Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Dom Pristava v Javorniškem Rovtu / Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)

Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)

Print
Ishodište: Koroška Bela (630 m)
Širina/Dužina: 46,4264°N 14,1031°E
Ime puta: Gajškova pot
Vrijeme hodanja: 1 h 40 min
Zahtijevnost: laki označeni put
Visinska razlika: 345 m
Visinska razlika po putu: 345 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima): cepin, dereze
Autor: heinz
Pogleda: 15.846
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 30
Broj komentara: 22
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce i vozimo desno prema Jesenicama. Na prvom semaforiziranom križanju (Javornik) vozimo desno u smjeru Lj. Slijedi drugo raskrižje sa semaforima gdje skrećemo lijevo i vozimo ispod željezničkog podvožnjaka, a na sljedećem manjem raskrižju idemo desno prema Koroškoj Beli. Prolazimo kraj posljednje autobusne stanice (trgovina lijevo) u selu. Raskrižje tražimo u središtu sela, gdje se nalazi spomen crkva. Odavde nastavljamo glavnom cestom kroz selo, koja jedva primjetno ide uzbrdo prema sjeveroistoku. Nakon cca 100 metara, s desne strane primjećujemo most, ali vozimo ravno još 50 metara, gdje nailazimo na lijevo odvojište ceste. Idemo tamo, te uzbrdo prelazimo još jednu (Korošku ulicu) ulicu i nastavljamo (crkva niže lijevo) sve do mjesta izvan naselja, gdje nailazimo na napušteno tenisko igralište (RC Kres).
Opis puta:
Sa polazišta idemo desnom stazom (kolnom stazom) uzbrdo gdje nailazimo na plamte. Na drugom desnom zavoju uočavamo vrata (kamenolom), te nastavljamo brdom, prema šumi, pokraj napuštenog kamenoloma s lijeve strane. Staza nas ubrzo dovodi u šumu, gdje je najprije blago ravno, a kasnije počinje krivudati. Dolaskom do raskrižja, na drvetu uočavamo putokaz, koji nas usmjerava lijevo dolje prema vododerini s potokom. Tu nailazimo na veliku hrpu ostataka klizišta, ispred koje prelazimo spomenuti potok i skrećemo lijevo uzbrdo, gdje se staza malo sužava. Neko vrijeme hodamo kroz mješovitu, dijelom rjeđu šumu, te prelazimo još jednu jarugu s potokom. Kada se nađemo u širem dijelu šume (ne na strmini), žižaci nas upućuju desno uzbrdo, gdje se staza gotovo gubi. Prema vrhu ovog uspona primjećujemo stazu, a putokazi nas upućuju lijevo, gdje se staza ubrzo splašnjava, a potom i spušta prema trećem potočiću kojeg prelazimo. Ubrzo se šumski prostor malo otvara, te se s lijeve strane uključuje na uzlazni kolovoz (desno je ograđena manja livada). Nastavljamo u istom smjeru, uzbrdo po kolovozu. Kada počne skretati desno, nastavljamo drugim, malo užim kolovozom koji vodi u smjeru ravno. Na kraju se s desne strane spaja staza od planinarskog doma Valvasorjev dom, a naša se spušta ili čak malo spušta. Kada neko vrijeme ravna staza počne skretati udesno, lijevo se odvajamo na pješačku stazu koja nas dovodi do obale potoka Javornik, gdje nakon kraćeg spusta preko drvenog mosta prelazimo spomenuti potok. Skrećemo lijevo i ubrzo stupamo na šumsku cestu koja dolazi od planinarskog doma Trilobit prema križanju s asfaltnom cestom. Tu idemo desno uzbrdo i pratimo cestu do desnog skretanja, nakon čega s lijeve strane ceste primjećujemo markiranu stazu, koja ide u šumu. Idemo tamo i već nakon kratkog vremena prelazimo šumsku cestu, odakle se još par 10 metara uspinjemo prema asfaltnoj cesti. Kada prijeđemo potonju, malo ulijevo, kroz livadu se uspinjemo do planinarskog doma Dom Pristava v Javorniškem Rovtu.
zemljovid puta - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu1
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu2
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu3
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu4
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu5
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu6
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu7
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu8
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu9
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu10
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu11
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu12
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu13
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu14
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu15
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu16
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu17
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu18
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu19
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu20
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu21
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu22
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu23
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu24
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu25
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu26
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu27
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu28
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu29
Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu30
Rasprava o izletu Koroška Bela - Dom Pristava v Javorniškem Rovtu (Gajškova pot)
riky6518. 10. 2009 00:00:00
kaj pa gobe ? nič ji nih videti...velik nasmeh
heinz18. 10. 2009 00:00:00
Brez skrbi, Riko, pridi pogledat v mojo hlad. skrinjo...
Še poznaš naslov?
gcsaba223. 07. 2011 00:00:00
Sem nažalost šel po teh poti danes, ker sem planiral da bom šel do Golice, in nažalost nišem uspel niti do Doma Pristava priti. Pot gre kako je opisano, pa ko pride do reke imamo dva smera. Na drevesu je narisana markacija, ampak drevo je na sredini med dva pota in ni jasno če moram iti levo ali desno.

Prvo sem šel na levo, in po 10 min, ker nisem videl niti eno markacijo in ker je pot postal neobstajajoč, sem se odločil vrniti nazaj. Nato sem šel na desno, čez reko. Spet ni bilo nobene markacije, ampak je pot bil boljši. Po 15 min hoje sem prišel do konca pota in prešel v gozd, kjer sem plezal po brezpotju zgoraj na planino.

Končno, na vrhu sem videl avto cesto! Nisem bil ziher če moram iti levo ali desno pa sem se odločil iti levo. Po 5 min sem prišel do križišča ampak ni bil nobenega znaka v kateremu smeru moram iti in kaj se nahaja v kateremu smeru. Mislim da sem tu naredil napako ker sem šel na levo pa dom je bil na desno.

Sramota za PD Jesenice da ne vzdrževajo pote! Ali je zares težko postaviti eno tablo kje piše v kateremu smeru je dom?
heinz24. 07. 2011 00:00:00
gcsaba2 ,žal mi ni jasno to kar ni bilo tebi.. O kateri reki in avtocesti govoriš?

Po Gajškovi na Pristavo je v bistvu zelo enostavno, pravzaprav človek niti ne bi potreboval zgornjega opisa. Ta je mogoče celo pre- natančen. Oglej si vsaj slike.

Na 23. je most prek potoka. V opisu je glede tega mesta navedeno, da nadaljuješ do križišča z asfaltirano cesto, od tam dalje pa desno v klanec itd.. V najslabšem primeru se lahko tudi koga pri kateri hiši vpraša, kje je tisti dom.
marezt25. 09. 2011 00:00:00
heinz eno vprašanje zate.

Kam naj bi vodila pot, ki se odcepi desno od Gajškove (slika 7)?
Sem šel zadnjič malo raziskovat pa je poti po dobre pol ure hoje in plezanja čez podrta drevesa kar naenkrat zmanjkalo nasmeh

Lep pozdrav
heinz25. 09. 2011 00:00:00
Ja drži, tiste poti malce višje v bližini potoka zmanjka, čeprav je na zemljevidu vrisan kolovoz, ki se višje priključi markirani poti Pristava - Valvasor. Če dobro pogledaš, je črta poti ravno na tistem delu, kjer rahlo zavija levo prekinjena, kar pomeni, da jo je nekam odneslo.. Ne preostane ti drugega, kot da se usmeriš desno v strmo dolino med grebenom Alničja in Debelim Brdom, ter se po njej vzpneš na sedlo Alničje pod D. Brdom, kjer se nahaja vpisna knjiga. Od tam dalje lahko nadaljuješ v smeri planine Stamare, ali pa Potoške planine in Valvasorja.
Po omenjeni dolini proti vrhu, je zlasti spomladi zaradi spolzkega strmega terena prava muka..
marezt26. 09. 2011 00:00:00
Se mi je zdelo, da bo nekaj takega ja.

Pa hvala za odgovor nasmeh
mk665. 10. 2011 00:00:00
sem mislila da samo jaz ne znam priti po Gajškovi do Pristave.
Namesto 1 ure po cesti smo hodili 3 ure. Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili. Pot je zelo slabo markirana nekje na sredini potem pa se čisto zgubi.
heinz5. 10. 2011 00:00:00
Malce težje je razumeti stavek: Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili.
mk66 : ste imeli s seboj kakšen zemljevid, ali zgornji opis? Brez enega ali drugega se je tudi na orientacijsko najlažjih poteh včasih težko znajti.
Glede časa hoje naj omenim, da je na markirni tabli pri mostu čez potok Javornik v Trebežu navedeno: Pristava - Gajškova pot 1.30 ure.
Opisom se je potrebno posebej na razpotjih natančno posvetiti.
Toni-k6. 10. 2011 00:00:00
Ko je že ravno debata o tem,mislim,da ne bom falil ,če povem,da so mnoge poti v Jeseniški občini slabo vzdrževane in neoznačene.Če pogledamo samo ostanek table za Valvazor na Kor beli,polomljeni mostički Ukova-Jeseniški rovti in še in še.Druga slika je okolica Planine pod Golico ,kjer so lični smerokazi za vse zanimive točke in poti.
heinz6. 10. 2011 00:00:00
tudi v tem je žal kar nekaj resnice..
mk6615. 10. 2011 00:00:00
"Kljub temu da smo točno vedeli kje smo - smo se zgubili." ta stavek ni nič nenavadnega če točno veš na kateri lokaciji si - saj vidiš na asfaltirano cesto, pred tabo pa se izgubi "markirana" pot.S seboj imeli zgornji opis poti. Pa to nič ne pomaga če se pot izgubi in markacije ni.
mk6615. 10. 2011 00:00:00
Se bom rajši še naprej umikala avtom in hodila v Rovte po cesti.:
heinz16. 10. 2011 00:00:00
mk66: če napišeš na katerem delu poti (pri kateri od zgornjih slik) imaš probleme, ti lahko z veseljem pomagam, drugače pa žal ne.
marezt4. 04. 2012 00:00:00
Tudi sam sem šel po gajškovi na Pristavo s tem opisom in sem se isto prvič izgubil ampak samo zato, ker sem zgrešil markacijo nasmeh
Naslednjič sem še enkrat pregledal opis in brez problema prišel do Pristave. Veliko veliko veliko lepša pot, kot po cesti nasmeh...predvsem pa mirnejša
Fulcrum13. 10. 2013 00:00:00
Dom Pristava je od 1.10.2013 naprej ZAPRT.
heinz24. 04. 2018 00:00:00
Dom normalno obratuje zadnjih 4-5 let. Takrat v 2013 je bil zaprt zgolj kratek čas.
Jusk4. 12. 2019 00:00:00
Danes pot vredu,sicer v srednjem delu poti res treba gledat mal naprej da se opazi markacije,ker jih ni ravno veliko. Očitno tudi ni zelo obiskana ta pot,ampak vseeno prijetnanasmeh
potpodnoge27. 07. 2023 20:55:10
Tudi nama z ženo je včasih (ne tukaj ampak po drugih poteh) kar težko vdeti pravo pot, če te ne poznaš ali jo še nisi prehodil. Po mojem je težava v tem, da poti markirajo, sicer pridni markacisti, ki poznajo pot do obisti in ne markirajo, kot bi prvič nekdo hodil po poti. Tako v odcepih točno vedo kam se usmeriti, nekdo, ki gre prvič po poti, pa lahko le ugiba. Markacisti bi morali markirati poti v smislu neukih planincev, ki še niso hodili po poteh. Predvsem pa na razpotjih, kaka markacija več mislim, da ni problem, vsekakor pa saj tam, da človek na dvomljivih odcepih vidi naslednjo markacijo.
rensul27. 07. 2023 22:40:32
Markacije naj bi bile vidne ena, do druge, vendar se tega markacisti ne držijo. Naj gredo pogledat pot od Trilobita na Stamare. Čeprav je označena z rumenimi pikami, a pogostost je odločilna. Ko pade sneg in prekrije pot, ti v gozdu pomagajo le markacije,ki so vidne vnaprej.
Janez Seliškar28. 07. 2023 09:42:53
"rensul", pot od Trilobita do Planine Stamare ne spada med označene planinske poti.
rensul30. 07. 2023 17:07:35
"Janez Seliškar"-To mi je popolnoma jasno,a označena je zares dobro.nasmeh
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići