Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Posavsko hribovje i Dolenjska / Kal / Hrastnik - Kal (čez Klobuk)

Hrastnik - Kal (čez Klobuk)

Print
Ishodište: Hrastnik (290 m)
Širina/Dužina: 46,1493°N 15,0852°E
Ime puta: čez Klobuk
Vrijeme hodanja: 2 h 25 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 695 m
Visinska razlika po putu: 800 m
Zemljovid:
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Pogleda: 16.874
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 27
Broj komentara: 4
Pristup do ishodišta:
Iz Trbovlja ili Laškog vozimo se do Hrastnika, a potom nastavljamo vožnju u smjeru »centra Hrastnika i naselja Čeče«. Pratimo ovu cestu do mjesta gdje uočavamo putokaz za skijalište Rajska dolina. Tu skrećemo desno i već nakon nekoliko metara parkiramo na jednom od brojnih parkirališta u Hrastniku.
Opis puta:
Na kraju parkirališta, na jednoj od zgrada uočit ćemo planinarske putokaze, koji nas upućuju lijevo na usponsku cestu u smjeru Kala i Mrzlice. Više markirana staza napušta cestu i nastavlja lijevo kroz šumu. Nakon nekoliko minuta dodatnog hoda dolazimo do dobro označenog križanja, gdje nastavljamo lijevo u smjeru »Kal, Mrzlica preko Klobuka« (ravno preko Blata).
Staza naprijed odmah se strmo uspinje po vrlo strmoj i mokroj za klizanje opasnoj strmini. Više se staza malo spušta, siječe šumsku cestu i zatim nas dovodi do mjesta gdje se lijevo odvaja staza na Jelencu. Nastavljamo ravno relativno strmom stazom koja nas više dovodi na šumoviti greben. Staza više skreće ulijevo, napušta greben i potpuno se spušta. Na kraju se staza vraća na greben i ponovno počinje strmiji uspon. Ovaj put, koji većim dijelom prolazi kroz šumu, slijedimo sve do vrha panoramskog Klobuka.
Od Klobuka nastavljamo markiranom stazom koja se počinje spuštati po isprva dosta strmoj padini. Staza se ubrzo ravna, skreće malo ulijevo, gdje prelazi preko obronaka Pleša (956m). Staza ubrzo prelazi na sjevernu stranu spomenutog vrha, gdje stupamo na dio skijaških staza skijaške staze Rajska dolina. Uz skijašku stazu spuštamo se na asfaltnu cestu, uz koju uočavamo planinarske putokaze.
Prelazimo cestu i nastavljamo uspon markiranom pješačkom stazom koja se uspinje po panoramskoj travnatoj padini. Više strmina opada i staza se spaja s cestom koju dalje pratimo sve do planinarskog doma na Kalu.
Od kolibe nastavljamo njenom lijevom stranom (smjer dolaska) stazom koja prelazi ogradu i ulazi u šumu. Nakon nekoliko minuta dodatnog hoda primjećujemo putokaze za vrh Kal koji nas usmjeravaju lijevo na malo strmiju stazu kojom se u par koraka uspinjemo do vrha.
zemljovid puta - Kal
Ob poti: Klobuk (890m), Planinski rudarski dom na Kalu (946m)
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Mrzlica
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, upisna knjiga
Slike:
Hrastnik - Kal1
Hrastnik - Kal2
Hrastnik - Kal3
Hrastnik - Kal4
Hrastnik - Kal5
Hrastnik - Kal6
Hrastnik - Kal7
Hrastnik - Kal8
Hrastnik - Kal9
Hrastnik - Kal10
Hrastnik - Kal11
Hrastnik - Kal12
Hrastnik - Kal13
Hrastnik - Kal14
Hrastnik - Kal15
Hrastnik - Kal16
Hrastnik - Kal17
Hrastnik - Kal18
Hrastnik - Kal19
Hrastnik - Kal20
Hrastnik - Kal21
Hrastnik - Kal22
Hrastnik - Kal23
Hrastnik - Kal24
Hrastnik - Kal25
Hrastnik - Kal26
Hrastnik - Kal27
Rasprava o izletu Hrastnik - Kal (čez Klobuk)
taubi668. 02. 2020 00:00:00
Danes smo bili tu. Pot je taka, da se šika. Res enkratno oskrbovana in vsakemu priporočam, da gre po njej. Uživali smo kot že dolgo ne. Kar se tiče markacij, se ne da nikakor izgubiti.nasmehnasmehnasmeh
Roberto-MMLM7. 01. 2024 12:54:17
Zdravo.

Tokrat sem se 6.1.2024 podal na pohod na Kal preko Klobuka. Najprej, pot je zelo lepa, bi pa poudaril da ko greš iz parkirišča za smer klobuk ni dovolj usmeritev, markacij. Še posebej če greš prvič kar malo tavaš med parkirišči in bloki/hišami. Tudi opis v začetni fazi ni kaj dosti uporaben. Potem sem se držal bolj leve smeri in šele res čez nekaj časa opazim usmeritev, tako da sem potem vedel, da sem na pravi poti.
Od tu naprej je šlo vse gladko in je super vse označeno, tukaj bi pohvalil. Sam začetek za Klobuk pa ne.

Pa še to na Kalu so velikokrat Hrvaški otroci, in kot planinec kjer se za povrhu nimaš kje posušiti pridrvi z računom in nas dobesedno odženejo? Češ treba razumeti da imajo otroke, 75 ljudi in .... Ok lahko bi si vzeli 3 min časa in me za tisto malo kolikor ostanemo tam poskrbeli in našli prostor, saj kot sem ob odhodu opazil spodaj vse prazno s klopjo in mizo. Ok nič od tega, kaj takega še nisem nikoli doživel nikjer niti na Kumu, pa je letos nazadnje bilo preko 1100 pohodnikov, za vse so poskrbeli in nobeden ni bil odgnan.
To je bil pa res slab priokus, ves premočen sem moral oditi. Šele ob odhodu so radiatorji začeli delovati, ko so otroci prihajali v prostore, jaz odhajal. Razumem da v idealnih pogojih gre vse ok, takole pa pogrom na celi črti. Niti trenutka si nobeden ne vzame da bi vsaj kakšen radiator našli da se posušim, tako da sem potem sam našel ob odhodu šele spodaj kjer so imeli tudi dosti placa, pa nič od njih. Katastrofa.
Sicer pa je lepo gor, v lepem vremenu ne rečem se imaš kje vsesti tudi zunaj. Vsakič ko pridem, sami Hrvati. Saj prav naj se imajo lepo, kaj pa naši Slovenski organizatorji in šole počnejo? Ne vem ...
To je to, sem moral opisati izkušnjo, kar pa še ne pomeni, da se ne splača obiskati...
lp
jboc19. 01. 2024 11:13:36
Zdravo.
V takšnem primeru kot je bil tvoj, svetujem da nadaljuješ pot kar mimo koče naprej na Mrzlico, kjer je slika povsem drugačna. Tam je planinski dom kot se šika, na Kalu se pa gredo bolj gostilno, žal. Opažam, da gre vse več pohodnikov kar mimo koče naprej in se sploh ne ustavljajo več na Kalu. Tudi sam sem med njimi 😁. Lep pozdrav.
jprim9. 01. 2024 18:24:58
Smo pač različni. Ko sem na tej poti nikoli ne grem mimo Kala, zadnja leta pa več ne do koče pod vrhom Mrzlice. V tej koči je pozimi tako zatohlo in takšna vlaga, da komaj dihaš. Prav nič ne zračijo.
Kar pa se doma na Kalu tiče, je pač tako, kot se zadnje čase dogaja v kar nekaj naših planinskih domovih. Se grejo gostiln in od tega živijo. Tudi sama sem doživela podobno izkušnjo, ko je bil cel dom rezarviran, pripravljeni pogrinjki, ni bilo proste mize.Zunaj mrzlo,...
Ampak, če se človek znajde, ima pač jezikjezik, se tudi najde rešitev.
Tudi ti - Roberto bi jim lahko kar direkt rekel za kak radiator, pa bi bilo.
LP!
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići