmočena knjiga in pa zelo poškodovan žig, tako, da si z njim ne moreš pomagati. LP Andrej
kontiki28. 05. 2017 00:00:00
Je žig še gor na vrhu?
serajko28. 05. 2017 00:00:00
kontiki
Poglej datum prejšnjega komentarja
aditaker20. 07. 2018 00:00:00
Mene tudi zanima če je žig na vrhu in če je še uporaben?

l.p. Rok
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići