Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Korisničko ime:
Lozinka:
Prijava
Još niste registrirani? Registracija.
Zaboravili ste lozinku?
Anketa
Ali ste že bili na Golici (1835 m)?
Glasaj
Planinski venci / Karavanke / Ptičji vrh / Križovec - Ptičji vrh

Križovec - Ptičji vrh

Print
Ishodište: Križovec (1222 m)
Širina/Dužina: 46,4699°N 14,0838°E
Vrijeme hodanja: 1 h
Zahtijevnost: laka neoznačena staza
Visinska razlika: 328 m
Visinska razlika po putu: 328 m
Zemljovid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Preporučljiva oprema (ljeto):
Preporučljiva oprema (zima):
Pogleda: 12.602
 3 osobe voli ovu objavu
Broj slika: 30
Broj komentara: 11
Pristup do ishodišta:
S autoceste Ljubljana - Jesenice idemo do izlaza Lipce i pratimo cestu naprijed u smjeru Jesenica. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja gdje se uključujemo na stari put nastavljamo desno u smjeru Žirovnice. I ovu cestu pratimo samo kratko jer na sljedećem malo većem križanju (semaforu) nastavljamo lijevo u smjeru Javorniškog Rovta. Cesta zatim prolazi kroz podvožnjak (željeznička pruga) i zatim skreće lijevo (desno Koroška Bela). Cesta koja se više počinje strmo uspinjati pratimo u smjeru Javorniškog Rovta. Cesta naprijed prolazi pored planinarskog doma Pristava (planinarsko naselje je malo iznad ceste) i iza doma dolazimo na sljedeće (manje) raskrižje, gdje idemo desno. Naprijed se vozimo makadamom sve do Križovca kojeg prepoznajemo po raskrižju više cesta (uz raskrižje je nekoliko manjih parking mjesta i križ).
Opis puta:
Iz Križovca nastavljamo pored križa po cesti u smjeru Pustog Rovta. Cesta na početku vodi pored vrata, a zatim se lagano uspinje kroz šumu. Nakon 15-tak minuta hoda cesta skreće lijevo i iz šume nas dovodi na podnožje Pustog Rovta. Nastavljamo cestom koja se s desne strane spaja s markiranom stazom od planinarskog doma Pristava v Javorniškem Rovtu, te nas nakon 10-ak koraka dodatnog hoda dovodi do pastirskog doma na Pustom Rovtu.
Od pastirskog doma nastavljamo cestom, au gornjem dijelu Pusti Rovt skreće desno u šumu. I tek nešto dalje dolazimo do označenog križanja, gdje nastavljamo blago desno (lijevo Golica) srednje strmom stazom, koja samo nekoliko metara više prelazi relativno novu cestu koja vodi do pašnjaka Belska planina - Svečica. Navedenu cestu samo presijecamo i nastavljamo uspon markiranom stazom koja ubrzo izlazi iz šume na panoramske padine ispod sedla Sedlo Kočna. Uspon nastavljamo pored manje lovačke kućice iza koje ubrzo dolazimo do pojilišta za životinje. Slijedi samo kratak uspon i staza nas dovodi na prevoj Sedlo Kočna s kojeg se otvara lijep pogled na austrijsku stranu.
Na sedlu nastavljamo lijevo (desno Struška) i još kratko nastavljamo markiranom stazom prema Golici. Nakon kraćeg blagog uspona markirana staza zaobilazi greben malo ulijevo, te ga upravo na ovom mjestu napuštamo i nastavljamo uspon po slabo vidljivoj stazi koja se nastavlja uz rubni greben. Staza naprijed nakratko se malo strmije uspinje, zatim se lagano spušta i nastavlja umjerenim usponom. Tu stazu, s koje se otvaraju sve ljepši vidici, slijedimo dalje sve do travnatog vrha.
zemljovid puta - Ptičji vrh
Ob poti: Pusti Rovt (1300m), Sedlo Kočna (1469m)
Preporučujemo: izleti s istog polazišta, slični izleti, panorama, upisna knjiga
Slike:
Križovec - Ptičji vrh1
Križovec - Ptičji vrh2
Križovec - Ptičji vrh3
Križovec - Ptičji vrh4
Križovec - Ptičji vrh5
Križovec - Ptičji vrh6
Križovec - Ptičji vrh7
Križovec - Ptičji vrh8
Križovec - Ptičji vrh9
Križovec - Ptičji vrh10
Križovec - Ptičji vrh11
Križovec - Ptičji vrh12
Križovec - Ptičji vrh13
Križovec - Ptičji vrh14
Križovec - Ptičji vrh15
Križovec - Ptičji vrh16
Križovec - Ptičji vrh17
Križovec - Ptičji vrh18
Križovec - Ptičji vrh19
Križovec - Ptičji vrh20
Križovec - Ptičji vrh21
Križovec - Ptičji vrh22
Križovec - Ptičji vrh23
Križovec - Ptičji vrh24
Križovec - Ptičji vrh25
Križovec - Ptičji vrh26
Križovec - Ptičji vrh27
Križovec - Ptičji vrh28
Križovec - Ptičji vrh29
Križovec - Ptičji vrh30
Rasprava o izletu Križovec - Ptičji vrh
meta ferjan8. 04. 2007 00:00:00
Lep lahek, lahko bi se reklo malo daljši sprehod.
Majdag10. 06. 2017 00:00:00


...Ptičji vrh, edini komentar pred 10 leti...
Zapostavljen razglednik med Struško in Golico. Pa še lahko dostopen je. Sicer je najina pot bila malo drugačna, po bližnjici iz poti za Mavram... nasmeh

http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2017/06/z-mojo-kosmato-bucko-na-pticji-vrh.html
ločanka10. 06. 2017 00:00:00
Meni je najlepši obisk Golice prav čez Ptičji vrh in nato po celotnem grebenu do Jekljevega sedla in povratek po spodnji poti do kočenasmeh.
Majdag10. 06. 2017 00:00:00
Lepa tura Ločanka...
grega_p23. 12. 2018 00:00:00
Res nenavadno, da imajo taki lahko dostopni super razgledniki tako malo obiska in komentarjev.

Sem šel gor od Križovca, do kamor se da priti z avtom, čeprav je na cesti nekaj malega steptanega snega, ki je bil zgodaj zjutraj še poledenel, ob povratku pa se je že ojužil.

Od Pustega Rovta naprej se debelina snežne odeje poveča in na nekaterih mestih je kar globok spihan sneg, ki se udira. Sicer pa brez posebnosti, je zgaženo skoraj do vrha, kjer je veter prekril stopinje predhodnikov.

Vrh ponuja razglede na obsežen del Dravske doline (in seveda nad vse, kar je za njo), greben Karavank od Kleka do Struške, na osrednje Julijce z Martuljško skupino in na del zgornje Savske doline.

Za povratek sem izbral kar najbližjo razdaljo na jug do spodnje ceste pri Pustem Rovtu čez gozd. Kadar je dovolj snega kot danes in ne drsi preveč, je teči po belih strminah res užitek. Lahko pa naredite tudi krožno turo do sedla Suha in potem nazaj do Križovca po zahodni strani Zdrtnika.

Priporočam izlet, še posebej na tak dan, kot je bil danes, sončen, nevtroven in ne premrzel!

Lepe praznike,
lp Grega
Majdag25. 04. 2019 00:00:00
Ptičji vrh v meglicah obiskan....Začela sem s spodnje poti, pred Križovcem. Cesta čez Pusti Rovt je na začetku slaba. Dolg globok jarek je ob robu. Od narcis je še zelenje majhno, cvetov še nekaj časa ne bo. Pod vrhom cvetijo zvončki.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/04/z-meglicami-zakrit-pticji-vrh.html
PUHIPUHI24. 12. 2019 00:00:00
Zanima me ali je cesta do Križevca normalno prevozna (luknje, sneg, led) ? Ali je pot do Ptičjega vrha že shojena? Hvala.
Jusk14. 01. 2020 00:00:00
Pot sem začel na Planini pod Golico,po cesti do Križovca in naprej do Pustega rovta in sedla Suha,od tam pa na Ptičji vrh.. cesta je naprej od sankaške proge večinoma ledena,tudi od Križovca do Suhe,zato previdno. Na vrhu res prelepi razgledi,je pa bilo zelo vetrovno. Do izhodišča sem šel pa po poti mimo Markljevega rovta. Lp
Majdag20. 02. 2020 00:00:00
Ptičji vrh, sedlo Suha, Markeljnova planina, Križovci- prejšnji vikend... Stanje verjetno ni dosti drugače. Noči so hladne in čez dan toplo.
Cesta je taka kot jo je opisal Jusk. Na grebenu je pihal zelo mrzel veter. Lep izlet v stari klapi..nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/02/pticji-vrh-sedlo-suha-markeljnova.html
Majdag25. 06. 2020 00:00:00
- M. in V. Zdrtnik, M. Golica, Ptičji vrh... Živina se pase na Pustem Rovtu in pod Malo Golico.
Cvetijo rožice povsod, da je vse pisano in lepo. Čeprav je močno pihalo je bil krasen dan.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2020/06/mali-in-veliki-zdrtnik-mala-golica.html
Majdag23. 04. 2023 15:06:17

- Včeraj... snega je še nekaj čez Pusti Rovt in skozi gozd. Pa po pobočju do Ptičjega vrha. Zjutraj je sneg poledenel in nazaj drseč. Je bilo mraz včeraj, pa veter je pihal, razgledi pa krasni. Mala Golica je vsa v belem, pa ne od narcis. Zima še kraljuje in pomlad jo preganja. Lepo.. nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2023/04/na-pticji-vrh-pticke-poslusat.html
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Uvjeti korištenja, Kolačići