Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že šli po Kremžarjevi poti na Grintovec?
Glasaj

Kamenščina - Velika Milanja

Print
Ishodište: Kamenščina (900 m)
Širina/Dužina: 45,5912°N 14,2903°E
Vrijeme hodanja: 40 min
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 199 m
Visinska razlika po putu: 199 m
Zemljovid: Snežnik 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 8.516
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 16
Broj komentara: 1
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Kopar idemo do izlaza Postojna i pratimo cestu naprijed u smjeru Pivke, Reke i Ilirske Bistrice. U naselju Pivka napuštamo glavnu cestu koja vodi prema Ilirskoj Bistrici i nastavljamo vožnju prema selu Knežak. Tek malo nakon Knežaka, dolazimo u selo Šembije, gdje trebamo obratiti pažnju na prvo skretanje lijevo. Dakle, s glavne ceste skrećemo oštro lijevo i nastavljamo vožnju makadamom koji se isprva lagano, a zatim nešto strmije uspinje preko kraških polja. Cesta se zatim ravna i dovodi nas na manju zaravan ispod Volovje reber. Ako imamo svrhu napraviti kružnu turu po grebenu Volovje reber, onda možemo parkirati već ovdje, ako ne onda vozimo dalje, mjestimično malo lošijim makadamom koji nas više dovodi do oštrog lijevog zavoja, u od koje se sredinom desno odvaja neravan put. Nastavljamo lijevom "glavnom" cestom koja nas više dovodi do sljedećeg raskrižja uz koje parkiramo.
Opis puta:
Od raskrižja idemo oštro lijevo, na manje grubu šumsku cestu koja se počinje koso uspinjati preko sve više panoramskih travnatih padina. Lošija cesta ubrzo skreće udesno i gotovo se u cijelosti zaravna. Nešto dalje primjećujemo lošiji kolovoz koji se sa ceste odvaja desno. Idemo spomenutim kolovozom koji je u početku malo slabo vidljiv. Spomenuti se kolovoz u početku slabo uspinje, slijedi kraći spust, a zatim se počinje koso uspinjati prema prevoju između Velike Milanje s lijeve i Lunjevice s desne strane.
Kada dođemo do spomenutog malog prijevoja, ujedno ćemo zakoračiti i na križanje kolovoza.
Nastavljamo oštro lijevo, po izraženijem kolovozu koji nas ubrzo dovodi do mjesta gdje se desno odvaja staza na neku vrstu sporednog vrha Velike Milanje na kojem se nalazi prirodni prozor (na prozor je samo 3 minute hoda), a mi nastavljamo ravno sve panoramskijom stazom kojom se za nekoliko minuta dodatnog hoda uspinjemo na vrh.
zemljovid puta - Velika Milanja
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama
Slike:
Kamenščina - Velika Milanja1
Kamenščina - Velika Milanja2
Kamenščina - Velika Milanja3
Kamenščina - Velika Milanja4
Kamenščina - Velika Milanja5
Kamenščina - Velika Milanja6
Kamenščina - Velika Milanja7
Kamenščina - Velika Milanja8
Kamenščina - Velika Milanja9
Kamenščina - Velika Milanja10
Kamenščina - Velika Milanja11
Kamenščina - Velika Milanja12
Kamenščina - Velika Milanja13
Kamenščina - Velika Milanja14
Kamenščina - Velika Milanja15
Kamenščina - Velika Milanja16
Rasprava o izletu Kamenščina - Velika Milanja
bizgo9327. 04. 2021 11:10:29
Na najvišji vrh Volovje rebri poleg poti iz Kamenščine, ki je zanimiva vendar precej kratka vodijo še 3 poti.
Ena je sicer še krajša in se začne v Mrzlem dolu (izhodišče je dober km oddaljeno od 'kaktusa' ob cesti Il. Bistrica-Sviščaki, pri t.i. Trnovski bajti). Od tam imate slab km sprehoda po makadamski cesti, zavijete levo proti zgoraj omenjenemu Milanskemu kamnu (zgoraj na sliki št. 11), od tega pa imate le še slabih 15 minut do vrha Velika Milanja, ki ima poleg vpisne skrinjice tudi malce razpacan žig. Po tej stezi premagate le dobrih 100 viš. metrov in jo v najslabšem primeru premagate v pol ure.
Druga pot je že bolj pohodniška. In sicer se začne v vasi Koritnice (630 m) na severni gozdnati strani Volovje rebri. Ne sledite markacijam, saj te ne vodijo proti Veliki Milanji temveč se na prvem križišču usmerite desno ter ko se pot začne strmeje vzpenjati levo proti V. Milanji (desna pot bi vas vodila na Milanko). Iz gozda morate priti 100 m pred anteno, od tam se odpravite po poti pod vrhom Bele ovce ter tam najdite kozjo potko, ki se bo še kakšnih 300 m zelo strmo vzpenjala na vrh Velike Milanje. Pot sem v kar dobrem ritmu opravil v dobri uri, tako da bi rekel ura in pol normalne hoje od Koritnic do vrha.
Tretja pot je najdaljša, najbolj razgledna in meni osebno nabolj zanimiva, saj poteka po celotnem slemenu Volovje rebri. Začne se v vasi Šembije (592 m). Makadamski poti, ki poteka desno od presihajočega Šembijskega jezera sledite kakšne 3 kilometre ter se nato na prvem večjem križišču priključite levi vlaki, ji sledite še slab kilometer ter nato zavijte na kozjo stezico desno, ki vas bo pripeljala na Milanko (948 m) - sledite modrim pikam in puščicam, ki služijo kot markacije. Od Milanke je po stezi kratek vzponček do Male Milanje (975 m), kjer se nahajata tudi improvizirana vpisna skrinjica in žig. Od tu se bote rahlo spustili do antene, kjer se boste pridružili poti, ki sem jo opisal zgoraj (začenši v Koritnicah). Pot je dolga kakšnih 8 km in mi je še z vmesnim vzponom na Bele ovce (1029 m) ter mnogimi postanki za fotografije in razglede vzela dobri 2 uri. Po poti so izredno lepi pogledi na Pivško podolje, okoliške hribe s Snežnikom, Učko, del Kvarnerskega zaliva, Brkine pa vse do alp.
Res prekrasni izleti po idilični in precej neokrnjeni Volovji rebri.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići