Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Kozjek / Jesenice (Straža) - Kozjek

Jesenice (Straža) - Kozjek

Print
Ishodište: Jesenice (Straža) (560 m)
Širina/Dužina: 46,429°N 14,0825°E
Vrijeme hodanja: 25 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 206 m
Visinska razlika po putu: 206 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 4.137
 2 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 16
Broj komentara: 4
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce, gdje vozimo desno prema Jesenicama. U naselju Slovenski Javornik na semaforiziranom raskrižju skrećemo lijevo prema centru mjesta. Na drugom semaforiziranom raskrižju (kod srednje škole) idemo desno, vraćamo se na Tomšičevu cestu, lijevo pored osnovne škole. Vozimo se još 2,5 km do kraja Tomšičeve ulice, odnosno do mjesta gdje se uz željezničku prugu nalazi zadnja autobusna stanica ispod brda. Ovdje je veliki parking, odnosno naša polazna točka.
Opis puta:
Sa parkirališta idemo asfaltiranom cestom uzbrdo, gdje ispod vrha s lijeve strane uočavamo pješačku stazu kojom idemo i tu skrećemo lijevo pored vrtova s lijeve strane. Odmah dolazimo u blizinu stambenih zgrada s lijeve strane, gdje prelazimo na kratki kolski put (desno vodi do obližnje vodospreme). Staza se sada malo uspinje prema dalekovodu do kojeg brzo stižemo. Tu skrećemo desno uzbrdo prema istoku po makadamskoj stazi. Ubrzo dolazimo do drugog dalekovoda, gdje staza skreće lijevo u manju šumu (ljeti nailazimo na žičanu ogradu), nakon koje stupamo na (lovački) pješački put istok-zapad. Skrećemo lijevo (zapadno) kroz pašnjak prema čijem kraju s lijeve strane uočavamo malu klupu, a ovdje na raskrižju nastavljamo desno strmije uzbrdo. Ubrzo strmina opada i staza skreće lijevo prema izloženoj stjenovitoj "babi", gdje možemo uživati u pogledu.
Nastavljamo u bjelogoričnoj šumi (smjer zapad), gdje se staza koja presijeca južnu padinu Kozjeka najprije malo spušta, a zatim nas dovodi na šumovitu ravnicu. Tu skrećemo oštro desno, na greben, gdje vrlo brzo također nailazimo na pješačku stazu. Tu se u smjeru istoka za nekoliko minuta uspinjemo također na gornju točku obraslog grebena, odakle nam se otvara pogled na slovenski Javornik, Lipce, Blejsku Dobravu, Mežaklu, Jelovicu s Ratitovcem i Ljubljansku kotlinu.
zemljovid puta - Kozjek
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Jelenkamen
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti
Slike:
Jesenice (Straža) - Kozjek1
Jesenice (Straža) - Kozjek2
Jesenice (Straža) - Kozjek3
Jesenice (Straža) - Kozjek4
Jesenice (Straža) - Kozjek5
Jesenice (Straža) - Kozjek6
Jesenice (Straža) - Kozjek7
Jesenice (Straža) - Kozjek8
Jesenice (Straža) - Kozjek9
Jesenice (Straža) - Kozjek10
Jesenice (Straža) - Kozjek11
Jesenice (Straža) - Kozjek12
Jesenice (Straža) - Kozjek13
Jesenice (Straža) - Kozjek14
Jesenice (Straža) - Kozjek15
Jesenice (Straža) - Kozjek16
Rasprava o izletu Jesenice (Straža) - Kozjek
heinz16. 06. 2014 00:00:00
Klopce na sl. 6 ni več, pot je v sp. delu precej zaraščena.
heinz22. 02. 2023 15:00:35
Priporočam ogled zemljevida, ki se nahaja na Španovem vrhu, kot dokaz da domačini vrh od nekdaj imenujejo KozjEk in ne napačno -KozjAk.
(fotografije žal ne morem prilepiti)
Lep dan, srečno in veselo na vseh poteh želim!
H.Blagne
gamsek122. 02. 2023 16:40:37
Morda bi bilo priporočeno tudi, da se lokalci malo uskladite s TIC-om in ostalimi društvi, da ne bo takšne zmešnjave, ko pa na marsikateri (večini?) kart piše KozjAk, prav tako pa tudi v "novopečeni" knjižici jeseniške planinske poti in še celo na žigu samem. mežikanje
heinz22. 02. 2023 23:29:05
Tisti, ki jih omenjaš so bili zavedeni od mojega prvotnega imena, ki sem ga objavil tukaj(Kozjak). Kasneje ko sem ugotovil, da sem ga polomil, sem administratorja naprosil, da je ime popravil, vendar je bilo že prepozno.. Pred mojo objavo poti in vrha kot cilja, nikjer na spletu nisi našel nikakršne omembe tega hriba, ki se nahaja nad Sl.Javornikom. Potem, ko sem objavil Kozjak, so nevedneži kot sem bil sam, začeli na raznih spletnih mestih (blogih, družabnih omrežjih, ipd) objavljati zgodbe o izletih na "Kozjak". Kot rečeno, ko je prišlo do popravka, je bilo prepozno. Za pravo ime kadar koli lahko vprašate Javorničane, ogledate pa si lahko tudi tisti velik zemljevid, ki se nahaja na Španovem vrhu. Vse dobro!
(podobno se je zgodilo z imenom Mali Jelenkamen, ki ima danes vpisno knjigo s tem imenom na povsem napačnem mestu. Objavil sem zgolj mnenje enega samega domačina, ki seveda še ni bilo dokončno, vendar očitno preveč za nekatere, ki so stvar vzeli "zdravo za gotovo")
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići