Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasaj
Planinski venci / Kamniško Savinjske Alpe / Planina Dol / Kopišča - Planina Dol (Martinj steza)

Kopišča - Planina Dol (Martinj steza)

Print
Ishodište: Kopišča (540 m)
Širina/Dužina: 46,3089°N 14,6082°E
Ime puta: Martinj steza
Vrijeme hodanja: 2 h 45 min
Zahtijevnost: zahtjevna neoznačena staza
Visinska razlika: 768 m
Visinska razlika po putu: 825 m
Zemljovid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto): čelada
Preporučljiva oprema (zima): šljem, cepin, dereze
Pogleda: 7.940
 1 osoba voli ovu objavu
Broj slika: 26
Broj komentara: 5
Pristup do ishodišta:
Prvo se vozimo do Kamnika, a zatim nastavljamo vožnju u smjeru Kamniške Bistrice i žičare na Velikoj planini. U Stahovici nastavljamo lijevo (smjer Kamniške Bistrice i žičare Velika planina) i umjereno usponskom cestom, zatim slijedimo kraj donje stanice žičare na Velikoj planini. Samo nekoliko 100 metara dalje od žičare na Velikoj planini, dolazimo u manji zaselak Kopišča. Tu skrećemo desno i parkiramo na odgovarajućem mjestu uz cestu.
Opis puta:
Od polazišta nastavljamo kolovozom koji se lagano uspinje kroz šumu. Više postaje dosta neravan kolovoz i počinje se postupno sve strmije uspinjati. Nešto više uočit ćemo staru lovačku stazu koja se od kolovoza odvaja i zatim počinje relativno strmo uspinjati. Staza koja se umjereno do strmo uspinje kroz šumu, više nas dovodi do starih rudarskih rovova. Staza naprijed prolazi strmim ali još uvijek šumom obraslim travnatim padinama. Dalje se pješačka staza nakratko izravnava, nakon čega se u cik-cak kreće strmim usponom kroz šumu. Više dolazimo podno vrlo strmih padina, gdje uz pomoć manjeg drvenog mosta stupamo u kamenjar. Preko kratkog vrlo strmog uspona postoji čelična sajla za pomoć, a staza zatim prolazi po strmim i uglavnom mokrim za klizanje opasnim travnatim padinama. Nešto dalje staza se potpuno poravnava, nakon toga dosta vremena prelazi niz strmine prema desnoj strani.
Staza nas dalje dovodi do lijepog vidikovca, nakon čega staza ubrzo prelazi na kolnu stazu, a potom pored lovačke kuće, dolazi na makadamski put, kojim za nekoliko minuta hoda dolazimo do planine Planina Dol.
zemljovid puta - Planina Dol
Možemo produžiti putovanje na sljedeće destinacije: Planina Konjščica (Velika planina), Koritni vrh (Velika planina), Planina Rzenik, Gradišče (Velika planina), Konj (1 h 15 min), Rzenik
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Kopišča - Planina Dol1
Kopišča - Planina Dol2
Kopišča - Planina Dol3
Kopišča - Planina Dol4
Kopišča - Planina Dol5
Kopišča - Planina Dol6
Kopišča - Planina Dol7
Kopišča - Planina Dol8
Kopišča - Planina Dol9
Kopišča - Planina Dol10
Kopišča - Planina Dol11
Kopišča - Planina Dol12
Kopišča - Planina Dol13
Kopišča - Planina Dol14
Kopišča - Planina Dol15
Kopišča - Planina Dol16
Kopišča - Planina Dol17
Kopišča - Planina Dol18
Kopišča - Planina Dol19
Kopišča - Planina Dol20
Kopišča - Planina Dol21
Kopišča - Planina Dol22
Kopišča - Planina Dol23
Kopišča - Planina Dol24
Kopišča - Planina Dol25
Kopišča - Planina Dol26
Rasprava o izletu Kopišča - Planina Dol (Martinj steza)
11120. 11. 2015 00:00:00
Pokrajina in razmere se sčasoma spreminjajo in opis je potreben dopolnitve. Po žledu in lubadarju gozdnato pobočje namreč ni več enako.
Od asfaltne ceste na koncu Kopišč se proti pobočju odcepi makadamska gozdna cesta (vlaka), ki se vse strmeje vzpenja do obračališča okrog velike skale. Tu poiščemo stezico, ki se prične na desni strani vsekanega »krožišča«, med podrtim drevjem in podrastjem. Kasneje ni več težav, razen pri »obvozih« okrog podrtih dreves.
Če Martinj stezo naskočimo z zgornje strani, gremo po gozdni cesti, ki se s planine Dol nadaljuje mimo zadnje brunarice proti zahodu, mimo lovske koče (na levi). Ko se cesta po kakšnem kilometru prične v gozdu strmeje vzpenjati, opazimo na levi odcepljen kolovoz, ki se kmalu nadaljuje v stezico, kateri je jeseni ali pozimi zaradi pokrivala težje slediti. Težav z orientacijo je konec, ko pridemo do roba planote, kjer se pot ob izdatnih razgledih prične spuščati.
Sicer pa odsvetujem obisk Kope, še posebej v mokrem, saj je izpostavljena pot tja vse ožja, poraščena stezica na zelo strmih traviščih pa je zelo primerna za zdrs, pri čemer se lahko ulovimo le za travne bilke. Tu bi tudi v kopnih razmerah prav prišle dereze s cepinom.
Bojan, 19.11.2015
iUnknown28. 07. 2018 00:00:00
Mogoče kdo ve, kako se ta pot po težavnosti primerja z lovsko potjo čez Rigelj ali pa tisto, ki se odcepi od poti čez Rigelj in gre proti Kisovcu? Zanima me bolj, če je kaj plezanja po stenah ali pa čez podrta drevesa, ne koliko kondicije potrebuješ.
garmont29. 07. 2018 00:00:00
Glede strmine je povsem primerljiva. Podrto drevje ne predstavlja težav, je pa na mestu, kjer se nahaja jeklenica kar izpostavljena.....bolj kot pot čez Rigelj.
Lp
iUnknown29. 07. 2018 00:00:00
Hvala Garmont
matic411. 03. 2019 00:00:00
Jaz bi priporočil uporabo čelade. Pri prečenju pobočja (sika 10) se mi je že večkrat zgodilo,da so gamsi prožili kamenje (ali pa kar konkretne skale). Ta nevaren odsek je dolg ene 50m. Višje še nisem doživel ,da bi kaj dol padlo, se pa hodi precej časa pod steno.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići